Politica

Stop CONGRES/VIORICA GLOBINA a fost VOTATA Presedinte EXECUTIV, Bravo Vasilico­čĄú

 

FB_IMG_1519572284622

Congresul PSD e marcat de scandal. Ecaterina Andronescu ┼či Nicolae B─ânicioiu, contracandida┼úii Vioric─âi D─âncil─â la func┼úia de pre┼čedinte executiv, au decis s─â se retrag─â dup─â ce nu au fost l─âsa┼úi s─â vorbeasc─â ├«n fa┼úa delega┼úiilor. ├Än strad─â, protestatarii anti-PSD au venit cu megafoane ├«ncerc├ónd s─â bruieze social-democra┼úilor, iar Dragnea a promis celor din sal─â c─â PSD va trece legile Justi┼úiei ┼či va modifica Codurile Penale.

UPDATE: Surse politice sus┼úin c─â Viorica D─âncil─â a fost aleas─â pentru func┼úia de pre┼čedinte executiv, ├«n vreme ce Marian Neac┼ču ar fi devenit noul secretar general. Num─âr─âtoarea voturilor continu─â pentru func┼úiile de vicepre┼čedin┼úi.
UPDATE Ce au lăsat în urma lor delegaţii PSD: Multe gunoaie.
Credit foto: Maria Tufan
 
UPDATE Votul s-a terminat.
UPDATE Strigat─â s─â vin─â la microfon, Ecaterina Andronescu nu a mai ap─ârut. ├Än schimb a venit Mircea Rizoiu, fost pre┼čedinte al Organiza┼úiei de seniori a PSD, care a avut un discurs foarte dur la adresa conducerii PSD: Nu e posibil ca la un congres, chiar ┼či extraordinar s─â nu aib─â parte de un parcurs normal ┼či mai ales democratic.
Ultima data c├ónd erau urale aici a fost acum 29 de ani. Avem datoria sa nu ne mai ├«ntoarcem la acele vremuri. S-a pierdut doctrina. Vorbe, nu fapte. Vorbele nu m─â ├«nc─âlzesc absolut deloc. A spus aici doamna D─âncil─â, c─âreia cred c─â ├«i ajunge func┼úia de prim-ministru. Noi ─â┼čtia mul┼úi suntem mul┼úumi┼úi cu pu┼úin, pu┼úinul nu ne lipse┼čte niciodat─â. Oare chiar a┼ča s─â fie? Noi pe cine reprezent─âm? Pe ─âia care au pu┼úin sau pe ─âia super pricopsi┼úi. Cine? Partidul liberal ┼či al┼úii. Dar noi suntem de st├ónga, nu s─â st─âm pe o cocoa┼č─â de unde s─â alunec─âm c├ónd pe dreapta c├ónd pe st├ónga. Noi acum gestion─âm efectele unor cauze f─âcute de ni┼čte nemernici. Tabuurile trebuie sparte.
UPDATE ÔÇ×Am hot─âr├ót s─â plec─âm, pentru c─â modul ├«n care au fost g├óndite procedurile ┼či faptul c─â sunt pe pozi┼úia 20 ┼či voturile deja s-au dat, ar fi absolut inutil. Am decis s─â ne retragem, via┼úa merge ├«nainteÔÇŁ, le-a declarat Ecaterina┬á Andronescu reporterilor prezen┼úi la Congres.
FOTO Mediafax 
UPDATE Marian Opri┼čan, ┼čef al CJ vrancea ┼či candidat pentru o func┼úie de vicepre┼čedinte: O s─â vorbesc at├ót de tare c─â o s─â se cutremure sala asta. Am r─âmas acela┼či om slobod la gur─â ┼či o sa candidez nu pentru c─â nu mai am un dosar, ci pentru c─â cred cu t─ârie c─â noi PSD avem o responsabilitate pentru Rom├ónia. O spun ┼či o repet. Putem s─â arest─âm c├ó┼úi oameni politici vrem cu un sistem at├ót de tic─âlos ca acesta. Dar lucrurile nu se vor schimba, ├«n locul lor vor veni al┼úii. Sistemule, gre┼če┼čti! Legile sunt gre┼čite iar PSD ┼či-a asumat responsabilitatea s─â schimbe aceste lucruri. Parlamentul Rom├óniei s─â repare toate aceste lucruri ├«n a┼ča fel ├«nc├ót s─â nu existe fapte f─âr─â responsabilitate.
