Anchete DNA

VINE! Vine Tel DRUM/Un Procuror intra tare in “Meleoanele” învârtite și aruncate intr-o Enigma PENALA de Gugustucii lui Dragnea din TILORMAN/În câteva zile, apare dosar3 al Condamnatului!

E tensiune mare la vârful statului! Pentru că sunt mișcări pe subiectul TelDrum prin mai multe județe. Se pare că un procuror sfidează toate înțelegerile și vrea să detoneze mafia instaurată de TelDrum în România. Cu cât zvonul se amplifică, cu atât se îndesesc laudele și plecăciunile lui Dragnea la adresa lui Iohannis. Sursele noastre spun că Dragnea și-a negociat propria scăpare. Însă, în partid, el le spune baronilor din cercul intim că are liber să propună schimbarea șefei DNA la finalul activității comisiei recent înființate în Parlament. Mai mult, că a negociat îngroparea dosarelor mai vechi de doi ani. Orice speculații s-ar face pe această temă, pro sau contra, un amănunt spune că ceva se întâmplă. Dosarul Bejinariu, trimis de DNA în Parlament încă din octombrie, este trecut pe linie moartă și din nicio zonă nu se protestează. Mai mult, un dosar deschis în 2014, și care-l viza pe Marian Fișcuci, mare șef la TelDrum, adus cu duba la sediul central al DNA, n-a fost finalizat nici acum

FB_IMG_1489940812794

DRAGNEA A Pus LABA Pe TILORMAN/Dezvaluiri-Ana Poenaru!

O asociație înființată de Liviu Dragnea la sfârșitul anilor ‘90 a fost punctul de pornire al unei afaceri cu terenuri de vânătoare întinse pe zeci de mii hectare în două județe. După aproape 20 de ani, timp în care tranzacțiile cu terenuri au fost derulate de interpușii șefului PSD, fiul acestuia, Valentin, a devenit unul dintre principalii beneficiari. RISE Project a documentat întreaga operațiune, de la semnătura inițială a lui Dragnea până la apariția fiului în afacere.

 • Prietenii lui Liviu Dragnea au cumpărat o pădure de 260 de hectare în Teleorman.
 • Apoi, pădurea a fost transformată în complex privat de vânătoare și, până anul trecut, a fost în proprietatea firmei lui Valentin Dragnea. S-a întors înapoi la apropiații tatălui.
 • Când nu conduce țara, președintele PSD se relaxează aici, împușcând animale, umăr la umăr cu acoliții săi politici.
 • Apropiații lui Dragnea gestionează acum fonduri de vânătătoare de zeci de mii de hectare în două județe.

PRIMA ASOCIAȚIE

Povestea vânătorului Liviu Dragnea începe în urmă cu peste două decenii. În 1996, actualul șef al PSD se lansa în politică și obținea funcția de consilier local la Turnu Măgurele din partea Partidului Democrat. La câteva luni distanță, proaspătul politician era numit prefect al județului Teleorman. În același an a devenit și vânător cu acte-n regulă. A primit legitimație de la Asociația Vânătorilor și Pescarilor Teleorman.

Doi ani mai târziu, în 1998, Dragnea s-a dus la Tribunalul Teleorman, cu pașaportul diplomatic deținut în calitate de prefect al județului și cu 5 milioane de lei (500 RON) a înființat Asociația Vânătorilor și Pescarilor Turris (AVPS Turris). Sediul s-a aflat chiar în incinta hotelului Turris, hotel privatizat și preluat ulterior de soția lui, Bombonica Dragnea (Prodana). Potrivit documentelor, sediul asociației era subînchiriat de la firma Dacorom SRL, înființată chiar de Dragnea la începutul anilor ‘90.

DOCUMENT

Zoom

Cei 21 de vânători și pescari fondatori ai AVPS Turris au ținut prima ședință la sediul primăriei Turnu Măgurele. Printre ei s-a numărat și Nicolae Mohanu, primarul localității Turnu Măgurele, ulterior senator PSD,  dar și șefi din Romsilva, agenția națională a pădurilor.

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

În septembrie 2004, după ce a devenit pentru a doua oară președinte al Consiliului Județean Teleorman, Dragnea a predat asociația de vânătoare prietenilor din tinerețe. Unul dintre ei este Petre Pitiș, prieten vechi de familie al lui Liviu Dragnea. S-au cunoscut la mijlocul anilor ‘90, când șeful PSD își începea ascensiunea politică. Pitiș a devenit președintele asociației, iar numărul doi în organigramă i-a revenit lui Marian Fișcuci, fost coleg de liceu cu Dragnea.

În 2005, vânătorii de la Turris s-au mutat cu armele și echipamentele într-un nou sediu pe strada Chimiei din Turnu Măgurele.

DOCUMENT

Zoom

Aici se afla sediul Tel Drum SA. Firma a fost înființată în 1998 de Consiliului Județean Teleorman. În 2002, a fost privatizată de Liviu Dragnea, în calitate de președinte al Consiliului Județean. Privatizarea a fost adjudecată în favoarea lui Marian Fișcuci, la acel moment, vicepreședinte PSD Teleorman. Același Marian Fișcuci căruia i-a predat și conducerea asociației de vânătoare doi ani mai târziu.

