Condamnari

Vine­čśłSFARSITUL unui DICTATOR din Teleorman, Daddy a Innebunit, stie ca Urmeaza Catusele­čśÄ

 

FB_IMG_1497687993753Aventura lui Daddy Dragnea se apropie de sf├ór╚Öit. Individul se joac─â de-a ╚Ťara tot mai periculos.

Precum elefantul intrat în sufragerie, s-a apucat să spargă tot: televizor, becuri, vitrine, bibelouri.

Ayatollahul PSD se comport─â de parc─â singurul lui program de guvernare este distrugerea Rom├óniei. ├Ä╚Öi face treaba tenace, meticulos, cu o determinare specific─â agen╚Ťilor periculo╚Öi. Comportamentul s─âu e de ÔÇťs─âgea-t─âÔÇŁ a Rusiei post-sovietice. Nu e musai s─â fi semnat ceva cu intelectualii de la KGB. Ar putea fi doar un idiot util, ├«mpins ├«n acest rol de situa╚Ťia-i tot mai disperat─â. Se aga╚Ť─â de modelul rusesc ÔÇô ÔÇťfuri ╚Öi nu dai socoteal─âÔÇŁ – ca de un colac de salvare.

╚śobolanul ro╚Öu de Teleorman ÔÇô specie veninoas─â, din familia marilor guzgani ÔÇô simte fierul rece al cursei ├«n care singur a intrat. De aceea se zbate ca bezmeticul. De aceea mu╚Öc─â ├«n st├ónga ╚Öi-n dreapta. ├Än numele libert─â╚Ťii pe care nu concepe s-o piard─â, amenin╚Ť─â s─â distrug─â tot. Guzganul se crede elefant.

Nu poate s─â fie prim-ministru, iar asta ├«l face s─â turbeze. Experimenteaz─â un model de guvernare de tip medieval, folosind mini╚Ötri-paravan. Te ui╚Ťi bine la poza Guvernului ╚Öi ce vezi? Sevil cu musta╚Ť─â. Carmen cu musta╚Ť─â. Volgu╚Ťa cu musta╚Ť─â. Rovana cu musta╚Ť─â. Pop cu musta╚Ť─â. Cuc cu musta╚Ť─â. ╚śi tot a╚Öa, musta╚Ť─â l├óng─â musta╚Ť─â, construind un personaj colectiv care se comport─â perfect iresponsabil: Guvernul Dragnea 1-2-etc.

La ├«nceput i-a pus musta╚Ť─â ╚Öi lui Grindeanu. C├ónd acesta ╚Öi-a ras-o, denun╚Ť├ónd farsa la care participase, musta╚Ťa a aterizat sub nasul lui Tudose. Iat─â ├«ns─â c─â rebeliunea br─âileanului se produce ╚Öi mai repede. Pur ╚Öi simplu, modelul nu func╚Ťioneaz─â. Oric├ót s-ar str─âdui Dragnea s─â g─âseasc─â marioneta perfect─â, aceasta nu exist─â. Sau, m─â rog, ar fi fost una, dar a blocat-o Iohannis. Se nume╚Öte Sevil Shhaideh. Nu ├«nt├ómpl─âtor, t─ât─âroaica a fost prima propunere pentru func╚Ťia de prim-ministru. S─â nu uit─âm: ├«nainte de Grindeanu ╚Öi de Tudose, a fost Shhaideh. Un ╚Öoc islamic, de Cr─âciun, pentru cre╚Ötinul popor rom├ón. A fost ├«nceputul unei serii de decizii paralizante.

Probabil c─â Shhaideh i-ar fi fost fidel─â lui Dragnea indiferent de consecin╚Ťe. Dar ╚Öi ea s-ar fi confruntat cu adev─ârurile vie╚Ťii, ale guvern─ârii reale, a╚Öa cum li s-a ├«nt├ómplat lui Grindeanu ╚Öi Tudose. Ace╚Ötia ╚Öi-au asumat cu umilin╚Ť─â rolul de clone ale lui Dragnea, dar actul guvern─ârii i-a pus ├«n situa╚Ťia de a-╚Öi da musta╚Ťa jos. ├Än ciuda jur─âmintelor f─âcute patronului lor politic, nu puteau fi p├ón─â la cap─ât Dragnea 2 ╚Öi Dragnea 3.

Jup├ón absolut peste partid, Dragnea i-ar putea rupe g├ótul lui Tudose oric├ónd, a╚Öa cum a f─âcut-o cu Grindeanu. Dar Daddy nu-╚Öi poate permite acest lux. Nu acum. Nici m─âcar demisia lui Tudose nu l-ar aranja, pentru c─â opinia public─â ar pune-o ├«n leg─âtur─â cu musta╚Ťa teleorm─ânean─â. Pulverizarea celui de-al doilea guvern mo╚Öit de ayatollahul ro╚Öu, ├«n mai pu╚Ťin de un an, ar fi o catastrof─â politic─â pentru Dragnea & PSD.

