Politica

SCANDAL/ Dupa Nicolicea-PSD, vine Predoiu-PDL/ Calaraseni, nu uitati sa VOTATI baietii destepti !

Predoiu nu a găsit loc în declarațiile de avere pentru investițiile și câștigurile de la WBS Holding, firma brokerului Cristian Sima
În aproape toate declarațile de avere pe care le-a dat în ultimii ani, Cătălin Predoiu a ascuns, probabil cu bunăștiință, investițiile făcute și veniturile pe care le-a încasat de la firma brokerului fugar Cristian Sima. Cetățeanul.net face dovada, astăzi, că fostul ministru al justiției, cel care trebuie să fie un adevărat „stâlp de integritate” și-a declarat veniturile defectuos și că a ascuns în totalitate relațiile de afaceri cu WBS Holding Ltd, firma brokerului fugar, Cristian Sima.
                          
Până în 2011, Cătălin Predoiu nu a declarat niciodată, în declarațiile de avere vreo relație de afaceri cu firma lui Cristian Sima, deși a investit în afacerea cu aceasta 57.000 de euro și 62.525 USD, după cum a declarat pentru cetățeanul.net. Surse din domeniu ne-au declarat că Predoiu era obligat de lege să declare afacerea în declarația sa de avere, fie ca investiție (printr-un contract de brokeraj, fiducie sau de comision), fie ca împrumut (în baza unui contract de împrumut). Deși a recunoscut acum, în 2016, că a avut această relație de afaceri, nu a făcut-o niciodată așa cum îl obliga legea, în declarația de avere.

Ce a „uitat” Predoiu să declare

Abia în 2011, Cătălin Predoiu a declarat că a obținut venituri din efectuarea operațiuni pe piața monetară, dar le-a declarat ca și cum le-ar fi efectuat singur – „schimb valutar pe piața monetară” (fapt imposibil legal). Abia când Cetățeanul.net, l-a întrebat cum a realizat, personal, astfel de operațiuni, Cătălin Predoiu a răspuns „operațiunile erau desfãșurate de broker, care a avut mandat discreționar”. „Brokerul” era firma WBS Holding Ltd., dar Predoiu a omis să declare sursa venitului, așa cum îl obliga legea și ghidul de complertare a declarațiilor de avere!

 

Tot Cătălin Predoiu a mai declarat, pentru Cetățeanul.net, că a constituit un depozit de 57.000 de euro și 62.525 USD la firma WBS Holding Ltd:
„CETĂȚEANUL.NET: CE REPREZINTĂ SUMELE PE CARE LE-AȚI PLĂTIT ÎN CONTUL WBS HOLDING LTD. – O CHELTUIALĂ SAU O INVESTIȚIE?
CĂTĂLIN PREDOIU: SUMELE AU REPREZENTAT CREANȚÃ ÎN VIRTUTEA DEPOZITULUI.”
Potrivit legii și a ghidului de completare a declarațiilor de avere, Cătălin Predoiu era obligat să declare „depozitul”, în declarația de avere, la  capitolul 4 – ”Active financiare”.
Dacă ar fi completat corect și transparent declarația de avere, Predoiu trebuia să menționeze, de fiecare dată, valoarea (soldul depozitului), plasamentele sau sumele cu care a alimentat depozitul și restituirile făcute din contul de depozit deschis la firma lui Sima”, ne-au declarat, sub rezerva confidențialității, specialiști în domeniu.

Fostul ministru al justiției nu a declarat depozitul niciodată, cum nu a declarat niciodată, retragerile din depozitul deschis la firma lui Sima! Din două, una! Fie Predoiu nu a știut să completeze niciodată declarația de avere, legal (de necrezut pentru un fost ministru al justiției, avocat, doctor în drept și autor de lucrări publicate în domeniul legislației societăților comerciale), fie a vrut să ascundă, de ochii autorităților, adevărata sa avere.

 

Cetățeanul.net deține mai multe probe potrivit cărora Cătălin Predoiu a încasat sume foarte mari de la firma lui Sima, cu titlul „retragere investiție”, încasări pe care nu le-a evidențiat niciodată în declarația de avere! După cum puteți vedea, numai prin cele două ordine de plată alăturate, din aprilie și din decembrie 2011, Predoiu a încasat peste 130.000 de lei, bani pe care nu i-a declarat nicăieri în declarația de avere!

Ministrul justiției, declarații de avere confuze

Predoiu a „amețit” total în declarația de avere – nu a declarat niciodată nici sumele investite (împrumutate), nici retragerile din contul WBS Holding Ltd.
Ba, mai mult, a ascuns, în permanență, contractul cu Cristian Sima.

 

 

Situația este mai mult decât intrigantă cu cât, la acea vreme, Cristian Sima avea o reputație excelentă în România, broker de succes, director al Bursei de la Sibiu etc, iar cei doi aveau o relație de prietenie evidentă, cum o demonstrează și pozele publicate în spațiul public.
De ce a ascuns această relație? Probabil pentru că Predoiuu știa de caracterul ascuns, dubios chiar al investițiilor făcute de WBS Holding, după cum vom vedea în continuare.

Caracterul dubios al firmei cu care a lucrat Predoiu, fără s-o declare

                            

Analiza făcută de Cristian Duțescu, avocat cu expertiză solidă în domeniu, într-un editorial publicat în octombrie 2012, în wall-street.ro dă măsura caracterului dubios, posibil ilicit al operațiunilor firmei cu care lucra Predoiu. Cristian Duțescu semnala, în cuprinsul articolului că, „potrivit informaţiilor publice postate pe website-ul autoritătii pieţei de capital din Insulele Virgine Britanice, WBS Holding nu este o societate supravegheată sau reglementatăde British Virgin Islands Financial Services Commission (FSC). De asemenea, conform dispoziţiilor art. 198-199 din Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene raportate la Anexa 2 din acest Tratat, Insulele Virgine Britanice sunt teritorii asociate care respectă regimul juridic aplicabil statelor membre. (…) În aceste împrejurări, devine limpede că WBS Holding nu este o persoană juridică autorizată pe teritoriul Uniunii Europene să presteze servicii de investiții financiare (de brokeraj). Ca atare, orice presupus serviciu de brokeraj pe care l-ar fi prestat WBS Holding ar avea, conform informațiilor publice existente până în prezent, un caracter ilicit. Rezultă că WBS Holding înregistrată în British Virgin Islands nu putea încheia un contract de brokeraj, întrucât nu era autorizată de autoritatea competentă” (precizăm că articolul publicat de Cristian Duțescu se referă strict la situația contractelor firmei lui Sima și că reputatul avocat nu a făcut niciun comentariu, în articol, vizavi de Cătălin Predoiu).

În răspunsurile date la întrebările „Cetățeanul.net”, Cătălin Predoiu a făcut afirmații precum: „Operațiunile erau desfãșurate de broker, care a avut mandat discreționar” sau „sumele reprezentau un depozit în vederea efectuării operațiunilor bursiere”, ceea ce indică o relație specifică de brokeraj, pentru care firma lui Sima nu era autorizată, conform demonstrației făcute de maestrul Cristian Duțescu. Oare de aceea să fi ascuns Cătălin Predoiu, plasamentele și încasările de la WBS Holding ? Să fi știut că activitatea firmei lui Sima era dubioasă?
N.B. Dat fiind că răspunsurile date de Cătălin Predoiu la trei adrese oficiale trimise candidatului PNL, în interval de aproape o lună, au „căzut”, deseori, pe lângă întrebări, Cetățeanul.net a solicitat o întâlnire pentru a putea lămuri toate aspectele, dar nu am primit un răspuns pozitiv.
Ca atare, „Cetățeanul.net” a revenit cu o întrebare cu privire la posibila „dispariție”, tot din declarația de avere a unei sume în euro cu șase cifre. Vom reveni!
                                     
Dincolo de faptul ca alegerile locale din acest an stau sub semnul  unei degringolade politice fara precedent – si asta din cauza candidatilor slabi, fara strategii si viziuni clare – mai avem parte si de certuri ca intre precupete. Circul este peste tot, in toate orasele, insa Bucurestiul e capitala candidatilor ciufuliti de trecutul pestrit, manjit cu finantari dubioase.
Cu doar cateva zile inainte de vot, doi pretendenti ai fotoliului de primar al Capitalei – adica doi oameni  care se bat cu pumnii in piept ca sunt in stare sa tina fraiele Bucurestiului – se ataca furibund. Asta desi unul e mai manjit ca altul.