În 2005, au mai intrat în Tel Drum încă trei personaje cheie: Liviu Dobrescu – un alt coleg de facultate al lui Liviu Dragnea, Petre Pitiș,  pe care îl regăsim și în  asociația de vânătoare, dar și Mugurel Gheorghiaș – omul din Brazilia (mai multe detalii AICI).

Oficial, aceștia dețin majoritatea acțiunilor companiei și azi.

BINOMUL  TURRIS – DANUBIUS

În 2010, Petre Rădan a înființat într-un sediu al Tel Drum, la care lucra, Asociația Proprietarilor de Terenuri Danubius. Adică, un aspirator de terenuri pentru asociația de vânătoare înființată de Liviu Dragnea. Pe atunci, Rădan și Dragnea erau rude prin alianță: soția sa și Bombonica Dragnea, fosta nevastă a liderului PSD, sunt verișoare.

Danubius 2010 a strâns 31 de membri fondatori, dintre care 10 primari PSD din județ.

În 2011, Asociația de proprietari Danubius a dat dreptul AVPS Turris să vâneze în cele 12 fonduri de vânătoare din județ pentru care primise putere de decizie. Fondurile sunt și cele mai bogate în vânat din întreg județul, ceea ce le-a transformat în favoritele grupării Dragnea. RISE Project a obținut aceste fotografii care îl arată pe șeful PSD la vânătoare exact pe unul dintre aceste domenii.

Liviu Dragnea la o vânătoare organizată la începutul anilor 2000, în fondul de vânătoare Între Olturi. Situat în vestul Teleormanului, la granița cu județul Olt fondul are o suprafață de 7,629 de ha și a fost atribuit direct Asociației de Vânătoare Turris. Plătește puțin peste 1300 de euro anual, iar contractul de gestionare expiră în 2021

Liviu Dragnea la o vânătoare organizată la începutul anilor 2000, în fondul de vânătoare Între Olturi. Situat în vestul Teleormanului, la granița cu județul Olt, fondul are o suprafață de 7,629 de ha și a fost atribuit direct Asociației de Vânătoare Turris. Plătește puțin peste 1300 de euro anual, iar contractul de gestionare expiră în 2021.

MECANISMUL

Danubius a fost înființată în 2010, pentru că în același an expirau vechile contracte de gestionare a fondurilor de vânătoare. Devenea aplicabilă legea vânătorii din 2006. Specialiștii au categorisit inițiativa din 2006 drept o privatizare mascată a fondurilor de vânătoare, deoarece a permis asociațiilor de proprietari care dețineau terenuri să decidă ce asociații de vânătoare vor primi dreptul de a vâna.  Condiția era, ca prin acte originale să demonstreze că au mai mult de 51% din suprafețele fondurilor de vânătoare. Așa au apărut conflictele și dosarele penale.

Procedurile au fost simplificate și mai mult în 2010 de Laszlo Borbely, fostul ministru al Mediului, printr-un ordin: primăriile au putut să întocmească singure, în numele asociațiilor, liste cu proprietari și suprafețe. În multe cazuri, primarii au făcut tabele pe genunchi – fie în baza registrelor agricole, fie în baza unor semnături false, acolo unde anumite Asociații de Proprietari au avut nevoie de suprafețe mai mari, ca să justifice acapararea fondurilor de vânătoare. Limitele domeniilor de vânătoare fuseseră deja trasate înainte de ‘89 și modificate în 2000.

Concret, Asociația de Proprietari Danubius 2010 a obținut cu ajutorul a 10 primari PSD- membri și ei în asociație, liste cu numele a circa 12.000 de presupuși proprietari din județ. Teoretic, toți au fost de acord să pună la bătaie terenurile pe care le dețineau. Unul dintre cei 10 primari a fost și Nicolae Mohanu. La acel moment, acesta era edilul orașului Turnu Măgurele din partea PSD. Mohanu este și unul dintre membri fondatori ai asociației de proprietari Danubius dar și al celei de vânătoare, Turris.

În 2010, Asociația Danubius a fost înființată de Petre Rădan și a adunat 31 de membri fondatori. Dintre aceștia, cei puțin 10 erau membri PSD la acel moment.

Contactat de reporterii RISE Project, Nicolae Mohanu a zis că mergea cam de două ori pe an la vânătorile organizate de acesta. Legat de asociația de proprietari Danubius, a spus că scopul asociației era “de întreținere a unor fonduri de vânătoare. Nimic altceva”. Când i-am amintit că Danubius a numit de fapt și gestionarul fondurilor, Mohanu și-a nuanțat declarația “ nu îmi mai aduc aminte. E de mult. Sunt ani de zile. Cred că zece ani.”

Emil Zlate, fost președinte al Asociației de Vânători Teleorman, a luptat din greu împotriva înstrăinării fondurilor de vânătoare din județ. Asociația pe care a condus-o după revoluție, a pierdut în 2011 cele mai bune domenii de vânătoare.  Toate au ajuns să fie utilizate de asociațcia de vânătoare înființată de Liviu Dragnea.

Emil Zlate a încercat să dovedească că listele și actele asociației de proprietari Danubius 2010 nu sunt în regulă, fiindcă asociația ar fi fost înființată în baza unor falsuri. “Am scris eu aici. Croitoru Emil are în titlul de proprietate  2,2 ha. Vedeţi? Ia uitaţi cât e trecut în listă: 14,1. Da?“, ne arată Zlate în documente.