Militez ┼či cred cu t─ârie c─â cei care fur─â de la comunitate trebuie s─â mearg─â la pu┼čc─ârie. ├Än aceea┼či m─âsur─â cei care comit abuzuri ├«mpotriva drepturilor cet─â┼úenilor rom├óni trebuie s─â mearg─â tot la pu┼čc─ârie.
UPDATE Nicolae B─ânicioiu a declarat c─â a vrut s─â cedeze ├«n favoarea Ecaterinei Andronescu, iar acest anun┼ú s─â fie f─âcut ├«n fa┼úa delega┼úilor, dar n-a fost l─âsat. Acesta a mai subliniat c─â sunt probleme ├«n ceea ce prive┼čte votul.
UPDATE: Gabriela Firea, candidat─â la func┼úia de vicepre┼čedinte:┬á O func┼úie ├«n BPN nu ├«nseamn─â o coroni┼ú─â, nu ├«nseamn─â c─â ne-am n─âscut cu stea ├«n frunte. ├Änseamn─â mai mult─â munc─â, responsabilitate ┼či mai mult risc. Mult mai mult─â presiune, ├«ncordare ┼či mai pu┼úin─â lini┼čte pentru familiile noastre. Haide┼úi s─â vedem ce putem face pentru ca abuzurile s─â nu se mai repete. Fac apel la ├«n┼úelepciune ┼či la sentimentul c─â a fi devotat partidului ├«nseamn─â s─â ┼či cedezi, s─â ├«┼úi la┼či colegii s─â accead─â pe anumite func┼úii. Am st├órnit un val de uimire c├ónd am propus-o pe Viorica D─âncil─â pe pre┼čedintele executiv. A fost o analiz─â ┼či o decizie pragmatic─â pentru noi to┼úi. Partidul Social Democrat este Rom├ónia. De c├óte ori a fost PSD la guvernare, ┼úara a mers bine. Viorica D─âncil─â e de o modestie unic─â, cu calit─â┼úi extraordinare la Bruxelles, nu am propus-o pentru c─â suntem prietene.
UPDATE: A început votul.
UPDATE Delega┼úii PSD din jude┼úele dep─ârtate de Bucure┼čti au ├«nceput deja s─â voteze, ca s─â se ├«ntoarc─â acas─â, de┼či nu s-a anun┼úat oficial c─â a ├«nceput procedura de vot pentru cele 18 func┼úii de vicepre┼čedin┼úi, pre┼čedinte executiv ┼či secretar general.
UPDATE Viorica D─âncil─â a avut un r─âspuns la cele afirmate de Ecaterina Andronescu: ÔÇ×Nici eu n-am c├ó┼čtigat ├«ntotdeauna c├ónd am candidatÔÇť, a precizat D─âncil─â, cea care a putut s─â vorbeasc─â ├«n fa┼úa delega┼úilor, spre deosebire de contracandida┼úii ei.
UPDATE Nicolae B─ânicioiu ┼či Ecaterina Andronescu sunt nemul┼úumi┼úi de faptul c─â nu li s-a permis s─â ia cuv├óntul ├«nainte de vot. Ace┼čtia au acuzat c─â sunt sabota┼úi. ÔÇ×Doar unul dintre noi va candida. S─â r─âm├ón─â organizatorii cu toate func┼úiileÔÇť, a declarat Nicolae B─ânicioiu.
UPDATE Discursul Vioricăi Dăncilă 
FOTO Inquam Photos / Adriana Neagoe
Prim-ministrul a prezentat 100 de m─âsuri pentru Centenar. Aceasta a vorbit, la fel ca Liviu Dragnea, peste un sfert de or─â.
