Politica

PNL TIMIS/Alianta Tradecomia Robu – Busoi, aceasta tragicomedie a PNL

FB_IMG_1492502675833

Dacă într-un timp negocierile de proastă factură din interiorul unor partide se făceau pe ocolite, departe de ochii presei, mai nou ele se fac pe față. Ca să nu existe dubii. Ca, de exemplu, Nicolae Robu a anunțat public că-l va susține pe Cristian Bușoi la președinția PNL, acest personaj ilar, anume creat parcă în laboratoarele Securității pentru a distruge ultimul partid istoric din România. Acesta din urmă nu s-a lăsat mai prejos și i-a asigurat lui Robu funcția de prim-vicepreședinte național al partidului. Statutul PNL nu permite însă ca un președinte de organizație județeană să aibă funcție la nivel central. Nu-i nimic, pentru un om valoros ca Robu, schimbăm statutul, a anunțat Bușoi, „iubita” baronului penal Duicu.

Și uite așa, PNL va avea în fruntea sa, dacă vor vrea electorii, două personaje de basm, ale căror principale calități politice este că au ruinat organizațiile PNL din București și Timiș. Interesant, legătura dintre ei nu se reduce însă la faptul c-au distrus PNL pe unde au putut. Și asta fiindcă între cei doi există și o relație economică, bine finanțată din buzunarul timișorenilor și despre care cei de la Curtea de Conturi afirmă c-ar fi și penală. Este vorba de firma Tradecomia, cu sediul în București, firmă care are ca obiect de activitate deratizarea și dezinsecția. Acest amănunt n-a împiedicat-o să obțină de la Primăria Timișoara un contract de aproape două milioane de euro pentru coafarea arborilor din oraș. Or, firma în cauză îl are în spate pe Bușoi, patron oficial fiind un fin al său. (Nici măcar n-a făcut lucrarea în cauză, aceasta fiind subcontractată unei alte firme căreia nu i-a făcut plățile.) „Există indicii cu privire la săvârşirea unor fapte prin încălcarea legilor penale sau chiar a unor posibile fapte de corupţie”, susţineau inspectorii Curţii de Conturi, referitor la contracul Tradecomia, prejudiciul fiind evaluat la 8,1 milioane de lei.

În paranteză fie spus, același fin a dat un tun de 77 de milioane de lei la ANRP pentru un teren achiziționat de la timișoreancă cu… 290.000 de lei. De altfel, la 39 de ani, Bușoi este milionar în euro, fiind unul dintre cei mai bogați politicieni români. Și asta în condițiile în care n-a lucrat nicio zi în viața lui, în afara funcțiilor primite de la partid. În atare condiții, are dreptate Bușoi când spune că PNL nu mai trebuie să se cantoneze în dezbaterea anticorupție, ci să se axeze pe probleme economice. Or, pentru Bușoi „problemele economice” sunt sinonime cu tunurile și șmenurile pe bani publici. Cum nici lui Robu nu-i place ca procurorii să-și bage nasul în afacerile din primărie, e clar că și-a găsit omul perfect la președinția PNL. Pentru care acum dă foc la filială, odată cu desemnarea delegaților la alegeri.

Ministrul „Dezbracatu’”, impins in fata de „vedeta” Antena 3 Cristian Busoi

PNL s-a acoperit (din nou?) de ridicol și cu un camion de rahat pe mâna europarlamentarului cu legături în Timiș, Cristian Bușoi. Și asta după ce candidatul împins în față de liberali, Andrei Baciu, a ratat șansa de-a deveni, la doar 28 de ani, cel mai tânăr ministru din istoria României.

andrei baciu

Pe lângă criticile mai multor manageri de spitale și manageri, lovitura mare la adresa lui Baciu -și, prin extindere, la PNL – a venit din partea trecutului său de manechin, mai exact de la pozele în care își etala pătrățelele de pe abdomen. Fiindcă Baciu este „creația” lui Cristian Bușoi, printre altele fost președinte al PNL Timiș. Fostul viitor ministru este președinte al așa-zisei Asociații SOS Drepturile Pacienților. Acest ONG este însă doar o interfață civică a campaniei electorale a lui Bușoi pentru Primăria Capitalei. În ultima săptămână de altfel, CNA s-a autosesizat, interzicând un spot publicitar al acestei asociații, care-l avea în prim-plan pe „doctorul Cristian Bușoi”, medic care n-a profesat însă niciodată. Acest spot apărea în exclusivitate la Antena 3, parte a trustului Intact deținut de pușcăriașul Dan Voiculescu, televiziune detestată însă de electoratul de dreapta pe care ar trebui să-l capaciteze Bușoi. În mod normal, cariera politică a lui Bușoi ar cam trebui să se termine aici și să rămână ceea ce este în ultima perioadă, adică invitat permanent, alături de Mugur Ciuvică, la Antena 3. Dar probabil Bușoi știe ce face, nefiind un secret că Antena 3 este pavăza infractorilor și corupților pe de o parte, și dușmanul DNA și al judecătorilor cinstiți pe de altă parte.

Busoi - Militaru

O casa a lui Busoi, ingrijita din bani publici de finul sau

 

Au făcut curat în curtea vilei lui Cristian Bușoi din Timișoara și îi cer acum fostului europarlamentar să le plătească munca. Muncitorii firmei Wegabau au primit această însărcinare chiar de la administratorul Tradecomia, care le-a subcontractat serviciile și i-a lăsat să muncească patru luni fără le dea vreun ban.

vila busoi1

„Aventurile” firmei Tradecomia la Timișoara încep să iasă la iveală pe zi ce trece. Societatea a câștigat, anul trecut, licitația pentru toaletarea arborilor din orașul de pe Bega, deși avea ca obiect de activitate exclusiv dezinsecția și deratizarea și, în plus, nu avea niciun angajat și niciun utilaj la Timișoara. Contractul are o valoare de 3,8 milioane de lei. Firma îl are ca administrator pe un anume Marius Militaru, aflat în relații strânse de amiciție cu fostul europarlamentar liberal Cristian Bușoi. Acesta din urmă este chiar nașul de botez al fetiței lui Militaru.

Imediat după ce a câștigat licitația, Tradecomia a subcontractat lucrările. „Fericita” executantă a acestor a fost firma Wegabau, care a toaletat arborii din Timișoara timp de patru luni, fără să vadă însă vreun ban pentru serviciile prestate. Una dintre sarcinile trasate muncitorilor de la Wegabau a fost toaletarea completă a grădinii și a zonei împrejmuitoare a unei vile de pe strada Fuiorului. „Vegetaţia era de un metru la casa lui Buşoi de pe Fuiorului. Cu toţii ştiau că este vila lui, deşi rar a fost văzut pe acolo. Marius Militaru a comandat lucrările de pe Fuiorului. Am avut ca misiune îngrijirea grădinii, dar acolo era un dezastru”, povestește unul dintre muncitorii care figurau pe firma Tradecomia, deşi erau plătiţi de Wegabau.

