Politica

PSD Calarasi-loc 3 CAMERA: SEFER Cristian George este “Marele REVOLUTIONAR al COMUNISMULUI” /A schimbat 4 partide : PP DD, UNPR, PMP si PSD !

Revoluţionarii cu rol determinant“ din politică. Cine sunt aleşii care obţin bani pentru participarea lor la Revoluţia din 1989

Cătălin Rădulescu (centru), un „revoluţionar cu rol determinant“, cunoscut din februarie 2017 şi ca „Deputatul mitralieră“.

Mai mulţi actuali sau foşti politicieni primesc indemnizaţie de revoluţionar pentru participarea lor la evenimentele din decembrie 1989, fie că au demonstrat aportul lor clar la căderea regimului, fie că doar au scris şi povestit despre faptele lor „eroice“. Printre beneficiari sunt nume ca Eugen Nicolicea şi Cătălin Rădulescu.

Printre actualii aleşi din Parlament care au primit titlul de „luptător cu rol determinant în victoria Revoluţiei Române” sunt Cătălin Rădulescu (deputat PSD, autor al mai multor iniţiative controversate), Eugen Nicolicea (deputat PSD şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor) şi George Cristian Sefer (deputat PMP). Indemnizaţia lunară pentru cei cu un asemenea titlu e de aproape 2.000 de lei.

Recorder.ro a arătat într-un material cum deputatul Rădulescu şi-a schimbat declaraţiile referitoare la participarea sa la Revoluţia din 1989, în funcţie de context plasându-se la Piteşti sau Timişoara. De asemenea, declaraţiile sale au numeroase erori privind întâmplările de atunci, mai precis privind reperele temporale.

La rândul său, Nicolicea a avut posibilitatea să-şi rotunjească veniturile cu banii primiţi de la stat pentru faptele sale de la Revoluţia din 1989. „E vorba de recunoaşterea faptului că nu am stat, ca alţii, să dorm în timpul Revoluţiei“, declara deputatul PSD pentru „Adevărul“ în 2016.

Sefer, fost PP-DD-ist şi UNPR-ist, e acum parlamentar PMP, dar şi beneficiarul indemnizaţiei acordate revoluţionarilor. De altfel, acesta e şi preşedinte al Comisiei parlamentare a revoluţionarilor din Decembrie 1989.

Alţi politicieni care au făcut un pas în spate, dar care au primit titlul de luptător cu rol determinant, dar şi indemnizaţie, sunt fostul ministru Radu Berceanu (PDL) şi Bogdan Niculescu Dăvăz (PSD).

Mii de certificate de revoluționari ilegale. Un secretar de stat, demis

Peste 3.500 de români ar fi primit ilegal indemnizaţii de revoluţionari, fără să aibă vreo legătură cu evenimentele din decembrie 1989. Sunt suspiciunile procurorilor care verifică cine a luat bani de la stat pe baza ordonanţei date în urmă cu doi ani. Anchetatorii cred că mai multe persoane cu funcţii publice înalte ar fi luat mită pentru a acorda abuziv titluri de revoluţionar. Revoluţionarii care deţin un certificat primesc, fiecare, o indemnizaţie de 2.000 de lei

Adrian Sanda a fost demis de la conducerea Secretariatului de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist, atribuţiile sale fiind preluate, interimar, de către subsecretarul de stat Octav Bjoza, potrivit News.ro.

Secretarul de stat Adrian Sanda, reprezentantul Guvernului în relaţia cu revoluţionarii, a negat orice implicare în presupusele afaceri cu certificate de luptator. De altfel, în urma cu doi ani susţinea ca sunt prea mulţi revoluţionari în România.

„Va trebui făcută o revoluţie şi în rândul revoluţionarilor. Suntem într-o colaborare strânsă cu alte parchete din ţară cu privire la falsuri în înscrisuri, cu privire la declaraţii care nu sunt tocmai adevărate”, spunea Adrian Sanda în decembrie 2014.

Procurorii cred că mulţi au primit indemnizaţii de la stat lunar deşi nu aveau acest drept, profitând de o Ordonanţă de Guvern din 2014.

„Această modificare legislativă a favorizat apariţia, unor persoane interesate să promoveze acţiunile revoluţionarilor din ţară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obţinerea în mod fraudulos a titlurilor de Luptător cu rol determinant în cadrul Revoluţiei”, scrie în comunicatul Parchetului General.

Cristian-George Sefer, preşedintele Comisiei parlamentare a revoluţionarilor din Decembrie 1989: „Acum dintr-un număr de vreo… până în 17.000 de dosare, prin această reluare de verificare a dosarelor au rămas în jur de vreo 4.000. Oameni în plată cu indemnizaţie lunară. Aici este problema.”

Procurorii au suspiciuni ca 3.500 de titluri de „luptător” la Revoluţie ar fi fost acordate ilegal. Anchetatorii au descins la peste 20 de adrese, în casele unor revoluţionari şi la sedii de instituţii publice.

Maria Moiş, reporter Digi24: „Poliţiştii au percheziţionat ore în şir biorurile de aici de la Secretariatul de Stat pentru revoluţionari. Au ridicat mai multe probe, documente dar şi unitaţi de calculator. Totul s-a desfăşurat în prezenţa secretarului de stat Adrian Sanda, care a fost şi el ridicat şi dus la audieri.”

Nu a fost singurul adus la Parchetul General. Sunt zeci de persoane a căror depoziţie poate lămuri situaţia.

“După 27 de ani, acum este pentru prima dată când se declanşează o anchetă. Suspiciuni au fost permanent, şi în discuţii şi tot felul de zvonuri, dar nimeni n-a trecut la fapte. Să treacă la fapte, să ancheteze şi, cine este vinovat, să plătească”, a spus Teodor Mărieş. El a precizat că niciunul dintre membrii Asociaţiei „21 Decembrie 1989” nu este vizat de această anchetă, iar toţi cei care fac parte din această organizaţie au obţinut certificatele de revoluţionari la scurt timp după ancheta

Adrian Sanda, secretarul de stat care conduce din 2014 Secretariatul de Stat pentru Revoluționari a fost ridicat de anchetatori și dus la audieri. Infracțiunile vizate sunt: luare și dare de mită, abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, trafic de influență și fals.

Potrivit procurorilor Parchetului General, neregulile au apărut în 2014, atunci când Guvernul a modificat legea și a introdus o nouă categorie de persoane care putea sa primească acel certificat de revoluționar și anume „luptători cu rol determinant” în perioada Revoluției.

Anchetatorii au ajuns la concluzia că după ce s-a emis actul normativ, mai multe persoane au dorit să-i reprezinte pe acești luptători și au intervenit la comisia parlamentară dar și la secretariatul de stat pentru revoluționari unde au încercat să influențeze acordarea acestor certificate care le aducea beneficiarilor venituri suplimentare lunare, respectiv o indemnizație de peste 2.000 de lei.

Procurorii cred că persoanele care doreau să primească aceste titluri au dat mită și au prezentat documente false din care să rezulte că au avut un rol determinant în Revoluția din 1989.

Anchetatorii au descoperit în această anchetă 3.505 persoane care au primit acest titlu și care nu îndeplineau condițiile cerute de lege.

Persoanele din categoria „Luptător cu rol determinant în Revoluţie” beneficiază de drepturi băneşti majorate faţă de ceilalţi revoluţionari, în sensul că au primit, începând cu data de 1 ianuarie 2015, pe lângă drepturile acordate celorlalte categorii de revoluţionari, o indemnizaţie de gratitudine în valoare de 2020 de lei/lunar, conform art. 8 alin. 3 din Legea nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare