Politica

SECURISTII ies la iarba verde/Șase candidați au colaborat cu Securitatea; CNSAS a făcut anunțul, Gheorghe Turda printre cei vizați

Șase candidați au colaborat cu Securitatea. Anunțul a fost făcut, joi, de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), după verificarea a peste 5000 de candidați înscriși în cursa electorală pentru Parlamentul României.

Potrivit anunțului, C.N.S.A.S. a primit de la birourile electorale judeţene datele privitoare la un număr de 5164 candidaţi.

”Pe numele următorilor candidaţi există hotărâri definitive şi irevocabile prin care instanţa competentă a constatat existenţa calităţii de colaborator al Securităţi sau a calităţii de lucrător al Securităţii”, spune Consiliul, care dă și numele celor vizați de cercetare.

Cântărețul Gheorghe Turda și consilierul personal al președintelui ALDE, Andrei Alexanxdru,  în lista CNSAS

Șase candidați au colaborat cu Securitatea. Este vorba despre doi candidați ALDE, un candidat de la PMP și trei candidați de la PRU: Andrei Alexandru (candidat ALDE în Bucureşti) – colaborator al Securităţii; Samuel Calotă (candidat ALDE în Teleorman) – colaborator al Securităţii; Ion Ganea (candidat PMP în Tulcea) – lucrător al Securităţii; Victor Manole (candidat PRU în Covasna) – colaborator al Securităţii; Anton Teodor Popovici (candidat PRU în Vaslui) – colaborator al Securităţii; Gheorghe Turda (candidat PRU pentru diaspora) – colaborator al Securităţii.

CNSAS mai spune că verificările candidaţilor la alegerile generale din luna decembrie 2016 continuă, urmând ca rezultatele să fie făcute publice pe măsură ce vor fi finalizate, conform legii.

În cursa electorală pentru scrutinul din 11 decembrie s-au înscris în total, potrivit Biroului Electoral Central, 4.251 de candidați pentru Camera Deputaților și 2.226 pentru Senat.

În noul Legislativ vor fi 308 deputaţi, cărora li se adaugă cei 18 deputaţi ai minorităţilor, şi 134 de senatori. Românii din diaspora vor fi reprezentaţi de 4 deputaţi şi 2 senatori.