“Anonimul” si candidatii 
Dupa ce au esuat in unificarea dreptei, Catalin Predoiu (PNL) si Nicusor Dan (USB) isi pun poalele in cap mai ceva ca in Piata Obor. Nu, ei nu se cearta pe proiectele care ar trebui sa-i satisfaca pe alegatori, ci se zgribulesc in ale trecutului umbre. Multe, multe si, culmea, comune. Atat matematicianului societatii civile, cat si avocatului afacerist li s-au intersectat de multe ori drumurile, numitorul comun al celor doi fiind sfintia sa BANUL. Amandoi sunt specializati in gandirea corporatista, de tip off shore. Pentru ca amandoi, direct sau prin intermediari, au facut cunostinta cu raiurile fiscale. Spre exemplu, Catalin Predoiu si-a cladit cariera de avocat in paralel cu cea de om de afaceri. Afacerile de anvergura le-a inceput la doar 27 de ani, iar un an mai tarziu avea sa se asocieze cu “anonimul” Sorin Marin, prieten bun si partener cu Dinu Patriciu. Asa ajunge Predoiu avocat al lui Patriciu, dar si al Rompetrol (in perioada privatizarii), intrand astfel in mirajul de tip Panama. Bun amic, cum spuneam, si partener de afaceri cu Dinu Patriciu, Sorin Marin detine in Delta Dunarii, la Sfantu Gheorghe un adevarat imperiu turistic, format din complexul de patru stele Green Village si Campingul Delfinul. Personaj controversat, aflat de mult timp in atentia DIICOT, Sorin Marin a avut grija sa se puna bine si cu societatea civila al carei mic “erou” se da celalalt candidat la Primaria Generala, Nicusor Dan. Pana la USB-istul Dan, trebuie amintit ca Marin controleaza ONG-uri cu sedii in paradisuri fiscale. Prin Fundatia Anonimul, de la care a plecat proiectul festivalului cinematografic care se tine la Sfantu Gheorghe, Marin a ajuns sa controleze si Academia Catavencu si, implicit, pe unul ca Liviu Mihai, un mare iubitor de Delta, zona unde patronul avea interese clare.
Brokerul fugar, prietenul tuturor

Sorin Marin pare ca nu este un sustinator cu buzunarele largi doar al lui Predoiu, ci si al lui Nicusor Dan. Se pare ca Scoala Superioara Normala fondata de candidatul USB a beneficiat de marinimia financiara a prietenului lui Catalin Predoiu, Sorin Marin. Gandirea de tip Panama l-a acaparat si pe “civilul” Nicusor Dan, prin seful sau de campanie Matei Paun, descoperit pe listele Panama papers. Dar cei doi candidati mai au un prieten comun: brokerul fugar Cristian Sima. Pentru Predoiu, Sima a facut bani (in peste 10.000 de tranzactii) si cate o chermeza, iar pe Nicusor Dan l-a ajutat cu sedii si alte “nimicuri”. Dar niciunul nu mai recunoaste nicio legatura, nicio prietenie, niciun interes. De ce? De ce nu se inteleg Predoiu si Nicusor Dan cand au atatea in comun? Sa fie vorba de un blat? Sa fie un joc menit sa ii salveze reputatia lui Predoiu?