Wegabau a reziliat contractul cu Tradecomia, după ce a așteptat degeaba timp de patru luni să fie plătită. Firma de deratizare are, în prezent, datorii de circa 40.000 de euro către societate timișeană. Asta, doar pe hârtie, pentru că finul lui Buşoi nu vrea să dea niciun ban. După ce au văzut că şansele de a-și recupera banii de la Tradecomia sunt minime, reprezentanţii Wegabau îi solicită acum lui Buşoi să le plătească măcar lucrările de igienizare și întreținere efectuate la imobilul de pe strada Fuiorului.

Tun de 40.000 de euro dat de firma de deratizare apropiata de Cristian Busoi

Firma Tradecomia, împinsă puternic din spate de ministrul nominalizat de PNL pentru Sănătate, Cristian Buşoi, a dat o ţeapă de proporţii la Timişoara. După ce a câștigat licitația pentru tăierile și defrișările de copaci, deși are ca obiect de activitate deratizarea, firma a subcontractat serviciile și i-a lăsat cu buza umflată pe cei care au prestat în locul ei.

busoi

Tradecomia a câştigat în 2013 o licitaţie pentru tăierile şi defrişările de arbori din Timişoara, chiar dacă avea ca obiect de activitate exclusiv deratizarea și dezinsecția. Valoarea contractului este de aproximativ 3,8 milioane lei. Pentru că lupta cu şobolanii nu se potriveşte deloc cu defrişările de arbori, firma din Bucureşti, care îl are în spate pe Cristian Bușoi, a apelat la o societate specializată în domeniu – SC Wegabau Co SRL. A fost vorba de o subcontractare care a mers prost. Specialiştii de la Wegabau au lucrat patru luni fără să vadă un ban. Tradecomia le-ar datora în acest moment 176.000 lei.

Lista Muncitori 1

Contractul între cele două firme a început pe 5 septembrie 2013 şi s-a încheiat brusc la sfârşitul anului. Afacerea a scârţâit încă de la început. SC Wegabau a angajat imediat 21 de muncitori care să se ocupe de cosmetizarea arborilor din Timişoara. Firma ţinută în spate de Buşoi s-ar fi rugat de subcontractanţi ca muncitorii să fie înregistraţi pe Tradecomia, chipurile pentru a nu da de bănuit Primăriei Timişoara. După patru luni în care a muncit degeaba, Wegabau a reziliat contractul cu Tradecomia şi s-a adresat Direcției de Mediu a Primăriei Timișoara. Directorul acesteia, Adrian Bere-Semeredi, nu a răspuns însă niciodată acestei solicitări.

Deşi nu a efectuat niciun fel de activităţi directe, SC Tradecomia, în baza execuţiei integrale efectuate de SC Wegabau cu aport de capital integral propriu, a ridicat sume importante de la Primăria Timişoara. Sumele nu-i reveneau pentru că nu a efectuat lucrările. În plus, n-au achitat niciun debit către SC Wegabau. Costurile reale ale lucrărilor prestate de Wegabau pe lunile septembrie-decembrie 2013 sunt de 175.940 de lei”, susţine Ionel Urzică, administratorul firmei Wegabau. În afara contractului cu Primăria Timișoara, cei de la Tradecomia au mai avut în trecut doar trei contracte cu instituții publice: două cu Hidroelectrica și unul cu Spitalul Județean din Drobeta Turnu Severin, orașul natal al lui Bușoi. Toate trei privind activități de deratizare, dezinsecție și dezinfecție.

Ciuhandu, Robu si… extraterestrii

La DNA Bucureşti a fost, vineri, 17 februarie, un fel de zi a porţilor deschise pentru foşti şi actuali demnitari sau funcţionari publici din Timişoara. După mai multe audieri, DNA a dat un comunicat de presă (pentru curioşi, el există şi acum pe site-ul instituţiei) în care a prezentat fără niciun echivoc situaţia din acest moment. Respectiv, actualul primar Nicolae Robu şi fostul primar Gheorghe Ciuhandu sunt urmăriţi penal pentru „infracţiunea de a abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul”. (Da, mai sunt trei persoane implicate, dar mă opresc doar la cei doi). Procurorii DNA susţin că, în perioada 1996 – 2015, au fost vândute ilegal, pe baza Legii 112, exact 968 de imobile, prejudiciul fiind estimat la 40 de milioane de euro.

De ce-am revenit la comunicatul DNA? Fiindcă, de exemplu, Robu o ţine în continuare langa că el nu e învinuit cu nimic. Asta, pe lângă faptul că ambii susţin că sunt total nevinovaţi. Dacă aş fi maliţios, le-aş da vestea proastă că, în proporţie de peste 95%, puşcăriile sunt pline doar de nevinovaţi, dacă te-ai lua după declaraţiile lor. Ba, Ciuhandu mai bagă şi teza PSD-istă că nu se mai poate lucra şi semna nimic în administraţie din cauza DNA. Nu, domnilor! Nu mai semnează incompetenţii şi şpăgarii din administraţie! Dacă totuşi ar fi cineva vinovat, cei doi arată cu degetele spre angajaţii din subordinea lor, ei nefâcând nimic altceva decât să… semneze ca primarii. Ghinion, dar legea nu te disculpă pentru asta. Dar au încercat şi ei.

Numai c-a mai apărut o problemă. Imediat după ce-a ieşit de la DNA, Robu a afirmat că faptele sale sunt legate de doar două apartamente. La trei zile, sare şi Ciuhandu, care spune că e acuzat pentru 61 de imobile în perioada 2000-2008. Restul de 905 cine le-o fi vândut? Sau procurorii DNA au fost drogaţi? Ei bine, cred că există un răspuns şi aici. Cele 905 de imobile care au rămas au fost vândute de… extratereştri. Fix aşa. Că aveau semnătura lui Ciuhandu sau a lui Robu e o altă discuţie. Dar, în mod cert, numai nişte omuleţi verzi puteau fi. Poate o să spuneţi că subsemnatul bate câmpii, dar există o logică în ce spun. Fiindcă, o să vedeţi, extratereştrii sunt vinovaţi în multe alte chestiuni, pentru care nici Ciuhandu, nici Robu n-au absolut nicio responsabilitate.

