Politica

Romania Curata/Gabita OPREA si DOFTORII de la Academia de Informatii-ANI­čśÄ

 

FB_IMG_1518978331021

La vremea c├ónd Victor Ponta era demascat ca plagiator mi-am permis s─â remarc (doar pe Andrei Ple┼ču l-am mai auzit mai t├órziu cu┬áremarci apropiate) c─â nu e un caz normal de plagiat acela ├«n care candidatul copiaz─â de la membrii comisiei, care ├«i dau titlul ┼či pretind c─â totul e ├«n regul─â, ┼či c─â asta e o gre┼čeal─â de sistem, chiar mai mult dec├ót de persoan─â.

Am mai spus de atunci c─â g─âsesc enorm c─â Gabriel Oprea face doctori, un exerci┼úiu oarecum neobi┼čnuit pentru un ofi┼úer de intenden┼ú─â, mai ales c─â ace┼čti ofi┼úeri f─âcu┼úi sub comunism b─ânuiesc c─â nu ar putea preda elina, latina, trigonometria ┼či franceza ca bunicul meu infanterist ┼či absolvent al unei academii militare sub monarhia de trist─â amintire.

Le-a luat ceva vreme, dar dup─â un timp c├ó┼úiva jurnali┼čti s-au apucat s─â caute toate tezele generalului Oprea, ┼či acuma ne-am umplut de b─ânuieli nu doar ├«n ce ├«l prive┼čte pe el, ci ┼či pe vreo jum─âtate din establishmentul institu┼úiilor de for┼ú─â ale statului care ┼či-au luat doctoratul de la el.

Reamintesc c─â generalul, care a pornit de la Colegiul Na┼úional de Ap─ârare, ├«mparte mai nou ┼čtiin┼úa sa de la Academia Na┼úional─â de Informa┼úii, care are o ┼čcoal─â doctoral─â, condus─â de un domn general profesor doctor Constantin Oni┼čor, tanchist retras din armata activ─â, profesor ├«nc─â dinainte de 1989, ┼či devenit academic ÔÇô a scris o carte cu Sorin Frunz─âverde, de care se pare c─â ├«l leag─â masoneria, dar are ┼či leg─âturi mai vechi cu alte partide, cum se cuvine.

S-a mai distins ┼či ├«n varii alte feluri, acuza┼úii de h─âr┼úuire sexual─â la Pite┼čti, accidente de automobil, ce ├«i ┼čade bine unui mascul alfa tanchist ┼či academic. El face doctori ├«mpreun─â cu Cristian Troncot─â, Constantin Romanoschi ┼či Gheorghe Toma, to┼úi generali doctori, niciunul cu profil pe Google Scholar sau indice Hirsch calculat (dac─â ave┼úi o adres─â de Google Mail ├«l pute┼úi calcula dvs.) care au publicat la prestigioasele edituri academice ANI, Colegiul Na┼úional de Ap─ârare, Ion Cristoiu (serviciile secrete de la Cuza la Ceau┼čescu), Elion ┼či Tritonic.

Generalii fac ├«mpreun─â anual peste 20 de doctori sau cel pu┼úin primesc la doctorat cam at├ó┼úia ÔÇô contra cost, adic─â peste dou─â sute ├«n zece ani. Mai nou, de la Institutul Cantacuzino (cel cu vaccinurile) la Agen┼úia Na┼úional─â de Integritate (cel─âlalt ANI, mai pu┼úin iubit de politicieni) masteratul la academia de informa┼úii pare a fi cheia func┼úiilor de conducere ├«n statul rom├ón ÔÇô dac─â oamenii nu pic─â teste elementare de legisla┼úie, c─â organizatorii concursurilor au at├óta minte ├«nc├ót s─â nu le dea ┼či teste de inteligen┼ú─â, matematic─â sau pe acolo.

Doctoratul la ANI are menirea┬áÔÇ×De a conferi absolventului, prin cuno┼čtin┼úele, competen┼úele ┼či abilit─â┼úile generale ┼či de specialitate, capacitatea de a ├«n┼úelege sistematic ┼či comprehensiv, domeniul de┬ástudiu, de a utiliza metodele de cercetare asociate domeniului ┼×tiin┼úe Militare ┼či Informa┼úii ┼či de a contribui la progresul cunoa┼čterii prin cercetare original─â demonstrat─â prin publica┼úii ┼čtiin┼úificeÔÇŁ.

