Condamnari

PSD/DADDY a ramas la KURU Gol/Ace, Brice si Bulau­čśÄ

FB_IMG_149997603066721 noiembrie 2017
Nr. 1110/VIII/3

COMUNICAT

├Än dosarul mediatizat prin┬ácomunicatul nr. 1056 din 13 noiembrie 2017, privind suspiciunea constituirii unui grup infrac╚Ťional organizat ├«n vederea ob╚Ťinerii frauduloase a unor sume de bani prin contracte finan╚Ťate cu bani publici, Biroul de Informare ╚Öi Rela╚Ťii Publice este abilitat s─â transmit─â urm─âtoarele:
Procurorii din cadrul Direc╚Ťiei Na╚Ťionale Anticorup╚Ťie ÔÇô Sec╚Ťia de combatere a infrac╚Ťiunilor asimilate infrac╚Ťiunilor de corup╚Ťie, ├«n conformitate cu art. 249 C. proc. pen. ╚Öi art. 20 din Legea 78/2000, au instituit m─âsuri asigur─âtorii asupra bunurilor mobile ╚Öi imobile de╚Ťinute de urm─âtorii suspec╚Ťi:
DRAGNEA NICOLAE-LIVIU, pre╚Öedintele al Consiliului Jude╚Ťean Teleorman la data faptelor ÔÇô sechestru asigur─âtor ╚Öi poprire asigur─âtorie p├ón─â la concuren╚Ťa sumei de 127.547.366,34 lei asupra tuturor bunurilor mobile ╚Öi imobile, ac╚Ťiunilor ╚Öi p─âr╚Ťilor sociale de╚Ťinute de acesta ├«n cadrul persoanelor juridice de drept privat, asupra sumelor de bani din conturile bancare, precum ╚Öi asupra sumelor de bani datorate acestuia cu orice titlu, de c─âtre ter╚Ťe persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de chirie,
NEDA FLOREA, reprezentant al SC Tel Drum SA – sechestru asigur─âtor ╚Öi poprire asigur─âtorie p├ón─â la concuren╚Ťa sumei de 31.343.799,19 lei asupra tuturor bunurilor mobile ╚Öi imobile, asupra sumelor de bani existente ├«n conturile bancare de╚Ťinute, asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu de c─âtre ter╚Ťe persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de dividende,
B─é╚Ü─éU╚ś MUGUR, func╚Ťionar ├«n cadrul Consiliului Jude╚Ťean Teleorman la data faptelor – sechestru asigur─âtor p├ón─â la concuren╚Ťa sumei de 127.547.366,34 lei asupra tuturor bunurilor mobile ╚Öi imobile, asupra ac╚Ťiunilor ╚Öi p─âr╚Ťilor sociale de╚Ťinute de acesta ├«n cadrul persoanelor juridice de drept privat, asupra sumelor de bani existente ├«n conturile bancare, asupra sumelor de bani datorate acestuia de c─âtre ter╚Ťe persoane,
PIPEREA VICTOR, func╚Ťionar ├«n cadrul Consiliului Jude╚Ťean Teleorman, la data faptelor – sechestru asigur─âtor ╚Öi poprire asigur─âtorie p├ón─â la concuren╚Ťa sumei de 63.999.908,88 lei asupra tuturor bunurilor mobile ╚Öi imobile, ac╚Ťiunilor ╚Öi p─âr╚Ťilor sociale de╚Ťinute de acesta, asupra sumelor de bani existente ├«n conturile bancare de╚Ťinute de acesta, asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu, de c─âtre ter╚Ťe persoane,
PREDESCU MARIN, func╚Ťionar ├«n cadrul Consiliului Jude╚Ťean Teleorman, la data faptelor – sechestru asigur─âtor ╚Öi poprire asigur─âtorie p├ón─â la concuren╚Ťa sumei de 32.203.658,27 lei, asupra tuturor bunurilor mobile ╚Öi imobile, ac╚Ťiunilor ╚Öi p─âr╚Ťilor sociale de╚Ťinute de acesta, asupra sumelor de bani existente ├«n conturile bancare de╚Ťinute de acesta, asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu, de c─âtre ter╚Ťe persoane.

