Anchete DNA

PSDragnea: Cum s-a Vazut COTAIALA Penala a BARONILOR din CIUMA ROSIE­čśÄ

 

FB_IMG_1528532631800

Cea mai dur─â scena pentru Dragnea, T─âriceanu ╚Öi restul liderilor PSD ╚Öi ALDE urca╚Ťi pe scen─â la final s─â c├ónte cele patru strofe ale imnului na╚Ťional a fost golirea Pie╚Ťei Victoriei ├«n mare vitez─â, ├«nc─â din timpul discursului ╚Ťinut de pre╚Öedintele PSD. Acesta trebuia s─â fie punctul culminant, apogeul evenimentului de s├ómb─ât─â, cu lanterne ╚Öi lumini╚Ťe de la telefon aprinse ╚Öi cu ultima strof─â din imn care proclama ÔÇŁDeviza-i libertate ┼či scopul ei preasf├ónt/ Murim mai bine-n lupt─â, cu glorie deplin─â/ Dec├ót s─â fim sclavi iar─â┼či ├«n vechiul nostÔÇÖp─âm├ónt!ÔÇŁ. A╚Öa trebuia s─â arate poza de final, declara╚Ťia de r─âzboi a lui Liviu Dragnea ╚Öi demonstra╚Ťia de mare for╚Ť─â. Orice lider politic care nu se bucur─â de sprijin popular are zilele num─ârate.

FB_IMG_1528276193588

Act ratat, fiasco total. ├Än locul acestui final apoteotic, marea de pesedi╚Öti ├«mbr─âca╚Ťi ├«n alb, simbolul cur─â╚Ťeniei dup─â cum le-a spus Gabriela Firea, s-a retras brusc l─âs├ónd ├«n urm─â mun╚Ťi de gunoaie, de peturi, sticle ╚Öi resturi de m├óncare amestecate cu materiale propagandistice. De sub albul partidului a ie╚Öit la iveal─â la final mizeria uman─â ╚Öi moral─â. Orice om de bun─â credin╚Ť─â a v─âzut-o ├«n toat─â splendoarea ei. Au trebuit s─â vin─â tot ceilal╚Ťi ├«n urma lor, cei ironiza╚Ťi cu sintagma ha╚Ötagrezist, s─â cure╚Ťe murd─âria. Aceste imagini, al─âturi de mesajul REZIST proiectat c─âtre finalul mitingului pe sediul guvernului, s-au lipit de retina oric─ârui om de bun─â credin╚Ť─â ╚Öi au f─âcut din nou diferen╚Ťa ├«ntre alb ╚Öi negru. Mascarada politico-mediatic─â de s├ómb─ât─â nu a p─âc─âlit presa interna╚Ťional─â, oric├ót s-au str─âduit pesedi╚Ötii s─â vorbeasc─â pe limba ei. Agen╚Ťia France Presse a v─âzut esen╚Ťa, ╚Öi anume ÔÇŁo demonstra┼úie de for┼ú─â f─âr─â precedent ├«ntr-un moment ├«n care mai mul┼úi lideri ai s─âi sunt viza┼úi de dosare de corup┼úieÔÇŁ. Punct.

FB_IMG_1528141242454

Butaforia PSD a avut parte de momente savuroase. Comicul de situa╚Ťie putea fi ├«nt├ólnit la tot pasul. Cei mai mul╚Ťi participan╚Ťi la miting nu ├«n╚Ťelegeau de ce au fost adu╚Öi la Bucure╚Öti. La fel cum cei mai mul╚Ťi n-au priceput ce vrea Ple╚Öoianu cu fanfaronadele lui ├«n englez─â. ├Änc─â un moment de un ridicol sublim, egalat poate doar de momentul poetic al Gabrielei Firea recit├ónd ├«nfl─âc─ârat─â din Eminescu, dup─â ce a ├«ntrebat publicul dac─â a fost adus cu for╚Ťa sau sub amenin╚Ť─âri.

