Anchete DNA

PSD/DANUT ANDUSCA zis UMBRELA BELITA, Consilier Local 2012-2016, a ajuns MINISTRU cu Umbrela la Retinutul ARSENE/UMBRELA are o firma care lucreaza cu statul-achizitii 800.000 Euro/Cititi cat BANET a luat LABA de la Stat/Sursa: A3

 

maxresdefaultMINISTRU UMBRELA BELITA

Din consilier local în 2012 

Inițial, am crezut că este vorba de vreo glumă, însă, după ce am verificat, am constatat că informația se confirmă. Da, târgnemțeanul Dănuț Andușcă, deputatul PSD de Neamț, omul lui Ionel Arsene, este propunerea PSD pentru Ministerul Economiei în viitorul Guvern Dăncilă. Amicul care m-a sunat să-mi dea vestea mi-a zis, și-l cred pe cuvânt, că se gândește serios dacă mai stă în România. Sunt convins că nu este singurul.  Nu știm ce îl recomandă pe Andrușcă pentru această importantă funcție, însă vă putem spune că el este unul dintre cei care îi ține umbrela lui Arsene și la propriu, dar și la figurat. Cu un CV mai mult decât slab, iată, Andrușcă are șanse mari să fie ministru. Ce-o să facă el acolo? Rămâne de văzut! Asta în cazul în care propunerea va fi confirmată.


Dănuț Andrușcă, “descurcăreț” la stat și mai puțin la propria-i firmă

Așa cum spuneam, pentru cine nu știe, târgnemțeanul Dănuț Andrușcă este un apropiat al lui Ionel Arsene, președinte de CJ Neamț și de PSD Neamț, care, la rându-i, este în relații foarte bune cu Liviu Dragnea, șeful social democraților din toată țara. Andrușcă și-a început cariera politică la PSD, fiind ales pe listele acestui partid ca si consilier local în 2012. Nu a stat mult în Consiliul Local Targu Neamt, pentru că țara avea nevoie de el. Și unde altundeva decât la București, la Ministerul Economiei, condus de penalul Constantin Niță, cel care a fost trimis în judecată pentru că ar fi luat șpagă de la un om de afaceri. Andrușcă a fost consilier personal al ministrului penal, poziție din care a fost trimis la Drobeta Turnu Severin să rezolve problemele la Regia Autonomă pentru Activităti Nucleare (RAAN) Drobeta, adică la „Fabrica de Apă Grea” de la Halânga (n.r. cea care asigura apa grea reactoarelor de la Centrala Nucleară Cernavodă), care a fost în reorganizare, iar acum în faliment. RAAN Drobeta Turnu Severin face și obiectul unei mega anchete a DNA-ului.

Când l-a demis pe Andrușcă, în primăvara lui 2014, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, așa grăit-a:

„Am hotărat, astăzi, demiterea administratorului special Dănut Andruscă. Mi se pare profund imoral să castigi aproximativ 20.000 de lei lunar, în conditiile în care se află această societate“.

