Fara Categorie

PSDragnea/PILONUL II: De ce Vrea DADDY Pensiile PRIVATE­čśÄ

FB_IMG_1526588312723

Cum func╚Ťioneaz─â Pilonul II ╚Öi c├ó╚Ťi bani s-au str├óns ├«n fonduri. De ce vrea statul pensiile private ale rom├ónilor

├Än condi╚Ťiile ├«n care popula╚Ťia este din ce ├«n ce mai ├«mb─âtr├ónit─â ├«n toat─â lumea, iar sistemele publice de pensii ├«ncep s─â nu mai fac─â fa╚Ť─â num─ârului tot mai mare de pensionari, statele lumii au venit cu diferite variante de economisire pentru b─âtr├óne╚Ťe.

Reducerea ╚Öi ├«mb─âtr├ónirea popula╚Ťiei ├«nseamn─â presiuni tot mai mari pe umerii sistemului public, sistem care trebuie s─â sus╚Ťin─â, cu tot mai pu╚Ťini contributori (salaria╚Ťi ╚Öi pl─âtitori de contribu╚Ťii sociale), un num─âr tot mai mare de beneficiari (pensionari din sistemul public)

 

FB_IMG_1526588288873.

Potrivit unui document al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), problemele demografice ale României arată că sistemul public de pensii nu mai este sustenabil în forma actuală și necesită o reforma profundă, pentru a nu intră în colaps in deceniile viitoare.

Populatie INS

Rom├ónia s-a ├«nscris, ├«n 2007, ├«n r├óndul statelor care au adoptat o variant─â de pensii administrate privat, ├«nfiin╚Ť├ónd, suplimentar fa╚Ť─â de sistemul public de pensii (Pilonul I), Pilonul II de pensii obligatoriu ╚Öi Pilonul III de pensii facultativ.

PE ACELASI SUBIECT:

Modelul, introdus la recomandarea ╚Öi sub supravegherea B─âncii Mondiale ╚Öi a Uniunii Europene, a fost preluat de la Polonia. Sisteme de pensii asem─ân─âtoare exist─â ╚Öi ├«n alte ╚Ť─âri din Europa, ├«ntre care Ungaria, Sovacia, Letonia sau Croa╚Ťia.

Cum func╚Ťioneaz─â Pilonul II

Atunci c├ónd a fost ├«nfiin╚Ťat, Guvernul de atunci (condus de C─âlin Popescu T─âriceanu, al c─ârui partid se afl─â ╚Öi acum la guvernare) a stabilit ca o parte din contribu╚Ťia pe care angaja╚Ťii o pl─âtesc pentru pensia de stat s─â fie direc╚Ťionat─â spre Pilnoul II de pensii private, bani care urmau s─â fie administra╚Ťi ╚Öi investi╚Ťi de fonduri private de pensii

 

FB_IMG_1525882396347.

├Än 2008, to╚Ťi rom├ónii cu v├órsta p├ón─â ├«n 35 de ani au fost obliga╚Ťi s─â-╚Öi aleag─â un fond de pensii, c─âtre care statul s─â vireze contribu╚Ťia, iar pentru cei ├«ntre 35 ╚Öi 45 de ani m─âsura a fost facultativ─â. Din acela╚Öi an, un procent din contribu╚Ťia pl─âtit─â de angajator ╚Öi angajat la fondul public de pensii a fost virat─â c─âtre fondurile private. Procentul ini╚Ťial a fost de 2% ╚Öi a crescut cu 0,5% ├«n fiecare an, urm├ónd s─â fie plafonat la 6% din CAS.

Din cauza crizei economice din 2009-2010 ╚Öi a lipsei de bani la bugetul de asigur─âri sociale, contribu╚Ťia a fost ├«nghe╚Ťat─â mai mul╚Ťi ani, ceea ce afectat economiile pentru b─âtr├óne╚Ťe ale participan╚Ťilor. Guvernarea PSD un numai c─â nu a mai majorat contribu╚Ťiile, ci le-a sc─âzut de la 5,1% ├«n 2017 la 3,7% ├«n 2018, ├«n condi┼úiile ├«n care pentru 2018 erau prev─âzute s─â creasc─â la 6%.

Mai mult, ultimele referiri la Pilonul II de pensii au st├órnit o serie de controverse, pentru c─â neoficial s-a spus c─â acest sistem ori va fi ÔÇ×desfiin┼úatÔÇŁ, ori┬áar urma s─â nu mai primeasc─â – de la Pilonul I – contribu┼úiile stabilite prin lege.

Pilonul II

Mai multe detalii despre Pilonul II g─âsi╚Ťi AICI.

Cum se plătește pensia privată

Potrivit APAPR, banii din aceste fonduri nu apar╚Ťin societ─â╚Ťilor de administrare ╚Öi nici statului, ci rom├ónilor care contribuie la Pilonul II ÔÇô ei sunt proprietatea privat─â a oamenilor la fel ca un cont bancar sau alte active financiare.

