Condamnari

RomaniaCurata/Defăimarea pe înțelesul lui Liviu Dragnea-SULEYMANUL Secretarelor 🤣

  1. FB_IMG_1521377460622
  2. Președintele PSD reales cu o largă majoritate, Liviu Dragnea, are toate motivele să fie supărat. A cîștigat alegerile și la partid și pe țară, neîndoielnic, în ciuda unei largi coaliții contra lui, care nu s-a sfiit să sfideze legea protecției datelor personale și alte legi de bun simț (mandate de siguranță națională pentru agenții din Teleorman!) doar-doar or reuși să îl doboare. S-au făcut denunțuri la Bruxelles și în Brazilia. Nu a mai rămas piatră întoarsă pe dos, și cu toate astea nu l-au dovedit, dar nici el nu își poate valorifica victoria. Suntem, după cum am mai tot spus, în situația unui război civil pe care nu îl poate cîștiga nimeni, ca într-un film prost cu Tom Cruise la care aceeași luptă, cu mici variații, e prinsă într-o buclă temporală și eroii tot o iau de la capăt crezînd că de data asta ajung undeva, dar nu ajung decît la minutul de unde se reia banda.

FB_IMG_1521370266197

Din toate problemele dlui Dargnea, cea mai mare și nerezolvabilă este imaginea externă creată a PSD și a sa personală, a unor teroriști care vor să deturneze avionului statului de drept altfel setat pe justa destinație. Asta lovește în noi toți, țara fiind prezentată permanent ca în pragul unei catastrofe (eu, care lucrez în țări unde catastrofa s-a permanentizat, găsesc că totul e o mare exagerare, în Turcia sunt arestați ziariști cu zecile, unii pe defăimarea națiunii, în Slovacia sunt asasinați în casă cu prietena lor cu tot, în Grecia lista CSM e dată deoparte și majoritatea politică numește direct ce judecători vrea în Curtea Supremă, dar ziarele abundă numai de Ungaria, Polonia și România, că acolo sunt minorități active care organizează evenimente la Bruxelles și peste tot). Și, desigur, dlui Dragnea i-a cășunat pe Monica Macovei, evident, un dușman neobosit și redutabil, care organizează evenimente la Strasbourg unde sunt denunțate legile justiției ale PSD și dl. Dragnea.

FB_IMG_1521377434198

Înțeleg ca atare foarte bine de ce legea defăimării poate părea o soluție, numai că nu e. Simpla mențiune crează o problemă (Dragnea vrea să rivalizeze cu Erdogan? Numai acolo s-a mai auzit de așa ceva). O lege a defăimării, în orice formă, este imposibil și de dat și de aplicat. Sigur, geniul reunit al perechii Iordache-Nicolae mai poate încerca, dar nu o să iasă nimic din încercarea lor. De ce?

Unu, Monica Macovei are imunitate parlamentară, de asta există imunitatea parlamentară în Parlamentul European, ca să acopere declarații politice, pe românii care spun că Dragnea e hoț, ungurii care spun că Orban e dictator, etc. Nu se poate nici măcar pune problema ridicării imunității într-una asemenea caz, deci legea ar rata ținta sa principală.

FB_IMG_1520441228852

Doi, că avem o diaspora enormă, cu conturi Facebook și cetățenie în alte țări pe care legea nu îi poate atinge, îi poate cel mult mobiliza contra. Nu există nici o cale să îi scoți de pe circuitul defăimării, chiar dacă uneori spun prostii și neadevăruri, că nu sunt acasă, dar sunt conectați acasă. Nici să ai puterea precum China să interzici Facebook tot nu ai face nimic. Dar nu o ai. Sigur, poți adopta o lege ca în Germania, unde Facebook devine responsabil de limbajul agresiv, dar avînd în vedere cum arată forumurile la români mai bine ați începe de acolo cu civilizarea – destul să vadă cineva cum scriu românașii online singuri că nu mai e nevoie să ne defăimeze nimeni.

FB_IMG_1517858058788

Trei, că defăimarea e greu de definit, nu avem un adevăr stabilit despre națiune și simpla eroare factuală nu poate fi făcută ilegală, ar duce doar la victorii la CEDO a celor condamnați (chiar în cazuri în care opinia publică din România nu era de partea libertății, cum a fost cazul Gregorian Bivolaru, Curtea a fost consecvent contra oricărei îngrădiri a libertății exprimării). Dacă eu spun, de exemplu, că  se situează pe primul loc în privinţa plângerilor depuse împotriva sa şi care urmează să fie judecate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, defăimez țara? Sau, cum a spus Mihai Gădea în interviul cu Liviu Dragnea, că o dată pe minut există un caz de violență domestică? Ce poți spune mai rău de atît? Și factual nu o fi chiar așa – să ne ferim de statisticile românilor, grecilor, ș.a.m.d.

FB_IMG_1520325461575

Defăimarea s-a scos din codul penal pentru că nu era compatibilă cu Convenția Europeană a drepturilor omului. Nu e voie să calomniezi un om, dar să îți vorbești de rău țara e posibil, ține de libertatea de exprimare.