SURSA/National

DOCUMENT Un nou scandal în PNL. Cătălin Predoiu, acuzat că are dosar penal

Predoiu, probleme la DNA într-un dosar disjuns din gala Bute
Fostul ministru şi premier ar putea avea de dat explicaţii într-un dosar disjuns din dosarul gala Bute, în care este acuzată Elena Udrea, notează B1 TV.
Potrivit televiziunii, într-un document prezentat de Radu Cristescu anul trecut, se prezintă o decizie de a disjunge cauza şi de a constitui patru dosare separate în vederea continuării cercetărilor. Unul dintre acestea îl vizează direct pe Cătălin Predoiu: „Sesizarea corpului de control al primului-ministru cu privire la foştii miniştri Ialomiţianu Gheorghe şi Predoiu Cătălin Marin”.
Concret, Ialomiţianu şi Predoiu sunt suspectaţi că în 2011 şi-ar fi îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu privind adoptarea programului anual de marketing şi promovare turistică. Predoiu ar fi semnat note fundamentale fără ca proiectul actului normativ să fi fost transmis oficial Ministrului Justiţiei. O sesizare în acest sens a fost făcută de corpul de control al Guvernului în martie 2015.
În septembrie 2015, Elena Udrea declara la ieşirea de la instanţa de judecată că are de gând să îi solicite ca martori pe Predoiu şi Ialomiţianu în dosarul Gala Bute. ”În mod cert îi voi cere ca martori pentru că a existat o hotărâre de Guvern privind implicarea ministerului în promovarea României în Gala Bute.
Au existat voci care au spus că am influenţat decizia Guvernului. Dacă era ilegal nu trebuia dată acea decizie. Deci dacă era ceva ilegal, a semnat domnul Predoiu. Deci dacă e vinovată Elena Udrea, e vinovat şi Cătălin Predoiu”, spunea atunci Udrea.
Atât Cătălin Predoiu, cât şi conducerea PNL au negat implicarea în acest dosar. Predoiu preciza anul trecut că nu deţine „vreo informaţie oficială sau neoficială în acest sens”. Iar Alina Gorghiu declara: „Cătălin Predoiu (aşa cum a menţionat  public de câteva ori) nu are niciun fel de calitate în acest dosar şi, de altfel, în niciun dosar penal. Desigur, a existat o sesizare făcută de Corpul de Control al lui Ponta împotriva lui Cătălin Predoiu, sesizare care nu a fost confirmată”.
Luna trecută, Cătălin Predoiu a făcut o vizită la DNA, fiind audiat în calitate de martor în dosarul ANRP. Preşedintele PNL Bucureşti a declarat la ieşirea de la audieri: „am dat o declaraţie de martor în legătură cu aplicarea unei proceduri de desemnare a unui reprezentant al Ministerului Justiţiei într-un grup interministerial”, a spus Predoiu.
Ce se mai aude despre dosarul de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în care apare prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu
Lumea Justiţiei avansează scenariul în care DNA va scoate din sertar un dosar disjuns din binecunoscuta speţă „Gala Bute”, în care a fost trimisă în judecată Elena Udrea. În acest al doilea dosar, apare nu doar numele lui Cătălin Marian Predoiu, ci şi cel al lui Gheorghe Ialomiţianu, coleg cu cel dintâi în guvernul Emil Boc (primul la Justiţie, al doilea la Finanţe).
„PNL si-a gasit candidat la Primaria Capitalei. Al patrulea. Este vorba despre Catalin Predoiu, fost ministru de Justitie in Guvernul Basescu-Boc. Liderii liberali au anuntat ca Predoiu va fi ultimul candidat propus pentru Capitala. Cica nu il vor mai schimba. Cu toate acestea, s-ar putea ca in curand sa apara o oarecare problema pentru cei de la PNL. Spunem asta in conditiile in care de candidatul lor, Marian Predoiu, s-au interesat procurorii DNA. In mai 2015, s-a aflat ca Predoiu este cercetat intr-un dosar disjuns din “Gala Bute”, in care a fost trimisa in judecata Elena Udrea. Alaturi de Predoiu, in aceeasi cauza este implicat si ex-ministrul Finantelor din timpul Guvernelor Basescu-Boc, Gheorghe Ialomitianu. La baza dosarului sta un raport al Corpului de control al premierului Victor Ponta, din 27 martie 2015, raport care priveste modul in care Predoiu si-ar fi indeplinit atributiile de serviciu cu ocazia adoptarii Hotararii de Guvern nr. 14/2011 privind Programul anual de marketing si promovare turistica”, comentează cei de la luju.ro.

Iată ce au reţinut procurorii DNA, în dosarul „Gala Bute”, referitor la Cătălin Predoiu:

