Anchete DNA

PSD: Milioane de Euro din PNDL au PLECAT la Gasca lui DADDY!

    

FB_IMG_1499976030667PNDL a fost inventat în 2013 de către Liviu Dragnea, printr-o Ordonanță de Urgență, deveni­tă ulterior lege. Banii din PNDL sunt alocați prin ordin al minis­trului Dezvoltării, la cerere, în baza unor proiecte prezentate de autoritățile locale. În prima etapă (2013-2016), PNDL a avut o valoare de 5,5 miliarde de lei. Prin OUG 6/2017 s-a stabilit ca partea a doua a Programului (2017-2020) să aibă la dispoziţie 30 de miliarde de lei credite de angajament.

FB_IMG_1499630484021

În primele şase luni ale anului, judeţul Teleorman şi judeţele baronilor PSD apropiaţi de Liviu Dragnea – Olt, Giurgiu şi Buzău – au fost „miruite” cu cei mai mulţi bani prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Statisticile publicate de Ministerul Dezvoltării arată că prin controversatul PNDL s-au alocat până acum aproape 602 milioane de lei, din cele 30 de miliarde aflate la dispoziţia ministrului Sevil Shhaideh.

FB_IMG_1494788863211

Oltul condus de baronul PSD Paul Stănescu este judeţul-campion la alocarea de bani prin intermediul PNDL, în primele şase luni ale anului. Consiliul Judeţean Olt şi primăriile din mai multe localităţi ale judeţului au încasat, în total, peste 47,3 milioane de lei în intervalul ianuarie-iunie 2017. Fost preşedinte al CJ Olt în perioada 2008- 2016 şi vicepreşedinte al PSD la nivel naţional, senatorul Paul Stănescu este unul dintre „locotenenții” loiali din anturajul lui Liviu Dragnea. Potrivit CV-ului, Stănescu şi-a început cariera ca director la Fabrica de conserve din Caracal (1982-1987), imediat după absolvirea Agronomiei la Craiova (1982), ajungând astăzi unul dintre cei mai influenţi baroni ai partidului aflat la guvernare. Stănescu şi-a probat loialitatea faţă de Liviu Dragnea în luna aprilie a acestui an, în plin război intern între actualul lider PSD şi fostul premier Victor Ponta. Stănescu a fost cel care a cerut excluderea lui Ponta din partid în cadrul unui Comitet Executiv al PSD, în care Liviu Dragnea a jucat cartea diplomației şi a refuzat să supună la vot propunerea „locotenentului”. Fidelitatea baronului de Olt a mai produs un episod: în mai 2015, Stănescu şi-a scris demisia din funcţiile de conducere deţinute în PSD, ca dovadă de solidaritate cu preşedintele-executiv Liviu Dragnea, care demisionase din funcţie în urma condamnării pe fond în dosarul Referendumul. De altfel, Oltul lui Stănescu este singurul judeţ din ţară care a încasat mai mulţi bani prin PNDL decât Teleormanul lui Liviu Dragnea.

FB_IMG_1493406855029

Pe apa Teleormanului

Judeţul şefului PSD se află pe locul al doilea în topul încasărilor, cu o sumă totală de aproape 43,3 milioane de lei. Din pixul fermecat al ministrului Sevil Shhaideh, peste 37 de milioane de lei s-au dus doar către Consiliul Judeţean Teleorman în perioada 26 mai – 23 iunie. Urmașul lui Dragnea la șefia CJ Teleorman este astăzi Ionel-Dănuţ Cristescu. Fostul şef al CJ-ului, Adrian Gâdea, a devenit deputat de Teleorman după alegerile parlamentare din 2016, însă a renunţat la funcţie pentru un post de secretar de stat în Ministerul Dezvoltării. Gâdea a fost pus recent sub urmărire penală, fiind acuzat de abuz în serviciu în „afacerea Belina” – locul preferat de pescuit al lui Liviu Dragnea.

Bani grei la Giurgiu

Pe ultima treaptă a podiumului se regăsește judeţul Giurgiu, păstorit de un alt „vasal” al şefului PSD, senatorul Niculae Bădălău. Judeţul baronului de Bolintin-Vale a încasat prin PNDL peste 30,8 milioane de lei în prima parte a anului. Fidelitatea lui Bădălău faţă de stăpânire a fost răsplătită cu vârf şi îndesat după alegerile parlamentare. Jupânul judeţului Giurgiu a devenit nr. 2 în ierarhia PSD, Liviu Dragnea încredințându-i acestuia funcţia de preşedinte-executiv al partidului, cea pe care Dragnea însuşi a ocupat-o până la condamnarea din 2015. Ulterior, Bădălău a devenit vicepreşedinte al Senatului şi a fost în cărţi pentru un post de ministru în cabinetul PSD-ALDE.

