Anchete DNA

PSDragnea/Padurile VIRGINE si Ariile NATURALE Protejate SCAPA de Drujba PULITICIENILOR 😎

received_937512456426409

VICTORIE pentru pădurile virgine și ariile naturale protejate ale României!

În urma demersurilor și opoziției parlamentarilor USR, a alertării și mobilizării societății civile, prin petiții și poziții publice, a unor instituții de presă și a poziției Academiei Române, coaliția majoritară PSD & ALDE a renunțat la partea cea mai nocivă a proiectului de lege pentru modificarea Legii nr. 51/2006.

Cel mai distructiv articol al legii ar fi permis, sub falsul pretext al realizării unor lucrări de utilități publice, distrugerea zonelor de protecție strictă și integrală a ariilor naturale protejate, precum și a pădurilor virgine și cvasivirgine din România.

În forma adoptată, astăzi (miercuri), de Camera Deputaților, aceste prevederi au fost scoase, lucrările de utilități publici fiind permise doar în zonele de conservare durabilă a ariilor naturale protejate și în rezervațiile naturale. În situația în care zona de conservare durabilă sau rezervație naturală se suprapune cu un sit Natura 2000, se va asigura respectarea legislației comunitare în domeniul protecției mediului, respectiv evaluarea impactului asupra mediului și evaluarea adecvată.

FB_IMG_1524573887869

În Senat, pe 21 februarie, grupul parlamentar al USR a fost singurul care a votat, în bloc, împotriva formei legii care permitea hăcuirea pădurilor virgine și cvasivirgine și a ariilor naturale protejate din România. Am alertat societatea civilă, care s-a mobilizat, la rândul ei, exemplar, iar împotriva prevederii în cauză s-a pronunțat și Academia Română. De asemenea, am sesizat Curtea Constituțională pe un alt proiect legislativ, care, încalcă, într-un mod aproape similar legislația comunitară din domeniul mediului (cel care ar permite proiecte miniere în arii naturale protejate).

FB_IMG_1523993191013

După un efort comun și o colaborare de mai bine de jumătate de an, din momentul intrării proiectului în procesul legislativ, Coaliția majoritară PSD & ALDE a făcut un pas în spate. Pădurile virgine și ariile naturale protejate pot respira (un pic) mai ușurate. Iar noi putem respira un aer (un pic) mai curat și să ne bucurăm de ele (un pic) mai mult.

Bătălia nu s-a încheiat însă, mai avem încă mult de luptă până când asemenea proiecte aberante nu vor mai ajunge în Parlament. Atâta timp cât vom continua o astfel de colaborare între specialiști, ong-uri, cetățeni și politicieni, sunt convins că, în cele din urmă, vom câștiga și războiul