DOCUMENT

Zoom

Ce vrea să spună vânătorul este că primarii împreună cu noile asociații de proprietari au trecut în dreptul anumitor persoane terenuri mai mari decît aveau în realitate, cu scopul de a spori suprafețele de pășune și pădure, de care aveau nevoie pentru a controla domeniile de vânătoare.

FALSUL “DINTRE OLTURI”

Aceasta a fost și soarta proprietăților din localitatea  Slobozia-Mândra,situată la o oră distanță de Alexandria. Aici, 700 de proprietari de terenuri au fost racolați în asociația Danubius. Fondul vânat de asociație era “Între Olturi”, unul dintre cele mai bine populate domenii din județ. Danubius a și decis ca de gestionarea acestui fond să se ocupe asociația Turris, înființată de Liviu Dragnea. De operațiune s-a ocupat Vasile Filip, pe atunci consilier juridic la primărie.

“Noi n-am știut atunci pentru ce e chestia asta. Ni se spunea să fie în folosul comunității, când, de fapt, era în folosul lui Dragnea“, își amintește astăzi curajos Filip.

Zice că a primit de la primar listele de proprietari completate cu numele și suprafețele, trebuia doar să meargă la vreo 300 de cetățeni și să-i roage să semneze, c-o să fie mai bine pentru vânat și pentru toată lumea. A reușit să completeze cam două treimi din liste: “pentru cei care n-au semnat, au făcut ei semnăturile. Le-au falsificat!“, adaugă Filip.

Cel puțin unuia dintre proprietari, cei de la primărie i-au dublat terenul și l-au inclus în fondul de vânătoare “Între Olturi“, în care vânează acum Liviu Dragnea.

Acesta este și cazul localnicului Petculescu Pandele. Potrivit unor verificări făcute de prefectură în zonă, la cererea lui Emil Zlate, omul a fost trecut pe listă cu 41 de hectare de teren, deși  în realitatea avea doar 24 de hectare.

Poliția și Prefectura au descoperit falsurile din acte, însă procurorii au clasat dosarele.

În 2015, asociația Turris s-a spart în patru. Toate sunt conectate la Dragnea și au dreptul să vâneze până în 2021 pe suprafața a 7 fonduri de vânătoare în județul Teleorman, dar și pe unul din Olt- județul vecin condus de unul dintre secunzii săi de la PSD, Paul Stănescu.

În total, cele opt fonduri au 79.500 de ha. Pentru ele apropiații săi plătesc aproape 23.000 de euro anual. Contractele expiră în 2021.

După pleiada de operațiuni făcute prin asociații de vânătoare și de proprietari, Dragnea și interpușii săi au trecut la alt nivel, afaceri pe firme private.

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

PĂDUREA ȘI BANII

Fondul de Vânătoare Beciu, cu o suprafață de peste 5000 de ha, este unul dintre cele intrate în gestiunea asociației de vânătoare Turris, cu ajutorul Danubius 2010. Aici este și pădurea de 260 de ha cumpărată de Petre Pitiș- prietenul și omul bun la toate al lui Dragnea – prin firma Gransiloz SRL.

Pădurea Plopii Slăvitești

Pădurea Plopii Slăvitești

Alexandru Bogdan Marinescu, unul dintre vânzători, ne-a spus că inițial, Romsilva (regia de stat) a vrut să o cumpere, dar s-a răzgândit. Așa că, au dat anunț în ziarele locale și au fost contactați de doi intermediari. Marinescu nu și-a mai adus aminte cine erau, dar a aflat mai târziu că beneficiarul final era Liviu Dragnea.

Tranzacția a avut loc în 2011, iar GRANSILOZ SRL a achitat 390.000 de EURO, în două tranșe egale. Câțiva ani mai târziu, fiului lui Dragnea a devenit asociat majoritar al Gransiloz prin intermediul unei alte firme.

DOCUMENT

Zoom

În 2012 Ministerul Mediului a autorizat Complexul de Vânătoare Zorile în pădurea Gransiloz. Cu alte cuvinte, a aprobat înființarea unei crescătorii de porci mistreți, căprioare, mufloni, cerbi lopătari pentru fondul de vânătoare Beciu. Un an mai târziu, întreaga pădure a fost împrejmuită de un gard electrificat și populată cu animale sălbatice.

La sfârșitul anului 2016 a avut loc ultima tranzacție cu pădurea de la marginea satului Plopii Slăvitești. Ștefan Valentin Dragnea a transferat-o către TEL DRUM SA, compania prietenilor tatălui său, în contul unei datorii de 700.000 de euro.

DOCUMENT

Zoom

FIRMELE ȘI OAMENII

GRANSILOZ SRL, firma care a cumpărat inițial pădurea i-a avut ca asociați pe Petre Pitiș și pe șoferul acestuia, Daniel Barac (decedat). Tot ei au înființat și Zooveg 2010 SRL care a devenit acționar unic al GRANSILOZ SRL în 2015.