Cred că dl. Tăriceanu, dacă vorbește cu Graham Watson, poate confirma integral cele de mai sus. Nu mai vorbiți de legea defăimării, cum nu s-ar putea aplica, nici nu are rost să se dea. Preocupați-vă de reputația voastră personală, acolo există îndreptățire și căi legale, iar în ce privește propaganda contra guvernului PSD în străinătate, care face de neconceput o candidatură la președinție a dlui Dragnea, oricît de mult ar fi evoluat el și l-ar fi supraestimat dușmanii, aceea tot prin contra-propagandă se combate, dar nu e bună la asta România TV și nici cumpărarea de spațiu în Financial Times.

received_169546247020931

Ce trebuie să faceți, acuma că e un spațiu de respirație, este să veniți cu planul vostru de bună guvernare, unul respectuos cu drepturile omului și fără a ajunge în penal, dar unul clar, curajos, marchetizabil și care să dea semnalul că aveți poate alte idei despre pilotaj, dar nu ați deturnat avionul doar pentru a vă aministia furturile voastre din trecut și a face altele cu impunitate pe viitor. Cu „pentru că putem” sau amestecul (iarăși!) al vieții publice cu cea privată nu e nevoie să vă defăimeze nimeni, faceți singuri treaba dușmanilor. A, și mai vorbiți de legea defăimării, ca să fie tacîmul complet.


Tot despre Dragnea și congresul PSD, în emisiunea Talk B1 cu Nadia Ciurlin:

Dragnea o să înceapă să facă greșeli – deja a făcut greșeli, și-a adus prietena la Congres, calcă separația public-privat la care românii sunt atenți. Românii nu vor o a doua Elenă Udrea și nu vor haremuri – mi-au zis șoferii de taxi: aveți grijă că domnul Dragnea își face harem!

S-ar putea să-i vină ideea că e potrivit pentru prezidențiale – domnul Dragnea nu înțelege deloc cum funcționează Europa și nu înțelege deloc că dacă voia să se războiască cu cineva nu trebuia să lase să apare în presa străină articole că a făcut fraudă electorală. Trebuia să protesteze. Odată ce au apărut, trebuie să înțeleagă că nu mai poate fi președinte dacă acea situație n-a remediat-o.

Eu am trăit 10 ani sub legea asta a defăimării care a existat la noi sub Codul Penal și au fost încercări de a ne trimite în judecată de mai multe ori pe legea asta. Istoric, pe 13 iunie, ziarul Adevărul din România, când eu eram o puștoaică, a publicat un editorial în care a folosit un articol asemănător dădea numele meu și spunea minerilor de unde să mă ia – scris de un domn, fost mentor al lui CTP, ziarist bătrân de la Scânteia.

Noi am mai avut asemenea lucruri, legea aceea nu s-a pus în practică de prea multe ori. Se folosea atunci foarte mult calomnia la ziariști în penal, care după aceea s-a dezincriminat, și n-ai puterea să folosești defăimarea așa cum ai folosi calomnia, pentru că ar fi complet contra CEDO – primul căruia i-ar face asta [statul] ar pierde procesul.

Dar eu nu cred că ei vor face această lege. Domnul Dragnea a proferat asta ca pe o amenințare. În același timp, și-a arătat încă o dată inadecvarea și faptul că el nu înțelege cum funcționează Occidentul, fiindcă el a argumentat asta zicând că o să o folosească contra Monicăi Macovei.

Trebuie înțeles următorul lucru: Monica Macovei, Cristian Preda și ceilalți oameni pe care îi are Dragnea în minte, care fac evenimente la Parlamentul European – foarte partizane, și duc mahalaua noastră acolo, chestie cu care nici eu nu-s de acord, că găsesc că asta trebuie făcut aici – nu numai că sunt în dreptul lor să facă asta (și că aduc acolo oameni care sunt voci autentice și spun adevărul și la fel de bine pot să vină alți oameni și să spună contrariul și nimic nu-i oprește) dar au imunitate parlamentară. Exact asta acoperă imunitatea parlamentară din Parlamentul European: acest gen de declarații pur politice, în care spui eu găsesc că PSD-ul e penal și că legile pe care ei vor să le dea sunt proaste. Deci n-ai ce să-i faci Monicăi Macovei, nici într-un caz.

Contra cui poți să folosești legea asta – contra mea, de exemplu, care sunt rezident în altă țară? Nu poți. Eu dădeam contra udrei – Udrea m-a demascat o dată că eram sursa zero a nu știu câți ziariști străini. Păi ce sursă zero, că eu eram citată de ziarele ălea străine! Dacă vreau să mă ascund, dau ziarelor acelora ce am dat despre Udrea la nivel de Daily Telegraph și le spun dar nu mă citați pe mine. Citați pe cineva care este cetățean în altă țară și n-are cetățenie română și deci legea asta nu-l atinge.

Noi avem în străinătate 100 de mii de români cu studii superioare care sunt pe Facebook și care nu mai depind de România în nici un fel, deci cum ai să ajungi la ei? Gândiți-vă ce comunitate activă avem în diaspora – imposibil să ajungi la oamenii ăia