Academia Na┼úional─â de Informa┼úii, pe scurt ANI, e, ca atare, ├«n plin─â ascensiune, face nu doar strategii na┼úionale, ci ┼či strategii interna┼úionale, vrea s─â promoveze modelul rom├ónesc ├«n tot bazinul M─ârii Negre de m├ón─â cu partenerul frate mai mare american. Au cert distinc┼úia de a fi cea mai remarcat─â unitate de ├«nv─â┼ú─âm├ónt din Rom├ónia pe situl preziden┼úial, ca frecven┼ú─â ┼či lungime, ca ilustrare a conceptului c─â┬áÔÇ×Investi╚Ťia ├«n educa╚Ťia resursei umane este fundamental─â pentru Rom├ónia, de aceea trebuie s─â reprezinte o prioritate absolut─â a tuturor celor care se vor afla la guvernare ├«n deceniile urm─âtoare.ÔÇŁ┬á(citatul apar┼úine scriitorilor preziden┼úiali despre ANI, care au uitat c─â lucreaz─â pentru pre┼čedintele societ─â┼úii civile, nu mie; nu m-ar mira s─â capete vreunul o catedr─â la prestigioasa academie pentru asemenea texte).

Supun atenţiei dvs următoarele întrebări:

Respectaţi mai puţin un general fără doctorat, sau un politician, sau un agent de informaţii în Orientul Mijlociu?

De ce oare nu exist─â ├«n Europa alte academii care s─â dea doctorate organizate de servicii secrete, ┼či militarii de v├órf care ├«┼či dau doctoratul o fac la institu┼úii academice autonome, unde calitatea e verificat─â de mediul academic?

Vrem s─â export─âm modelul rom├ónesc ┼či de acum ├«nainte orice ┼úar─â aliat─â ┼či prieten─â s─â aib─â doctori ├«n strategie autopublica┼úi, f─âr─â a fi trecut niciun proces de referat anonim real ┼či f─âr─â s─â fi publicat niciodat─â vreo lucrare care s─â poat─â fi considerat─â cercetare?

Oare texte de slab─â calitate precum noua Strategie de Ap─ârare, prost conceput─â ┼či scris─â, nu se explic─â prin faptul c─â sunt produsul unor asemenea medii subacademice, care nu au nici m─âcar practica elementar─â a referatului anonim de evaluare?┬áCiti╚Ťi┬áaici o evaluare a unui expert de la Cambridge a acestui document.

C├ót─â vreme un doctorat la Cambridge va mai fi inferior unuia la ANI, SNSPA, Drept, ┼čcoala de la B─âneasa ┼či a┼ča mai departe c├ónd vine vorba de securitatea Rom├óniei?

Crede cineva c─â interesul na┼úional e bine servit de strategii scrise de ni┼čte semidoc┼úi, unii ┼či securi┼čti pe deasupra?

Cine i-a f─âcut doctori pe Oprea, Oni┼čor ┼či compania? Care e genera┼úia dinainte ┼či cum a ajuns o re┼úea de generali securi┼čti de sub Ceau┼čescu s─â se autoreproduc─â f─âr─â niciun obstacol ├«n at├ótea exemplare, care s─â umple toate institu┼úiile statului, de la pre┼čedin┼úie la guvern ┼či procuratur─â?

De ce la aceast─â or─â nu exist─â, de┼či legea o cere, o evaluare a ┼čcolilor doctorale din Rom├ónia printr-un indicator simplu (num─âr de cit─âri Google Scholar per capita, dac─â nu vre┼úi mai preten┼úiosul ISI)? Oare nu tocmai pentru a continua s─â dezvolt─âm re┼úeaua de influen┼ú─â a diplomelor de doctorat prin ┼čcoli doctorale care sunt integral forme de impostur─â academic─â?

Crede┼úi c─â e mai economic s─â ├«i c─âut─âm unul c├«te unul, sau o ┼čcoal─â doctoral─â cu indice Hirsch per capita sub 2 o putem ├«nchide? Fie c─â e de strategie, drept, ┼čtiin┼úe politice, comunicare, administra┼úie, rom├ón─â ┼či a┼ča mai departe? Cine a acreditat ace┼čte ┼čcoli ┼či de ce s-a oprit procesul evalu─ârii lor? De ce discut─âm despre trecerea a noi legi ├«nainte de a le pune ├«n practic─â pe cele vechi?

Dac─â se retrage dreptul de a da doctorate ANI, urmeaz─â lovitura de stat? Sau oamenii serio┼či din servicii ┼či armat─â r─âsufl─â u┼čura┼úi c─â ├«i sc─âp─âm de impostorii lor ┼či se pot ocupa ├«n lini┼čte de Burkina Faso, Siria ┼či alte amenin┼ú─âri?