Am ascultat zeci de declara╚Ťii ╚Öi am intervievat personal oameni convin╚Öi c─â au venit s─â protesteze ├«mpotriva guvernului, al╚Ťii care se luptau cu corup╚Ťia ╚Öi mul╚Ťi, ├«ngrozitor de mul╚Ťi total incoeren╚Ťi, incapabili s─â explice ce caut─â ├«n Pia╚Ťa Victoriei. Drept dovad─â, oric├ót au ├«ncercat Ple╚Öoianu, Firea, Olgu╚Ťa Vasilescu, T─âriceanu sau Dragnea s─â ├«nsufle╚Ťeasc─â pia╚Ťa, s─â o fac─â s─â vibreze ╚Öi s─â o anime cu mesaje contestatare, publicul a r─âmas inert. Oamenii au r─âspuns total neconving─âtor la ├«ncuraj─ârile liderilor PSD ╚Öi ALDE de a-i huidui pe Iohannis, Kovesi, pe securi╚Öti sau pe statul paralel. ├Än unele momente mul╚Ťimea a r─âmas st├ónjenitor de t─âcut─â. Un miting artificial nu avea cum s─â produc─â tr─âire autentic─â, emo╚Ťie ╚Öi valuri de entuziasm. Absen╚Ťa lor a fost marele vot de blam pentru Dragnea&co.

PSD ╚Öi ALDE au confiscat cam toate temele ╚Öi simbolurile majore din societate: democra╚Ťie, libertate, justi╚Ťie, revolu╚Ťie, ideea de puritate ╚Öi cur─â╚Ťenie, de protest, de respect fa╚Ť─â de lege ╚Öi fa╚Ť─â de valorile UE, inclusiv succesul Simonei Halep. ├Än realitate, am v─âzut ├«n plin─â ac╚Ťiune o m├ón─â de lideri c─âlc├ónd ├«n picioare democra╚Ťia, justi╚Ťia, abuz├ónd de puterea lor, ascun╚Öi ├«n spatele unor mase de manevr─â ├«n ├«ncercarea de a-╚Öi acoperi f─âr─âdelegile, actele de corup╚Ťie ╚Öi dispre╚Ťul real fa╚Ť─â de valorile europene. Mitingul de s├ómb─ât─â seara ├«mpotriva abuzurilor a fost el ├«nsu╚Öi expresia unui mare abuz politic ╚Öi administrativ. Sunt apoi multe semne de ├«ntrebare legate de costurile acestei super-produc╚Ťii: cine a pl─âtit, din ce bani?

FB_IMG_1528119942084

Priveam de mai bine de o or─â dintr-un mic scuar de pe bulevardul Kiseleff coloanele lungi curg├ónd t─âcute c─âtre Pia╚Ťa Victoriei. Am v─âzut fe╚Ťe abrutizate de s─âr─âcie, oameni simpli, de la ╚Ťar─â sau de func╚Ťionari din administra╚Ťie sco╚Öi la defilare sub amenin╚Ťarea pierderii locului de munc─â, am v─âzut ╚Ömecheri de partid ╚Öi figuri de derbedei, am v─âzut o lume pestri╚Ť─â care reprezint─â ├«n esen╚Ť─â ceea ce se cheam─â electoratul PSD. ├Än afara activi╚Ötilor ├«nr─âi╚Ťi de partid sau a celor de rea credin╚Ť─â, pentru care corup╚Ťia ╚Öi ├«nc─âlcarea legii sunt mod de via╚Ť─â, pe cei mai mul╚Ťi i-am privit cu mult─â compasiune ╚Öi triste╚Ťe. Ei trebuie cumva salva╚Ťi, extra╚Öi de sub cupola ├«n care ├«i ╚Ťine captivi PSD cu mici pomeni ╚Öi cu mult─â propagand─â livrat─â la televizor. Marele pariu al opozi╚Ťiei este s─â ajung─â cumva ├«n mintea ╚Öi sufletul acestor oameni, s─â le c├ó╚Ötige ├«ncrederea ╚Öi s─â nu-i mai trateze cu dispre╚Ť. Sunt mul╚Ťi ╚Öi voteaz─â, iar pe aceast─â realitate s-a bazat succesul PSD ╚Öi ALDE ├«n 2016. Ce am v─âzut s├ómb─ât─â nu difer─â prea mult de mitingurile FSN din anii 90. Marele pariu de atunci ├«ncoace a fost spargerea monopolului de╚Ťinut de avatarurile PSD asupra acestui electorat.