Să începem cu marea enigmă post-revoluţionară. Nu, nu „cine a tras în noi după 22?”, că se ştie: Ion Iliescu. Dar cum s-a ajuns ca centrul Timişoarei să fie preluat de şatrele de ţigăneşti? Evident că nu sunt vinovaţi nici Ciuhandu, nici notari, judecători, poliţişti, angajaţi ai primăriei sau Cărţii Funciare, avocaţi etc. Au fost tot extratereştrii băgaţi şi acolo. C-au semnat cu mâna lui Ciuhandu e o altă discuţie, dar e clar că fostul primar e curat ca lacrima în acest sens. Cum a fost, de pildă, şi pentru ridicarea acelei monstruozităţi din Piaţa Operei numite „acvariu”. Tot extratereştrii au fost vinovaţi. Cum tot extratereştrii, dar în timpul lui Robu, i-au dat proprietarului „acvariului” terenuri de 1,5 milioane de euro, pentru a-şi da jos hardughia.

Tot omuleţii cu antene au semnnt de exemplu, de-a lungul timpului, recepţia unor lucrări care deja plesneau. (În paranteză fie spus, cică o să bubuie cât de curând un dosar în acest sens, cu un nume foarte important.) Evident că Robu a fost total nevinovat când o firmă a colegului de partid Buşoi, firmă de stârpit şobolani, fără niciun utilaj, a câştigat un contract privind îngrijirea spaţiilor verzi din oraş. V-aţi prins deja, tot extratereştrii au fost la mijloc. Cum tot ei au retrocedat un teren doar atunci când Teo Tuducan a cumpărat drepturile litigioase asupra lui pentru a ridica o benzinărie între blocuri. Şi-a primit autorizaţie de construcţie în câteva ore. Ştiţi în cât timp primeşte un cetăţean oarecare o autorizaţie de construcţie pentru o lucrare minoră? Dacă n-are relaţii şi se încăpăţânează să nu dea şpagă, niciodată!!! Aşa a fost la Ciuhandu, aşa e şi la Robu.

Cei doi se mai plâng că vinovaţi sunt angajaţii din subordine. Dar cine a umplut primăria de tot felul de fufe şi incompetenţi până în măduva oaselor? Nu, de data asta n-au fost extratereştrii. Au fost chiar cei doi, Ciuhandu şi Robu, principala pepinieră de cadre fiind cluburile de fiţe sau partidele pe care le conduc sau le-au condus. Evident c-ar fi de dorit acum ca procurorii, fie de la DNA sau nu, poliţiştii sau alţi oameni ai legii să pună mâna şi pe extratereştri. Problema nasoală este că toţi aceştia stau în casele primite de la omuleţii verzi. Aşa că doar DNA Bucureşti ar putea interveni şi aici. Şi extratereştrii noştri chiar pe asta se bazează, că cei din DNA Bucureşti au mult de lucru în Capitală.

EXCLUSIV De unde are Cristian Busoi milioane de actiuni la Fondul Proprietatea

 

Cristian Busoi
Cristian Busoi
Foto: cristianbusoi.eu
Cristian Busoi, candidat PNL la Primaria Capitalei, raporteaza in declaratiile de avere milioane de actiuni la Fondul Proprietatea, ajungand in prezent sa detina peste 14 milioane. A inceput sa faca achizitii in 2011, dupa cum reiese din declaratiile de avere. De notat ca la sfarsitul lui 2008, finii lui, Daniel Groza si Marius Militaru, intra in in topul celor mai mari despagubiri primite de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. Contactat de HotNews.ro, Busoi a refuzat sa raspunda, in ciuda insistenelor, la o intrebar simpla: a cumparat actiuni de la finii lui? Candidatul PNL s-a limitat sa spuna ca “totul este achitionat legal si corect” si ca “se incearca in mod fortat sa se lege numele meu de o institutie care nu are o foarte buna reputatie”.

 • Dosarul de la ANRP al finilor lui Busoi care au primit despagubiri in valoare de 77.535.100 lei a intrat inclusiv in atentia DNA, insa din februarie 2015 cand procurorii au facut primele verificari si pana azi nu s-a mai intamplat nimic.

Potrivit celei mai recente declaratii de avere (iunie 2015), Cristian Busoi raporteaza un numar de 14.018.750 (paisprezecemilioane) de actiuni la Fondul Proprietatea. Vineri, 8 ianuarie, cotatia medie a unei actiuni la Fondul Proprietatea era de 0,8 lei la Bursa de Valori Bucuresti. Asta inseamna ca Busoi detine actiuni in valoare de 11,8 milioane de lei, adica in jur de 2,5 milioane de euro.

Vezi aici integral declaratia de avere a lui Cristian Busoi (iunie 2015)

Busoi raporteaza primul milion de actiuni la Fondul Proprietatea in declaratia de avere din iunie 2012, care este aferenta operatiunilor facute cu un an in urma. De atunci, in declaratiile de avere numarul actiunilor a crescut constant.

Finii lui Cristian Busoi (Daniel Groza si Marius Militaru) primesc despagubiri generoase de la ANRP la sfarsitul lui 2008 (decembrie), cand s-a dat decizia in dosarul 41988/ CC. Daniel Groza si Bogdan Militaru incaseaza despagubiri in valoare de 77.535.100.  Acestea s-au platit ulterior prin actiuni la Fondul Proprietatea.

Finii lui Cristian Busoi (Daniel Groza si Marius Militaru) figureaza in topul celor mai mari beneficiari de despagubiri de la ANRP. Intr-un top dat publicitatii in 2014, finii lui Busoi ocupa locul 18 din 30. Numele lui Daniel Groza apare si intr-un raport al Curtii de Conturi, mentionat ca fiind un “cumparator constant” de drepturi litigioase.

Contactat de HotNews.ro, Cristian Busoi a evitat sa raspunda clar la intrebarea: “Ati cumparat actiunile de la finii dvs?”, in ciuda insistenelor. Busoi a s-a limitat sa raspunda ca “se incearca in mod fortat sa se lege numele meu de o institutie care nu are o foarte buna reputatie” si ca “totul e achizitionat legal si transparent, de pe Bursa sau de la investitori”.

“Chiar nu exista nici o implicare, nimic in afara cadrului legal normal. Este doar un subiect de presa”, amai spus candidatul PNL. Avertizat ca aceste raspunsuri vagi nu ajuta la clarificarea situatiei, si ca intrebarea este daca a cumparat sau nu de la finii lui actiuni la FP, Busoi a inchis discutia, afirmand ca nu mai doreste sa raspunda la nici o intrebare pe aceasta tema.

 • DNA a cerut documente despre dosarul finilor lui Busoi. Ce s-a intamplat cu ancheta

Potrivit unor documente consultate de Hotnews.ro, procurorul sef sectie, Gheorghe Popovici a cerut in cadrul anchetei mari de la ANRP (in care sunt vizati mai multi oficiali si oameni de afaceri) o serie de alte dosare de retrocedare, suspecte ca fiind supraevaluate.

Printre aceste dosare, se numara si Dosarul nr. 41988/ CC.

In data de 13.02.2015, procurorul Gheorghe Popovici ii solicita printr-o adresa presedintelui ANRP, Ion Baiesu, sa-i puna la dispozitie, in original, o serie de dosare: 38386/CC, 13653/FFCC/24.04.2008, 39009/CC, 19685/CC, 266600/CC, 32332/CC, 39495/CC, 31209/CC, 29079/CC, 32819/CC, 32819/CC, 21297/CC, 17462/CC, 3585/CC, 41988/CC si 8745/CC.

“Totodata, va solicitam sa ne inaintati, in original, rapoartele de reevaluare efectuate de catre Mondo Plus, dispuse in urma controlului de catre Curtea de Conturi a Romaniei”.

Printr-o alta adresa, din 17.02.2015 procurorul revine la ANRP, solicitand contractele si anexele, in baza carora s-a facut evaluarea pentru dosrele de mai sus. In fine, printr-o noua adresa din 19.02.2015, procurorul Popoviciu solicita ANRP “toate anexele la contractul de prestari servicii nr 660/22.02.2013 incheiat intre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor si SC Mondopuls SRL”.

ANRP a raspuns la toate aceste solicitari, trimitand documentele solicitate de procurorul DNA. Nu este clar ce s-a intamplat cu aceste solicitari, in sensul ca a fost deschis un dosar penal sau nu. Cert este ca nu exista informatii in acest moment legate de o posibila anchetare a finilor lui Busoi.

 • Cum au actionat finii lui Busoi

Intr-o investigatie publicata in 14 decembrie 2015, ancheteonline.ro scrie ca finii lui Cristian Busoi, Bogdan Militaru si Daniel Groza, fac parte din gasca baierilor destepti care au cumparat drepturile litigioase de la fostii proprietari. Acestia au investit 290.000 (cat au platit pe drepturile litigioase, unei persoane din Timisoara, numite Preda Valeria) si au castigat 77.535.100 lei.

Potrivit ancheteonline.ro, totul s-a intamplat in 2008, atunci cand la conducerea ANRP se aflau colegii de partid (PNL) ai lui Cristian Busoi (Ingrid Zaarour, presedinte, Theodor Nicolescu, vicepresedinte, Catalin Teodorescu, membru). Toti cei trei liberali, aflati atunci in fruntea ANRP, sunt urmariti penal pentru retrocedari ilegale.

Potrivit unui raport intocmit pe data de 06.03.2015, de Guvernul Romaniei “privind verificarile efectuate la ANRP a atributiilor in precesul de aplicare a Legii 10/2005”, se arata ca restituirile catre finii lui Cristian Busoi ( Bogdan Militaru si Daniel Groza), se plaseaza in topul restrocedarilor, pe locul 5, in ceea ce priveste valoarea sumelor incasate.

Este vorba despre suma de 77.535.100 lei, “care face obiectul dosarului nr.8745/CC, solutionat prin decizia nr. 3659/04.12.2008, in favoarea titularului Preda Valeria si a cesionarilor Groza Daniel (42%) si Militaru Bogdan (52%), mai arata site-ul ancheteonline.ro

Potrivit ancheteonline.ro, prin aceasta afacere, proprietarul de drept ( Preda Valeria) a incasat 290.000, in timp ce finii lui Busoi si-au impartit partea leului: Groza a obtinut 33 milioane de lei, iar Militaru -44 milioane de lei. Site-ul citat se intreba: “oare cat a primit de la finii sai, Cristian Busoi, colegul de partid al sefilor ANRP, cei care se aflau, la acea vreme la butoane?”

In raportul de control se arata ca restiturile catre finii lui Busoi au reprezentat “cazuri exceptionale”, motiv pentru care ei au primit “peste rand” sumele cuvenite proprietarului de la care au cumparat drepturile litigioase.

 

Reteua lui Busoi

Reteaua lui Busoi

HotNews.ro publica azi, in continuarea articolului “De unde are Cristian Busoi milioane de actiuni la Fondul Proprietata”, povestea detaliata a despagubirilor acordate de ANRP finilor europarlamentarului PNL, candidat la primaria Capitalei. De la cine au cumparat acestia drepturile litigioase, cat au platit pentru ele, cat au castigat si cum se face ca la putin timp dupa ce primesc actiuni la Fondul Proprietatea ele apar si in declaratia de avere a lui Cristian Busoi. De notat ca toti trei evita sa spuna daca au vandut sau cumparat unii de la ceilalti actiuni la Fondul Proprietatea. DNA sustine intr-un raspuns oficial ca ancheteaza acest caz, desi primele acte au fost solicitate inca din februarie 2015, insa de peste un an nu s-a intamplat nimic dosar.

 • Intrebarea transmisa DNA: Decizia nr. 3659/04.12.2008 a Comsiei Centrale de Stabilire a Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), prin care s-a solutionat Dosarul nr. 41988/CC al ANRP, face obiectul unui dosar de cercetare al DNA?
 • Raspunsul procurorilor: Pe rolul DNA – Structura Centrala exista in lucru o cauza cu privire la aspectele mentionate de dvs., in acest moment alte informatii nu pot fi oferite in conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001.

Reamintim ca, potrivit unor documente consultate de Hotnews.ro, procurorul sef sectie, Gheorghe Popovici a cerut in cadrul anchetei mari de la ANRP (in care sunt vizati mai multi oficiali si oameni de afaceri) o serie de alte dosare de retrocedare, suspecte ca fiind supraevaluate. In februarie 2013, procurorul Popovici a primit raspunsurile solicitate, intre care si o serie de documente si contracte vizand dosarul finilor lui Busoi ( 41988/CC), insa nu e clar in ce stadiu a ajuns ancheta inceputa in urma cu un an.

 • De la cine au cumparat finii drepturile litigioase

La sfarsitul anului 2008,  doi cetateni cunoscuti drept finii liberalului Cristian Busoi (Marius Bogdan Militaru si Daniel Groza) incasau 77,5 de milioane de lei de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatii (ANRP).

Cei doi au preluat in august 2008 drepturile litigioase ale unei batrane din municipiul de pe Bega, Valeria Hilda Preda, care se chinuia din 2007 sa intre in posesia despagubirii pentru un teren de 2,5 hectare, situate pe Calea Aradului nr.34 din Timisoara.

in decembrie 2008, cei doi apropiati ai lui Busoi au obtinut cea de-a 18-a mare despagubire de la ANRP, cele 77,5 de milioane de lei find acordate: 500.000 de euro in bani, restul in actiuni Proprietatea. Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a precizat ca aceasta despagubire face obiectul unui dosar penal.

In declaratia de avere din 2010, care se completeaza pentru anul precedent, pentru 2009, Cristian Busoi declara un drept de creanta asupra a 15.765.634 (cincsprezece milioane) actiuni la Fondul Proprietatea. Acest drept de creanta inseamna ca Busoi avea promisiunea vanzarii acestor actiuni de la cineva.