 • Ștefan Valentin Dragnea, fiul șefului PSD a preluat controlul GRANSILOZ SRL tot în 2015 când a devenit acționar majoritar al  Zooveg 2010. Așa a ajuns și proprietar al pădurii.
 • Parteneri în acestă afacere i-au fost Ilie Liviu Dragne, un apropiat al familiei, dar și Gabriel Putineanu. Fratele celui din urmă a fost cununat de Dragnea. Toți au afaceri cu Tel Drum.

TEL DRUM SA deține azi Complexul de Vânătoare Zorile pe care l-a cumpărat de la firma Gransiloz

 • a fost înființată în 1998 de Consiliului Județean Teleorman și privatizată în 2002 sub conducerea Liviu Dragnea, pe atunci președinte al Consiliului județean.
 • Marian Fișcuci, vicepreședinte PSD Teleorman și fost coleg de școală cu Dragnea a preluat-o inițial.
 • Mugurel Gheorghiaș – omul din Brazilia al lui Liviu Dragnea, Liviu Dobrescu – fost coleg de facultate cu Dragnea, respectiv Petre Pitiș au devenit acționarii companiei în 2005. În acte, sunt acționari și astăzi.
 • Tel Drum a monopolizat contracte publice de sute de milioane de euro din Teleorman și alte județe.

VÂNĂTOAREA

Cele aproape 260 de ha din pădurea de la Plopii Slăvitești au fost încercuite pe o distanță de 16 km cu gard electrificat. Bărbatul care ne-a fost ghid cunoștea bine locul. A spus că țarcul de vânătoare a fost împărțit în patru zone: una pentru cerbi lopătari, una pentru mistreții care se vânează, una pentru scroafe fătătoare și una pentru căprior, iepure și fazan. Animalele primesc mâncare de două ori pe zi și apă proaspătă din Olt. Sătenii ne-au relatat că în 2013, utilajele firmei TEL DRUM au venit aici și au făcut loc apei să treacă prin pădurea lui Dragnea ca să ajungă la animale.

Pădurea Plopii Slăvitești

Pădurea Plopii Slăvitești

Un alt localnic ne-a spus că a văzut la  vânătoare mai multe VIP-uri, în special lideri PSD. Am vorbit cu mai mulți politicieni. Singurul care a confirmat că a fost la vânătoare cu Dragnea este Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea.

LEGENDA LOCULUI

La marginea pădurii în care Dragnea vânează, se află o mănăstire din secolul XVII. La începutul anilor 2000, trei călugări au găsit mănăstirea părăsită și s-au instalat aici. Clădirea era în paragină și zidurile scrijelite cu numele celor care  au vizitat-o.

Mănăstirea Plăviceni

Mănăstirea Plăviceni

Ne-au spus că bisericuța a fost ridicată inițial de doamna Stanca, nevasta lui Mihai Viteazu, după ce a scăpat din calea turcilor. Lăcașul de cult a fost înscris în lista monumentelor istorice. Călugării au chemat niște arheologi în urmă cu câțiva ani care au descoperit resturile oaselor lui Mihai Viteazu îngropate lângă mănăstire.

Ani de zile Teoctist, preotul stareț, a încercat să recupereze pământul deținut în trecut de mănăstire: “comisia județeană (n.r. de fond funciar) nu mi-a spus vreo doi ani de zile nimic, deși am depus actele în termen. Absolut nimic. El era la județ atunci. Oricum el nu a fost niciodată subalternul nimănui! Nu era nimeni mai mare ca el.” spune Teoctist, referindu-se la Liviu Dragnea.

Teoctist a mai încercat să recupereze pământul vorbind cu proprietarii, dar a aflat că nu are cum: “eu m-am dus să mă interesez de pământ pentru mănăstire, să vorbesc cu oamenii care au pământ să vedem cu care dăm la pace. Am aflat că toți sunt morți, copiii lor sunt la București și în străinătate unii, nu ai cu cine vorbi. Ca să aflu, mai târziu, că el a făcut acte cu morții și acolo pământul îi aparține”.

Preoții nu au reușit să recupereze pământul, în schimb Dragnea vânează în voie pe el.  Mai spun că, în urmă cu câțiva ani, obosit să mai pândească prada și să alerge după ea, Dragnea se urca pe streașina bisericii de unde ochea fără probleme vânatul când ieșea din codru.

REACȚII

Liviu Dragnea nu a răspuns întrebărilor.

Valentin Ștefan Dragnea, fiul acestuia, Petre Rădan și Marian Fișcuci nu au putut fi contactați.

Petre Pitiș, cel care a jucat un rol important în preluarea fondurilor de vânătoare, ne-a spus direct, înainte să apucăm să îi adresăm vreo întrebare: “Am văzut! Scrieți numai prostii. Am vorbit cu avocații și o să vă dau în judecată” . Întrebat de preluarea asociației Turris de la Liviu Dragnea, a avut următoarea reacție: “Dumneavoastră știți ce înseamnă asociația vânătorilor și pescarilor? Știți ce înseamnă o asociație? Hai, scrieți ce vreți“.

Florea Trifu – se ocupă și s-a ocupat și în trecut de coordonarea Complexului de Vânătoare Zorile, a spus că nu știe a cui era firma Gransiloz, deși lucrase pentru ea.

