Condamnari

PSDragnea, GRATIEREA Mascata si Pulifriciu Tudorica­čśÄ

 

received_1486551681403318Dupa o s─âpt─âm├ón─â de aplicare a legii privind recursul compensatoriu, bilan╚Ťul este c├ót se poate de negru: mii de de╚Ťinu╚Ťi au fost elibera╚Ťi sau au primit dreptul de a fi elibera╚Ťi condi╚Ťionat. De-a valma, au ie╚Öit din penitenciare condamna╚Ťi pentru furturi m─ârunte ╚Öi condamna╚Ťi pentru t├ólh─ârie, trafic de persoane, tentativ─â de viol, pedofilie ╚Öi chiar pentru omor. Un beneficiar al legii votate de actuala coali╚Ťie la putere┬áa rezistat doar o zi ├«n libertate, dup─â care s-a ├«ntors dup─â gratii. Altul┬ás-a ├«ntors dup─â patru zile. Iar lucrurile nu se vor opri aici.

Tudorel Toader 3 agerpres_9575296
 

Legea care acord─â reduceri de pedepse pentru condi╚Ťiile necorespunz─âtoare din penitenciare a ├«nceput s─â se aplice pe 19 octombrie. A doua zi, pe 20 octombrie, primele cifre ar─âtau adev─ârul crunt: fuseser─â deja elibera╚Ťi 529 de de╚Ťinu╚Ťi, iar al╚Ťi 3.349 de de╚Ťinu╚Ťi dob├óndiser─â dreptul de a primi eliberare condi╚Ťionat─â.┬áMinistrul Justi╚Ťiei, Tudorel Toader, mima surpriza: ÔÇ×V─â m─ârturisesc c─â este mult, mi-a dep─â┼čit a┼čtept─ârile. Nu credeam c─â impactul va fi at├ót de mare. Dar este efectul legiiÔÇŁ.

├Äncep s─â apar─â ╚Öi detaliile. Au ie╚Öit din ├«nchisori nu doar condamna╚Ťi pentru infrac╚Ťiuni m─ârunte, gen furturi, favorizarea f─âptuitorului, conducere f─âr─â permis, etc., ci ╚Öi condamna╚Ťi pentru t├ólh─ârie, trafic de persoane, tentativ─â de viol, pedofilie ╚Öi chiar omor. ├Än cazul unor penitenciare, au plecat sau urmeaz─â s─â plece peste 10% din cei ├«ncarcera╚Ťi.

Cum a fost posibil acest lucru? Pentru c─â reducerea pedepselor s-a acordat exclusiv dup─â condi╚Ťiile de deten╚Ťie. Condi╚Ťii care au fost definite cu at├óta generozitate ├«nc├ót, practic, reducerea pedepselor cu 20% li se poate aplica aproape tuturor de╚Ťinu╚Ťilor (lucru sesizat de digi24.ro┬á├«nc─â din timpul dezbaterilor ├«n Parlament). ├Än plus,┬áfa┼ú─â de o gra┼úiere clasic─â, aceast─â gra┼úiere mascat─â pus─â ├«n oper─â de coali┼úia PSD-ALDE nu┬áa f─âcut vreo diferen╚Ťiere ├«ntre de╚Ťinu╚Ťi dup─â infrac╚Ťiunile comise.

Lucru spus, de altfel, ╚Öi de angaja╚Ťii din penitenciare: ÔÇ×O alt─â chestiune pe care noi o consider─âm nefireasc─â este aceea c─â se aplic─â tuturor de╚Ťinu╚Ťilor – ho╚Ťi, t├ólhari, criminali, violatori, corup╚Ťi, to╚Ťi primesc aceste beneficii.┬áDac─â la un act de gra╚Ťiere normal─â unele categorii erau excluse ÔÇô de╚Ťinuti care s─âv├ór╚Öiser─â infrac╚Ťiuni cu violen╚Ť─â, care s─âv├ór╚Öiser─â fapte de corup╚Ťie sau fapte reprobabile -, acum nu se mai ├«nt├ómpl─â acest lucru. Absolut to╚Ťi de╚Ťinu╚Ťii au beneficiat de aceast─â lege, a╚Öa c─â au fost pu╚Öi ├«n libertate ho╚Ťi, t├ólhari, criminali, violatori, corup╚Ťi, f─âr─â nicio deosebireÔÇŁ,┬áSorin Dumitra╚Öcu, pre╚Öedintele Federa╚Ťiei Sindicatelor din Administra╚Ťia Na╚Ťional─â a Penitenciarelor.