Sesizarea formulata de corpul de control al primului ministru cu privire la fostii ministri Ialomitianu Gheorghe si Predoiu Catalin Marian.
In cuprinsul raportului de control din 27.03.2015 se arata ca fostii ministri Ialomitianu Gheorghe si Predoiu Catalin Marian si-ar fi indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu cu prilejul adoptarii H.G.nr.14/2011 privind Programul anual de marketing si promovare turistica.
Astfel, cu privire la Ialomitianu Gheorghe s-a retinut ca a semnat nota de fundamentare a actului normativ contrar punctului de vedere formulat de directiile de specialitate din cadrul Ministerului Finantelor Publice, iar cu privire la Predoiu Catalin Marian s-a retinut ca a semnat nota de fundamentare fara ca proiectul actului normativ sa fi fost transmis in mod oficial catre Ministerul Justitiei in vederea avizarii.
Cercetarile cu privire la aceste fapte urmeaza a fi efectuate intr-o cauza separata, pentru a nu tergiversa finalizarea urmaririi penale cu privire la inculpatii aflati in stare de arest preventiv”.
„Ce s-a intamplat din 2015 si pana acum in legatura cu aceasta speta nu se stie. Vom afla probabil in curand daca dosarul a fost inchis ori Catalin Predoiu este cercetat in continuare de DNA”, mai arată jurnaliştii de la site-ul citat
Cătălin Predoiu, cercetat într-un dosar disjuns din Gala Bute. DOCUMENT DNA
Procurorii au disjuns din dosarul Elenei Udrea o anchetă pe numele lui Cătălin Predoiu privind avizele pe care acesta le-a semnat, în calitate de ministru al Justiţiei, pentru organizarea Galei Bute.
 
“Disjungerea cauzei şi constituirea a patru dosare separate în vederea continuării cercetărilor cu privire la…. sesizarea corpului de control al primului ministru cu privire la foştii miniştri Ialomiţianu Gheorghe şi Predoiu Cătălin Marian.”, se arată în rechizitoriul “Gala Bute”.
Radu Cristescu, membru PMP, îi cere, într-o postare pe Facebook, preşedintelui Iohannis să renunţe la această propunere de premier.
“În ultimele două luni, mi-am exprimat o opinie pertinentă cu privire la «premierul din/în umbră» al României – Cătălin Predoiu. În tot acest timp am fost întrebat de documente. Iată că au apărut și documentele: Cătălin Predoiu este cercetat într-un dosar care a fost disjuns din Gala Bute!


Sunt de acord ca Victor Viorel Ponta nu trebuie să mai ocupe funcția de prim ministru, dar acest lucru trebuie să se realizeze democratic și cu o alternativă în folosul românilor.
Mi-e greu să înțeleg logica lucrurilor: înlocuim un premier penal cu unul la fel de penal sau poate mai penal? De asemenea, oare Parchetul lucrează cu jumate de măsură?
Sper ca Președintele Klaus Iohannis să se fi lecuit cu ocazia asta și să renunțe la «Predoiul meu»”, a scris Radu Cristescu pe pagina sa de Facebook, adăugând o copie a filei din rechizitoriu privind dosarele disjunse. 
În aceeaşi postare, Radu Cristescu face trimitere şi la dezvăluirile făcute în cadrul Emisiunii “România la raport”, de la România TV din 11 august. Vezi emisiunea
Foştii miniştri ai Justiţiei şi Finanţelor Cătălin Predoiu şi, respectiv, Gheorghe Ialomiţianu ar fi cercetaţi de procurorii DNA într-un dosar disjuns din dosarul “Gala Bute”.  Ancheta ar fi fost pornită în urma unei sesizări a Corpului de control al Guvernului.
Cătălin Predoiu şi Gheorghe Ialomiţianu ar fi cercetaţi pentru că şi-au îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu semnînd documente care făceau parte din strategia de marketing şi promovare turistică, în care era inclus şi evenimentul Gala Bute.
Revenirea în primul plan al politicii, odată cu nominalizarea drept candidat la Primăria Capitalei, a lui Cătălin Predoiu, scoate la iveală probleme mai vechi ale prim-vicepreședintelui PNL. Predoiu a fost acuzat, în vare anului trecut, că are un dosar penal la DNA.
Radu Cristescu, membru al Partidului Mișcarea Populară a postat în august anul trecut, pe pagina sa de Facebook, documentul prin care procurorii anunță că liderul liberal este vizat într-o cauză disjunsă din dosarul Gala Bute în care Elena Udrea este acuzată de fapte de corupție.
În ultimele două luni, mi-am exprimat o opinie pertinentă cu privire la „premierul din/în umbră” al României – Cătălin Predoiu. În tot acest timp am fost întrebat de documente. Iată că au apărut și documentele: Cătălin Predoiu este cercetat într-un dosar care a fost disjuns din Gala Bute! – scria la acea vreme Cristescu.

