Politica

#REZISTII au BELIT P$┬ú@, Blonda din VIDELE iese la Rupere­čśÄ

Lovitur─â pentru #REZIST. Carmen Dan d─â milit─âria jos din pod: poli╚Ťi╚Ötii, puteri sporite

Mi╚Öcarea #REZIST (cunoscut─â pentru amplele proteste anti-PSD din ianuarie-februarie) prime╚Öte o lovitur─â din partea ministrului social-democrat al Afacerilor Interne. Mai precis, Carmen Dan d─â milit─âria jos din pod, vr├ónd s─â le ofere┬áputeri sporite poli╚Ťi╚Ötilor.

╚śi mai precis,┬áStatutul poli╚Ťistului va suferi o serie de modific─âri: se tripleaz─â amenzile pentru persoanele care refuz─â s─â se legitimeze,┬ápoli╚Ťi╚Ötii vor putea legitima┬ánu doar persoanele care ├«ncalc─â legea, ci┬áorice individ, ╚Öi vor avea dreptul de┬áa interzice accesul ├«n anumite spa╚Ťii, scrie┬áRevista 22.

MAI a f─âcut public joi proiectul de lege privind modificarea Statutului poli╚Ťistului. Iat─â c├óteva dintre schimb─ârile propuse de c─âtre ministrul Carmen Dan:

  • contraven╚Ťii transformate ├«n infrac╚Ťiuni ╚Öi pedepsite ├«n consecin╚Ť─â, cu ├«nchisoare de p├ón─â la 2 ani;
  • Poli╚Ťia nu va mai garanta siguran╚Ťa cet─â╚Ťeanului ÔÇô cel pu╚Ťin ├«n text de lege -, ci┬áÔÇ×siguran╚Ťa public─â la nivel na╚ŤionalÔÇŁ;
  • poli╚Ťi╚Ötii nu vor legitima doar persoanele care ├«ncalc─â legea ci vor avea dreptul de a legitima orice persoan─â;
  • organele de Poli╚Ťie vor avea dreptul de a interzice accesul ├«n anumite spa╚Ťii;
  • cei care nu ╚Ťin m├óinile la vedere denot─â inten╚Ťia de a-l violenta pe agentul de Poli╚Ťie, iar acesta va avea dreptul de a ac╚Ťiona ├«n consecin╚Ťa inten╚Ťiei prezumate astfel;
  • Poli╚Ťia va avea dreptul s─â re╚Ťin─â cet─â╚Ťeni 24 de ore f─âr─â s─â aib─â pentru asta nevoie de vreun mandat;
  • leg─âtura cu familia poate fi ├«nt├órziat─â ╚Öi patru ore ÔÇŁpentru motive temeinice