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

 

Ana POENARIU

ALERTA DNA/Cati Ani Ar AJUNGE Unui Procuror Sa Ne SPUNA Daca In TEL DRUM Miroase A Penal/Dacă Condamnatul DRAGNEA Și-A Băgat MANA In Afaceri Cu Statul/Continuam Sa SCRIEM Ca Proștii Sau Exista Un PACT !

 

 

TelFB_IMG_1493495562493Drum, firma cu acționari secreți legată de Liviu Dragnea, este unul dintre cei mai importanți proprietari și concesionari de terenuri și imobile din sudul României. RISE Project a consultat documente din arhivele cadastrale, a inventariat proprietățile companiei și a reconstituit traseul acestora de la stat până în portofoliul firmei private deținute prin acțiuni la purtător.

 • Personaje cheie și firme apropiate liderului PSD au acaparat în decursul ultimilor 20 de ani proprietăți care în trecut au aparținut statului. Principalul beneficiar este firma Tel Drum.
 • Pe baza documentelor oficiale, am pus pe o hartă interactivă o parte din cele aproape 200 de proprietăți, cu suprafață totală de peste 800 de ha, pentru a contura dimensiunea afacerii imobiliare a grupării Dragnea. Alături de acestea, firmele care gravitează în jurul șefului PSD au în concesiune alte mii de hectare.

Terenurile unor foste ferme de stat, spații comerciale, clădiri industriale, clădiri de birouri și o casă de protocol sunt doar câteva din cele aproape 200 de proprietăți deținute de Tel Drum și  de alte trei firme conectate la mezinul familiei Dragnea.

Pe harta creată de noi, cu un simplu click puteți vedea unde se află terenurile sau imobilele din patrimoniul Tel Drum & friends, dar și suprafața, foștii proprietari și vecinii.

Cele mai multe proprietăți identificate de noi sunt în județul Teleorman, în localitățile Turnu Măgurele și Alexandria, dar pe hartă sunt indexate și imobile din județul Argeș.

Notă: Nu apar pe hartă toate proprietățile identificate de reporterii RISE Project în documentele cadastrale pentru că multe dintre acestea nu au coordonate geografice.  Vom adăuga noi informații în hartă, pe măsura documentării.

Compania Tel Drum, o fostă regie de stat care se ocupa de drumurile și podurile din Teleorman, a fost transformată în 1998 de Consiliul Județean Teleorman în societate comercială pe acțiuni. La numai un an compania a fost capitalizată cu șapte terenuri cu o suprafață de peste 5 ha, evaluate la 9,7 miliarde de lei vechi. În aprilie 2002, prin semnătura lui Liviu Dragnea, în calitate de președinte al consiliului județean, firma a fost cumpărată, prin negociere directă, de Marian Fișcuci – prietenul din școală al lui Liviu Dragnea. Mai multe detalii AICI.

La o lună după privatizare, Liviu Dragnea a transferat de la Consiliul Județean către Tel Drum un alt teren din Alexandria. Astfel, Consiliul Județean a redevenit acționar al companiei, iar Liviu Dragnea a apărut oficial în structura Tel Drum ca reprezentant al instituției. Astfel că, din mai și până în septembrie 2002, Liviu Dragnea și Marian Fișcuci au fost colegi în Tel Drum. Liderul PSD a negatîn repetate rânduri ca ar fi avut vreo legătură cu compania prietenului său. Acesta nu a răspuns întrebărilor adresate de reporterii RISE Project.

 

Până în noiembrie 2002, când Consiliul Județean a ieșit definitiv din acționariatul Tel Drum, firma cumpărase deja o casă de protocol, o fostă fermă cu tot cu utilaje și o clădire de birouri. Toate au aparținut firmei agricole de stat Agroindustriala SA din Turnu Măgurele.

IAS-UL ȘI CASA PARTIDULUI

Agroindustriala SA Turnu Măgurele provine din reorganizarea IAS-ului din același oraș. Avea la începutul anilor ‘90 o casă de protocol folosită de comuniști, patru ferme, clădiri administrative, peste 5000 de ha de pământ, majoritatea irigate. O parte dintre acestea au ajuns la firma Tel Drum în urma falimentului firmei agricole.

Documentele din arhivele statului arată că la sfârșitul anilor ‘90, Agroindustriala, în care acționarul majoritar era statul, își pava singură drumul către faliment. În 1998, reprezentanții firmei au pus gaj o parte din proprietățile pe care le avea în patrimoniu și a împrumutat 1,96 miliarde de lei vechi, adică echivalentul a aproape 226.000 de dolari, cu o dobânda de 55 la sută pe an de la BCR, sucursala Turnu Măgurele.

Până în 2001, jumătate din terenul deținut de firmă a fost retrocedat vechilor proprietari, iar datoriile au crescut constant. Ratele neplătite, taxele restante și furnizorii au adus încet încet lichidarea Agroindustriala.

În mai 2001, BCR și-a cerut banii în instanță, iar firma statului a intrat în reorganizare judiciară. Planul de redresare făcut de Agroindustriala nu a fost pe placul creditorilor, așa că firma a intrat în faliment.

