Condamnari

Surse PSD din tabara PONTA: Dragnea isi da DEMISIA din Conducerea Camerei Deputatilor!

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a respins luni contestația la executare depusa de președintele PSD, Liviu Dragnea, împotriva condamnării la doi ani închisoare cu suspendare primită în dosarul “Referendumul”, informează Agerpres. Decizia este definitiva.

Liviu Dragnea a demarat, în luna februarie, o acțiune de redeschidere a procesului “Referendumul”, prin depunerea in instanta a unei contestații la executare, o cerere extraordinara de atac.

Avocații acestuia au cerut in instanta anularea deciziei din dosarul ‘Referendumul’, pe motiv ca două judecătoare din complet, printre care si Livia Stanciu, s-au pensionat înainte de redactarea motivării, iar in locul lor a semnat altcineva. De asemenea, ei au reclamat faptul ca a fost depășit termenul de 30 de zile pentru redactarea motivării in acest dosar.

‘Avocații spun, studiind Codul penal si de procedura penala, care nu este deloc ambiguu, ca practic eu nu am hotărârea de condamnare. Hotărârea de condamnare a unui cetățean roman trebuie sa conțină trei elemente – partea introductiva, dispozitivul (acel anunț) si expunerea care cuprinde de fapt toată motivarea. Eu, după aproape 10 luni de zile, nu am aceasta motivare – asta înseamnă ca hotărârea nu este completa. De asemenea, nici nu mai pot avea niciodată, pentru ca legislația este foarte clara, motivarea este obligație legala (…) si trebuie data la toate hotărârile in 30 de zile. Au trecut aproape 10 luni. Trebuie semnata si asumata si compusă de către toți membrii completului. Doamna fosta președintă a Curții Supreme, Livia Stanciu, la doua luni după ce a fost adoptata aceasta sentință, s-a pensionat si a mers la Curtea Constituțională. Exista o prevedere legala, care e si acum in vigoare, care spunea ca orice judecător care iese din sistem are obligația sa-si încheie toate motivările. Nu s-a întâmplat la aceasta ora, nu mai poate semna aceasta motivare’, declara pe 2 februarie Liviu Dragnea.

Peste numai câteva zile de la aceasta declarație, pe 8 februarie, ICCJ publica motivarea in dosarul ‘Referendumul’.

In luna aprilie 2016, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Inalta Curte la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, in dosarul “Referendumul”.

Potrivit DNA, in calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării si desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianța politica din care făcea parte formațiunea pe care o reprezenta, si anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute in alte condiții decât cele legale

 

FB_IMG_1489940812794

 

Judecarea dosarului în care Liviu Dragnea este acuzat de corupţie a început la instanţa supremă. Toate contestaţiile inculpaţilor au fost respinse definitiv

Judecarea dosarului în care Liviu Dragnea este acuzat de corupţie începe la instanţa supremă. Toate contestaţiile inculpaţilor au fost respinse definitiv

Dezbaterile pe fond în dosarul în care Liviu Dragnea este acuzat de corupţie, alături de fosta lui soţie şi de angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, pot începe la instanţa supremă, după ce judecătorii au respins, definitiv, contestaţiile inculpaţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de inculpaţii Şefu Olguţa, Prodana (fostă Dragnea) Bombonica şi Dragnea Nicolae Liviu împotriva încheierii nr. 921 din 4 octombrie 2016 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară în dosarul nr. 2628/1/2016/a1 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală”, se arată în decizia de joi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Judecătorul de cameră preliminară a respins, în 4 octombrie, cererile şi excepţiile făcute de Liviu Dragnea, Bombonica Prodana (fostă Dragnea) Ionel Marineci, Constantin Claudiu Balaban şi Olguţa Şefu şi a constatat competenţa ICCJ, legalitatea sesizării instanţei, legalitatea administrării probelor şi legalitatea efectuării actelor de către organele de urmările penală în cauză.

Instanţa a dispus astfel începerea judecării cauzei.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost  trimis în judecată de procurorii DNA, în 15 iulie, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, în dosarul în care este acuzat alături de fosta lui soţie, Bombonica Prodana, pentru fapte comise pe vremea când era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

În acelaşi dosar, în 11 mai, a fost audiat şi primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, în calitate de martor.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2006 – decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, cu intenţie, a determinat-o pe inculpata Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman să îi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii.

Fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, este acuzată de abuz în serviciu, alături de foşti şefi din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman.

Bombonica Prodana (fostă Dragnea) a fost pusă sub acuzare pentru că, în perioadele 3 martie – 1 august 2008 şi 3 iulie 2009 – 1 august 2010, nu a sancţionat două subordonate încadrate în funcţia de referent la instituţiile pe care le conducea, deşi ştia că nu s-au prezentat la serviciu şi nu au respectat prevederile contractului individual de muncă şi fişa postului.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat, pe 22 aprilie, de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul “Referendumul”, după ce iniţial primise un an de închisoare cu suspendare, decizia fiind definitivă.

Secretar general al PSD la data comiterii faptelor, Dragnea a fost judecat pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului, din dosarul „Referendumul” Liviu Dragnea, “cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale”.

Conform procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot