Anchete DNA

Rise Project/Harta jafurilor si MAFIA din TELDRUM­čĹ»

UPDATE] RISE Project a identificat alte 35 de imobile de╚Ťinute de corpora╚Ťia Tel Drum ├«n jude╚Ťului Teleorman. O parte din ele provin din patrimoniul Societ─â╚Ťii Agricole Zooveg Li╚Ťa ╚Öi Agromec SA, dou─â firme de stat care se ocupau de agricultur─â. Acum sunt falimentate ╚Öi lichidate. Noile propriet─â╚Ťi descoperite se adaug─â la cele 186 identificate anterior. P├ón─â acum s-au adunat 856 de hectare de╚Ťinute de membrii grup─ârii Dragnea.

Tel Drum, firma cu ac╚Ťionari secre╚Ťi legat─â de Liviu Dragnea, este unul dintre cei mai importan╚Ťi proprietari ╚Öi concesionari de terenuri ╚Öi imobile din sudul Rom├óniei. RISE Project a consultat documente din arhivele cadastrale, a inventariat propriet─â╚Ťile companiei ╚Öi a reconstituit traseul acestora de la stat p├ón─â ├«n portofoliul firmei private de╚Ťinute prin ac╚Ťiuni la purt─âtor.

  • Personaje cheie ╚Öi firme apropiate liderului PSD au acaparat ├«n decursul ultimilor 20 de ani propriet─â╚Ťi care ├«n trecut au apar╚Ťinut statului. Principalul beneficiar este firma Tel Drum.
  • Pe baza documentelor oficiale, am pus pe o hart─â interactiv─â o parte din cele aproape 200 de propriet─â╚Ťi, cu suprafa╚Ť─â total─â de peste 800 de ha, pentru a contura dimensiunea afacerii imobiliare a grup─ârii Dragnea. Al─âturi de acestea, firmele care graviteaz─â ├«n jurul ╚Öefului PSD au ├«n concesiune alte mii de hectare.

Terenurile unor foste ferme de stat, spa╚Ťii comerciale, cl─âdiri industriale, cl─âdiri de birouri ╚Öi o cas─â de protocol sunt doar c├óteva din cele aproape 200 de propriet─â╚Ťi de╚Ťinute de Tel Drum ╚Öi ┬áde alte trei firme conectate la mezinul familiei Dragnea.

Pe harta creat─â de noi, cu un simplu click pute╚Ťi vedea unde se afl─â terenurile sau imobilele din patrimoniul Tel Drum & friends, dar ╚Öi suprafa╚Ťa, fo╚Ötii proprietari ╚Öi vecinii.

Cele mai multe propriet─â╚Ťi identificate de noi sunt ├«n jude╚Ťul Teleorman, ├«n localit─â╚Ťile Turnu M─âgurele ╚Öi Alexandria, dar pe hart─â sunt indexate ╚Öi imobile din jude╚Ťul Arge╚Ö.

Not─â:┬áNu apar pe hart─â toate propriet─â╚Ťile identificate de reporterii RISE Project ├«n documentele cadastrale pentru c─â multe dintre acestea nu au coordonate geografice. ┬áVom ad─âuga noi informa╚Ťii ├«n hart─â, pe m─âsura document─ârii.

Compania Tel Drum, o fost─â regie de stat care se ocupa de drumurile ╚Öi podurile din Teleorman, a fost transformat─â ├«n 1998 de Consiliul Jude╚Ťean Teleorman ├«n societate comercial─â pe ac╚Ťiuni. La numai un an compania a fost capitalizat─â cu ╚Öapte terenuri cu o suprafa╚Ť─â de peste 5 ha, evaluate la 9,7 miliarde de lei vechi. ├Än aprilie 2002, prin semn─âtura lui Liviu Dragnea, ├«n calitate de pre╚Öedinte al consiliului jude╚Ťean, firma a fost cump─ârat─â, prin negociere direct─â, de Marian Fi╚Öcuci ÔÇô prietenul din ╚Öcoal─â al lui Liviu Dragnea. Mai multe detalii┬áAICI.

La o lun─â dup─â privatizare, Liviu Dragnea a transferat de la Consiliul Jude╚Ťean c─âtre Tel Drum un alt teren din Alexandria. Astfel, Consiliul Jude╚Ťean a redevenit ac╚Ťionar al companiei, iar Liviu Dragnea a ap─ârut oficial ├«n structura Tel Drum ca reprezentant al institu╚Ťiei. Astfel c─â, din mai ╚Öi p├ón─â ├«n septembrie 2002, Liviu Dragnea ╚Öi Marian Fi╚Öcuci au fost colegi ├«n Tel Drum. Liderul PSD┬áa negat┬á├«n repetate r├ónduri ca ar fi avut vreo leg─âtur─â cu compania prietenului s─âu. Acesta nu a r─âspuns ├«ntreb─ârilor adresate de reporterii RISE Project.

 

P├ón─â ├«n noiembrie 2002, c├ónd Consiliul Jude╚Ťean a ie╚Öit definitiv din ac╚Ťionariatul Tel Drum, firma cump─ârase deja o cas─â de protocol, o fost─â ferm─â cu tot cu utilaje ╚Öi o cl─âdire de birouri. Toate au apar╚Ťinut firmei agricole de stat Agroindustriala SA din Turnu M─âgurele.

IAS-UL ╚śI CASA PARTIDULUI

Agroindustriala SA Turnu M─âgurele provine din reorganizarea IAS-ului din acela╚Öi ora╚Ö. Avea la ├«nceputul anilor ÔÇś90 o cas─â de protocol folosit─â de comuni╚Öti, patru ferme, cl─âdiri administrative, peste 5000 de ha de p─âm├ónt, majoritatea irigate. O parte dintre acestea au ajuns la firma Tel Drum ├«n urma falimentului firmei agricole.

Documentele din arhivele statului arat─â c─â la sf├ór╚Öitul anilor ÔÇś90, Agroindustriala, ├«n care ac╚Ťionarul majoritar era statul, ├«╚Öi pava singur─â drumul c─âtre faliment. ├Än 1998, reprezentan╚Ťii firmei au pus gaj o parte din propriet─â╚Ťile pe care le avea ├«n patrimoniu ╚Öi a ├«mprumutat 1,96 miliarde de lei vechi, adic─â echivalentul a aproape 226.000 de dolari, cu o dob├ónda de 55 la sut─â pe an de la BCR, sucursala Turnu M─âgurele.

DOCUMENT
PAGES
Zoom

P├ón─â ├«n 2001, jum─âtate din terenul de╚Ťinut de firm─â a fost retrocedat vechilor proprietari, iar datoriile au crescut constant.┬áRatele nepl─âtite, taxele restante ╚Öi furnizorii au adus ├«ncet ├«ncet lichidarea Agroindustriala.

├Än mai 2001, BCR ╚Öi-a cerut banii ├«n instan╚Ť─â, iar firma statului a intrat ├«n reorganizare judiciar─â. Planul de redresare f─âcut de Agroindustriala nu a fost pe placul creditorilor, a╚Öa c─â firma a intrat ├«n faliment.

Nu doar banca avea de recuperat bani, ci ╚Öi cet─â╚Ťeni care ├«i arendaser─â teren, firme private, Electrica, Prim─âria din Turnu M─âgurele, dar ╚Öi institu╚Ťia condus─â de Liviu Dragnea. Consiliul Jude╚Ťean Teleorman avea de recuperat, la acel moment, peste 64 de milioane de lei vechi, adic─â aproape┬á2300 de dolari, taxe nepl─âtite, penalit─â╚Ťi ╚Öi ├«nt├órzieri acumulate ├«n trei ani.

Însă, au contribuit la falimentul Agroindustriala, printre altele, și două firme private.

Cite╚Öti aceast─â investiga╚Ťie fiindc─â ├«╚Ťi pas─â. Dac─â vrei s─â afli ╚Öi mai multe despre corup╚Ťia din institu╚Ťiile statului, crima organizat─â ╚Öi cum te afecteaz─â toate astea, po╚Ťi┬ádona aici!

├Än┬áSC Marine SRL, care┬áavea de recuperat 47 de milioane de lei vechi, adic─â┬á1774 de dolari, au fost asocia╚Ťi Florinel Marina╚Ö ÔÇô cumnatul lui Dragnea, Marian Fi╚Öcuci ÔÇô fostul coleg de liceu sau Adrian Simionescu ÔÇô rud─â cu cel din urm─â. ┬áTo╚Ťi trei au intrat sub lupa DNA ├«ntr-un dosar de evaziune fiscal─â cu┬áprejudiciu┬áde peste un milion de euro adus statului rom├ón. Dosarul nu a fost ├«nc─â trimis ├«n judecat─â.

Zimflor SRL,┬áuna din firmele ├«nscrise pe lista creditorilor, a cerut ╚Öi ea s─â recupereze de la Agroindustriala circa 4 miliarde de lei vechi, echivalentul a peste┬á150.000┬áde dolari. Firma l-a avut ca asociat cu 50 la sut─â, ├«n perioada falimentului firmei de stat, pe Teodor Ni╚Ťulescu, la acea vreme prefect al jude╚Ťului. Acesta a declarat: ÔÇťZimflor SRL nu a luat niciodat─â nimic de la Agroindustriala SA. Toate activele mari au ajuns la Tel Drum: Ferma Li╚Ťa, Ferma Dona, un bloc de birouri, etcÔÇŁ.

Intrat─â ├«n faliment din dorin╚Ťa creditorilor, Agroindustriala a ├«nceput s─â v├ónd─â din bunurile pe care le avea: animale, ferme, utilaje agricole ╚Öi cl─âdiri.

Tranzac╚Ťiile.┬á├Än mai 2002 apare ├«n schema falimentului, pionul cheie: firma Tel Drum SA, cump─ârat─â o luna mai devreme de Marian Fi╚Öcuci de la Consiliul Jude╚Ťean Teleorman, condus de fostul s─âu coleg de liceu ÔÇô Liviu Dragnea.

Printr-o adres─â oficial─â, Tel Drum cerea lichidatorului s─â-i v├ónd─â direct, f─âr─â licita╚Ťie, terenul de peste 3500 de mp ╚Öi casa de protocol din Turnu M─âgurele, ferma Li╚Ťa cu terenul aferent de 12,3 ha ╚Öi un bloc din Turnu M─âgurele, plus utilaje agricole ╚Öi obiecte de inventar.

DOCUMENT
PAGES
Zoom

Creditorii, adic─â BCR, Consiliul Jude╚Ťean condus de Dragnea, firmele ├«n care erau asocia╚Ťi prefectul ╚Öi fostul coleg de liceu, dar ╚Öi alte entit─â╚Ťi, au fost de acord s─â le v├ónd─â.

├Än 9 iulie 2002, Tel Drum transfera banii ╚Öi patru zile mai t├órziu semna dou─â contracte de v├ónzare-cump─ârare cu firma falimentar─â. A pl─âtit ├«n total 4,22 miliarde de lei vechi cu tot cu TVA, adic─â pu╚Ťin peste 127.000 de dolari.

Casa de protocol din Turnu M─âgurele apar╚Ťine ├«n acte firmei Tel Drum.

Casa de protocol din Turnu M─âgurele apar╚Ťine ├«n acte firmei Tel Drum.

Casa de protocol┬áde la intrarea ├«n ora╚Öul Turnu M─âgurele a fost construit─â ├«n 1975 ╚Öi era folosit─â de membrii partidului comunist. ┬áC├ónd a fost cump─ârat─â de Tel Drum, avea 3 dormitoare, 3 b─âi, o buc─ât─ârie, un living, o piscin─â ╚Öi un teren de peste 3500 de mp. A costat┬á5460 de dolari. Ast─âzi, proprietatea e ├«ncercuit─â de un gard ╚Öi are o gheret─â pentru paznic la poart─â. O alee lung─â str─âbate livada deas─â ╚Öi e greu s─â z─âre╚Öti casa printre copaci. Nu exist─â num─âr po╚Ötal ├«n eviden╚Ťele cadastrale. Mai multe surse RISE Project au declarat c─â membrii familiei Dragnea vin des aici, dar mai prezent este ╚śtefan Valentin Dragnea, fiul ╚Öefului PSD.

Blocul G9 de pe strada ╚śtrandului din Turnu M─âgurele este fostul sediu administrativ al firmei Agroindustriala SA Turnu M─âgurele

Blocul G9 de pe strada ╚śtrandului din Turnu M─âgurele este fostul sediu administrativ al firmei Agroindustriala SA Turnu M─âgurele

La cinci minute de mers cu ma╚Öina, pe strada ╚śtrandului din Turnu M─âgurele, am g─âsit┬áblocul G9.┬áTel Drum a cump─ârat la pachet cu casa de protocol jum─âtate din imobil. Se vede cu ochiul liber ce apar╚Ťine ast─âzi firmei. Jum─âtate de bloc are geamuri termopan, acoperi╚Ö ╚Öi zugr─âveal─â nou─â, dar ╚Öi intrare ╚Öi parcare privat─â. Cealalt─â jum─âtate e ├«ntr-o stare avansat─â de degradare, ploaia a p─âtruns prin acoperi╚Ö ╚Öi mucegaiul decoreaz─â pere╚Ťii exteriori.

Asocia╚Ťia V├ón─âtorilor ╚Öi Pescarilor Turris a avut la un moment dat sediul ├«n fosta cl─âdire de birouri a firmei Agroindustriala SA Turnu M─âgurele.

Asocia╚Ťia V├ón─âtorilor ╚Öi Pescarilor Turris a avut la un moment dat sediul ├«n fosta cl─âdire de birouri a firmei Agroindustriala SA Turnu M─âgurele.

Aici stau oameni simpli, iar la intrare am g─âsit o t─âblie ruginit─â care anun╚Ť─â c─â ╚Öi Asocia╚Ťia de V├ón─âtori ╚Öi Pescari Turris a avut la un moment dat sediul ├«n cl─âdire. RISE Project a scris┬áAICI┬ádespre conexiunea acesteia cu Liviu Dragnea. Vecinii ne-au spus c─â ╚Ötiu c─â blocul e al liderului PSD.

Dup─â ce a cump─ârat casa de protocol, blocul, ferma Li╚Ťa ╚Öi utilajele agricole, Tel Drum a mai cump─ârat de la firma falimentar─â ╚Öi ferma Dona. Adic─â al╚Ťi 340.000 de mp de p─âm├ónt ╚Öi 66.000 de mp de cl─âdiri.

ALEXANDRIA ÔÇô CARTIERUL GENERAL

Saga imobiliar─â a Tel Drum-ului continu─â ╚Öi la aproape 50 de km distan╚Ť─â de Turnu M─âgurele, ├«n re╚Öedin╚Ťa jude╚Ťului Teleorman.

├Än Alexandria, conform actelor publice, pe strada Ion Creang─â nr. 52-54, Tel Drum de╚Ťine ├«ntr-o fost─â cl─âdire a┬áB─âncii Na╚Ťionale a Rom├óniei, apartamentul nr. 2 ╚Öi subsolul plus o parte din terenul de 1700 de mp. Co-proprietar pe acela╚Öi p─âm├ónt este statul.

├Än cl─âdire este ast─âzi sediul Oficiului de Cadastru ╚Öi Publicitate Imobiliar─â Alexandria, al Federa╚Ťiei Na╚Ťionale a Revolu╚Ťionarilor din Rom├ónia ÔÇô Filiala Teleorman, al┬áDirec╚Ťiei Jude╚Ťene de Statistic─â Teleorman┬á╚Öi al unor firme private.

Tot ├«n Alexandria, Tel Drum ÔÇô ast─âzi companie cu ac╚Ťionariat ascuns, ┬áare cartierul general pe strada Libert─â╚Ťii. Terenul de aici, l-a mo╚Ötenit, ├«n mare parte, pe vremea c├ónd ac╚Ťionar era Consiliul Jude╚Ťean.

Strada Libert─â╚Ťii nr. 458 bis, Alexandria - aici se afl─â cartierul general al firmei Tel Drum

Strada Libert─â╚Ťii nr. 458 bis, Alexandria ÔÇô aici se afl─â cartierul general al firmei Tel Drum

Tel Drum a ajuns proprietar─â ╚Öi pe fostele cl─âdiri ╚Öi terenuri ale SIMPAS SA, o companie de mor─ârit ╚Öi panifica╚Ťie ├«n care a fost ac╚Ťionar statul. ├Än 2011, dup─â ce terenurile din strada Viilor nr. 3 au fost cump─ârate de Tel Drum, firma de stat a fost radiat─â ├«n urma falimentului.

La mo╚Öia din Alexandria, Tel Drum a mai ad─âugat, ├«n acte, c├óteva hectare cu construc╚Ťii industriale situate pe strada Abatorului la nr. 43. La fa╚Ťa locului, num─ârul po╚Ötal nu exist─â.

DOSARUL PENAL ╚śI CONEXIUNEA CU PARTIDUL

Încă două terenuri de aproape 7000 de mp, situate pe strada București nr. 2 din Alexandria, au ajuns în proprietatea Tel Drum de la altă firmă de stat.

Ambele sunt situate la ie╚Öirea din Alexandria spre Bucure╚Öti. Aici este sediul firmei Proinvest, de╚Ťinut─â de prietenii lui Dragnea ancheta╚Ťi de┬áDNA┬ápentru evaziune fiscal─â de peste 1 milion de euro. Documentele ╚Öi documentarea din teren arat─â c─â ma╚Öinile ╚Öi utilajele firmei Proinvest stau expuse pe terenurile proprietate ┬áa Tel Drum.

DOCUMENT
PAGES
Zoom

Comalex SA Alexandria de╚Ťinea la ├«nceputul anilor 90 toate magazinele alimentare, dar ╚Öi cofet─âriile, patiseriile, carmangeriile, restaurantele, ber─âriile, cafenelele sau chio╚Öcurile.

├Än 5 iunie 2005, procurori DNA Slobozia au ├«nceput s─â ancheteze devalizarea firmei Comalex. Ace╚Ötia notau ├«n rechizitoriu c─â ├«n perioada martie 2002- aprilie 2005, 33 de spa╚Ťii au fost v├óndute la pre╚Ťuri sub valoarea pie╚Ťei. Un document intrat ├«n posesia reporterilor RISE Project arat─â c─â la momentul declan╚Ö─ârii anchetei, procurorii DNA au cerut de la Registrul Comer╚Ťului date despre mai multe companii, printre care ╚Öi Tel Drum.

DOCUMENT
PAGES
Zoom

Procurorii noteaz─â ├«n rechizitoriu c─â unul dintre acuza╚Ťii din dosar a avut scopul de ÔÇťa determina ob╚Ťinerea de c─âtre oameni de afaceri locali (membri PSD) de spa╚Ťii comerciale la pre╚Ťuri subevaluate ╚Öi ├«n condi╚Ťii nelegaleÔÇŁ.

Marian Fi╚Öcuci, fostul coleg de liceu al lui Liviu Dragnea, apare ╚Öi el, din nou, ├«n schem─â. ┬áSC Fiscuci M SNC, devenit─â ulterior Proinvest SRL, a beneficiat ╚Öi ea de cel pu╚Ťin un spa╚Ťiu comercial de╚Ťinut de firma de stat. Nici Tel Drum ╚Öi nici Fi╚Öcuci nu au fost pu╚Öi sub acuzare. Contactat de reporterii RISE Project, acesta a declarat: ÔÇťNu m─â mai ocup de mai mul╚Ťi ani de Tel Drum. Nu vreau s─â comentez.ÔÇŁ

Cite╚Öti aceast─â investiga╚Ťie fiindc─â ├«╚Ťi pas─â. Dac─â vrei s─â afli ╚Öi mai multe despre corup╚Ťia din institu╚Ťiile statului, crima organizat─â ╚Öi cum te afecteaz─â toate astea, po╚Ťi┬ádona aici!

Casa prietenului.┬áCorpora╚Ťia Tel Drum a mai de╚Ťinut p├ón─â ├«n 2008┬áo cas─â de 200 de mp┬ácu anexe ╚Öi teren de peste 1500 de mp situate pe strada Mih─âi╚Ť─â Filipescu, peste drum de un sediu al PSD. Lumea ╚Ötie c─â aici st─â familia Piti╚Ö. ├Än acte, casa cu gard ╚Öi copaci ├«nal╚Ťi la poart─â, a fost tranzac╚Ťionat─â de mai multe ori ├«n ultimii ani. ├Än 2008 Tel Drum a v├óndut-o lui Daniel Barac, ╚Öoferul familiei Piti╚Ö, apoi a ajuns la Petre Piti╚Ö ╚Öi azi este de╚Ťinut─â de firma MSF Art Imob SA, o societate cu ac╚Ťionariat ascuns ca ╚Öi Tel Drum.