Nu doar banca avea de recuperat bani, ci și cetățeni care îi arendaseră teren, firme private, Electrica, Primăria din Turnu Măgurele, dar și instituția condusă de Liviu Dragnea. Consiliul Județean Teleorman avea de recuperat, la acel moment, peste 64 de milioane de lei vechi, adică aproape 2300 de dolari, taxe neplătite, penalități și întârzieri acumulate în trei ani.

Însă, au contribuit la falimentul Agroindustriala, printre altele, și două firme private.

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

În SC Marine SRL, careavea de recuperat 47 de milioane de lei vechi, adică1774 de dolari, au fost asociați Florinel Marinaș – cumnatul lui Dragnea, Marian Fișcuci – fostul coleg de liceu sau Adrian Simionescu – rudă cu cel din urmă.  Toți trei au intrat sub lupa DNA într-un dosar de evaziune fiscală cuprejudiciu de peste un milion de euro adus statului român. Dosarul nu a fost încă trimis în judecată.

Zimflor SRL, una din firmele înscrise pe lista creditorilor, a cerut și ea să recupereze de la Agroindustriala circa 4 miliarde de lei vechi, echivalentul a peste 150.000de dolari. Firma l-a avut ca asociat cu 50 la sută, în perioada falimentului firmei de stat, pe Teodor Nițulescu, la acea vreme prefect al județului. Acesta a declarat: “Zimflor SRL nu a luat niciodată nimic de la Agroindustriala SA. Toate activele mari au ajuns la Tel Drum: Ferma Lița, Ferma Dona, un bloc de birouri, etc”.

Intrată în faliment din dorința creditorilor, Agroindustriala a început să vândă din bunurile pe care le avea: animale, ferme, utilaje agricole și clădiri.

Tranzacțiile. În mai 2002 apare în schema falimentului, pionul cheie: firma Tel Drum SA, cumpărată o luna mai devreme de Marian Fișcuci de la Consiliul Județean Teleorman, condus de fostul său coleg de liceu – Liviu Dragnea.

Printr-o adresă oficială, Tel Drum cerea lichidatorului să-i vândă direct, fără licitație, terenul de peste 3500 de mp și casa de protocol din Turnu Măgurele, ferma Lița cu terenul aferent de 12,3 ha și un bloc din Turnu Măgurele, plus utilaje agricole și obiecte de inventar.

Creditorii, adică BCR, Consiliul Județean condus de Dragnea, firmele în care erau asociați prefectul și fostul coleg de liceu, dar și alte entități, au fost de acord să le vândă.

În 9 iulie 2002, Tel Drum transfera banii și patru zile mai târziu semna două contracte de vânzare-cumpărare cu firma falimentară. A plătit în total 4,22 miliarde de lei vechi cu tot cu TVA, adică puțin peste 127.000 de dolari.

Casa de protocol din Turnu Măgurele aparține în acte firmei Tel Drum.

Casa de protocol din Turnu Măgurele aparține în acte firmei Tel Drum.

Casa de protocol de la intrarea în orașul Turnu Măgurele a fost construită în 1975 și era folosită de membrii partidului comunist.  Când a fost cumpărată de Tel Drum, avea 3 dormitoare, 3 băi, o bucătărie, un living, o piscină și un teren de peste 3500 de mp. A costat 5460 de dolari. Astăzi, proprietatea e încercuită de un gard și are o gheretă pentru paznic la poartă. O alee lungă străbate livada deasă și e greu să zărești casa printre copaci. Nu există număr poștal în evidențele cadastrale. Mai multe surse RISE Project au declarat că membrii familiei Dragnea vin des aici, dar mai prezent este Ștefan Valentin Dragnea, fiul șefului PSD.

Blocul G9 de pe strada Ștrandului din Turnu Măgurele este fostul sediu administrativ al firmei Agroindustriala SA Turnu Măgurele

Blocul G9 de pe strada Ștrandului din Turnu Măgurele este fostul sediu administrativ al firmei Agroindustriala SA Turnu Măgurele

La cinci minute de mers cu mașina, pe strada Ștrandului din Turnu Măgurele, am găsit blocul G9. Tel Drum a cumpărat la pachet cu casa de protocol jumătate din imobil. Se vede cu ochiul liber ce aparține astăzi firmei. Jumătate de bloc are geamuri termopan, acoperiș și zugrăveală nouă, dar și intrare și parcare privată. Cealaltă jumătate e într-o stare avansată de degradare, ploaia a pătruns prin acoperiș și mucegaiul decorează pereții exteriori.

Asociația Vânătorilor și Pescarilor Turris a avut la un moment dat sediul în fosta clădire de birouri a firmei Agroindustriala SA Turnu Măgurele.

Asociația Vânătorilor și Pescarilor Turris a avut la un moment dat sediul în fosta clădire de birouri a firmei Agroindustriala SA Turnu Măgurele.

Aici stau oameni simpli, iar la intrare am găsit o tăblie ruginită care anunță că și Asociația de Vânători și Pescari Turris a avut la un moment dat sediul în clădire. RISE Project a scrisAICI despre conexiunea acesteia cu Liviu Dragnea. Vecinii ne-au spus că știu că blocul e al liderului PSD.

După ce a cumpărat casa de protocol, blocul, ferma Lița și utilajele agricole, Tel Drum a mai cumpărat de la firma falimentară și ferma Dona. Adică alți 340.000 de mp de pământ și 66.000 de mp de clădiri.