Aceste m─âsuri asigur─âtorii au fost dispuse de procurorii anticorup╚Ťie, ├«n vederea recuper─ârii prejudiciilor ╚Öi prin raportare la infrac╚Ťiunile re╚Ťinute ├«n sarcina suspec╚Ťilor men╚Ťiona╚Ťi, ├«n func╚Ťie de participarea fiec─âruia la infrac╚Ťiunile de care sunt suspecta╚Ťi.
Prejudiciul estimat ├«n cauz─â, p├ón─â ├«n acest moment, ca urmare a s─âv├ór╚Öirii infrac╚Ťiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credin╚Ť─â de documente ori declara╚Ťii false, inexacte sau incomplete, dac─â fapta are ca rezultat ob╚Ťinerea pe nedrept de fonduri europene (2 infrac╚Ťiuni) ╚Öi abuz ├«n serviciu cu ob╚Ťinere de foloase necuvenite (2 infrac╚Ťiuni) este de 127.547.366,34 lei, fiind compus din:
– suma de 32.203.658,27 lei (echivalentul a 6.930.138 euro) reprezent├ónd prejudiciul stabilit ├«n cazul infrac╚Ťiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credin╚Ť─â de documente ori declara╚Ťii false, inexacte sau incomplete, dac─â fapta are ca rezultat ob╚Ťinerea pe nedrept de fonduri europene cu privire la proiectul de reabilitare a DJ 506,
– suma de 63.999.908,88 lei (echivalentul a 13.772.603 euro) reprezent├ónd prejudiciul stabilit ├«n cazul infrac╚Ťiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credin╚Ť─â de documente ori declara╚Ťii false, inexacte sau incomplete, dac─â fapta are ca rezultat ob╚Ťinerea pe nedrept de fonduri europene cu privire la proiectul de reabilitare a DJ 701,
– suma de 5.742.872,19 lei reprezent├ónd prejudiciul stabilit ├«n cazul infrac╚Ťiunii de abuz ├«n serviciu cu privire la atribuirea contractului de lucr─âri ├«n cazul DJ 506,
– suma de 25.600.927 lei reprezent├ónd prejudiciul stabilit ├«n cazul infrac╚Ťiunii de abuz ├«n serviciu cu privire la atribuirea contractului de lucr─âri ├«n cazul DJ 701.
P├ón─â ├«n acest moment, nici autoritatea de management (Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Fondurilor Europene) nu s-a constituit parte civil─â cu privire la sumele ce ar fi fost ob╚Ťinute nelegal din fonduri europene de peste 20 milioane euro), nici Consiliul jude╚Ťean Teleorman nu s-a constituit parte civil─â cu privire la prejudiciul ce ar fi fost produs prin infrac╚Ťiunile de abuz ├«n serviciu ( peste 31 milioane lei).

La data de 21 noiembrie 2017, suspec╚Ťilor li s-a adus la cuno╚Ötin╚Ť─â con╚Ťinutul ordonan╚Ťei privind dispunerea m─âsurilor asigur─âtorii, ├«n conformitate cu dispozi╚Ťiile CPP.

Facem precizarea c─â efectuarea urm─âririi penale este o etap─â a procesului penal reglementat─â de Codul de procedur─â penal─â, av├ónd ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, ├«n nici o situa╚Ťie, s─â ├«nfr├óng─â principiul prezum╚Ťiei de nevinov─â╚Ťie.

ÔÇťProcurorii DNA au decis sa puna sechestru in dosarul Tel Drum in care este urmarit, printre altele, si presedintele PSD┬á(ÔÇŽ), suspectii si avocatii lor au fost notificati de procurorul de caz de masura impunerii sechestrului si vor fi informati si personal, ceea ce inseamna ca ar putea veni la DNA pentru desfasurarea procedurilor necesare.ÔÇŁ (sursa)

De sechestru, ├«ns─â, va sc─âpa tocmai cea mai emblematic─â posesiune a lui Dragnea, celebrul┬ádomeniu┬ácare se ├«ntinde pe dou─â str─âzi ├«n Alexandria. Pentru c─â, foarte inspirat, ╚Öeful PSD a transferat proprietatea, la divor╚Ť, fostei so╚Ťii. Totu╚Öi, Dragnea a r─âmas cu aproape la fel de celebrul hotel ÔÇťTurrisÔÇŁ, care are o istorie zbuciumat─â.