╚śi, nu se poate spune c─â avertizarea a venit post-factum, dup─â ce s-au deschis larg por╚Ťile ├«nchisorilor. Nu, ├«nc─â din┬ánoiembrie 2016, c├ónd erau la ├«nceput dezbaterile pe marginea ideii de reducere a pedepselor pentru condi╚Ťiile improprii, angaja╚Ťii din penitenciare au vorbit despre efectele negative previzibile. Ba chiar, au invitat Guvernul, dac─â vrea s─â goleasc─â ├«nchisorile, s─â-╚Öi asume o amnistie sau o gra╚Ťiere colectiv─â, ├«n loc s─â vin─â cu proiecte de genul celui privind recursul compensatoriu.

Ce a f─âcut, ├«n aceste ultime zile, ministrul Justi╚Ťiei, Tudorel Toader? ├Änt├ói a ├«ncercat s─â se delimiteze de lege, spun├ónd c─â┬áproiectul a fost trimis Parlamentului ├«nainte ca el s─â preia portofoliul de ministru ╚Öi c─â ÔÇ×studiul de impact se face ├«n procedura de legiferare ╚Öi nu ├«n faza de aplicare a legiiÔÇŁ. Apoi,┬áa ar─âtat cu degetul c─âtre ex-ministrul tehnocrat Raluca Prun─â, invoc├ónd o declara╚Ťie a acesteia despre necesitatea unui proiect prin care de╚Ťinu╚Ťii s─â primeasc─â trei zile de libertate pentru fiecare 30 de zile executate ├«n condi╚Ťii necorespunz─âtoare. ├Än fine, Toader a mai ar─âtat, ├«n ap─ârarea sa, c─â CSM a avizat favorabil proiectul de lege.

├Äntr-adev─âr, doar c─â ministrul pare s─â uite c├óteva detalii. Unul ar fi c─â┬áproiectul de lege a fost depus ├«n Parlament pe 31 ianuarie, c├ónd ╚Öef la MJ era Florin Iordache, dar a primit votul final pe 9 mai 2017, adic─â la mai bine de dou─â luni ╚Öi jum─âtate dup─â ce Tudorel Toader a preluat portofoliul. Timp suficient, a╚Öadar, pentru ca noul ╚Öef al MJ s─â intervin─â pe parcursul dezbaterilor din Camera Deputa╚Ťilor, care a fost ╚Öi Camer─â decizional─â.

Al doilea detaliu:┬á├«ntre 23 februarie (data instal─ârii lui Toader la MJ) ╚Öi 14 iulie (data promulg─ârii legii), ministrul Justi╚Ťiei nu a vorbit nici ├«n Parlament, nici public despre necesitatea efectu─ârii unui studiu de impact. ├Än plus, acela╚Öi Toader┬ánu a criticat ├«n vreun fel modific─ârile f─âcute de parlamentari la proiectul de lege plecat de la Guvern. Ca s─â nu mai spunem c─â Executivul nici m─âcar nu a formulat un punct de vedere la sesizarea depus─â de opozi╚Ťie la Curtea Constitu╚Ťional─â, sesizare care a fost respins─â.

├Än fine, Consiliul Superior al Magistraturii a avizat favorabil proiectul de lege, dar ├«n forma ini╚Ťial─â, hot─âr├órea CSM fiind adoptat─â pe 29 noiembrie 2016, adic─â ├«nainte ca proiectul s─â fie trimis Parlamentului ╚Öi ├«nainte ca textul s─â fie radical schimbat.

╚śi, pentru c─â tot am ajuns la modific─ârile drastice pe care coali╚Ťia PSD-ALDE, sprijinit─â de UDMR ╚Öi celelalte minorit─â╚Ťi, le-a adus ├«n Parlament proiectului venit de la Guvern, c├óteva exemple ├«n acest sens:

– ├Än forma ini╚Ťial─â, se propunea acordarea unei reduceri de 3 zile la fiecare 30 de zile executate ├«ntr-un spa╚Ťiu necorespunz─âtor. ├Än Parlament,┬ás-a dublat reducerea: 6 zile la fiecare 30 de zile executate.

