Politica

Remember:KLAUS si Amintiri din VIITOR pentru o REVOCARE fara aviz CSM­čśÄ

Cum se invarte roata in politica. Intoarcere in timp, pe vremea cand Iohannis voia sa fie premier si era prieten cu Dragnea

In urma cu 7 ani, Klaus Iohannis era primar al Sibiului si umbla prin Parlamentul Romaniei alaturi de Liviu Dragnea, pentru a-i convinge pe alti lideri politici sa-l sustina in functia de premier al Romaniei

Daca acum, in 2016, Romania este in prag de criza politica din cauza scandalului legat de numele viitorului prim-ministru –┬áin urma cu 7 ani┬ásituatia era relativ asemanatoare, insa cu mici … diferente.

In tabloul politic al acelor vremuri erau persoane pe care le vedem inclusiv acum in mijlocul jocurilor si negocierilor, insa in tabere diferite.

Astfel, cei doi actori politici principali ai acestui sfarsit de an 2016, Klaus Iohannis si Liviu┬áDragnea, se cunosc destul de bine, deoarece in urma cu 7 ani au luptat pe aceeasi baricada – si tot pentru numele viitorului premier.

Klaus Iohannis, Liviu Dragnea

Klaus Iohannis – un nume aparut pe timp de “criza politica”

PE ACELASI SUBIECT:

Pe 13 octombrie 2009, guvernul Boc era demis in urma adoptarii unei motiuni de cenzura.

Presedintele PNL Crin Antonescu anunta ca va propune un “prim-ministru independent”,┬á“care sa preia in sfarsit conducerea Romaniei dupa noua luni de dezastru si de haos”:┬áKlaus Iohannis.

Crin Antonescu, Klaus Iohannis

La scurt timp, primarul Sibiului la acea vreme declara ca este onorat de propunerea de a deveni premier si ca, daca va fi cazul, este dispus sa discute despre această posibilitate.

Pe 14 octombrie, Klaus Iohannis era “primarul chemat de opozitie sa scoata tara din criza” – de catre liderii PNL, PSD si UDMR (sustinuti si de minoritati).

Klaus Iohannis, Liviu Dragnea, Crin Antonescu

Pe 16 octombrie 2009, opinia publica facea scenarii politice pentru iesirea din criza a Romaniei, dupa alegerile prezidentiale care urmau sa fie organizate ( pe 22 noiembrie si 6 decembrie). Astfel, presedintele Romaniei, Traian Basescu ameninta ca poate dizolva Parlamentul daca va pierde alegerile.

Basescu l-a invins pe Geoana, dar i-a taiat si cheful lui Iohannis de a mai fi premier

Insa soarta nu i-a fost favorabila lui Iohannis in 2009.

Astfel, pe 7 decembrie 2009, dupa al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, Klaus Iohannis anunta ca se retrage din cursa pentru postul de premier, dupa ce era evident ca Traian Basescu l-a invins pe Mircea Geoana.

Acesta a adaugat ca exclude┬á“orice posibilitate de a mai fi premier”┬ási a anuntat ca nu va accepta o eventuala propunere de a prelua Guvernul din partea lui Traian Basescu, dar nici un post de ministru.

In tot acest timp, insa,┬áLiviu Dragnea┬áa fost unul dintre liderii PSD care s-a luptat sa-l puna pe Iohannis in functia de premier, “pentru a scoate tara din criza”, purtand negocieri cu partidele (PNL, UDMR, minoritati) pentru a forma o coalitie care sa-l sustina pe acesta in fata presedintelui Romaniei Traian Basescu.

 

Klaus Iohannis, Liviu Dragnea
Klaus Iohannis, Liviu Dragnea