Casa de pe strada Mih─âi╚Ť─â Filipescu din Alexandria, a apar╚Ťinut ini╚Ťial firmei Tel Drum.

Casa de pe strada Mih─âi╚Ť─â Filipescu din Alexandria, a apar╚Ťinut ini╚Ťial firmei Tel Drum.

MSF Art Imob a fost ├«nfiin╚Ťat─â la ├«nceputul anului 2015 ╚Öi avea la acel moment 192 de ac╚Ťiuni la purt─âtor de╚Ťinute ├«n procente egale de fondatorii firmei: Petre Piti╚Ö ╚Öi cumnatul acestuia, Dan Liviu B─ârcaru. Datele din Monitorul Oficial arat─â c─â ├«n luna iunie a aceluia╚Öi an ├«n care firma a fost ├«nfiin╚Ťat─â, ac╚Ťiunile companiei au fost ÔÇťtranzac╚ŤionateÔÇŁ ╚Öi fondatorii au disp─ârut din firm─â.

Petre Piti╚Ö este directorul general al Tel Drum ╚Öi prieten cu Liviu Dragnea de la jum─âtatea anilor ÔÇś90. Acesta nu a putut fi contactat.

Alte 268 de ha de p─âdure┬ádin localitatea Plopii Sl─âvite╚Öti, tot din Teleorman, sunt de╚Ťinute azi de Teldrum ╚Öi ┬áGransiloz conectat─â de fiul lui Liviu Dragnea. RISE Project a scris despre secretul din p─âdure┬áAICI.

CONCESIUNILE ╚śI ├ÄNCHIRIERILE

├Än 2010, conform arhivei de garan╚Ťii mobiliare, Tel Drum garanta un ├«mprumut de 18.000.000 de lei luat de la Unicredit ╚Üiriac cu mai multe contracte din bani publici, dar ╚Öi cu subven╚Ťiile din fonduri europene, pe care urma s─â le ├«ncaseze de la APIA, pentru┬á5202 ha de teren.

Zoom

Subven╚Ťiile nu erau condi╚Ťionate de produc╚Ťia agricol─â. ┬áFaptul c─â Tel Drum primea ajutor de la stat pentru terenuri, nu ├«nseamn─â neap─ârat c─â erau proprietatea firmei, ci puteau s─â fie ╚Öi concesionate, ├«nchiriate sau luate ├«n arend─â.

Luciul de apă. Tel Drum a mai a închiriat de la stat 347 de ha de teren aflate pe malul Dunării în localitatea Seaca din Teleorman. Hotnews a dezvăluit de curând că acesta este locul în care Liviu Dragnea a fost la pescuit anul acesta cu premierul Grindeanu.

BALASTIERELE

├Än februarie 2009, Tel Drum a primit ├«n exploatare 3,8 hectare ├«n albia r├óului Vedea ├«n localitatea Berbina. Statul a pl─âtit 33 de mii de lei pentru decolmatarea r├óului, iar compania s-a ales cu 48 de mii de metri cub de nisip ╚Öi pietri╚Ö bun de folosit pentru lucr─ârile la drumuri. Din nou, semn─âtura lui Liviu Dragnea a fost esen╚Ťial─â. El a semnat autoriza╚Ťia de construire folosit─â de Tel Drum pentru a extrage pietri╚Öul.

MAGAZINELE FIULUI

Tot ├«n Turnu M─âgurele apare ├«n schem─â firma Interfrigo Logistics SRL. Aceasta a cump─ârat dou─â spa╚Ťii cu vad comercial situate pe una din pietonalele din ora╚Ö.

Firma Interfrigo Logistics a fost ├«nfiin╚Ťat─â ├«n 2009 ╚Öi istoricul ac╚Ťionarilor arat─â o leg─âtur─â direct─â cu ╚śtefan Valentin Dragnea, fiul ╚Öefului PSD.

Spa╚Ťii comerciale de╚Ťinute de firma Interfrigo Logistics SRL ├«n centrul ora╚Öului Turnu M─âgurele.

Spa╚Ťii comerciale de╚Ťinute de firma Interfrigo Logistics SRL ├«n centrul ora╚Öului Turnu M─âgurele.

