Politica

PNL:BUSOI&Cooperativa Penalilor, Smenarilor, Politicienilor cu multe AMANTE si Milioane de Euro prin Jafuri de la Stat/Busoi nu ia 500 de Voturi ­čśł

├Än mai pu╚Ťin de dou─â ┬ás─âpt─âm├óni, PNL joac─â o carte important─â. Poate ultima. Dup─â un nefiresc de lung interimat, partidul are ╚Öansa s─â-╚Öi aleag─â o conducere ╚Öi un lider care s─â-l men╚Ťin─â la un nivel bun ├«n urm─âtoarele cicluri de alegeri. PNL poate s─â ├«nceap─â un proces de modernizare sau momentul s─â fie de ├«nceput al ┬ásf├ór╚Öitului. Probabil c─â mul╚Ťi nu iau ├«n calcul un astfel de scenariu, ├«ns─â mi╚Öc─ârile ╚Öi schimb─ârile politice din majoritatea democra╚Ťiilor au loc la intervale mult mai scurte de timp, iar PNL se afl─â ├«ntr-un moment delicat.Orice gre╚Öeal─â ├«i poate fi fatal─â. Faptul c─â ├«nainta╚Öii liberali au f─âcut ce au f─âcut nu mai este o garan╚Ťie pentru aleg─âtori, c─â ast─âzi conduc─âtorii liberali ar merita s─â conduc─â ╚Ťara.

Ast─âzi istoria unui partid nu mai este un atu pentru organiza╚Ťie.

Sigur c─â pe l├óng─â mult parfumata perioad─â interbelic─â, partidele duc ├«n spate ╚Öi istoria recent─â, care este compus─â din faptele liberalilor, unele greu de uitat: diviz─âri ale partidului(la un moment dat erau peste zece aripi liberale),alian╚Ťe politice nocive, presta╚Ťii guvernamentale mai mult dec├ót modeste, incosisten╚Ť─â doctrinar─â, alegeri interne ┬á├«n care au func╚Ťionat mereu cooperative ╚Öi multe altele ce privesc integritatea conduc─âtorilor sau performan╚Ťa acestora. Avem mul╚Ťi ÔÇťvechi liberaliÔÇŁ, care mai bine de dou─â decenii ne-au c├óntat liberalismul ╚Öi azi sunt parte a fr─â╚Ťiei cu PSD sau chiar sunt membri sociali╚Öti cu acte (ex.C.P. T─âriceanu, Teodor Mele╚Öcanu, Varujan Vosganian, Radu Stroe, Diana Tu╚Öa).Am v─âzut la ultimile alegeri locale o atitudine nefireasc─â a PNL, prin care revendica pozi╚Ťia de singur partid de dreapta ╚Öi c─â ceilal╚Ťi ar avea obliga╚Ťia s─â le sus╚Ťin─â candida╚Ťii, dat fiind alegerea primarilor din primul tur. A╚Öa s-a pierdut ╚Öi┬á Prim─âria Capitalei. Cu ce este mai ├«ndrept─â╚Ťit un partid mare s─â cear─â votul pentru administrarea ora╚Öului dec├ót un partid mic sau un candidat independent? S-a v─âzut c─â nu partidele influen╚Ťeaz─â dezvoltarea comunit─â╚Ťilor, ci foarte punctual anumite persoanlit─â╚Ťi. N-are nicio leg─âtur─â vechiul PNL cu ce se ├«nt├ómpl─â la Cluj-Napoca. Ora╚Öul se dezvolt─â fiindc─â are un primar bun, iar PNL-ul i-a fost mai mult opozant dec├ót partener. Astfel, partidul n-a ├«n╚Ťeles la ultimile cicluri de alegeri, c─â spre deosebire de alte perioade electorale, c├ónd numele ╚Öi sigla au contat decisiv ├«n c├ó╚Ötigarea unor alegeri, ast─âzi doar cei profesioni╚Öti ╚Öi buni agen╚Ťi electorali pot propulsa partidul. Nimeni nu mai prime╚Öte cecuri ├«n alb doar c─â ├«╚Öi arat─â carnetul de partid. El nu mai are mare valoare. Valoarea o dau oamenii. Ai oameni buni, c├ó╚Ötigi, n-ai, te duci la fund. E ╚Öi motivul pentru care din dou─â partide mari, PNL s-a ales cu unul mediu, iar dac─â nu face ce trebuie, o s─â fie unul mic. Alegerea ├«ntr-un procent foarte mare a pre╚Öedin╚Ťilor jude╚Ťeni din fostul PNL nu m─â face foarte optimist fa╚Ť─â de performan╚Ťele electorale care vor veni. Sper c─â Ludovic Orban va avea ├«n╚Ťelepciune, iar ├«n deciziile pe care le va lua s─â primeze performan╚Ťa. Mul╚Ťi conduc─âtori ai filialelor jude╚Ťene sunt absolut ╚Öter╚Öi ╚Öi nimeni nu ╚Ötie ce vor s─â fac─â ei ├«n politic─â. Unii dintre ei sunt amici de-o via╚Ť─â cu conduc─âtorii PSD. Ast─âzi, mai multe partide se revendic─â de dreapta, iar entuziasmul membrilor USR, sus╚Ťinerea larg─â a unei p─âr╚Ťi care a votat PDL/PNL de-a lungul timpului pentru Dacian Ciolo╚Ö, s-ar putea s─â schimbe radical situa╚Ťia ├«n alegerile viitoare.