Intr-o declaratie de avere ulterioara, din 2012, Cristian Busoi raporteaza “dividente” incasate din actiuni la fondul proprietatea aferente anilor 2008-2009, respectiv 2010 si declara de aceasta data vanzarea a 16.000.000actiuni la Fondul Proprietatea.

 • Valeria Hilda Preda:  Am primit 500.000 de lei
Bogdan Militaru
Bogdan Militaru
Foto: Facebook

Calaraseanul Bogdan Militaru, finul lui Cristian Busoi, europarlamentarul i-a botezat unul dintre copii, s-a prezentat in august 2008 la usa Valeriei Hilda Preda si s-a oferit sa-i cumpere drepturile litigioase pentru un teren de pe strada Calea Aradului nr.34.

“Ma chinuiam din 2000-2001 sa-mi recapat proprietatea, dar nu reuseam. Ce era sa fac, eram disperata. A venit dintr-o data, in 2008, domnul Militaru la mine. Nu-l cunoasteam, si mi-a spus sa-i vand actele. Am primit 500.000 de lei. Am facut actele la un avocat”, ne-a declarat batrana.

Initial aceasta a fost de acord sa ne ofere copii ale actelor, insa dupa o zi ne-a transmis ca ii este frica de posibile repercusiuni din partea lui Cristian Busoi. “Eu sunt batrana, nu vreau sa-mi mai fac dusmani. Nu are cine sa ma apere. Dumneavoastra sunteti la Bucuresti, eu aici. Va rog sa ma intelegeti”, ne-a transmis a doua zi aceasta.

Militaru nu a putut fi contactat in momentul in care am incerat sa-l intrebam cum a ajuns din Calarasi la usa Valeriei Preda Hilda. Sora sa ne-a transmis ca acesta e plecat din tara si nu vrea sa vorbeasca despre acest subiect. De la biserica unde Militaru si-a botezat al doilea copil, ni s-a confirmat ca Busoi a nasit un copil al familiei Militaru.

Potrivit publicatiei debanat.ro, Bogdan Militaru este patronul firmei bucurestene Tradecomia, cu obiect de activitate deratizarea si dezinsectia. In 2013, aceasta a castigat un contract in valoare de 3,8 milioane de lei cu Primaria Timisoara, pentru ingrijirea parcurilor din oras. Militaru locuieste acum in Fudulea (Calarasi) si doreste, potrivit publicatiei citate, sa candideze la Primarie.

In ce-l priveste pe Daniel Groza, presa locala il indica drept al doilea fin. Publicatia locala “debanat” scrie ca “al doilea fin al lui Busoi din aceasta afcaere, Daniel Groza, este originar din Jebel, dar s-a mutat la Timisoara. A avut un atelier de tamplarie la Ciacova, insa lovitura a dat-o dupa ce-a ajuns finul cui trebuie si a achizitionat drepturile litigioase de la Valeria Preda. Pana atunci, nici macar la Jebel nu era foarte cunoscut. Lumea a inceput sa auda de el abia dupa afacerea cu drepturile litigioase.”

 • 77 de milioane de lei pentru un teren de 2,5 hectare

Reprezentantii si juristii ANRP ne-au precizat in legatura cu dosarul de despagubire de 77,5 de milioane de lei pentru un teren de 2,5 hectare ca acesta are date suspecte. Valeria Hilda Preda putea intra in posesi pamantului in baza Legii fondului funciar si nu erau necesare despagubiri, doar ca Primaria Timisoara a decis altceva in 2007.

Notificarea prin care Preda Valeria Hilda solicita restituirea in natura ori despagubiri a fost depusa in urma cu 15 ani, moment cand a primit o prima transa de bani si restituiri in natura. “In 22 ianuarie 2001 este inregistrata declaratia notariala care atesta ca a primit o despagubire de 97.288 de lei pentru terenul in suprafata de 28.327 mp si cel de 297,43 mp cu constructii. Prin dispozitia primarului din 2007 i s-au restituit in natura 2184 mp, iar pentru 26.143 mp – teren ce nu poate fi restituit in natura si constructiile demolate- s-a transmis la ANRP dosarul pentru stabilirea despagubirilor”, ni s-a transmis de la Biroul de Presa al Primariei Timisoara.

“Terenul pentru ca s-a dispus dreptul de proprietate era in proprietate publica”, ni s-a mai transmis de la municipalitatea de pe Bega. Altfel spus, putea fi restituit, nefiind necesare alte plati.

Dreptul la despagubiri ANRP a fost practic statuat printr-o decizie primarului Gheorghe Ciuhandru din 2007, si el un cunoscut al lui Cristian Busoi, cel care si-a construit cariera politica in orasul de pe Bega.

Este vorba de Dispozitia nr.2553 din 12.09.2007 privind notificarea referitoare la imobilul(terenuri) din Calea Aradului nr.34 (fost 18). “Eu il cunosc pe domnul Busoi, pentru ca in urma cu noua ani facea politica aici. Este adevarat ca il cunosc ca si politician, dar nu suntem prieteni sau apropiati”, ne-a precizat fostul primar al Timisoarei in perioada 1996-2008.

 • Preia Militaru, se acorda si despagubirile

Din 2007 si pana in august 2008, solicitarea Valeriei Hilda Preda nu a fost bagata in seama de secretariatul ANRP. De-abia dupa ce au cumparat drepturile litigioase Militaru si Groza, solictarea sa a trecut pasii intermediari pana sa ajunga in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor (CCSD) a ANRP, asa cum ne-au precizat reprezentantii institutiei. Catalin Teodorescu, prietenul si colegul de partid al lui Busoi, era vicepresedinte al ANRP.

Prin Decizia nr. 3659/ din 4 decembrie 2008 a Comsiei Centrale de Stabilire a Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) s-a solutionat Dosarul nr. 41988/CC al ANRP prin care Militaru si Groza au primit 77,5 milioane de lei, aproape 18 milioane de euro la cursul de atunci.

Evaluarea terenului si a unui imobil demolat a fost stabilit de firma de evaluare Consultim din Timisoara, asa cum ni s-a transmis de la ANRP. Societatea respectiva e calculat valoarea terenului de 2,5 hectare in baza unor presupuse anunturi imobiliare. Nicolae Marcu, presedintele consiliului de administratie al firmei, a refuzata sa explice modul cum a calculate valoarea proprietatilor pentru care Militaru si Groza au obtinut 77,5 milioane de lei.

