Condamnari

PNL: BUSOI are SOCRA Condamnata pentru SPALARE de Bani si un FIN cercetat de DNA pentru despagubiri ILEGALE la ANRP/ IOHANNIS stie cu ce se ocupa PESTELE Congelat, dar tace /Vezi documente!

Soacra lui Cristian Busoi are o condamnare la inchisoare in prima instanta si se judeca la Inalta Curte. Ce spune candidatul PNL despre proces? Plus: legatura profesionala cu mama-soacra

 

Imagine

Soacra europarlamentarului PNL Cristian Busoi, candidat la președinția PNL, a fost condamnata in iunie de Curtea de Apel Craiova la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru spalare de bani. Marta Ilinca, soacra lui Busoi, este notar public. Procesul se judeca in prezent la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Ultima infatisare a avut loc pe 26 noiembrie, urmatorul termen fiind 28 ianuarie 2016, potrivitul portalului Inaltei Curti.

  • Cristian Busoi este de profesie medic, dar a facut si dreptul, iar in prezent functioneaza ca notar, la fel ca mama soacra, despre care spune ca l-a mai ajutat cu sfaturi uneori in activitate. Busoi a declarat pentru HotNews.ro ca o considera nevinovata si ca “nu vede care ar fi problema” in eventualitatea unei condamnari. Si sotia lui Cristian Busoi este tot notar.
  • Cum isi explica averea Cristian Busoi in urma cu cinci ani. << Cele 500 si ceva de mii din contul de lei sunt practic profitul pe care l-am facut anul trecut din activitatea notariala a biroului sotiei mele. Au fost 700 si ceva de fapt, dar cu tot ce am platit la stat atat a mai ramas, 500 de mii in contul meu si la fel in contul sotiei”, explica deputatul PE, Cristian Busoi. De ce ar fi vrut un absolvent de medicina sa mai faca si Facultatea de Drept in timp ce negocia listele ca sa intre in Parlamentul Romaniei? Vine si explicatia. “E adevarat ca am avut un avantaj prin faptul ca mama sotiei mele este si ea notar “, spune Cristian Busoi. De altfel, acesta este si cel mai greu pas in meseria de notar, sa ai bafta ca sa te ia cineva stagiar >> (Sursa: Adevarul , iunie 2010)

Marta Ilinca este judecata intr-un dosar in care opt persoane, intre care fostul sef din Hidroelectrica Teodor Pavelescu si fostul viceprimar din Drobeta Turnu Severin, Mircea Grosu, au fost condamnati la inchisoare de Curtea de Apel Craiova pentru trecerea ilegala a unui teren din proprietatea statului in circuitul civil, decizia nefiind definitiva. (Vezi aici acuzatiile oficiale din comunicatul DNA din martie 2014 )

  • “La rugamintea inculpatului Spataru Nelu Eugen, registratorul sef Iancu Nicolae ar fi ignorat faptul ca, persoana desemnata cu solutionarea lucrarii avea dubii asupra admisibilitatii cererii, fiind astfel incerta solutia ce urma a fi adoptata. La data de 22.11.2010, inculpatul Iancu Nicolae ar fi semnat in locul registratorul respectiv incheierea de carte funciara nr. 24513. In scopul ascunderii originii ilicite a terenului, in primavara anului 2011, inculpatii Grosu Mircea Sevastian, Spataru Nelu Eugen si Tudoroniu Delia ar fi hotarat sa dezmembreze terenul in suprafata de 34.121 mp. si sa transfere loturile rezultate din dezmembrare, catre alte persoane, introducandu-le astfel in circuitul civil cu aparenta de legalitate. Pentru aceasta, au apelat la notarul public Ilinca Marta, vecina cu parintii inculpatului Spataru Nelu Eugen, care ar fi acceptat sa autentifice inscrisurile in lipsa unui titlu valabil de proprietate.”

In urma trecerii suprafetei de teren din proprietatea statului in circuitul civil, statul a fost prejudiciat cu aproximativ 240.000 de euro, suma cu care Ministerul Economiei s-a constituit parte civila in cauza.

Cristian Busoi este, la fel ca mama soacra, notar public, pe langa functia de europarlamentar. Ce spune candidatul PNL despre problemele penale ale soacrei sale?

Rep: In primul rand, mai sunteti notar public activ?
Cristian Busoi:
Da.

Rep: Aveti timp sa fiti si europarlamentar si notar public? Cum se impaca cele doua activitati?
CB:
Sigur ca cea mai mare parte a timpului o dedic activitatii de europarlamentar. Nu am activitate foarte sustinuta pe notariatul public. Am o activitate destul de redusa, dar e o calitate pe care am castigat-o si nu am renuntat decat in perioada in care am fost presedinte al Casei (n.r.: Casa Nationala de Asigurari de Sanatate) si nu era deloc posibil conform legii sa fiu in ambele locuri.

Rep: Intr-un interviu pentru Adevarul, acordat in urma cu ceva timp, ati declarat ca ati avut un avantaj pentru ca mama sotiei dumneavoastra este notar. Cum v-a ajutat sotia mamei dumneavoastra in aceasta meserie?
CB:
Nu cred ca am facut aceasta declaratie legata de avantaj, dar sigur ca sotia mea este notar, ea a desfasurat cea mai mare parte a activitatii cabinetului – si de ceva timp avem si un al treilea asociat. Pur si simplu, ori de cate ori apareau in discutie anumite spete mai complexe puteam apela la un sfat juridic si la experienta mamei sotiei mele. Strict la asta ma refeream la declaratia de care spuneti, dar nu stiu daca chiar ati citat-o foarte exact.

Rep: Daca astepti cateva secunde sa deschid link-ul….
CB:
Va rog.

Rep:  “E adevarat ca am avut un avantaj prin faptul ca mama sotiei mele este si ea notar” – aceasta propozitie este pusa intre ghilimele.
CB:
Da, se referea strict la activitate probabil. La faptul ca atunci cand la cabinetul notarial al nostru apareau niste spete mai complicate – stiti ca este responsabilitate foarte mare; este vorba despre propietatile oamenilor, de declaratii care se dau autentice, de foarte multe lucruri care intr-un fel pot impacta patrimonul unor oameni – puteam apela la un sfat. Despre asta este vorba.

Rep: In primul rand vreau sa fac mentiunea ca nu va consideram raspunzator pentru faptele soacrei dumneavoastra. In opinia dumneavoastra condamnarea in prima instanta a doamnei Ilinca la trei ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani va afecteaza in vreun fel cariera politica, respectiv candidatura la primaria Capitalei, recent anuntata oficial?
CB:
Nu cred ca afecteaza in nici un fel. Prima condamnare a fost cu suspendare si nu cum gresit a relatat presa ca ar fi fost cu executare. Chiar daca nu s-a stabilit vreo vinovatie, inteleg ca exista o asteptare, avand in vedere experienta mare pe care o are ca notar si judecator, sa isi fi dat seama ca acele acte aveau probleme. In mod clar va spun ca nu exista nici o vinovatie si speram cu totii ca la termenul final justitia sa tina cont de toate argumentele. Orice decizie va fi trebuie respectata. Oricat de mult ar incerca unii  sa lege candidatura mea de o eventuala solutie nefavorabila nu vad care ar fi problema.

CB: Asa cum am spus de la bun inceput nu sunteti raspunzator in nici un fel de faptele doamnei.
Rep:
Da, asa cum ati spus-o dumneavoastra in mod evident. Si e corect si va multumesc ca ati precizat ca nu sunt raspunzator, dar mai mult decat atat chiar trebuie asteptat un verdict final. Iar prima condamnare este cu suspendare, doar ca presa in mod incorect a scris si probabil ati preluat un articol de presa.

Rep: Asa a aparut informatia pe agentiile de presa. M-am uitat inclusiv pe minuta de la Curtea de Apel Craiova si scria ca este condamnata la trei de inchisoare, insa nu specifica daca “cu suspendare” sau “cu executare”. Probabil de aici a aparut confuzia.
CB:
(A pornit confuzia) Da.

