Anchete DNA

PNL: Primarul ROBU vrea pensia SPECIALA de la PSD, Clanta de la USELISTI, un PUCI in PNL si niste CATUSE pentru Casele MAZILITE!

FB_IMG_1529258309850

DNA

Nr. 168/VIII/3/2017

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

CIUHANDU GHEORGHE-CORIOLAN, fost primar al municipiului Timișoara
ROBU NICOLAE, primar al municipiului Timișoara,
STAIA MARTIN, fost director în primăria Timișoara
pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată;

DIACONU DAN, viceprimar al municipiului Timișoara,
STOIA TRAIAN CONSTANTIN, fost viceprimar al municipiului Timișoara
pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Din ordonanțele întocmite de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia:

În perioada 1996 – 2015, mai mulți funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara, precum și alte persoane, și-au încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 și au deposedat Statul Român de 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al orașului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro în dauna statului.
Contextul desfășurării activităților infracționale este următorul: în luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist.
Această lege le dădea drept foștilor proprietari și moștenitorilor lor să își redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile.
Totodată, legea a dat dreptul chiriașilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriași care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile și le ocupau la acea dată.
Cu toate acestea, funcționarii publici din cadrul primăriei Timișoara au încheiat sute de contracte de vânzare-cumpărare cu persoane influente în mediul social din municipiul Timișoara care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile.
Funcționarii din cadrul primăriei Timișoara au vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preturi modice stabilite în baza Legii 112/1995 și HG 20/1996, deși cunoșteau că respectivele dispoziții nu aveau nici o aplicabilitate în privința acelor persoane.

Prejudiciul total cu referire la deposedarea statului de cele 967 de imobile este estimat la aproximativ 40 de milioane euro.
Suspecților Ciuhandu Gheorghe-Coriolan, Robu Nicolae, Stoia Traian, Staia Martin și Diaconu Dan li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane care, la data faptelor erau funcționari în cadrul Primăriei Timișoara.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție

PRELUARE IRIMIA ION

 

Nicolae Robu, către Ludovic Orban :

“Aţi greşit că nu aţi consultat primarii partidului înainte de a stabili poziţia PNL faţă de Codul administrativ .”

PSD “e încă şi va mai rămâne în viitorul apropiat puternic”.

Ceea ce nu înțelege dl primar Robu este faptul că nu primarii stabilesc linia politică a partidelor, ci invers.

Evident, nici primarului Robu nu îi strică o pensie specială, chiar pesedistă.

Există și parlamentari a căror viitoare realegere depinde mult de bunăvoința primarilor și care nu vor pregeta să voteze Codul administrativ, împreună cu Psd. Căci, prin ei înșiși, nu ar strânge prea multe voturi.

Este, din acest punct de vedere, o asemănare până la identificare cu metodele electorale ale PSD, adică centru de greutate pus pe primari.

Numai că, utilizțnd formula Psd, Pnl nu-l va putea întrece vreodată, fiind condamnat la eternă opoziție.

Ceea ce nu i-ar deranja pe cârtitorii anti-Ludovic Orban.
Căci ei visează Congres extraordinar..

EVZ

Primarul vopsit care a vrut să fie tractorist și a ajuns chitarist. Nicolae Robu. Șuete de colecție

După ce Radu Mazăre a renuțat la primăria Constanței și a fugit în Madagascar, Nicolae Robu i-a luat locul în excentricități și a devenit, de departe, cel mai pitoresc primar din țară. A făcut și bune, dar are destule „bube” pe scalpul de sub claia de păr mereu vopsit, zice el, doar pe la tâmple.
Este guraliv spre logoreic. Egocentric și narcisic. E trecut de 60 de ani și obișnuiește să-și cănească părul la coafor. De șase ani, este primarul unuia din cele mai frumoase orașe din țară. În urbea pe care o păstorește unii îl înjură, la fel de mulți îl laudă, dar celor mai mulți le stârnește râsul. Cântă la chitară și și-a pus în birou o bandă de alergare și o canapea, pentru odihna de „după”. A reușit să-și pună toată presa locală în cap după ce i-a denumit pe jurnaliști „paraziți sociali”.

A vrut să facă din râul care curge prin oraș un fel de Sena autohtonă și a izbutit doar să cumpere o flotă de vaporașe și un garaj cu titicare inutilizabile. N-are purtător de cuvânt și își anunță intențiile și realizările direct pe Facebook. Când vine vorba de eșecuri este evaziv. De la Mazăre încoace România n-a mai avut un edil așa excentric. Nicolae Robu e șeful pașalâcului său bănățean: Timișoara.

Conferință de presă „live” pe Facebook

La ora 11 dimineața, în sala mare a Primăriei Timișoara, o duzină de ziariști îl așteaptă pe edil să-și înceapă conferința de presă.Numărul mic al reporterilor are două explicații. Unu, că Nicolae Robu își transmite live comunicatele, pe Facebook și, doi, că acum o lună i-a jignit urât pe gazetari, motiv pentru care a rămas să vorbească singur.

Primarul întârzie șase minute, să se știe, din start, că el e șeful.Un aghiotant bașbuzuc îi fixează pașei de Timișoara o cameră în față. Intră direct în subiect atacând problema deszăpezirilor defectuase. Atât doar că afară sunt 21 de grade.