ÔÇťS─â ╚Ťipe to╚Ťi, ╚Öi ambasadele s─â ╚Ťipe!ÔÇŁ, se coco╚Öea Dragnea s─âpt─âm├óna trecut─â, hot─âr├ót s─â mearg─â p├ón─â la cap─ât cu legile antijusti╚Ťie. Ambasadele n-au ╚Ťipat, dar au lucrat. Au pus presiune pe Guvern ╚Öi l-au luat la fezandat pe premierul Tudose. Mai ├«nt├ói l-au rugat s─â nu-i permit─â lui Tudorel Toader s─â ╚Öubrezeasc─â statul de drept. Apoi au folosit p├órghia infailibil─â: banii.

Partenerii occidentali le-au pus ├«n vedere borfa╚Öilor de la Bucure╚Öti c─â, dac─â nu stopeaz─â jihadul antijusti╚Ťie, vor ajunge rapid la colaps financiar. Nu vor mai primi bani nici de la UE, nici de la FMI. Nu vor mai putea pl─âti salariile bugetarilor ╚Öi pensiile de stat, risc├ónd o revolt─â social─â de mari propor╚Ťii. C├óteva milioane de rom├óni nu vor mai primi subven╚Ťii agricole, ceea ce ar duce la o r─âscoal─â na╚Ťional─â. Mai grav: cel mai lovit ar fi electoratul bugetar, pensionar ╚Öi rural al PSD.

Toate semnalele au ajuns la Tudose, pentru c─â el are responsabilitatea guvern─ârii (Dragnea, la partid, e cu propaganda). Iar Tudose a ├«n╚Ťeles c─â situa╚Ťia e grav─â: f─âr─â banii Occidentului, guvernarea se sufoc─â ╚Öi dispare. Condi╚Ťiile Occidentului trebuie ├«ndeplinite: f─âr─â protec╚Ťie pentru corup╚Ťi, f─âr─â penali la guvernare!

Cel care ╚Öi-a b─âgat g├ótul ├«n la╚Ť, crez├óndu-se ╚Ömecher, a fost chiar Dragnea. El s-a -sinucis ├«n dou─â etape:

1. ca s─â fac─â zob justi╚Ťia, a ├«ncercat s─â mituiasc─â segmente mari ale popula╚Ťiei, ├«mp─âr╚Ťind bani cu ghiotura (salarii ╚Öi pensii) ╚Öi destabiliz├ónd astfel bugetul.

2. ca să împartă banii pe care nu-i avea, a mizat pe împrumuturi tot mai mari (evident, din Occident, pentru că acolo sunt banii).

A╚Öa a r─âmas Dragnea f─âr─â marja de manevr─â ├«n rela╚Ťia cu Occidentul. A╚Öa ╚Öi-a pierdut bruma de independen╚Ť─â pe care orice lider politic o prime╚Öte de la propriul popor, prin vot. De aceea nu i se poate opune lui Tudose, care-i execut─â oamenii din guvern ca pe p─âs─âretul din b─âl╚Ťile Br─âilei. Sau ca pe iepurii din cr├óngurile Teleormanului. Iar episodul Shhaideh-Plumb-Cuc e doar ├«nceputul.

Chiar dac─â ├«ncearc─â s─â pozeze ├«n ├«nving─âtor, Dragnea a fost deja ├«nfr├ónt. I-au venit de hac marile democra╚Ťii cu care ne-am aliat: UE ╚Öi SUA. S-a crezut Erdogan de Teleorman altoit cu Kim de la Phenian, dar s-a v─âzut c─â e doar un cleptoman. Unul care ├«n cur├ónd ├«╚Öi va pierde ╚Öi musta╚Ťa.

Pentru Dragnea, miza nici m─âcar nu mai era p─âstrarea ├«n guvern a Servilei sau a Plumbuitei, ci impunerea ├«n locul lor a altor oameni de maxim─â ├«ncredere. Daddy vrea s─â p─âstreze controlul total asupra Guvernului. ╚śi a banilor, evident.

Dar Tudose are alte planuri. A v─âzut ce ├«nseamn─â s─â fii supervizat, influen╚Ťat, intoxicat permanent de c├órpele lui Dragnea. Pe Carmencita de la Interne o tolereaz─â ca o concesie pe care i-o face lui Daddy. Baronul St─ânescu de la Olt e suficient de puternic ca s─â joace pe m├óna sa, nu neap─ârat pe cea a lui Dragnea.

├Än acest joc de poker politic, pre╚Öedintele Iohannis trimite un avertisment sever: ÔÇťDac─â ╚Öi acest guvern ar c─âdea, cu siguran╚Ť─â ar trebui s─â-mi pun ├«ntrebarea, extrem de serios, dac─â PSD ar mai avea capacitatea s─â guvernezeÔÇŁ.

Nu, PSD nu mai are de mult capacitatea de a guverna ra╚Ťional. Cam din prima zi de guvernare. Acum doar t├ór─â╚Öte mortul spre groap─â.

ÔÇťS─â ╚Ťipe ambasadele!ÔÇŁ, zice Daddy. Vorbe de clac─â. Dac─â vor ╚Ťipa ├«ntr-adev─âr ambasadele, se va stinge lumina ├«n Rom├ónia

Cartianu@