Politica

PUCIUL lui SIGHIARTAU: ROBERT vrea sa l MUSTE pe LUDOVIC/BLATISTII lui ORBAN s au REACTIVAT si vor PUTERE ?!

SURSE Cum a fost amânat puciul anti-Orban din PNL. Discuții la cel mai înalt nivel al statului după ce mai mulți lideri au vrut să convoace o ședință decisivă, iar Ludovic Orban a respins confruntarea. După ce i a scăpat de ciuma toxică si a reusit sa faca o alianță de dreapta, cedand unele ministere, blatistii s au REACTIVAT si l au aruncat în lupta pe Robert Sighiartau cu sarcina de a convoca BPN in vederea unui PUCI

 

UPDATE 19.49: Ludovic Orban, declarații despre mișcările din partid: ”BPN nu a fost convocat. A fost o informație. Prioritatea noastră e de a finaliza programul de guvernare, toate discuțiile necesrae pentru învestire cât mai rapidă a unui guvern. Sunt necesare măsuri pe final de an care să permită echilibrarea bugetului, combaterea pandemiei. Niciodată nu pot fi toți mulțumiți. Când vor fi finalizate negocierile, toate candidaturile la funcțiile de demnitate publică vor fi analizate în BPN cei mai buni candidați ai partidului. Eu am respectat mandatul politic întrutotul. Una dintre variantele cu care am fost mandatat a fost acceptată. PNL deține premier și 9 ministere, deci am respectat mandatul BPN. În ce privește ministerele, nu mai suntem guvern monocolor, trebuie să respectăm partenerii de coaliție. Suntem o echipă. Între mine și liderii din Ardeal nu există nici o tensiune. Sigur că nu toată lumea poate fi mulțumită, practic e o împărțire pe baza unor preferințe, până la urmă e normal să apară și cedări. Eu am încredere că pentru România e important să avem învestit cât mai rapid un guvern de centru-dreapta”.

UPDATE 19.10: Circa 40 de lideri PNL membri în Biroul Politic Național (BPN), printre care și puternicii lideri locali din Transilvania, ar fi fost de acord cu convocarea unei ședințe în care să îl confrunte pe Ludovic Orban, potrivit surselor G4Media.ro.

UPDATE 18.05: Negocierile între PNL, USR PLUS și UDMR au fost reluate

UPDATE 16.45: Ședința Biroului Politic Național (BPN) se amână. Secretariatul general al PNL, condus de Robert Sighiartău, a trimis un nou mesaj către membrii BPN: ”Având în vedere faptul că negocierile privind coaliția de guvernare nu s-au finalizat, ședința BPN se amână pentru o dată ulterioară”.

UPDATE 16.19: Negocierile dintre PNL, USR PLUS și UDMR s-au suspendat temporar în acest moment din cauza situației interne din PNL, au declarat pentru G4Media.ro surse politice

Articol inițial: Mai mulți lideri PNL au vrut să convoace pentru această seară o ședință a Biroului Politic Național pentru a-l trage la răspundere pe Ludovic Orban și au dat mesaje în acest sens către toți membrii BPN, dar Ludovic Orban a dat un comunicat intern în care anunță că ședința nu poate avea loc pentru nu e statutară, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.

Mesajul de convocare a BPN ar fi fost dat prin sistemul intern de comunicare al PNL, gestionat de secretarul general Robert Sighiartău, au declarat pentru G4Media.ro surse liberale.

Mesajul integral transmis de Ludovic Orban în interiorul partidului:

”Biroul Politic Național al PNL va fi convocat de președintele PNL, Ludovic Orban, la finalizarea negocierilor care se află în acest moment în desfășurare. BPN convocat în această seară (ora 19), NU s-a realizat în mod statutar, întrucât NU a fost convocat de președintele PNL. Ludovic Orban”.

Potrivit statutului PNL, ședintele Biroului Politic Național pot fi convocate de președintele partidului, a mai mult de jumătate din membrii Biroului Executiv, a mai mult de un sfert dintre membrii săi sau mai mult de jumătate dintre președinții Birourilor Politice Județene.

Printre liderii care îl contestă puternic pe Ludovic Orban se numără Robert Sighiartău și Rareș Bogdan.

Mai mulți lideri PNL sunt în conflict deschis cu Ludovic Orban pentru că acesta a cedat către USR PLUS și UDMR ministerele cu bani și influență – Dezvoltarea, Transporturile și Fondurile Europene, în schimbul funcției de președinte al Camerei Deputaților

 

 

Tentativă de puci în PNL. Nemulțumiții au convocat o ședință peste capul lui Ludovic Orban

Pierderea alegerilor în fața PSD și rezultatul negocierile cu USR-PLUS pentru formarea noului guvern au divizat PNL, iar un grup se revoltă împotriva lui Ludovic Orban. Printre cei mai vocali exponenți sunt actualul secretar general, Robert Sighiartău, dar și prim-vicepreședintele Rareș Bogdan. Lor li s-au alăturat mai multe organizații din Transilvania, nemulțumite că miniștrii susținuți de ele și-au pierdut portofoliile. Ludovic Orban este acuzat că a negociat în interes personal pentru a obține funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Miza scandalului din PNL este funcția de președinte al partidului, deținută de Ludovic Orban. Gruparea care îl contestă își propune înlocuirea fostului premier, pe care îl acuză că a pierdut alegerile parlamentare, dar și că a condus într-un mod greșit negocierile pentru formarea noului Guvern.