ALEXANDRIA – CARTIERUL GENERAL

Saga imobiliară a Tel Drum-ului continuă și la aproape 50 de km distanță de Turnu Măgurele, în reședința județului Teleorman.

În Alexandria, conform actelor publice, pe strada Ion Creangă nr. 52-54, Tel Drum deține într-o fostă clădire a Băncii Naționale a României, apartamentul nr. 2 și subsolul plus o parte din terenul de 1700 de mp. Co-proprietar pe același pământ este statul.

În clădire este astăzi sediul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Alexandria, al Federației Naționale a Revoluționarilor din România – Filiala Teleorman, al Direcției Județene de Statistică Teleorman și al unor firme private.

Tot în Alexandria, Tel Drum – astăzi companie cu acționariat ascuns,  are cartierul general pe strada Libertății. Terenul de aici, l-a moștenit, în mare parte, pe vremea când acționar era Consiliul Județean.

Strada Libertății nr. 458 bis, Alexandria - aici se află cartierul general al firmei Tel Drum

Strada Libertății nr. 458 bis, Alexandria – aici se află cartierul general al firmei Tel Drum

Tel Drum a ajuns proprietară și pe fostele clădiri și terenuri ale SIMPAS SA, o companie de morărit și panificație în care a fost acționar statul. În 2011, după ce terenurile din strada Viilor nr. 3 au fost cumpărate de Tel Drum, firma de stat a fost radiată în urma falimentului.

La moșia din Alexandria, Tel Drum a mai adăugat, în acte, câteva hectare cu construcții industriale situate pe strada Abatorului la nr. 43. La fața locului, numărul poștal nu există.

DOSARUL PENAL ȘI CONEXIUNEA CU PARTIDUL

Încă două terenuri de aproape 7000 de mp, situate pe strada București nr. 2 din Alexandria, au ajuns în proprietatea Tel Drum de la altă firmă de stat.

Ambele sunt situate la ieșirea din Alexandria spre București. Aici este sediul firmei Proinvest, deținută de prietenii lui Dragnea anchetați de DNA pentru evaziune fiscală de peste 1 milion de euro. Documentele și documentarea din teren arată că mașinile și utilajele firmei Proinvest stau expuse pe terenurile proprietate  a Tel Drum.

Comalex SA Alexandria deținea la începutul anilor 90 toate magazinele alimentare, dar și cofetăriile, patiseriile, carmangeriile, restaurantele, berăriile, cafenelele sau chioșcurile.

În 5 iunie 2005, procurori DNA Slobozia au început să ancheteze devalizarea firmei Comalex. Aceștia notau în rechizitoriu că în perioada martie 2002- aprilie 2005, 33 de spații au fost vândute la prețuri sub valoarea pieței. Un document intrat în posesia reporterilor RISE Project arată că la momentul declanșării anchetei, procurorii DNA au cerut de la Registrul Comerțului date despre mai multe companii, printre care și Tel Drum.

Procurorii notează în rechizitoriu că unul dintre acuzații din dosar a avut scopul de “a determina obținerea de către oameni de afaceri locali (membri PSD) de spații comerciale la prețuri subevaluate și în condiții nelegale”.

Marian Fișcuci, fostul coleg de liceu al lui Liviu Dragnea, apare și el, din nou, în schemă.  SC Fiscuci M SNC, devenită ulterior Proinvest SRL, a beneficiat și ea de cel puțin un spațiu comercial deținut de firma de stat. Nici Tel Drum și nici Fișcuci nu au fost puși sub acuzare. Contactat de reporterii RISE Project, acesta a declarat: “Nu mă mai ocup de mai mulți ani de Tel Drum. Nu vreau să comentez.”

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

Casa prietenului.Corporația Tel Drum a mai deținut până în 2008 o casă de 200 de mp cu anexe și teren de peste 1500 de mp situate pe strada Mihăiță Filipescu, peste drum de un sediu al PSD. Lumea știe că aici stă familia Pitiș. În acte, casa cu gard și copaci înalți la poartă, a fost tranzacționată de mai multe ori în ultimii ani. În 2008 Tel Drum a vândut-o lui Daniel Barac, șoferul familiei Pitiș, apoi a ajuns la Petre Pitiș și azi este deținută de firma MSF Art Imob SA, o societate cu acționariat ascuns ca și Tel Drum.

Casa de pe strada Mihăiță Filipescu din Alexandria, a aparținut inițial firmei Tel Drum.

Casa de pe strada Mihăiță Filipescu din Alexandria, a aparținut inițial firmei Tel Drum.

MSF Art Imob a fost înființată la începutul anului 2015 și avea la acel moment 192 de acțiuni la purtător deținute în procente egale de fondatorii firmei: Petre Pitiș și cumnatul acestuia, Dan Liviu Bărcaru. Datele din Monitorul Oficial arată că în luna iunie a aceluiași an în care firma a fost înființată, acțiunile companiei au fost “tranzacționate” și fondatorii au dispărut din firmă.

Petre Pitiș este directorul general al Tel Drum și prieten cu Liviu Dragnea de la jumătatea anilor ‘90. Acesta nu a putut fi contactat.