In acest moment, pretul unui mp pe Calea Aradului este 13 euro. Rezulta ca cele 2,5 hectare, pentru care apropiatii lui Busoi au primit 18 milioane de euro, ar avea o valoare acum de 325.000 de euro. E adevarat ca intre timp preturile la imobiliare au scazut fata de momentul evaluarii, insa ieftinirea terenurilor nu justifica pretul urias stabilit in urma cu sapte ani. Un metru patrat pe Calea Aradului a fost calculat la un pret de 720 de euro de 55 de ori mai mare ca in prezent.

 • Busoi si-a trecut actiunile de la Proprietatea in declaratia de avere
Cristian Busoi

Conform legislatiei, pentru despagubirea de 77 de milioane de lei aprobata de ANRP in decembrie 2008 pentru finii lui Busoi, s-au acordat 500.000 de euro in conturi bancare si restul pana la 77 de milioane in actiuni la Fondul Proprietatea. Paritatea a fost de un leu pe actiune acordata, rezultand ca Militaru si Groza au primit in jur de 75 milioane de actiuni. Pretul unei actiuni este la acest moment de 0,75 lei, iar in 2008 era  intre 0,1 si 0,3 lei. Conform datelor oficiale, Fondul Proprietatea a fost listat la BVB in data de 25 ianuarie 2011, actiunile fiind listate direct, nu prin oferta publica initiala.

Imediat dupa ce acestia au primit actiunile de la Proprietatea, in declaratia de avere a lui Cristian Busoi din 2010 apare dreptul de creanta pentru 15,7 milioane de actiuni la acest fond plus 120.000 vandute in 2009. “Declar ca detin un drept de creanta pe 15.765.634 de actiuni”, scrie candidatul PNL la Primaria Capitalei. Asta inseamna, conform unui expert, ca Busoi ar fi imprumutat persoane cu sume de de bani, care au garantat, la randul lor, cu aceste actiuni.

Din declaratia de avere a lui Busoi nu reiese ca acesta avea acordate imprumuturi mai mari de 15.000 de euro si 1.500 de lei. Contactat in decembrie, Cristian Busoi a acceptat o intalnire pentru a lamuri orice neclaritate. “Sunt la Strasbourg, vorbim vineri si stabilim pentru sambata intalnirea”, a raspuns acesta inclusiv printr-un sms. Dupa ce a aflat subiectul intalnirii acesta a refuzat sa mai raspunda la orice fel de apel sau sms. Nu a dorit sa explice cum au ajuns actiunile lui Militaru si Groza in posesia sa.

Familia lui Bogdan Militaru si sotia lui Daniel Groza nu au negat ca acestia au cedat o parte din actiunile primite la Fondul Proprietatea lui Cristian Busoi. Finul lui Busoi nu a vut in niciun chip sa discute cu acest subiect. Sora lui ne-a transmis insa ca s-a mutat din tara si nu mai poate fi contactat. Acesta nu a negat insa ca actiunile Proprietatea au ajuns la Cristian Busoi. “Nu pot spune eu acest lucru. Mihai stie, dar nu poate fi contactat”.

Si Daniel Groza a evitat sa ne raspunda la intrebari. Sotia lui ne-a transmis ca sotul stie ca vrem sa aflam cum a luat despagbirea de la ANRP si cate actiuni a cedat lui Busoi, dar ca acesta probabil nu vrea sa ne raspunda la intrebari. Ne-a asigurat prin sms ca i-a transmis toate intrebarile sotului, dar nu il poate convinge sa raspunda la intrebari.

Soacra lui Cristian Busoi are o condamnare la inchisoare in prima instanta si se judeca la Inalta Curte. Ce spune candidatul PNL despre proces? Plus: legatura profesionala cu mama-soacra

Cristian Busoi si Georgiana Busoi
Soacra europarlamentarului PNL Cristian Busoi, anuntat miercuri de PNL Bucuresti drept candidat al partidului la Primaria Capitalei, a fost condamnata in iunie de Curtea de Apel Craiova la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru spalare de bani. Marta Ilinca, soacra lui Busoi, este notar public. Procesul se judeca in prezent la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Ultima infatisare a avut loc pe 26 noiembrie, urmatorul termen fiind 28 ianuarie 2016, potrivitul portalului Inaltei Curti.

 • Cristian Busoi este de profesie medic, dar a facut si dreptul, iar in prezent functioneaza ca notar, la fel ca mama soacra, despre care spune ca l-a mai ajutat cu sfaturi uneori in activitate. Busoi a declarat pentru HotNews.ro ca o considera nevinovata si ca “nu vede care ar fi problema” in eventualitatea unei condamnari. Si sotia lui Cristian Busoi este tot notar.
 • Cum isi explica averea Cristian Busoi in urma cu cinci ani. << Cele 500 si ceva de mii din contul de lei sunt practic profitul pe care l-am facut anul trecut din activitatea notariala a biroului sotiei mele. Au fost 700 si ceva de fapt, dar cu tot ce am platit la stat atat a mai ramas, 500 de mii in contul meu si la fel in contul sotiei”, explica deputatul PE, Cristian Busoi. De ce ar fi vrut un absolvent de medicina sa mai faca si Facultatea de Drept in timp ce negocia listele ca sa intre in Parlamentul Romaniei? Vine si explicatia. “E adevarat ca am avut un avantaj prin faptul ca mama sotiei mele este si ea notar“, spune Cristian Busoi. De altfel, acesta este si cel mai greu pas in meseria de notar, sa ai bafta ca sa te ia cineva stagiar >> (Sursa: Adevarul, iunie 2010)

Marta Ilinca este judecata intr-un dosar in care opt persoane, intre care fostul sef din Hidroelectrica Teodor Pavelescu si fostul viceprimar din Drobeta Turnu Severin, Mircea Grosu, au fost condamnati la inchisoare de Curtea de Apel Craiova pentru trecerea ilegala a unui teren din proprietatea statului in circuitul civil, decizia nefiind definitiva. (Vezi aici acuzatiile oficiale din comunicatul DNA din martie 2014)

 • “La rugamintea inculpatului Spataru Nelu Eugen, registratorul sef Iancu Nicolae ar fi ignorat faptul ca, persoana desemnata cu solutionarea lucrarii avea dubii asupra admisibilitatii cererii, fiind astfel incerta solutia ce urma a fi adoptata. La data de 22.11.2010, inculpatul Iancu Nicolae ar fi semnat in locul registratorul respectiv incheierea de carte funciara nr. 24513. In scopul ascunderii originii ilicite a terenului, in primavara anului 2011, inculpatii Grosu Mircea Sevastian, Spataru Nelu Eugen si Tudoroniu Delia ar fi hotarat sa dezmembreze terenul in suprafata de 34.121 mp. si sa transfere loturile rezultate din dezmembrare, catre alte persoane, introducandu-le astfel in circuitul civil cu aparenta de legalitate. Pentru aceasta, au apelat la notarul public Ilinca Marta, vecina cu parintii inculpatului Spataru Nelu Eugen, care ar fi acceptat sa autentifice inscrisurile in lipsa unui titlu valabil de proprietate.”