ÔÇ×Din planul prezentat de domnul pre┼čedinte, eu am onoarea de a face primul pas ÔÇô dezvoltarea Rom├óniei ├«n primii trei ani, p├ón─â ├«n 2020. Am vorbit cu mul┼úi primari ┼či to┼úi ├«mi solicitau modificarea legii achizi┼úiilor publice ┼či ├«nfiin┼úarea tribunalelor de achizi┼úii publice. Vreau s─â adopt─âm modelul german ├«n domeniul achizi┼úiilor. Vom reduce termenul de rezolvare a contesta┼úiilor ┼či vom simplifica procedurile de p├ón─â la atribuirea contractelor
Olguţa, sunt convinsă că vom adopta legea pentru combaterea violenţei domestice. La fiecare 30 de secunde în România o femeie este victima unui abuz fizic, psihologic sau sexual. În ultimi cinci ani, în România, au murit peste 1.000 de femei din cauza violenţei domestice. Proiectul de lege privind combaterea violenţei domestice a fost înaintat de către Guvern Parlamentului spre adoptare. Sunt convinsă că vom introduce dispozitivele electronice de monitorizare pentru ca femeile să nu mai moară cu ordinul de protecţie în braţe. Se va da astfel posibilitatea poliţistului să intervină îndată pentru protejarea victimei. Anul aceasta vrem să intre în vigoare noile legi ale justiţiei
Am onoarea s─â fiu prima femeie prim ministru a Rom├óniei, iar pentru asta ├«i mul┼úumesc domnului pre┼čedinte Liviu Dragnea ┼či tuturor colegilor care m-au propus ┼či m-au sus┼úinut pentru aceast─â func┼úie. Ast─âzi avem prima femeie prim ministru, avem prima femeie ministru al Afacerilor Interne, avem prima femeie primar general al Capitalei. Eu cred c─â de ast─âzi putem s─â invit─âm toate femeile din Rom├ónia s─â ni se al─âture, s─â fac─â un pas ├«nainte, s─â vin─â ├«n PSD pentru c─â doar aici exist─â oportunitate pentru eleÔÇŁ, a spus premierul.
UPDATE Liviu Dragnea a cerut votul pe mai multe ÔÇ×conven┼úii na┼úionaleÔÇť, adic─â linii strategice de dezvoltare a Rom├óniei. Una dintre ele se nume┼čte ÔÇ×Rom├ónia 2040ÔÇť.
UPDATE Discursul lui Liviu Dragnea, pre┼čedintele PSD:
FOTO Inquam 
Am tot auzit ├«n ultimele zile ┼či de la colegii din p─âr┼úi ┼či din afar─â: de ce s─â facem un Congres? Din ce ┼čtiu eu c├ónd se anun┼ú─â un Congres, toat─â lumea vrea s─â ajung─â aici.
Care sunt motivele Congresului? Motivele sunt mai multe ┼či r─âspunsul e valabil pentru to┼úi. Ne afl─âm la cap─âtul primului an de guvernare PSD-ALDE. E nevoie de concluzii politice, de concluzii economice. Trebuie s─â prezent─âm rezultatele programului de guvernare, bazate pe datele oficiale.
Vedem c─â dezbaterile din spa┼úiul public au c─âp─âtat o violen┼ú─â extrem─â. Aceast─â situa┼úie o ┼čtim cu to┼úii. E consecin┼úa unei lupte ├«ntre for┼úele democratice care au c├ó┼čtigat ┼či vor s─â exercite puterea ┼či oameni ┼či institu┼úii care vor s─â se substituie democra┼úiei, la nivel de institu┼úii, pres─â etc. ├Än cazul legilor Justi┼úiei, conflictul se duce ├«ntre noi care vrem legisla┼úie de secolul XXi ┼či adversarii care vor s─â men┼úin─â re┼úelele ilegale de p─âstrare ale puterii.
Ast─âzi o s─â vede┼úi 100 de obiective anun┼úate pentru Rom├ónia. Azi, la un secol de la 1918 ne afl─âm ├«ntr-un blocaj triplu: de viziune, de ac┼úiune ┼či de voin┼ú─â.
Def─âimarea propriei ┼ú─âri prin minciun─â e o fapt─â foarte grav─â. Ne face s─â avem sanc┼úiuni ┼či s─â pierdem avantaje. Atacul asupra propriei ┼ú─âri e o insult─â. Suveranitatea Rom├óniei trebuie afirmat─â ├«n interiorul ┼ú─ârii, nu ├«n afara ei. Nu trebuie s─â confund─âm bunele rela┼úii (n.r.- cu partenerii externi) cu servilismul.
Institu┼úiile de for┼ú─â s-au dovedit prea aproape de abuz ┼či prea departe de dreptate. Dezv─âluirile din pres─â ┼či comisii au ar─âtat modul ilegal ┼či ilegitim prin care ele s-au substituit institu┼úiilor democratice.