ÔÇť├Än vara lui 2015, Liviu Dragnea a divor╚Ťat de so╚Ťia sa, Bombonica, ├«n discre╚Ťie maxim─â. ├Än ciuda zvonurilor de pres─â, informa╚Ťia a devenit oficial─â abia anul acesta, c├ónd ╚Öeful PSD ╚Öi-a publicat declara╚Ťia de avere. Jurnali╚Ötii s-au gr─âbit s─â remarce c─â domeniul de multe hectare al lui Dragnea a fost pierdut, la partaj, ├«n favoarea Bombonic─âi (fost─â Dragnea, acum Prodana).

Presa a remarcat ╚Öi c─â liderul PSD a primit, dup─â partaj, un ÔÇ×spa╚Ťiu comercial/de produc╚ŤieÔÇť ├«n Turnu M─âgurele, de 1.528 de metri p─âtra╚Ťi. Dar acest ÔÇ×spa╚Ťiu comercial/de produc╚ŤieÔÇť, cum e clasificat de formularul declara╚Ťiei de avere, nu e unul oarecare, ci este cl─âdirea unui hotel din Turnu M─âgurele: hotelul ÔÇ×TurrisÔÇť.

De ce e important hotelul ÔÇ×TurrisÔÇť din Turnu M─âgurele?

Pentru c─â, ├«n 2009, stabilimentul a ajuns ├«n proprietatea Bombonic─âi Dragnea ├«n urma unei tranzac╚Ťii at├ót de dubioase ├«nc├ót a generat un dosar penal de evaziune fiscal─â.

ÔÇ×RestituireÔÇť cu dosar penal

├Än 2009, c├ónd Liviu Dragnea era ╚Öef al Consiliului Jude╚Ťean, so╚Ťiei sale, Bombonica, i s-a ÔÇ×restituitÔÇť cl─âdirea hotelului ÔÇ×TurrisÔÇť, de 1.528 de metri p─âtra╚Ťi. Decizia de ÔÇ×restituireÔÇť a fost luat─â de c─âtre Adunarea General─â a Ac╚Ťionarilor (AGA) a Hotel Turris SA. Adic─â de c─âtre aceea╚Öi Bombonica Dragnea, care tocmai intrase ├«n posesia a peste 95% din ac╚Ťiunile societ─â╚Ťii comerciale. ├Än propria declara╚Ťie de avere din iunie 2009, ├«n care a men╚Ťionat ÔÇ×restituireaÔÇť, Liviu Dragnea scria c─â acea cl─âdire era evaluat─â la peste 110 milioane de lei. Practic, cl─âdirea unui hotel, evaluat─â la peste 25 de milioane euro, a ajuns ├«n proprietatea so╚Ťiei lui Dragnea prin propria ei decizie unilateral─â, f─âr─â nici un fel de justificare comercial─â ╚Öi/sau legal─â. ANAF a considerat ÔÇ×restituireaÔÇť ca fiind doar o modalitate prin care Bombonica a mascat o tranzac╚Ťie imobiliar─â de v├ónzare-cump─ârare, stra┬ş┬ştage┬ş┬şm─â menit─â s─â o scape pe so╚Ťia lui Dragnea de plata unui impozit de 17 milioane de lei (peste patru milioane de euro).

Evident, Bombonica Dragnea a refuzat s─â pl─âteasc─â cele 17 milioane de lei. Prin urmare, ANAF a depus pl├óngere penal─â pentru evaziune fiscal─â la Parchetul de pe l├óng─â Tribunalul Teleorman, ├«n 2011. ├Än 2012, Parchetul de pe l├óng─â Tribunalul Teleorman ╚Öi-a declinat competen╚Ťa ├«n favoarea Parchetului General, unde a ╚Öi trimis dosarul, invoc├ónd prezen╚Ťa unui demnitar ├«n dosar (fire╚Öte, era vorba de Liviu Dragnea, devenit deputat din partea PSD ├«n 2012). ├Än 2014, c├ónd Victor Ponta era premier ╚Öi Dragnea se visa viitor premier ├«n mandatul eventualului pre╚Öedinte Victor Ponta, Parchetul General condus de Tiberiu Ni╚Ťu a clasat dosarul. Pe scurt, procurorii lui Ni╚Ťu au absolvit-o pe Bombonica Dragnea de orice acuza╚Ťie de evaziune fiscal─â.

