Politica

PSDragnea nu a PROMOVAT Decizia CCR privind TRASEISMUL Alesilor LOCALI ! Si acum se va TRAGE o “LABA” cu ALIFIE­čĄú

 

FB_IMG_1524573887869

╚Üine╚Ťi minte decizia CCR pentru anularea Ordonan╚Ťei Dragnea, cea care a legalizat traseismul ale╚Öilor locali ?
Primarii urmau s─â se ├«ntoarc─â ├«n partidele de unde au plecat, iar consilierii trasei╚Öti s─â ├«╚Öi piard─â mandatele. Parlamentul nu a dat curs deciziei, nu a promovat nici o lege care s─â aplice hot─âr├órea CCR. Primarii si consilierii ╚Öi-au ├«ncheiat mandatele la termen, bine mersi, ├«n partidele ├«n care au migrat ╚Öi ├«n dispre╚Ťul total al deciziei CCR.

 

FB_IMG_1524842398728
  1. Ordonan┼úa de Urgen┼ú─â 55 privind migra┼úia ale┼čilor locali este neconstitu┼úional─â. CC: Parlamentul s─â decid─â privind mandatele ale┼čilor locali care au migrat la alte partide

Ordonan┼úa de Urgen┼ú─â 55 privind migra┼úia ale┼čilor locali este neconstitu┼úional─â. CC: Parlamentul s─â decid─â privind mandatele ale┼čilor locali care au migrat la alte partide

de: Otilia Ciocan

Curtea Constitu┼úional─â (CC) a decis, miercuri, c─â Ordonan┼úa de Urgen┼ú─â a Guvernului 55/2014 privind migra┼úia ale┼čilor locali este neconstitu┼úional─â, fiind admis─â astfel sesizarea parlamentarilor PNL. Parlamentul va trebui s─â reglementeze, printr-o lege de respingere, m─âsurile cu privire la efectele juridice produse ├«n perioada ├«n care OUG 55/2014 a fost aplicabil─â, respectiv ce se va ├«nt├ómpla cu mandatele ale┼čilor locali care au migrat la alte partide, au declarat pentru MEDIAFAX judec─âtori CC.

Curtea Constitu┼úional─â (CC) a decis, miercuri, c─â Legea de aprobare a Ordonan┼úei de Urgen┼ú─â a Guvernului 55/2014 privind migra┼úia ale┼čilor locali este neconstitu┼úional─â.

Surse din cadrul Curţii Constituţionale au declarat pentru MEDIAFAX că, pentru a pune în acord legea declarată neconstituţională cu decizia CC va trebui ca Parlamentul să dea o lege de respingere a OUG 55/2014.

Sursele citate au precizat c─â┬áParlamentul va trebui s─â reglementeze, prin legea de respingere, ┼či m─âsurile cu privire la efectele juridice produse ├«n perioada ├«n care OUG 55/2014 a fost aplicabil─â.

“Parlamentul va trebui s─â reglementeze, printr-o lege de respingere, m─âsurile cu privire la efectele juridice produse ├«n perioada ├«n care OUG 55/2014 a fost aplicabil─â, pentru a le pune ├«n acord cu decizia CC”, au ar─âtat sursele citate.

Decizia Cur┼úii Constitu┼úionale este general obligatorie ┼či va fi publicat─â ├«n Monitorul Oficial, urm├ónd ca judec─âtorii constitu┼úionali s─â motiveze hot─âr├órea.

De asemenea, ├«n sesizare s-a f─âcut referire la o serie de decizii anterioare ale Cur┼úii Constitu┼úionale privind interzicerea traseismului politic al ale┼čilor locali, dar ┼či la faptul c─â OUG 55 a fost adoptat─â ├«n materia drepturilor electorale, lucru de asemenea interzis de legea fundamental─â.

Deputatul PNL Teodor Nicolescu ar─âta ├«n 10 decembrie, c├ónd a anun┼úat c─â a fost sesizat CC, c─â cei care au redactat OUG 55 “au mentalitate de baroni”.

“Dac─â un consiliu local sau jude┼úean nu voteaz─â cum vrea st─âp├ónul jude┼úului ├«nseamn─â c─â acel consiliu nu func┼úioneaz─â. At├óta timp c├ót consiliile locale ┼či jude┼úene ┼či iau decizii, indiferent ├«n ce parte se duc deciziile respective, dac─â sunt ├«n favoarea propunerilor baronilor locali sau ├«mpotriva lor ele func┼úioneaz─â, pentru c─â nu exist─â obliga┼úie ca un consiliu jude┼úean s─â fac─â tot ceea ce i se cere”, a spus Nicolescu.

Deputatul PNL a men┼úionat c─â OUG 55/2014 prevede m─âsuri aplicabile doar pentru o anumit─â situa┼úie pe o perioad─â limitat─â, ceea ce ar intra ├«n contradic┼úie cu decizii ale Cur┼úii Constitu┼úionale care precizeaz─â c─â “legea trebuie s─â aib─â un caracter general ┼či nu unul discriminatoriu”.

El a mai precizat că în situaţia în care Curtea Constituţională va admite sesizarea PNL, OUG 55 se va întoarce în Parlament pentru a fi adoptată un proiect de lege de respingere a actului normativ.

“Dac─â cei de la CC vor admite sesizarea noastr─â este posibil ca ├«n motivarea deciziei s─â ne dea ┼či ni┼čte ├«ndrum─âri cu ce se poate ├«nt├ómpla mai departe (cu mandatele ale┼čilor locali care au migrat, n.r.), dac─â nu, OUG se ├«ntoarce ├«n Parlament pentru respingere ┼či conform Constitu┼úiei atunci c├ónd se respinge OUG trebuie ca legiutorul s─â stabileasc─â ┼či ce se ├«nt├ómpl─â cu efectele juridice ale ordonan┼úei respinse”, a spus Nicolescu.

Proiectul de lege de aprobare a OUG 55 care a permis migra┼úia ale┼čilor locali a fost adoptat, ├«n 9 decembrie, de plenul Senatului, fiind ├«nregistrate 86 de voturi “pentru”, 36 “├«mpotriv─â” ┼či 6 ab┼úineri.

OUG care a permis migra┼úia ale┼čilor locali pentru 45 de zile f─âr─â ca ace┼čtia s─â-┼či piard─â mandatul a fost adoptat─â de Guvern ├«n 28 august. Ale┼čii locali au putut opta pentru un partid p├ón─â pe 17 octombrie

Deputa┼úii PNL ar─âtau, ├«n sesizarea trimis─â Cur┼úii Constitu┼úionale, c─â OUG 55/2014 este neconstitu┼úional─â pentru c─â a reglementat ├«n cazul institu┼úiilor fundamentale ale statului, cum este cazul administra┼úiei locale ┼či partidele politice, lucrul interzis de Constitu┼úie.