Au infiltrat oameni nu doar ├«n clasa politic─â, ci ┼či ├«n media, ci ┼či ├«n societatea civil─â. Nu mai ┼čtii care voce e adev─ârat─â sau fals─â. Dezbaterile pe Codurile Penale a ajuns la un nivel de adversitate din aceast─â cauz─â. Aceast─â dezbatere ├«┼či va continua cursul, va fi dus─â p├ón─â la aprobare. E un pas de modernizare al societ─â┼úii. O vom face. Reforma legilor Justi┼úiei ┼či a Codurilor Penale va merge mai departe dup─â un calendar strict.
Trebuie ca cet─â┼úeni acestei ┼ú─âri s─â nu mai fie supraveghea┼úi ilegal ┼či aresta┼úi f─âr─â motiv. C├ónd spunem stat de drept, s─â spunem domnia legii, nu domnia unor institu┼úii, nu domnia unor ┼čefi. Cer colegilor no┼čtri s─â ├«n┼úeleag─â dimensiunea obiectivelor majore, c─â atingerea lor e mai important─â ca orice mic obiectiv politic.
Se vorbe┼čte despre proiectul de ┼úar─â, de politicieni, de pre┼čedintele ┼ú─ârii. Cred c─â se vorbe┼čte despre lipsa lui. Nu avem unul. Nu avem scop na┼úional s─â ne dedic─âm, un ideal care s─â ne lini┼čteasc─â.┬á Proiectul de ┼úar─â e ca adev─ârul. ├Äl g─âse┼čti acolo unde nu te g├ónde┼čti. Rom├ónia s-a integrat ├«n NATO ┼či UE. Rom├ónia a uitat de sine. Nu mai ┼čtie cine e ┼či ce poate. Ceea e cred eu c─â-i lipse┼čte Rom├óniei e abordarea frontal─â, curajul de a spune: ÔÇ×a┼ča nu mai mergeÔÇť. Proiectul de ┼úar─â ├«nseamn─â ac┼úiune.
Vreau să ne punem ca obiectiv ca în 2023-2024 să trecem la moneda euro. Pentru toate aceste planuri nu este suficient să ne bazăm doar pe noi. Avem nevoie de România reunită.
Loviturile din interior sunt cele mai dureroase. Pe du┼čmani ├«i vezi, pe ceilal┼úi nu. Ave┼úi curaj s─â rezista┼úi la ceea ce se va ├«nt├ómpla ├«n continuare. Mergem ├«mpreun─â? V─â pun o ultim─â ├«ntrebare. Vre┼úi s─â mai fiu ├«n continuare pre┼čedintele vostru?┬á(n.r.- la care publicul a r─âspuns tare ÔÇ×DaÔÇť.)
UPDATE Unui bărbat din sală i s-a făcut rău. A fost necesară intervenţia personalului medical.
UPDATE Kelemen Hunor, pre┼čedinte UDMR: E nevoie de o viziune clar─â, trebuie s─â ┼čtim unde vom ajunge peste 10 ani. Avem nevoie de un viitor predictibil. Am venit s─â v─â asigur c─â maghiarii din Rom├ónia nu sunt du┼čmanii ┼ú─ârii a┼ča cum se aude de foarte multe ori ┼či din foarte multe direc┼úii. Dezideratele noastre sunt transparente ┼či vizeaz─â p─âstrarea identit─â┼úii etnice ┼či culturale.
UPDATE Discursul lui C─âlin Popescu T─âriceanu, pre┼čedinte ALDE:
FOTO Inquam 
Vreau s─â v─â aduc aminte tot circul f─âcut de Iohannis la numirea premierului PSD-ALDE. ┼×tiam atunci c─â nu vor urma zile simple pentru guvernul nostru. iat─â c─â aceast─â impresia s-a confirmat din p─âcate. Suntem ├«ntr-o curs─â foarte complicat─â ├«mpotriva statului paralel. Nu e o curs─â de sprint, ci e o curs─â maraton. Am f─âcut o echip─â foarte bun─â cu Liviu Dragnea. Am promis c─â vom respecta statul de drept, nu statul de drep┼úi. Parlamentul ┼či-a luat rolul ├«n serios ┼či a dezb─âtut ┼či adoptat reforma Justi┼úiei, o lovitur─â pentru statul paralel. Legile Justi┼úiei nu afecteaz─â nici statul paralel, nici independe┼úa Justi┼úiei, nici lupta ├«mpotriva corup┼úiei. Raportul lui Tudoerl Toade este o lovitur─â de gra┼úie pentru to┼úi acei procurori care cred c─â abuzurile ├«mpotriva cet─â┼úenilor pot fi ├«nc─âlcate, ├«n frunte cu procurorul ┼čef al DNA. Ziua ├«n care pre┼čedintele va ie┼či ├«n conferin┼ú─â public─â s─â anun┼úe c─â nu o revoc─â pe Kovesi ├«┼či va semna singur sentin┼úa: nu va mai c├ó┼čtiga al doilea mandat. Va fi clar c─â doamna Kovesi ├«l ajut─â s─â-┼či ├«nving─â adversarii politici pe care el nu reu┼če┼čte s─â-i ├«nving─â. Va ar─âta c─â pre┼čdintele este statului paralel, nu pre┼čedintele rom├ónilor.