La parterul blocului E2, de pe strada Horia, Clo╚Öca ╚Öi Cri╚Öan, spa╚Ťiul comercial are aproape 230 de mp. Acolo func╚Ťioneaz─â acum o farmacie Sensiblu, un magazin de haine ieftine ╚Öi un cabinet medical de╚Ťinut de un egiptean. Vecini: firma Proinvest, controlat─â de fostul coleg de liceu al lui Dragnea.

C├óteva sute de metri mai ├«ncolo, pe aceea╚Öi strad─â, la parterul blocului D15/II, ├«ntr-un spa╚Ťiu de 76 mp func╚Ťioneaz─â ast─âzi magazinul Salcia. Firma Interfrigo a cump─ârat acest spa╚Ťiu direct de la Liviu Dragnea ├«n anul 2012 cu 620.000 de lei.

DOCUMENT
PAGES
Zoom

Din magazinul Salcia po╚Ťi cump─âra salamuri, c├órna╚Ťi ╚Öi alte produse din carne. Am intrat ├«n magazin, unde v├ónz─âtoarea ne-a povestit c─â firma e una veche ╚Öi c─â apar╚Ťine familiei Dragnea. Am cump─ârat c├óteva mezeluri ╚Öi am primit un bon din partea Romcip.

Intrarea ├«n magazinul Salcia situat pe strada Horia, Clo╚Öca ╚Öi Cri╚Öan din Turnu M─âgurele. ├Än acte spa╚Ťiul este de╚Ťinut de firma SC Interfrigo Logistics SRL. Compania l-a cump─ârat de la Liviu Dragnea.

Intrarea ├«n magazinul Salcia situat pe strada Horia, Clo╚Öca ╚Öi Cri╚Öan din Turnu M─âgurele. ├Än acte spa╚Ťiul este de╚Ťinut de firma SC Interfrigo Logistics SRL. Compania l-a cump─ârat de la Liviu Dragnea.

Este compania prin care fiul lui Liviu Dragnea opereaz─â o ferm─â de porci. De altfel toate produsele din galantarul magazinului sunt expuse sub brandul fermei din localitatea Salcia. Ambele spa╚Ťii comerciale au fost ini╚Ťial ale statului.

Interfrigo Logistics SRL, conectat─â de fiul lui Liviu Dragnea, mai apare ╚Öi ├«n Pite╚Öti. Aici firma de╚Ťine un apartament ╚Öi spa╚Ťiile fostei Ciprom SA, o companie de stat produc─âtoare de echipamente industriale.

DOCUMENT
PAGES
Zoom

***

Documentele ╚Öi harta din acest material nu expun toate propriet─â╚Ťile de╚Ťinute de firmele conectate de Liviu Dragnea. Asta pentru c─â Rom├ónia nu are ├«nc─â o baz─â de date complet─â care s─â cuprind─â toate imobilele ╚Öi terenurile de╚Ťinute de cet─â╚Ťeni, firme sau institu╚Ťii ale statului.

Programul Na╚Ťional de Cadastrare a fost lansat ├«n 2015 chiar de c─âtre Liviu Dragnea, ├«n calitate de Ministru al Dezvolt─ârii Regionale, ca program gratuit prin care toate propriet─â╚Ťile din Rom├ónia urmeaz─â s─â fie ├«nregistrate p├ón─â ├«n┬á2023. Datele oficiale arat─â c─â, p├ón─â ├«n martie 2017, din 3181 de unit─â╚Ťi teritoriale c├óte are Rom├ónia, 261 sunt ├«nregistrate ├«n baza de date a statului. Adic─â┬ádoar 8.2%. Asta reprezint─â pu╚Ťin peste 72.000 de imobile cu o suprafa╚Ť─â de aproape 60.000 de ha.

De╚Öi cele aproape 200 de imobile pe care am descoperit c─â le de╚Ťin ┬áTel Drum&Friends sunt ├«nregistrate oficial, nu am putut s─â le localiz─âm pe toate pentru c─â ├«n documentele cadastrale nu exist─â coordonate spa╚Ťiale.

Firma Tel Drum nu a răspuns, până la ora publicării, întrebărilor adresate de reporterii RISE Project.

Ana Poenariu, Attila Biro