Seriozitatea unui partid ╚Ťine ╚Öi de momentele c├ónd au loc alegeri ╚Öi m─â a╚Öteptam la o competi╚Ťie ├«ntre doi sau mai mul╚Ťi oameni serio╚Öi.

S─â lu─âm cazul Cristian Bu╚Öoi. Pentru mine este greu de ├«n╚Ťeles cum un personaj ca el g─âse╚Öte ├«ntr-un partid cu experien╚Ť─â politic─â mare, adep╚Ťi care s─â-l sus╚Ťin─â pentru func╚Ťia de pre╚Öedinte. Personal n-am absolut nimic cu el, dar oamenii mai trebuie s─â se a╚Öeze la locul lor. Adic─â el vrea s─â coordoneze oameni ca Emil Boc, Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Mircea Hava. Oare ce i-ar putea ├«nv─â╚Ťa Bu╚Öoi? Spre deosebire de el, aici avem de-a face cu oameni care au implementat politici de management public ╚Öi politic ani de zile ├«n zonele lor ╚Öi chiar la nivel de ╚Ťar─â, care ar putea conduce un partid ╚Öi totu╚Öi stau pe pozi╚Ťia care li se potrive╚Öte. Un alt aspect este legat de apari╚Ťiile (foarte dese) la Antena 3 ├«mpreun─â cu al╚Ťi sociali╚Öti, nu fac dec├ót s─â ne aminteasc─â de aventurile amoroase(ca s─â nu le spunem tr─âd─âri) ale PNL cu PSD, din trecutul recent ╚Öi nu numai.

C├ónd v─âd ce se ├«nt├ómpl─â, deja ├«mi doresc s─â revin─â politicenii anilor 90. De care eram nemul╚Ťumit, desigur.

Acaparararea organiza╚Ťiei Capitalei ╚Öi a unor organiza╚Ťii jude╚Ťene ├«ntregi de c─âtre fo╚Ötii liberali, arat─â for╚Ťa cooperativelor, care se activeaz─â ├«n momentele decisive(probabil c─â av├ónd sus╚Ťinerea lui Atanasiu, simbolul cooperativei ├«n PNL, Bu╚Öoi s-a ╚Öi v─âzut pre╚Öedinte). Fo╚Ötii pedeli╚Öti au condus Bucure╚Ötiul ╚Öi sectoarele, av├ónd o organiza╚Ťie foarte puternic─â, cu rezultate foarte bune chiar ╚Öi atunci c├ónd au pierdut cu Vasile Blaga, adun├ónd peste 40% din voturi, ├«n timp ce fostul PNL, pe valurile ÔÇťmarii cre╚Öterii economiceÔÇŁ erau undeva la 10%. Anul trecut fo╚Ötii liberali au ├«ngropat orice ╚Öans─â pentru ca partidul ├«nc─â nefuzionat, s─â ob╚Ťin─â un rezultat bun. Sigur c─â dup─â succesul lui Klaus Iohannis, se deschidea o nou─â ╚Öans─â ca dreapta s─â preia Capitala. Unul din candida╚Ťi a fost Cristian Bu╚Öoi, care, la fel ca ╚Öi ast─âzi, vroia un lucru cu care nu avea nicio leg─âtur─â. Nici nu ╚Ötiu dac─â e bucure╚Ötean, ╚Ötiu c─â apar╚Ťinea de organiza╚Ťia Mehedin╚Ťi(de unde prietenia cu interlopii de la PSD), iar pe urm─â a apar╚Ťinut de organiza╚Ťia Timi╚Ö. Dar a vrut s─â fie primarul bucure╚Ötenilor, iar ast─âzi vrea s─â fie pre╚Öedintele PNL.

Nu aș vota un PNL condus de un președinte care a fost propus de Victor Ponta și numit de acesta la conducerea CNAS.

Ini╚Ťial am crezut c─â partidul va face o mi╚Öcare politic─â asem─ân─âtoare cu cea a lui Valeriu Stoica, care a cedat pozi╚Ťia de pre╚Öedinte ├«n favoarea lui Stolojan pentru a resuscita partidul. Atunci partidul s-a relansat ╚Öi a c├ó╚Ötigat.┬á Din punct de vedere al strategiei politice, un lider nou cu carism─â, gen Dacian Ciolo╚Ö, poate ar fi produs aceea╚Öi relansare a partidului, dar acum vorbim de o realitate care nu se mai schimb─â: ori Bu╚Öoi, ori Orban. Ludovic Orban poate aduna partidul ╚Öi s─â-l fac─â func╚Ťional a╚Öa cum func╚Ťiona PDL, dac─â ne referim la managementul politic. Adic─â rigoare, ordine, mobilizare. Av├ónd ├«n spate sus╚Ťinerea celor o mie de primari, partidul se poate consolida. Sper c─â ╚Öi unii membri, care au votat-o pe Alina Ghorghiu pre╚Öedinte al partidului, ├«n dauna lui Orban, s─â le fi venit mintea la cap. Totu╚Öi. Mai mult, Ludovic Orban a fost mereu consecvent ╚Öi nu a coabitat cu PSD, lucru care pentru mine conteaz─â cel mai mult.

Ludovic Orban merită să fie președintele PNL.

Alegerile pentru Parlamentul European nu vor marca un succes al PNL, din mai multe motive, dar un succes la preziden╚Ťialele de la sf├ór╚Öitul lui 2019 va mobiliza partidul la maxim pentru alegerile locale. Alegerea primarilor va avea loc la c├óteva luni dup─â preziden╚Ťiale, iar Orban va putea ╚Ťine active grupurile de militan╚Ťi. Un succes, previzibil de altfel, al lui Klaus Iohannis, va putea transforma PNL ├«ntr-o ma╚Öin─ârie care s─â-i aduc─â succesul la alegerile locale, ceea ce ├«╚Öi dore╚Öte Ludovic Orban. De altfel e suficient s─â c├ó╚Ötige Prim─âria Capitalei pentru a fi declarat ├«nving─âtor. Oricum marile ora╚Öe din Transilvania sunt ca ╚Öi c├ó╚Ötigate. Drumul r─âm├óne unul complicat. Pe partea dreapt─â avem alerg─âtori foarte fresh ├«ns─â nici ei nu pot singuri. ├Ämpreun─â vor putea.

Alin Seserman