UPDATE ├Än fa┼úa S─âlii Palatului, mai mul┼úi sus┼úin─âtori ai PSD “contracareaz─â” protestul #rezist.┬á
 Credit Foto: Maria Tufan
UPDATE: Primul lider care vorbe┼čte la Congres este Serghei Stanishev, pre┼čedintele Partidului Socialist European.
UPDATE: Potrivit unor surse politice, organizatorii Congresului au programat discursurile Ecaterinei Andronescu ┼či al lui Nicolae B─ânicioiu, rivalii Vioric─âi D─âncil─â pentru func┼úia de pre┼čedinte executiv, fix ├«n timpul votului, astfel ├«nc├ót mesajul critic transmis de cei doi s─â ajung─â la c├ót mai pu┼úin─â lume prezent─â ├«n sal─â.
UPDATE: Ce modific─âri va aduce Congresul la statutul PSD.
UPDATE: 11.10: Liviu Dragnea ┼či premierul Viorica D─âncil─â intr─â ├«n sal─â ├«n aplauzele delega┼úilor. Urmeaz─â o sesiune de pup─âturi ┼či ├«mbr─â┼úi┼č─âri cu membrii partidului. Congresul PSD a ├«nceput.
UPDATE: La Congresul PSD sunt prezen┼úi C─âlin Popescu T─âriceanu ┼či Kelemen Hunor, partenerii de guvernare ai social-democra┼úilor.
UPDATE Peste drum de Sala Palatului continu─â protestul #rezist. “Dac─â alegem mafia pierde┼úi Rom├ónia”, este mesajul afi┼čat de protestatarii #rezist.
UPDATE Liviu Dragnea┬áa preg─âtit ┼či indica┼úiile scenice, dup─â cum arat─â un document ob┼úinut de ÔÇ×Adev─ârulÔÇť.
“Pre┼čedintele PSD ├«l invit─â pe premierul Viorica D─âncil─â s─â urce pe scen─â. O a┼čteapt─â la pupitru, iese pu┼úin ├«n fa┼úa pupitrului ├«n ├«nt├ómpinare pentru a se realiza fotografii clare cu cei doi c├ónd ├«┼či str├óng m├óna”,┬á se arat─â ├«n scenariul preg─âtit la partid.
UPDATE┬á┬áTraficul rutier pe mai multe artere din Capital─â va fi restric┼úionat, s├ómb─ât─â, p├ón─â la ora 18.00, pentru desf─â┼čurarea Congresului PSD, anun┼ú─â Brigada Rutier─â a Capitalei.
UPDATE Gabriela Firea a declarat c─â a┼čteapt─â documentul programatic pentru acest Congres, spun├ónd c─â nu poate spune nimic despre acesta ┼či subliniid c─â Liviu Dragnea, cel care l-a preg─âtit, trebuie s─â o fac─â. Despre rela┼úia cu Guvernul D─âncil─â, Firea a declarat: ÔÇ×├Änc─â nu pot afirma c─â e al treilea guvern cu care nu pot colaboraÔÇť.
UPDATE Incident în faţa Sălii Palatului. În jur de zece protestatari au huiduit întrunirea PSD. Jandarmii au ridicat trei persoane care protestau.
FOTO Inquam 
UPDATE Viorica D─âncil─â, candidat pentru func┼úia de pre┼čedinte executiv:┬á┬áAm primit telefoane de la doamne din OFSD, am primit telefon de la primarul general al Capitalei. Am mai participat la competi┼úii. Asta nu trebuie s─â ne despart─â. Cei care vor decide vor fi cei care vor vota. Sper c─â am generat ├«ncredere ├«n r├óndul colegilor, dar nu ┼čtiu dac─â voi c├ó┼čtiga.