– ├Än forma ini╚Ťial─â, criteriul m─ârimii spa╚Ťiului de cazare era ÔÇ×spa╚Ťiu mai mic sau egal cu 3 metri p─âtra╚Ťi/de╚ŤinutÔÇŁ. Din Parlament, a ie╚Öit┬áÔÇ×spa╚Ťiu mai mic sau egal cu 4 metri p─âtra╚Ťi/de╚ŤinutÔÇŁ.

– Fa╚Ť─â de forma ini╚Ťial─â,┬áParlamentul a ad─âugat, criteriului m─ârimii, alte cinci situa╚Ťii care atrag reducerea pedepselor: lipsa accesului la activit─â╚Ťi ├«n aer liber, lipsa accesului la lumin─â natural─â sau aer suficient ori disponibilitatea de ventila╚Ťie, lipsa temperaturii adecvate a camerei, lipsa posibilit─â╚Ťii de a folosi toaleta privat ╚Öi de a se respecta normele sanitare de baz─â, precum ╚Öi a cerin╚Ťelor de igien─â, existen╚Ťa infiltra╚Ťiilor, igrasiei ╚Öi mucegaiului ├«n pere╚Ťii camerelor.

– Tot Parlamentul a introdus ╚Öi┬áo majorare a recompenselor pentru de╚Ťinu╚Ťii care muncesc. ├Än cazul muncii remunerate, la 30 de zile muncite, de╚Ťinu╚Ťilor li se consider─â executate 40 de zile. Diferen╚Ťa cre╚Öte ├«n cazul muncii neremunerate – la 30 de zile muncite, de╚Ťinu╚Ťilor li se consider─â 45 de zile executate – ╚Öi a muncii prestate noaptea – la 30 de nop╚Ťi de munc─â, se consider─â executate 60 de zile.

Nu ├«n ultimul r├ónd, gra╚Ťie Parlamentului,┬ácondi╚Ťia cu 4 mp/de╚Ťinut nu se calculeaz─â pe celule, ci pe ├«ntreg penitenciarul. Ce ├«nseamn─â aceast lucru? Au explicat tot reprezentan╚Ťii angaja╚Ťilor din penitenciare:┬áde reducerea pedepselor ÔÇ×beneficiaz─â toat─â lumea, otovaÔÇŁ. ╚śi de╚Ťinu╚Ťii privilegia╚Ťi, ├«n general politicieni ╚Öi oameni de afaceri, ╚Öi ceilal╚Ťi care stau c├óte 20 ├«ntr-o celul─â.

Iar dac─â v─â ├«ntreba╚Ťi cumva cine decide, conform criteriilor ╚Öi a╚Öa deosebit de laxe, care penitenciare sunt sau nu corespunz─âtoare, s─â ne ├«ntoarcem tot la legea aprobat─â de Parlament (prin voturile PSD, ALDE, UDMR ┼či ale minorit─â┼úilor, la care s-a ad─âugat un vot de la deputatul PNL Ioan Cup╚Öa): ÔÇ×situa╚Ťia centralizat─â a cl─âdirilor care sunt necorespunz─âtoare din punct de vedere al condi┼úiilor de deten┼úie va fi aprobat─â prin ordin al ministrului justi┼úiei, ├«n termen de 60 de zilede la intrarea ├«n vigoare a prezentei legiÔÇŁ.

Apropo, rezult─â din formularea de mai sus c─â┬áTudorel Toader trebuia s─â emit─â ordinul cu situa╚Ťia centralizat─â ├«n luna septembrie. Or, ministrul Justi╚Ťiei a emis Ordinul nr. 2.773/C┬áde abia pe 17 octombrie, actul fiind publicat ├«n Monitorul Oficial pe 18 octombrie.┬áAdic─â, fix cu o zi ├«nainte de aplicarea efectiv─â a legii!Dar, ce mai conteaz─â c─â ministrul Justi╚Ťiei ├«nsu╚Öi nu respect─â prevederile legale