 

                       
În luna septembrie a anului trecut, Elena Udrea a cerut în instanță refacerea întregului dosar Gala Bute, afirmând că este anormal ca în acest dosar să fie acuzată doar ea, în contextul în care promovarea imaginii României la Gala Bute a fost adoptată de Guvern. Așa că atât șeful Executivului de atunci, Emil Boc, cât și Cătălin Predoiu, cel care a contrasemnat decizia din partea Ministerului Justiției, ar trebui să răspundă, afirma ea.
În mod cert îi voi cere ca martori pentru că a existat o hotărâre de Guvern privind implicarea ministerului în promovarea României în Gala Bute. Au existat voci care au spus că am influențat decizia guvernului. Dacă era ilegal nu trebuia dată acea decizie.Deci dacă decizia e ilegală a fost semnată de Cătălin Predoiu. Deci dacă e vinovată Elena Udrea e vinovat și Cătălin Predoiudeclara Udrea la un termen al dosarului Gala Bute
Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, este acuzat că a dat avizul de legalitate pentru documentele privind organizarea Galei Bute, deși proiectul nu ajunsese oficial la Ministerul Justiției. Alături de semnătura lui Predoiu, pe document apare și semnătura fostului ministru al Finanțelor Publice, Gheorghe Ialomițianu, care a semnat nota de fundamentare a proiectului, deși exista un punct de vedere formulat de direcțiile de specialitate din cadrul Ministerului Finanțelor care era contrar acestei avizări.
Zvonurile au fost confirmate și de Elena Udrea care, în contextul începerii urmăririi penale împotriva premierului Victor Ponta, explica faptul că Predoiu nu ar fi cel mai indicat să ocupe funcţia de premier, aşa cum se vehicula atunci.
Dacă ne gândim că ar veni  Cătălin Predoiu, spre exemplu, atunci am căzut din lac in puţ pentru că domnul Predoiu este în dosarul Gala Bute. Are o disjungere din acest dosar, iar acest dosar, în ceea ce-l priveşte, oricând când vine pe lista de priorităţi a DNA-ului, oricând poate să fie un dosar – a explicat Elena Udrea la începutul lunii mai
În replică, liderii PNL susţineau că nu există nici un dosar penal pe numele dlui Cătălin Predoiu.
Asta este o chestiune pe care o transmitem în mod oficial. E o chestiune pe care am primit-o și o pot spune în mod oficial, fără nici o ezitare. E o diferență între o sesizare și începerea urmăririi penale sau chiar un dosar penal constituit pe numele unei persoane, a afirmat Cristian Bușoi, într-o emisiune la Antena 3.
Dosarul în care Cătălin Predoiu ar fi anchetat de DNA, a fost disjuns pentru a nu încurca judecarea celorlalți oameni implicați în dosarul Gala Bute.
Elena Udrea a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie în dosarul “Gala Bute”, fiind acuzată de săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
Procurorii susţin că Udrea ar fi finanţat cu bani de la bugetul statului firma privată a lui Rudel Obreja care a organizat evenimentul de box din 2011, iar astfel de finanţări sunt ilegale. Mai mult decât atât, fostul ministru al Turismului este acuzat că ar fi cerut comisioane ilegale oamenilor de afaceri.
Procurorii DNA spun că, prin intermediari, ar fi cerut, aproape de fiecare dată, 10% din valoarea pe care o aveau contractele pe care oamenii de afaceri le încheiau cu ministerul condus de ea și chiar ar fi primit în biroul ei de la minister o geantă neagră, de voiaj, cu 900.000 de mii de euro, de la omul de afaceri din Valea Jiului, Adrian Gărdean. Cu fiecare ocazie, Udrea a negat acuzaţiile.
În dosarul Gala Bute, alături de Elena Udrea, mai sunt judecaţi şi Rudel Obreja, fostul secretar general al ministerului condus de Udrea, fostul ei consilier, dar şi cel care îi administra moşia din judeţul Călăraşi, Tudor Breazu
Afacerile cu energie, chestiune de familie la PDL. Fratele lui Cătălin Predoiu, director la ENEL
Ca urmare a deciziei ENEL de a-şi vinde activele din ţara noastră, prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, a ieşit nervos în faţa mass-media pentru a solicita guvernului implementarea memorandumului cu compania de distribuţie a energiei electrice. Memorandumul la care se referă candidatul la Cotroceni al PDL prevede renegocierea obligaţiei companiei de distribuţie a energiei electrice de a achita statului 520 milioane de euro. „Potrivit legii, Enel urma să achite statului român 520 milioane de euro, pentru o participaţie reziduală de 13,5% la Enel Muntenia Sud. În loc să insiste pentru aplicarea legii şi să ia măsurile pentru aplicarea legii, Guvernul Ponta anunţă redactarea unui memorandum prin care să renegocieze această obligaţie legală a Enel”, a declarat prim-vicepreşedintele PDL.