UPDATE C├óteva sute de oameni au ajuns la Congresul PSD. Printre ace┼čtia sunt at├ót delega┼úi, dar ┼či sus┼úin─âtori, dup─â cum au declarat reporterilor. Pe de alt─â parte, cei de la ÔÇ×Corup┼úia ucideÔÇť vor organiza un flashmob ┼či un protest ├«n fa┼úa S─âlii Palatului.
UPDATE Ordinea discursurilor la Congresul extraordinar este urm─âtoarea: Serghei Stanishev, C─âlin Popescu-T─âriceanu, Vladimir Cebotari, Liviu Dragnea ┼či Viorica D─âncil─â.

Pre┼čedin┼úia executiv─â e disputat─â de trei candida┼úi: Viorica D─âncil─â (prim-minsitru al Rom├óniei), Ecaterina Andonescu (senatoare) ┼či Nicolae B─ânicioiu (deputat). D─âncil─â e v─âzut─â ca favorit─â, din moment ce Liviu Dragnea a anun┼úat c─â o va sus┼úine ┼či o va vota. De altfel, singura func┼úia din partid care nu va fi votat─â este cea de pre┼čedinte al partidului, adic─â func┼úia pe care o are Liviu Dragnea.

Pe de al─â parte, pentru func┼úia de secretar general vor candida actualul secretar general, Marian Neac┼ču, ┼či Codrin ┼×tef─ânescu, cel care ├«n prezent e secretar general-adjunct.
La Congresul extraordinar, PSD scoate la b─âtaie ┼či 16 func┼úii de vicepre┼čedinte, opt fiind pentru b─ârba┼úi,┬á opt pentru femei. Lista complet─â a candida┼úilor pe fiecare regiune este urm─âtoarea:
1. Bucure┼čti-Ilfov: Gabriela Firea (primar general al Capitalei ┼či pre┼čedinte al PSD Bucure┼čti) ┼či Robert Negoi┼ú─â (prrimar al Sectorului 3 ┼či pre┼čedinte al PNL Sector 3);
2. Regiunea Sud-Vest: Lia Olgu┼úa Vasilescu (ministru al Muncii ┼či pre┼čedinte al PSD Craiova) ┼či Paul St─ânescu (vicepremier ┼či pre┼čedinte PSD Olt)
3. Regiunea Sud-Muntenia: Carmen Dan (ministru al Afacerilor Interne ┼či senatoare de Teleorman),┬á Adrian ┼óu┼úuianu (fost ministru al Ap─âr─ârii ┼či pre┼čedinte al PSD D├ómbovi┼úa), ┼×erban Valeca (fost ministru al Cercet─ârii ┼či pre┼čedinte al PSD Arge┼č) ┼či C─ât─âlin R─âdulescu (deputat de Arge┼č);
4. Regiunea Sud-Est:┬á Mirela Furtun─â (deputat de Bucure┼čti la primul mandat) ┼či Marian Opri┼čan (┼čef al CJ Vrancea ┼či pre┼čedinte al PSD Vrancea);
5. Regiunea Nord-Est: Doina Fedorovici (senatoare de Boto┼čani ┼či pre┼čedinte al PSD Boto┼čani) ┼či Gabriel Vlase (vicepre┼čedinte al PSD ┼či vicepre┼čedinte al Camerei Deputa┼úilor);
6. Regiunea Nord – Vest: Doina Pan─â (fost ministru al Apelor ┼či P─âdurilor, ├«n prezent doar parlamentar) ┼či Gabriel Zetea (pre┼čedinte CJ Maramure┼č);
7.Regiunea Vest: Mihai Fifor (ministru al Ap─âr─ârii Na┼úionale ┼či pre┼čedinte al Consiliului Na┼úional al PSD) ┼či Natalia Intotero (ministru al Rom├ónilor de pretutindeni ┼či una din persoanele care finan┼úeaz─â cu sume mari partidul);
8.Centru – Roxana M├ónzatu (deputat ┼či fost prefect al jude┼úului Bra┼čov) ┼či┬á Bogdan Trif (ministru al Turismului ┼či pre┼čedinte al PSD Sibiu