Rareș Bogdan și Robert Sighiartău au trimis astăzi un mesaj către șefii de organizații prin care anunțau convocarea Biroului Politic Național.

Bună ziua, se convoacă ședința BNP astăzi, la ora 19.00, prin sistem videoconferință”, a fost sms-ul trimis în întreaga țară.

Mesajul l-a luat prin surprindere pe Ludovic Orban, care se afla în negocieri cu USR-PLUS și UDMR pentru împărțirea agențiilor și pozițiilor de secretar de stat.

Președintele PNL a reacționat imediat și a trimis un mesaj în țară către toți liderii de organizații: „Dragi, colegi, vă transmit acest mesaj important din partea domnului președinte Ludovic Orban. Biroul Politic Național al PNL va fi convocat de președintele PNL, Ludovic Orban, la finalizarea negocierilor care se află în acest moment în desfășurare. BPN convocat în această seară (ora 19), nu s-a realizat în mod statutar, întrucât nu a fost convocat de președintele PNL, Ludovic Orban”.

Mai mulți șefi de organizații au declarat pentru Europa Liberă că au fost sunați personal de Ludovic Orban, care le-a cerut să nu se prezinte la ședința convocată de Rareș Bogdan și Sighiartău.

„Ludovic Orban a sunat liderii regionali să anunțe șefii de organizație că nu va avea loc vreo ședință, iar Sighiartău și Rareș Bogdan nu au dreptul să convoace vreo ședință. A fost o tentativă de puci la adresa lui Orban, nu se poate ca secretarul general să facă ceva fără știința președintelui PNL”, a explicat un lider de organizație pentru Europa Liberă.

După contraofensiva lui Ludovic Orban, Rareș Bogdan și Robert Sighiartău au revenit cu un alt mesaj în care renunță și ei la ședință. Susțin că nu vor să pună în pericol negocierile purtate la Vila Lac pentru formarea noului Guvern.

„Bună seară, având în vedere faptul că negocierile privind coaliția de guvernare nu s-au finalizat, ședința BPN se amână pentru o dată ulterioară”, se arată în noul sms trimis prin Secretariatul General al PNL.

Surse apropiate lui Ludovic Orban susțin că ruptura între Robert Sighiartău și președintele PNL este totală, iar secretarul general va trebui să renunțe la funcție.

Organizațiile fidele lui Orban spun că negocierile pentru formarea noului Guvern au avut un rezultat bun pentru partid, în condițiile în care PNL a trebuit să protejeze și ministerele dorite de Klaus Iohannis: Apărare, Interne, Externe.

„Avem premierul, avem președintele Camerei Deputaților, avem ministerul de Finanțe, Agricultura, lucrurile nu stau atât de rău pe cât vor unii să le prezinte”, a spus un președinte de filială.

Revolta organizațiilor din Transilvania

Gruparea care dorește limitarea puterii lui Ludovic Orban în fruntea PNL susține că în partid există „nemulțumiri majore” față de modul în care președintele partidului a condus negocierile cu USR-PLUS și UDMR.

„Noi suntem partidul care am avut în campanie mesajul Dezvoltăm România. Cum dezvoltăm România dacă am luat ministerul Culturii, Educației sau al Muncii? De ce nu a cerut Orban ministerul Dezvoltării, ministerul Fondurilor Europene, ministerul Transporturilor. Bode știe că anul acesta se vor face peste o sută de kilometri de autostradă. De ce a lăsat ministerul celor de la USR?”, a fost poziția unui membru al Biroului Executiv pentru Europa Liberă.

Mai multe organizații din Transilvania, printre care cele din Cluj – Emil Boc, Sălaj, Bihor – Ilie Bolojan și Arad au criticat faptul că doi miniștri „performanți, precum Lucian Bode și Marcel Cioloș, și-au pierdut ministerele.

„Boloș a negociat fondurile cu Uniunea Europeană, cum să renunțăm la acest minister. Am vorbit în campanie despre miliardele de euro de la UE și apoi îl dăm afară pe Boloș ca să își negocieze Ludovic Orban funcția de președinte al Camerei Deputaților”, a spus un alt lider din Biroul Executiv.

Un alt reproș adus lui Ludovic Orban este că nu s-a impus ca premier în negocierile cu USR-PLUS, ceea ce va face „rău” PNL.

„Unii se vor uita la ce spune Orban, alții la Cîțu, se mai duc unii la Cotroceni. Partidul nu poate să meargă așa, cu trei tabere. Trebuia ca Orban să fie premier”, este poziția unui alt membru al Biroului Executiv.

Surse din tabăra nemulțumiților au precizat pentru Europa Liberă că rezultatul negocierilor cu USR-PLUS va fi respectat, chiar dacă nu le convine, deoarece România are rapid nevoie de un Guvern și un buget pentru 2021