Alte 268 de ha de păduredin localitatea Plopii Slăvitești, tot din Teleorman, sunt deținute azi de Teldrum și  Gransiloz conectată de fiul lui Liviu Dragnea. RISE Project a scris despre secretul din pădureAICI.

CONCESIUNILE ȘI ÎNCHIRIERILE

În 2010, conform arhivei de garanții mobiliare, Tel Drum garanta un împrumut de 18.000.000 de lei luat de la Unicredit Țiriac cu mai multe contracte din bani publici, dar și cu subvențiile din fonduri europene, pe care urma să le încaseze de la APIA, pentru 5202 ha de teren.

Subvențiile nu erau condiționate de producția agricolă.  Faptul că Tel Drum primea ajutor de la stat pentru terenuri, nu înseamnă neapărat că erau proprietatea firmei, ci puteau să fie și concesionate, închiriate sau luate în arendă.

Luciul de apă. Tel Drum a mai a închiriat de la stat 347 de ha de teren aflate pe malul Dunării în localitatea Seaca din Teleorman.Hotnews a dezvăluit de curând că acesta este locul în care Liviu Dragnea a fost la pescuit anul acesta cu premierul Grindeanu.

BALASTIERELE

În februarie 2009, Tel Drum a primit în exploatare 3,8 hectare în albia râului Vedea în localitatea Berbina. Statul a plătit 33 de mii de lei pentru decolmatarea râului, iar compania s-a ales cu 48 de mii de metri cub de nisip și pietriș bun de folosit pentru lucrările la drumuri. Din nou, semnătura lui Liviu Dragnea a fost esențială. El a semnat autorizația de construire folosită de Tel Drum pentru a extrage pietrișul.

MAGAZINELE FIULUI

Tot în Turnu Măgurele apare în schemă firma Interfrigo Logistics SRL. Aceasta a cumpărat două spații cu vad comercial situate pe una din pietonalele din oraș.

Firma Interfrigo Logistics a fost înființată în 2009 și istoricul acționarilor arată o legătură directă cu Ștefan Valentin Dragnea, fiul șefului PSD.

Spații comerciale deținute de firma Interfrigo Logistics SRL în centrul orașului Turnu Măgurele.

Spații comerciale deținute de firma Interfrigo Logistics SRL în centrul orașului Turnu Măgurele.

La parterul blocului E2, de pe strada Horia, Cloșca și Crișan, spațiul comercial are aproape 230 de mp. Acolo funcționează acum o farmacie Sensiblu, un magazin de haine ieftine și un cabinet medical deținut de un egiptean. Vecini: firma Proinvest, controlată de fostul coleg de liceu al lui Dragnea.

Câteva sute de metri mai încolo, pe aceeași stradă, la parterul blocului D15/II, într-un spațiu de 76 mp funcționează astăzi magazinul Salcia. Firma Interfrigo a cumpărat acest spațiu direct de la Liviu Dragnea în anul 2012 cu 620.000 de lei.

Din magazinul Salcia poți cumpăra salamuri, cârnați și alte produse din carne. Am intrat în magazin, unde vânzătoarea ne-a povestit că firma e una veche și că aparține familiei Dragnea. Am cumpărat câteva mezeluri și am primit un bon din partea Romcip.

Intrarea în magazinul Salcia situat pe strada Horia, Cloșca și Crișan din Turnu Măgurele. În acte spațiul este deținut de firma SC Interfrigo Logistics SRL. Compania l-a cumpărat de la Liviu Dragnea.

Intrarea în magazinul Salcia situat pe strada Horia, Cloșca și Crișan din Turnu Măgurele. În acte spațiul este deținut de firma SC Interfrigo Logistics SRL. Compania l-a cumpărat de la Liviu Dragnea.

Este compania prin care fiul lui Liviu Dragnea operează o fermă de porci. De altfel toate produsele din galantarul magazinului sunt expuse sub brandul fermei din localitatea Salcia. Ambele spații comerciale au fost inițial ale statului.

Interfrigo Logistics SRL, conectată de fiul lui Liviu Dragnea, mai apare și în Pitești. Aici firma deține un apartament și spațiile fostei Ciprom SA, o companie de stat producătoare de echipamente industriale.

***

Documentele și harta din acest material nu expun toate proprietățile deținute de firmele conectate de Liviu Dragnea. Asta pentru că România nu are încă o bază de date completă care să cuprindă toate imobilele și terenurile deținute de cetățeni, firme sau instituții ale statului.

Programul Național de Cadastrare a fost lansat în 2015 chiar de către Liviu Dragnea, în calitate de Ministru al Dezvoltării Regionale, ca program gratuit prin care toate proprietățile din România urmează să fie înregistrate până în 2023. Datele oficiale arată că, până în martie 2017, din 3181 de unități teritoriale câte are România, 261 sunt înregistrate în baza de date a statului. Adicădoar 8.2%. Asta reprezintă puțin peste 72.000 de imobile cu o suprafață de aproape 60.000 de ha.

Deși cele aproape 200 de imobile pe care am descoperit că le dețin  Tel Drum&Friends sunt înregistrate oficial, nu am putut să le localizăm pe toate pentru că în documentele cadastrale nu există coordonate spațiale.

Firma Tel Drum nu a răspuns, până la ora publicării, întrebărilor adresate de reporterii RISE Project