Banii colecta╚Ťi sunt investi╚Ťi de fondurile de pensii, ├«n func╚Ťie de op╚Ťiunea fiec─ârui participant, ├«n instrumente financiare cu un grad de risc mai mare sau mai mic. ├Än Rom├ónia, o mare parte din investi╚Ťiile fondurilor de pensii sunt ├«n titluri de stat, adic─â ├«mpumuturi c─âtre stat, la dob├ónzi mici, pentru a acoperi deficitul bugetar. ├Än concluzie, o parte din banii din sistemul privat de pensii ajung tot ├«n finan╚Ťarea deficitului.

FB_IMG_1521560039457

Dreptul la pensia privat─â se deschide ├«n momentul ├«n care participantul ├«mpline╚Öte v├órsta legal─â de ie╚Öire la pensie. Calculul pensiei se va face ├«n func╚Ťie de activul peronal pe care fiecare participant ├«l are ├«n fond, ├«n func╚Ťie de m─ârimea contribu╚Ťiilor virate de-a lungul anilor ╚Öi de investi╚Ťiile f─âcute de fond. Banii vor fi vira╚Ťi lunar, ca ├«n cazul pensiei de la stat ╚Öi ├«n completarea acesteia. ├Än cazul ├«n care beneficiarul moare ├«nainte de a ie╚Öi la pensie, banii sunt mosteni╚Ťi de familie.

C├ó╚Ťi bani au rom├ónii la Pilonul II

Potrivit datelor Autorit─â┼úii de Supraveghere Financiar─â (ASF), citate de┬áAgerpres, fondurile de pensii private obligatorii aveau active ├«n valoare de aproximativ 42,53 miliarde de lei, la 31 martie 2018, ├«n cre┼čtere cu 25,22% fa┼ú─â de nivelul de la 31 martie 2017.

Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 25,95 miliarde de lei, respectiv 61,03%. Pe locul doi de află acţiunile, cu 8,65 miliarde de lei (20,35%). Depozitele bancare se situează pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 3,54 miliarde de lei, respectiv 8,33% din totalul activelor.

Fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,111 milioane de participan┼úi. Fonduri de pensii active pe Pilonul II sunt: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul t─âu, BCR, BRD, NN ┼či Vital.

De ce vrea statul banii din Pilonul II

Bugetul public de pensii este pe deficit de ani de zile, iar acesta se ad├ónce╚Öte de la an la an, necesit├ónd sume din ce ├«n ce mai mari virate de la bugetul de stat. ├Än aceste condi╚Ťii, Guvernul PSD a ├«nceput s─â discute despre o reformare a sistemului de pensii imediat dup─â alegerile parlamentare.

F─âr─â s─â recunoasc─â nimic oficial, a negat toate zvonurile ap─ârute ├«n pia╚Ť─â, ├«ns─â discu╚Ťiile avanseaz─â. PSD a negat vehement o na╚Ťionalizare a Pilonului II, ├«ns─â a redus contribu╚Ťiile, iar┬ádocumentul ap─ârut recent arat─â ├«nten╚Ťia de a suspenda contribu╚Ťiile de la 1 iulie.

├Än aprilie, ministrul Finan╚Ťelor, Eugen Teodorovici a recunoscut c─â se lucreaz─â la un mecanism pentru transferul pensiei de la Pilonul II la Pilonul I, care ar putea fi pus pe masa Guvernului p├ón─â la finalul primului semestru din acest an.

Se discut─â, sper ca ├«n primul semestru s─â aveam pe masa Guvernului o propunere de mecanism, un nou principiu, o alt─â abordare. (…) Se creeaz─â un mecanism transparent, op┼úional, pentru ca aceia care doresc s─â mearg─â din Pilonul II c─âtre Pilonul I s─â poat─â s─â o fac─â av├ónd toate elementele financiare transparent prezentate, cum se face ├«n zona privat─â. Fiecare s─â ┼čtie pe ce s─â se poat─â baza, s─â poat─â fi sigur c─â un randament mai bun ├«l poate g─âsi ├«n aceast─â zon─â a Pilonului II ┼či nu ├«n alte zone“, a spus Teodorovici, citat de Agerpres.

El a precizat c─â va fi o concuren┼ú─â ├«ntre Pilonul I ┼či II.┬á“Este o concuren┼ú─â, un mecanism transparent ┼či logic. C├ónd lans─âm ├«n pia┼ú─â un astfel de mecanism, va fi totul analizat ┼či nu va fi nicio opreli┼čte pentru administratorii de fonduri s─â ofere un randament mai bun. Va fi o abordare european─â, logic─â ┼či normal─â“, a precizat ministrul Finan┼úelor.

Asocia┼úia pentru Pensiile Administrate Privat din Rom├ónia a solicitatat ├«n repetate r├ónduri Guvernului s─â prezinte public ┼či s─â justifice necesitatea de a schimba actualul sistem de pensii obligatorii administrate privat, pentru ca fiecare participant la Pilonul II s─â poat─â decide ├«n mod con┼čtient ┼či informat cu privire la siguran┼úa sa financiar─â ├«n viitor. Solicit─ârile au r─âmas f─âr─â r─âspuns din partea Guvernului