După ce a fost dat afară de la Halânga, Andrușcă a revenit pe funcția de consilier personal al ministrului Economiei, Constantin Niță. Acesta i-a dat noi sarcini, respectiv să supravegheze activitatea de la Cuprumin Abrud SA, o companie aflată în portofoliul Ministerului Economiei. Primul an cu funcție la minister i-a adus lui Andrușcă venituri salariale de zece ori mai mari decât atunci când muncea la propria firmă, ce are ca obiect principal de activitate „fabricarea de mobilier și de articole de cauciuc”. Până să ajungă în dreapta ministrului Niță, târgnemțeanul a fost director la propria societate, Ulprod SRL Târgu Neamț. În anul 2012, Andrușcă a câștigat din salariile de director la firma sa suma totală de 11.676 lei, adică sub 1.000 de lei/lunar. După ce a ajuns la stat, lucrurile s-au schimbat radical. În 2013 a caștigat 18.752 lei – indemnizație Comisia de negociere Complex Energetic Hunedoara; 1.944 lei – consilier personal Ministerul Economiei; 1.944 lei – consilier personal Departamentul Energie; 90.735 lei – director general RAAN Drobeta Turnu Severin. În 2014, Andrușcă era consilier personal – secretar de stat la Ministerul Economiei și a declarat venituri după cum urmează: 4.605 lei brut (consilier personal Ministerul Economiei); 1.227 lei net (consilier personal Departamentul pentru Energie); 98.835 lei (director general – RAAN Drobeta Turnu Severin); 73.364 lei (administrator special Cuprumin Abrud). La venituri din alte surse, Andrușcă a menționat, după cum urmează: 3.000 lei brut/lunar (administrator special RAAN); 10.825 lei/an (Conversmin București); 73.364 lei (administrator special Cuprumin Abrud); 10.000 lei net/an (Comisia de Coordonare Complexul Energetic Hunedoara). Câștigurile lui Dănuț Andrușcă au fost la fel de mari și în 2015. În ultima declarație de avere, el menționează că a câștigat: 140.471 lei (administrator special Cuprumin Abrud); 36.816 lei (președinte CA Conversmin București). Cum soția sa a câștigat, în același an, 16.822 lei brut în calitatea de director la Ulprod SRL, societatea familiei, este destul de ușor să ne dăm seama de ce Dănuț Andrușcă a prins gustul Bucureștiului. Unul dintre motive ar putea fi faptul că în mediul privat este al naibii de greu, pe când la stat, cu susținere, poți să faci bani frumoși, de ordinul sutelor de mii de lei. Ceea ce, iată, i se întâmplă târgnemțeanului aflat la un pas să preia portofoliul de la Economie. Înainte de a fi ales deputat, Andrușcă a fost, câteva luni, consilier județean.
Danut Andrusca (49 ani), deputat PSD de Neamt, a fost propus ministru al economiei. Cunoscut ca apropiat al liderului PSD Neamt, Ionel Arsene, acuzat recent de DNA de trafic de influenta, Danut Andrusca a ocupat mai multe functii de conducere, chiar si in acelasi timp, in companii de stat. Se afla la primul sau mandat de deputat, insa activitatea sa in Parlament este foarte modesta. Figureaza cu o singura luare de cuvant, cea in care a depus juramantul de credinta la numirea in functia de deputat. In rest, a fost semnatar al 46 de initiative legislative. Danut Andrusca are o avere insemnata, detinand zece terenuri intravilane si agricole in Neamt, dar si o casa de 386 mp.

Reamintim ca presedintele Consiliului Judetean Neamt, Ionel Arsene, considerat un apropiat al lui Liviu Dragnea, a fost retinut pe 18 ianuarie 2018 de procurorii DNA, sub acuzatia de trafic de influenta. Este acuzat ca a primit 100.000 euro pentru a-si folosi influenta. Pe 19 ianuarie, Ionel Arsene a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, printr-o decizie a magistratilor Tribunalului Bacau.

In perioada septembrie 2014-septembrie 2016 a fost presedintele Consiliului de Administrare al SC Conservare si Inchidere a Minelor Conversmin SA. Concomitent a detinut si functia de administrator special al Cuprumin SA. In perioada mai 2013-martie 2014 a fost director general al Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN). Tot la RAAN, in perioada septembrie 2013-aprilie 2014 a fost administrator special. In aprilie 2014 a fost demis de ministrul energiei de atunci, Razvan Nicolescu, din functia de administrator special al RAAN pe motiv ca avea un venit prea mare in conditiile in care compania era in insolventa. “Astazi l-am demis pe administratorul special Danut Andrusca, pentru ca mi se pare imoral sa aiba un venit lunar net de 20.000 lei, in conditiile in care RAAN este in insolventa”, spunea Razvan Nicolescu in aprilie 2014.

In perioada martie 2014- decembrie 2015 a fost consilier al fostului secretar de stat in Ministerul Economiei, Maricel Popa, presedintele Consiliului Judetean Iasi, un personaj contrversat care acum este urmarit penal pentru abuz in serviciu. In iunie 2013-martie 2014, Danut Andrusca a fost consilierul lui Maricel Popa, perioada in care acesta ocupa functia de secretar de stat la Departamentul pentru Energie. Ministru in ambele perioade a fost Constantin Nita (PSD), si acesta cu probleme penale. In mai 2017 a fost condamnat, in prima instanta, la 4 ani de inchisoare pentru trafic de influenta.

In perioada 1994- 2013, Danut Andrusca a fost director general al SC Ulprod SRL din Targu Neamt, societate care se ocupa de producerea si comercializarea produselor tehnice din cauciuc. De altfel, detine 75% din aceasta societate.

In perioada 1991-1994 a fost director general al SC Androix SRL, societate care se ocupa de productia articolelor din cauciuc.

Are o diploma de economist obtinuta in 2001 la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, Facultatea de Stiinte Economice.

Potrivit ultimei declaratii de avere, din iunie 2016, detine 7 terenuri intravilane si 3 terenuri agricole in Targu Neamt, respectiv Vanatori, Neamt. Mai detine un apartament si o casa de locuit de 386 mp in Targu Neamt si anexe in Vanatori, Neamt