In urma trecerii suprafetei de teren din proprietatea statului in circuitul civil, statul a fost prejudiciat cu aproximativ 240.000 de euro, suma cu care Ministerul Economiei s-a constituit parte civila in cauza.

Cristian Busoi este, la fel ca mama soacra, notar public, pe langa functia de europarlamentar. Ce spune candidatul PNL despre problemele penale ale soacrei sale?

Rep: In primul rand, mai sunteti notar public activ?
Cristian Busoi:
Da.

Rep: Aveti timp sa fiti si europarlamentar si notar public? Cum se impaca cele doua activitati?
CB:
Sigur ca cea mai mare parte a timpului o dedic activitatii de europarlamentar. Nu am activitate foarte sustinuta pe notariatul public. Am o activitate destul de redusa, dar e o calitate pe care am castigat-o si nu am renuntat decat in perioada in care am fost presedinte al Casei (n.r.: Casa Nationala de Asigurari de Sanatate) si nu era deloc posibil conform legii sa fiu in ambele locuri.

Rep: Intr-un interviu pentru Adevarul, acordat in urma cu ceva timp, ati declarat ca ati avut un avantaj pentru ca mama sotiei dumneavoastra este notar. Cum v-a ajutat sotia mamei dumneavoastra in aceasta meserie?
CB:
Nu cred ca am facut aceasta declaratie legata de avantaj, dar sigur ca sotia mea este notar, ea a desfasurat cea mai mare parte a activitatii cabinetului – si de ceva timp avem si un al treilea asociat. Pur si simplu, ori de cate ori apareau in discutie anumite spete mai complexe puteam apela la un sfat juridic si la experienta mamei sotiei mele. Strict la asta ma refeream la declaratia de care spuneti, dar nu stiu daca chiar ati citat-o foarte exact.

Rep: Daca astepti cateva secunde sa deschid link-ul….
CB:
Va rog.

Rep:  “E adevarat ca am avut un avantaj prin faptul ca mama sotiei mele este si ea notar” – aceasta propozitie este pusa intre ghilimele.
CB:
Da, se referea strict la activitate probabil. La faptul ca atunci cand la cabinetul notarial al nostru apareau niste spete mai complicate – stiti ca este responsabilitate foarte mare; este vorba despre propietatile oamenilor, de declaratii care se dau autentice, de foarte multe lucruri care intr-un fel pot impacta patrimonul unor oameni – puteam apela la un sfat. Despre asta este vorba.

Rep: In primul rand vreau sa fac mentiunea ca nu va consideram raspunzator pentru faptele soacrei dumneavoastra. In opinia dumneavoastra condamnarea in prima instanta a doamnei Ilinca la trei ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani va afecteaza in vreun fel cariera politica, respectiv candidatura la primaria Capitalei, recent anuntata oficial?
CB:
Nu cred ca afecteaza in nici un fel. Prima condamnare a fost cu suspendare si nu cum gresit a relatat presa ca ar fi fost cu executare. Chiar daca nu s-a stabilit vreo vinovatie, inteleg ca exista o asteptare, avand in vedere experienta mare pe care o are ca notar si judecator, sa isi fi dat seama ca acele acte aveau probleme. In mod clar va spun ca nu exista nici o vinovatie si speram cu totii ca la termenul final justitia sa tina cont de toate argumentele. Orice decizie va fi trebuie respectata. Oricat de mult ar incerca unii  sa lege candidatura mea de o eventuala solutie nefavorabila nu vad care ar fi problema.

CB: Asa cum am spus de la bun inceput nu sunteti raspunzator in nici un fel de faptele doamnei.
Rep:
Da, asa cum ati spus-o dumneavoastra in mod evident. Si e corect si va multumesc ca ati precizat ca nu sunt raspunzator, dar mai mult decat atat chiar trebuie asteptat un verdict final. Iar prima condamnare este cu suspendare, doar ca presa in mod incorect a scris si probabil ati preluat un articol de presa.

Rep: Asa a aparut informatia pe agentiile de presa. M-am uitat inclusiv pe minuta de la Curtea de Apel Craiova si scria ca este condamnata la trei de inchisoare, insa nu specifica daca “cu suspendare” sau “cu executare”. Probabil de aici a aparut confuzia.
CB:
(A pornit confuzia) Da.

Rep:Ce aveti de gand sa faceti in cazul in care dumneaei va fi condamnata definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie?
CB:
Chiar nu vreau sa discutam situatii ipotetice. V-am spus ca nu s-a stabilit nimic definitiv si exista foarte multe argumente de care instanta poate tine cont si poate va indrepta situatia.

Europarlamentarul Cristian Busoi, medic de meserie dar si notar in functie, raporteaza o avere impresionanta, potrivit celei mai recente declaratii de avere depusa (iunie 2015). Impreuna cu sotia sa Georgiana detine 9 terenuri in Mehedinti, Baile Herculane si Bucuresti, doua apartamente in Bucuresti, unul in Bruxelles si o casa in Drobeta Turnu Severin, insa nu are masina. De asemenea, intre 2005-2015, Busoi a achizitionat bijuterii si ceasuri de circa 37.000 euro si tablouri de 9.000 euro, pe langa bjitueriile si tablourile sotiei, in valoare de 15.000 euro. Busoi are un numar impresionat de conturi bancare si a acordat doua imprumuturi in nume personal: unul in valoare de 1.200.000 de lei firmei CSB European Business Target.si un altul de 10.000 de euro unei persoane fizice, Ioan A.

Finul lui Bușoi, numit la conducerea Spitalului Județean Călărași. Cum a delapidat Spitalul Județean Timiș

Finul lui Cristian Bușoi a fost numit zilele trecute la conducerea Spitalului Județean Călărași. Această știre a trecut total neobservată de presa românească, toți fiind preocupați de mintigurile anti-PSD. Sub acoperirea acestor evenimente fierbinți, PNL Călărași, care conduce acest județ,  l-a plasat pe Marius Bogdan Militaru, în funcția de președinte al Consiliului Județean Călărași, deși este cercetat penal pentru obținerea ilegală de despăgubiri de la Autoritatea Națională de Restituire a Proprietăților și a delapidat bugetul Spitalului Județean Timiș. Prezentăm mai multe fragmente publicate de ziarul nostru și preluări ale investigațiilor noastre de Hotnews.ro, în mai multe articole care au apărut în 2014, în preajma alegerilor locale.