Hotelul îi datorează 200.000 de euro lui Dragnea

Importan╚Ťa hotelului ÔÇ×TurrisÔÇť pentru Liviu Dragnea este mare. Chiar foarte mare, av├ónd ├«n vedere c─â ├«i poate justifica ╚Öefului PSD c├óteva sute de mii de euro dac─â, vreodat─â, vreo institu╚Ťie a statului l-ar ├«ntreba pe Dragnea cum ├«╚Öi permite unele cheltuieli cu vizite ├«n str─âin─âtate, de exemplu. ├Änc─â de la ÔÇ×restituireaÔÇť cl─âdirii hotelului ÔÇ×TurrisÔÇť c─âtre Bombonica Dragnea, imobilul s-a dovedit a fi foarte rentabil.

Astfel, ├«n declara╚Ťia de avere din 2010, Liviu Dragnea a men╚Ťionat crean╚Ťe (bani de ├«ncasat) ale familiei Dragnea la Hotel Turris SA de 128.000 de euro conform unor ÔÇ×contracteÔÇť. Cu alte cuvinte, dup─â ÔÇ×restituireaÔÇť cl─â┬şdirii hotelului de c─âtre societatea comercial─â Hotel Turris SA c─âtre Bombonica Dragnea, societatea comercial─â Hotel Turris SA ╚Öi-a dat seama c─â trebuie s─â ├«nchirieze cl─âdirea de la Bombonica ╚Öi s─â o pl─âteasc─â pentru asta. Iar ├«ntr-un an de zile, s-au adunat 128.000 de euro datorii ale Hotel Turris SA c─âtre familia Dragnea.

├Än 2011, datoria crescuse la 152.500 de euro, ├«n 2012 a ajuns la 180.000 de euro, iar ├«n 2013 s-a ├«nregistrat o crean╚Ť─â a familiei Dragnea de 200.000 de euro. ├Än declara╚Ťia de avere din 2014 a lui Liviu Dragnea se ├«nregistreaz─â o crean╚Ť─â de numai 178.209 de euro, deci Hotel Turris SA a mai ╚Öi pl─âtit o parte din datorie (aproximativ 50.000 de euro, judec├ónd dup─â graficul de cre╚Ötere anual─â a crean╚Ťei). ├Än 2015, datoria Hotel Turris SA c─âtre familia Dragnea crescuse din nou, p├ón─â la 183.557 de euro.

Netransparent ├«n declara╚Ťia de avere

Declara╚Ťia de avere din 2016 a adus nout─â╚Ťi spectaculoase. ├Än primul r├ónd, Dragnea a f─âcut public faptul c─â partajul i-a adus cl─âdirea hotelului, acel imobil produc─âtor de sute de mii de euro. ├Än al doilea r├ónd, se poate observa c─â fosta so╚Ťie, Bombonica (fost─â Dragnea, acum Prodana), a fost generoas─â: i-a l─âsat lui Dragnea ╚Öi crean╚Ťele la Hotel Turris SA. Practic, acum, ╚Öeful PSD poate ├«ncasa oric├ónd aproape 200.000 de euro de la Hotel Turris SA, astfel: 80.710 de euro ╚Öi 460.110 de lei.

├Än al treilea r├ónd, post-partaj, Dragnea a ├«ncheiat, ├«n nume propriu, un contract de ├«nchiriere a cl─âdirii hotelului, ├«n august 2015. Ba mai mult, a ╚Öi ob╚Ťinut, ba chiar ╚Öi ├«ncasat, bani de pe urma ├«nchirierii: 60.000 ├«n 2015 ╚Öi 30.000 ├«n 2016, p├ón─â acum.

Curios, ├«ns─â, Liviu Dragnea nu a men╚Ťionat ÔÇ×sursa venituluiÔÇť, adic─â pl─âtitorul celor 90.000, de╚Öi formularul declara╚Ťiei de avere oblig─â la declararea acesteia. Cel mai probabil, ÔÇ×sursa venituluiÔÇť este tot Hotel Turris SA. De asemenea, Dragnea nu a pomenit nici moneda ├«n care a ├«ncasat 90.000. S─â fi fost vorba de lei, de euro? Este, ├«n orice caz, ├«nc─â o ├«nc─âlcare a legii declar─ârii averilor