O mai ține langa cu trotuarele neglijate de înaintașii săi. Vorbește la microfon, desi sala are o acustică bună. Urmează: cinematografele orașului, niscaiva finanțări, campania de curățenie și la sfârșit urează „La mulți ani” jandarmilor, că e ziua lor. După 45 de minute se ridică și pleacă.

Visul lui Lae din Bocsig

Și la interviul fixat cu o săptămână înainte întârzie oleacă. E ușor crispat, dar se destinde la întrebarea: „Ce și-ar fi dorit să fie, în copilărie, când se va face mare, mititelul Nicușor Robu – sau Nicu, ori Lae – din Bocsig? Că doar nu primarul Timișoarei…”. Râde larg: „Nici într-un caz! Visul meu a fost să ajung tractorist! Aveam fascinația tractoarelor. A rămas un deziderat neîmplinit”.

Cât de bogat este edilul Robu? Are case, mașini, terenuri și conturi în bancă? O dă pe lângă gard, deși averea sa e publică: „Sufletește mă consider bogat… Am realizări familiale și multe profesionale. Material, mă aflu în partea de jos a clasei de mijloc”.

Zice că stă în același aprtament cu patru camere din 1991, dar că mai are unul închiriat. „Nu am alte agoniseli financiare, tablouri, bijuterii sau alte valori. Am mai avut un teren intravilan pe care l-am dat copiilor în 2004”. Din banii pe costumul său ar putea mânca o familie câteva luni.

Robu, plopii, atlanții și ciclopii

Pe internet sunt mai multe clipuri în care primarul Timișoarei cântă la chitară. Un fel de folk. De când are hobby-ul ăsta? Îi place: „De mic! Am dirijat corul grădiniței, că și tata dirija corul bisericii și al Căminului Cultural. La chitară am învățat dintr-a VII-a, pe una făcută de mine”. Acum își postează creațiile pe YouTube. Are un hit nou? Se bucură ca un copil și recită:

„Dar îmi încerc puterea cu atlanți și cu ciclopi,

cât vor sui spre ceruri monumentalii plopi!

Dar eu, precum oierii, din veacuri m-am durat,

de când mă știu cu același omăt mi-am măsurat,

speranțele cu plopii monumentali ce vor

cândva s-atingă cerul cu vârfurile lor!”.

Nicolae Robu a fost profesor și chiar rectorul Universității „Politehnica” Timișoara. E la al doilea mandat de primar. Nu regretă că a abandonat cariera didactică? Spune că încă ține cursuri: „E o pasiune și îmi aduce și un venit suplimentar”.

DNA și fapte bune

Îi este mai bine acum? Întrebarea e firească în contextul în care DNA a anunțat că este urmărit penal într-un dosar de corupție referitor la niște tranzacții imobiliare prin care statul român a fost păgubit cu 40 de milioane de euro.

E ușor stânjenit: „Păi, binele și răul sunt noțiuni relative. Am fost la DNA pentru două amărâte de apartamente, dintr-un fund de curte, unul cu o cameră de 24 m,p. Și altul cu două de 50 m.p.”. Încă nu e trimis în judecată.

Primarul Timișoarei a înțeles că trebuie să finanțeze și acțiuni culturale. A dat bani mulți Asociației „Timișoara Capitală Culturală Europeană” și instituțiilor importante care fac artă adevarată în oraș. Dar cei de la asociație spun că nu primesc bani… De ce? Nu vor să arate pe ce au cheltuit anul trecut aproape un milion de euro. Sintetic, care e realitatea?

Aici e în elementul său: „Primăria și-a făcut și-și va face temele, dând atâția bani cât s-a angajat să dea. Suma toatlă e de aproximativ 50 milioane de euro, dar va face mai mult decât atât. Dar nu toți banii vor merge către această entitate”.

Timișoara găzduiește și un festival de jazz, cu nume grele, gratis pentru public. Cât costă primăria evenimentul? Se bucură că e băgat în seamă: „Circa 100.000 de euro la care se adaugă alți bani, de la sponsori”.

Xenofobia și Facebook-ul

În anul 2014, Nicolae Robu a fost amendat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cu 2.500 lei pentru postări rasiste pe Facebook. Dă din umeri: „Am plătit… Am postat un text sarcastic la adresa acelor cetățeni care epatează cu cocoșei și dinți de aur, de o anumită etnie, da’ care nu-și plătesc impozitele”. E prudent, că a pățit-o cu țiganii: „Am precizat că nu mă refer la toată etnia și că nu e nimic rasist în atitudinea mea, dar CNCD…”

Apropo , contul său de Facebook este unul extrem de vizualizat. Atât doar, că, în ultima vreme s-a demnostrat că multe din „like”- urile primite, mai exact jumătate, vin de la utilizatori din Brazilia. Nu-i cam curios? Nicolae Robu se dezlănțuie: „A fost un atentat mizerabil, într-o încercare de discreditare, din cauza audienței deosebite pe care o am. S-a întâmplat la o singură postare să am vreo 8.000 de „like”-uri de la conturi care n-aveau legătură cu mine!