Prin atacul la adresa guvernului condus de Victor Ponta, Cătălin Predoiu îşi arată adevărata măsură a ipocriziei sale. Şi aceasta pentru că, în realitate, interesul prim-vicepreşedintelui PDL în toată această chestiune nu are nimic de-a face cu binele public. De fapt, intervenţia democrat-liberalului are mize cu totul şi cu totul personale.
Ceea ce nu ştie opinia publică şi Cătălin Predoiu a omis intenţionat să comunice atunci când a ieşit să critice cabinetul este că fratele său, Cosmin Predoiu, deţine funcţia de director juridic al ENEL în România. Astfel, prim-vicepreşedintele democrat-liberal demonstrează încă o dată că PDL, chiar şi în opoziţie, rămâne campion la politicianism şi ipocrizie.
Ceea ce frapează în primul rând la declaraţiile lui Cătălin Predoiu este uşurinţa cu care prim-vicepreşedintele PDL încalcă orice normă de integritate. Nu este însă în fond o surpriză având în vedere că democrat-liberalii au o adevărată tradiţie în a se pretinde integri, fără să aibă nicio urmă de scrupule în a-şi încălca propriile principii.
Este suficient să ne aducem aminte aminte în acest sens de celebrul caz al lui Marian Căpăţână, intermediarul banilor între Bercea Mondial şi Mircea Băsescu. Interlopul a ajuns fără probleme să candideze din partea PDL într-un colegiu din judeţul Olt, cu toate că între timp, Monica Macovei se bătea cu pumnul în piept că toţi candidaţii democrat-liberali sunt curaţi ca lacrima.

Lăsând însă la o parte problema de integritate pe care o ridică declaraţiile lui Cătălin Predoiu vizavi de ENEL şi memorandumul încheiat între companie şi guvern, să observăm şi faptul că PDL nu este nici pe departe la prima poziţionare în favoarea băieţilor deştepţi din energie. Exemplul cel mai elocvent în acest caz îl reprezintă căpuşarea Hidroelectrica în perioada mandatelor miniştrilor democrat-liberali. Aceştia au asistat practic cu o impasibilitate de-a dreptul penală cum producătorul de electricitate hidro a fost adus în pragul falimentului. Situaţia în care a ajuns Hidroelectrica devenise atât de gravă încât în 2012 a fost nevoie de declararea insolvenţei, ca măsură de avarie prin care compania să fie salvată de la dezastrul în care a adus-o PDL.

Elena Udrea este verişoara ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi cel al dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, sunt rude, scrie libertatea.ro.
Gradul lor de rudenie a fost dezvăluit pentru ziarul “Puterea” de o mătuşă comună a celor doi, care locuieşte în comuna Costeşti, sat Pietrosu din judeţul Buzău, localitatea natală a celor doi membri ai cabinetului Emil Boc.
Mariea Predoiu este ruda comună a celor doi, respectiv fiica sorei bunicului Elenei Udrea. Femeia spune că pe mama ei o chema Cătălina Tinca Udrea şi a fost sora lui Ion Udrea, bunicul actualului ministru al turismului. Fiul lui Ion, Neculai Udrea, este tatăl Elenei. Mariea Predoiu a mai precizat că este, totodată, şi verişoara primară a lui Gheorghe Predoiu, unchiul lui Cătălin Predoiu, ministrul justiţiei.
Gheorghe este fratele lui Ion, tatăl fraţilor Cătălin şi Cosmin, ceea ce face ca actualul ministru al justiţiei şi cel al turismului să fie rude, respectiv veri îndepărtaţi.
“Nu sunt rude directe, dar sunt rude prin mine, care sunt neam şi cu familia Udrea, şi cu familia Predoiu. Ne mândrim aici în sat că avem doi miniştri în guvern”, a declarat Mariea Predoiu.
http://www.cotidianul.ro