FB_IMG_1491032155860

…şi Buzău

Pe locul patru în topul încasărilor din PNDL este Buzăul lui Marcel Ciolacu, alt om de bază din „camarila” lui Liviu Dragnea. Judeţul actualului vicepremier a primit într-o jumătate de an aproape 28 de milioane de lei prin ordine de ministru semnate de Sevil Shhaideh. Din această sumă, doar 3,2 milioane de lei au ajuns la CJ Buzău, grosul banilor fiind alocaţi primăriilor din judeţ. Marcel Ciolacu este unul dintre „locotenenții” recunoscători lui Liviu Dragnea, care l-a uns lider al deputaților PSD în actuala legislatură şi i-a oferit un post de vicepremier fără portofoliu după învestirea Cabinetului Tudose. Al cincilea la capitolul încasări, cu 26,1 milioane de lei, este Bihorul. Acesta este şi primul judeţ din top care nu aparţine Sudului controlat de baronii lui Dragnea. CJ Bihor este condus de UDMR-istul Pasztor Sandor, însă tot PSD şi ALDE fac jocurile în Consiliul Jude­ţean. Cu 18 consilieri, PSD, UDMR şi ALDE au format o alianță după alegerile locale din vara lui 2016 şi i-au scos din joc pe liberali, care obținuseră 17 mandate din 35.

Ilfovul, ultimul de la coadă

În schimb, ultimele cinci locuri de la coadă sunt ocupate în ordine de judeţele Sălaj – 3,8 milioane de lei, Harghita – 3,2 milioane, Tulcea – 2,6 milioane, Covasna – 2,33 milioane şi Ilfov – 2,25 milioane. De remarcat că în judeţele „verzi”, Harghita şi Covasna, cea mai mare parte a banilor s-a alocat abia în luna iunie, fix în perioada în care PSD se chinuia să trântească Guvernul Grindeanu. Dacă CJ Tulcea este controlat de PSD şi ALDE, CJ Sălaj este dominat de PSD şi UDMR, iar CJ Ilfov, condus de liberalul Marian Petrache, este dominat de PNL şi PMP.

Nimeni nu verifică unde ajung banii

FB_IMG_1489940812794

 

Un amplu raport al Curţii de Conturi care a analizat Programul Național de Dezvoltare Locală în perioada 2013- 2014 (perioadă în care Ministerul Dezvoltării a fost condus de Liviu Dragnea, ca ministru și de Sevil Shhaideh – secretar de stat) a scos în evidenţă nereguli grave în alocarea fondurilor. Inspectorii Curţii de Conturi au arătat că sub conducerea lui Dragnea, Ministerul Dezvoltării nu a verificat nici măcar o singură investiție finanțată prin PNDL, iar evidenţele cheltuielilor au fost ținute atât de prost, încât au fost considerate inutile. Multe investiţii au fost alocate din pix, fără o strategie clară, iar administrațiile locale au ajuns să prefere PNDL-ul, controlat politic, în loc să acceseze fonduri europene. „La nivelul MDRAP s-au emis ordine prin care s-au aprobat sume pentru finanțarea unor obiective de investiții din alte domenii decât cele considerate de importanță națională” sau „MDRAP deține unele analize, dar acestea se limitează la urmărirea numărului de obiective de investiții finalizate raportate la numărul celor finanțate”, sunt doar câteva dintre constatările din raportul Curţii de Conturi. Un raport al Expert Forum arăta anul trecut că distribuția fondurilor prin PNDL „este predispusă la clientelism politic” , iar, „în perioada 2012- 2016, un primar la putere avea șanse de două ori mai mari să obțină bani prin PNDL decât unul din opoziție”. Documentul arată că, în perioada 2013-2014, Ministerul Dezvoltării a aruncat cu miliarde de lei fără să aibă vreo strategie clară, fără criterii transpa­rente de alocare a banilor și fără ca vreo investiție să fie evaluată în teren. Cu alte cuvinte, banii s-au dat cui a cerut, printr-un simplu ordin de ministru, iar ulterior nimeni nu a mai verificat ce s-a întâmplat cu ei