Cum se castiga banii in famiglia lui Cristian Busoi. Afacerile prospere ale finilor cu Primaria Timisoarei

”Curtea de Conturi a dezvaluit intr-un raport pe anul trecut ca firma lui Militaru, SC Tradecomia SRL a pagubit primaria Timisoarei, condusa de liberalul Nicolae Robu, cu suma de 8,1 milioane de lei. “Exista indicii cu privire la savarsirea unor fapte prin incalcarea legilor penale sau chiar a unor posbile fapte de coruptie”, sustin inspectorii Curtii de Conturi. Firma lui Militaru a obtinut un contract pentru servicii de intretinere a spatiilor verzi, “taieri de corectie si taieri de arbori”, desi exista deja o societate detinuta de consiliul local, Horticultura SA care oferea servicii de intretinere a spatiilor verzi din oras la preturi mult mai mici.

Curtea de Conturi sustine ca “SC Tradecomia SRL, cu sediul in Bucuresti, nu detinea niciun utilaj, niciun mijloc de transport, insa a participat la licitatie cu astfel de contracte cu terti si castiga licitatia, fapt care explica si preturile lucrarilor care sunt de 10-11 ori mai mari decat preturile pietei”.

Tot auditorii fiscali precizeaza ca “in timp ce Horticultura SA incasa 5 lei pe ora pentru transport, Tradecomia SRL a primit cate 60 de lei pe ora. Horticultura e platita pentru functionarea tocatorului de crengi – 59,72 lei/ora, in timp ce Tradecomia SRL a fost platita cu 154,2 lei. Daca la folosirea autoutilitarei PRB ( lucru las inaltime), Horticultura primea 77,75 lei, Tradecomia SRL a incasat 250 lei/ora”. In acelasi timp, inspectorii au descoperit ca firma partenera la acest contract al lui Bogdan Militaru, SC Rogera SRL , a folosit in 7 luni de derulare a contractului, pe hartie, potrivit facturilor, 1830 de salariati, pe un volum de munca ce nu putea fi efectuat decat de 440 000 de persoane.

Precizam ca Bogdan Militaru, patronul firmei SC Tradecomia este un apropiat al lui Cristian Busoi, cei doi fiind chiar si inruditi: Busoi i-a nasit copilul lui Militaru. In acelasi timp trebuie precizat ca acelasi Busoi este un bun prieten al primarului Timisoarei, Nicolae Robu. Iata cum se fac afacerile prospere!

Dupa tunurile pe care le-a tras la Timisoara, Bogdan Militaru s-a retras la locurile sale de bastina la Fundulea (judetul Calarasi), unde ocupa acum functia de presedinte al organizatiei PNL si va candida pentru fotoliul de primar al acestei localitati.

Fratia finilor lui Busoi

Un alt fin al lui Busoi, o alt caz de capusare a bugetului public, la Timisoara. Este vorba despre Vlad Iman, un prosper om de afaceri cu statul, in speta cu spitalul judetean. Vlad Iman a fost cununat la prima casatorie de Cristian Busoi. De asemenea, acesta l-a avut ca asociat pe liberalul Ciprian Bogdan, fost director al spitalului Judetean Timisoara, care a ocupat si functia de vicepresedinte al CNAS. Amintim ca si Cristian Busoi a fost presedinte al CNAS, in perioada guvernarii USL.

Intr-un raport al Curtii de Conturi de prin 2009, inspectorii fiscali sesizau mari nereguli in contractele incheiate de firmele lui Vlad Iman, dar si ale lui Bogdan Militaru, cu spitalul judetean Timisoara, in perioada cand la guvernare se aflau tot liberalii. In acest context, trebuie precizat ca cei doi fini ai lui Busoi, Iman si Militaru au colaborat fructuos la prejudicierea bugetului judetului Timis.

Curtea de Conturi a sesizat mari nereguli la contractul nr. 2345/16.10.2007 referitor la dezinsectia si deratizarea la Spitalul Clinic de Urgenta Timisoara, incheiat de firma SC VM Desider SRL. “Prin actele aditionale incheiate in exercitiul bugetar al anului 2008 si pentru acest exercitiu si prin insumarea carora rezulta o valoare exprimata in euro de 14.436 euro, s-a procedat la fractionarea achizitiei publice ceea ce a creat conditiile practicarii achizionarii directe si nu a aplicarii corecte a procedurii legale ce se impunea in acest tip de achizitie, avand in vedere pragul legal de 10.000 euro pana la care, achizitia serviciilor se poate realiza in acest mod”, se spune in raport.

Auditorii publici externi mai arata ca decontarea lucrarilor efectuate în perioada ianuarie – iulie 2008 (perioada ce se afla peste cea stabilita prin actele adiţionale încheiate) s-a realizat la tarifele de 0,07 m2 – dezinsecţia şi 0,04 lei/m2 – deratizarea, tarife utilizate în cadrul procedurii de achiziţie publică din 18.06.2007 şi în care SC VM DESIDER SRL a ofertat preţurile cele mai mari.

Curtea de Conturi constata mari diferente de pret intre cele ofertate de SC VM DESIDER SRL si ceilalţi doi competitori (SC DERATON SRL şi SC EDMAR SRL), rezultand o diferenta de 8.191,00 lei ce se constituie paguba adusa bugetului Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, sens in care auditorii publici externi au estimat un prejudiciu de 9.969,24 lei.

Din documentele aflate la dosarul achizitiei publice rezulta faptul ca SC VM DESIDER SRL a câștigat ”incredintarea directa” pentru deratizare/deinsecție SCJUT, surclasand SC TRADECOMIA SRL. Este o gluma proasta pentru ca cele doua firme fac parte din aceeasi famiglie, mai exact din clanul Busoi: in SC VM DESIDER SRL, Militaru Marius Bogdan i-a cesionat acțiunile lui Vlad Francisc Iman, iar SC TRADECOMIA SRL îl are ca asociat pe același Militaru Marius Bogdan!!!

Inspectorii Curții de Conturi au mai descoperit ca in cazul firmelor controlate de Vlad Francisc Iman, la nicio licitație sau încredințare directă, care a avut ca beneficiar Spitalul Judetean Timisoara , societatile lui Iman nu au depus la dosarele de licitație vreun certificat de atestare fiscala, din care sa rezulte indeplinirea obligatiilor societatii in raport cu bugetul de stat.

Banii murdari ai soacrei

Aceesi reteta a aplicat firma lui Vlad Iman si pentru contractele de deratizare si dezinsectie a Spitalui Judetean din Timisoara si intre 2009-2013. Tot prin incredintare directa si tot prin prejudicii mari aduse bugetului local. Curtea de Conturi a stabilit prejudicii aduse de societatea lui Iman la cateva milioane de euro.

Un caz aparte il reprezinta si soacra lui Cristian Busoi, Marta Ilinca, care a fost condamnata in prima instanta la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru spalare de bani. Procesul se judeca in prezent la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Ultima infatisare a avut loc pe 26 noiembrie, urmatorul termen fiind 28 ianuarie 2016, potrivitul portalului Inaltei Curti”.