Rep:Ce aveti de gand sa faceti in cazul in care dumneaei va fi condamnata definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie?
CB:
Chiar nu vreau sa discutam situatii ipotetice. V-am spus ca nu s-a stabilit nimic definitiv si exista foarte multe argumente de care instanta poate tine cont si poate va indrepta situatia.

Europarlamentarul Cristian Busoi, medic de meserie dar si notar in functie, raporteaza o avere impresionanta, potrivit celei mai recente declaratii de avere depusa (iunie 2015). Impreuna cu sotia sa Georgiana detine 9 terenuri in Mehedinti, Baile Herculane si Bucuresti, doua apartamente in Bucuresti, unul in Bruxelles si o casa in Drobeta Turnu Severin, insa nu are masina. De asemenea, intre 2005-2015, Busoi a achizitionat bijuterii si ceasuri de circa 37.000 euro si tablouri de 9.000 euro, pe langa bjitueriile si tablourile sotiei, in valoare de 15.000 euro. Busoi are un numar impresionat de conturi bancare si a acordat doua imprumuturi in nume personal: unul in valoare de 1.200.000 de lei firmei CSB European Business Target.si un altul de 10.000 de euro unei persoane fizice, Ioan A

Petiție către Administratia Prezidentiala-trimisa la DNA
m4

marius

Dosarul se afla la procurorul Tundrea-Structura Centrala DNA
Un băiat deștept din DNA ne-a tras in nicovala ca a intervenit dl Helvig si dosarul  se scutura de praf doar I.J.a C.S.M. si Procurorului General, cam așa este mister Iacob?

Am făcut demersuri si așteptam raspuns

Imagine

Cristian Busoi, candidat PNL la Primaria Capitalei, raporteaza in declaratiile de avere milioane de actiuni la Fondul Proprietatea, ajungand in prezent sa detina peste 14 milioane. A inceput sa faca achizitii in 2011, dupa cum reiese din declaratiile de avere. De notat ca la sfarsitul lui 2008, finii lui, Daniel Groza si Marius Militaru, intra in in topul celor mai mari despagubiri primite de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. Contactat de HotNews.ro, Busoi a refuzat sa raspunda, in ciuda insistenelor, la o intrebar simpla: a cumparat actiuni de la finii lui? Candidatul PNL s-a limitat sa spuna ca “totul este achitionat legal si corect” si ca “se incearca in mod fortat sa se lege numele meu de o institutie care nu are o foarte buna reputatie”.

  • Dosarul de la ANRP al finilor lui Busoi care au primit despagubiri in valoare de 77.535.100 lei a intrat inclusiv in atentia DNA, insa din februarie 2015 cand procurorii au facut primele verificari si pana azi nu s-a mai intamplat nimic.

Potrivit celei mai recente declaratii de avere (iunie 2015), Cristian Busoi raporteaza un numar de 14.018.750 (paisprezecemilioane) de actiuni la Fondul Proprietatea. Vineri, 8 ianuarie, cotatia medie a unei actiuni la Fondul Proprietatea era de 0,8 lei la Bursa de Valori Bucuresti. Asta inseamna ca Busoi detine actiuni in valoare de11,8 milioane de lei , adica in jur de 2,5 milioane de euro.

Imagine

Vezi aici integral declaratia de avere a lui Cristian Busoi (iunie 2015)

Busoi raporteaza primul milion de actiuni la Fondul Proprietatea in declaratia de avere din iunie 2012, care este aferenta operatiunilor facute cu un an in urma. De atunci, in declaratiile de avere numarul actiunilor a crescut constant.

Finii lui Cristian Busoi (Daniel Groza si Marius Militaru) primesc despagubiri generoase de la ANRP la sfarsitul lui 2008 (decembrie), cand s-a dat decizia in dosarul 41988/ CC. Daniel Groza si Bogdan Militaru incaseaza despagubiri in valoare de 77.535.100.  Acestea s-au platit ulterior prin actiuni la Fondul Proprietatea.

Finii lui Cristian Busoi (Daniel Groza si Marius Militaru) figureaza in topul celor mai mari beneficiari de despagubiri de la ANRP. Intr-un top dat publicitatii in 2014, finii lui Busoi ocupa locul 18 din 30. Numele lui Daniel Groza apare si intr-un raport al Curtii de Conturi, mentionat ca fiind un “cumparator constant” de drepturi litigioase.

Imagine

Contactat de HotNews.ro, Cristian Busoi a evitat sa raspunda clar la intrebarea: “Ati cumparat actiunile de la finii dvs?”, in ciuda insistenelor. Busoi a s-a limitat sa raspunda ca “se incearca in mod fortat sa se lege numele meu de o institutie care nu are o foarte buna reputatie” si ca “totul e achizitionat legal si transparent, de pe Bursa sau de la investitori”.

“Chiar nu exista nici o implicare, nimic in afara cadrului legal normal. Este doar un subiect de presa”, amai spus candidatul PNL. Avertizat ca aceste raspunsuri vagi nu ajuta la clarificarea situatiei, si ca intrebarea este daca a cumparat sau nu de la finii lui actiuni la FP, Busoi a inchis discutia, afirmand ca nu mai doreste sa raspunda la nici o intrebare pe aceasta tema.

  • DNA a cerut documente despre dosarul finilor lui Busoi. Ce s-a intamplat cu ancheta

Potrivit unor documente consultate de Hotnews.ro, procurorul sef sectie, Gheorghe Popovici a cerut in cadrul anchetei mari de la ANRP (in care sunt vizati mai multi oficiali si oameni de afaceri) o serie de alte dosare de retrocedare, suspecte ca fiind supraevaluate.

Printre aceste dosare, se numara si Dosarul nr. 41988/ CC.

In data de 13.02.2015, procurorul Gheorghe Popovici ii solicita printr-o adresa presedintelui ANRP, Ion Baiesu, sa-i puna la dispozitie, in original, o serie de dosare: 38386/CC, 13653/FFCC/24.04.2008, 39009/CC, 19685/CC, 266600/CC, 32332/CC, 39495/CC, 31209/CC, 29079/CC, 32819/CC, 32819/CC, 21297/CC, 17462/CC, 3585/CC, 41988/CC si 8745/CC.

“Totodata, va solicitam sa ne inaintati, in original, rapoartele de reevaluare efectuate de catre Mondo Plus, dispuse in urma controlului de catre Curtea de Conturi a Romaniei”.

Printr-o alta adresa, din 17.02.2015 procurorul revine la ANRP, solicitand contractele si anexele, in baza carora s-a facut evaluarea pentru dosrele de mai sus. In fine, printr-o noua adresa din 19.02.2015, procurorul Popoviciu solicita ANRP “toate anexele la contractul de prestari servicii nr 660/22.02.2013 incheiat intre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor si SC Mondopuls SRL”.

ANRP a raspuns la toate aceste solicitari, trimitand documentele solicitate de procurorul DNA. Nu este clar ce s-a intamplat cu aceste solicitari, in sensul ca a fost deschis un dosar penal sau nu. Cert este ca nu exista informatii in acest moment legate de o posibila anchetare a finilor lui Busoi.

  • Cum au actionat finii lui Busoi

Intr-o investigatie publicata in 14 decembrie 2015, ancheteonline.ro scrie ca finii lui Cristian Busoi, Bogdan Militaru si Daniel Groza, fac parte din gasca baierilor destepti care au cumparat drepturile litigioase de la fostii proprietari. Acestia au investit 290.000 (cat au platit pe drepturile litigioase, unei persoane din Timisoara, numite Preda Valeria) si au castigat 77.535.100 lei.

Potrivit ancheteonline.ro, totul s-a intamplat in 2008, atunci cand la conducerea ANRP se aflau colegii de partid (PNL) ai lui Cristian Busoi (Ingrid Zaarour, presedinte, Theodor Nicolescu, vicepresedinte, Catalin Teodorescu, membru). Toti cei trei liberali, aflati atunci in fruntea ANRP, sunt urmariti penal pentru retrocedari ilegale.

Potrivit unui raport intocmit pe data de 06.03.2015, de Guvernul Romaniei “privind verificarile efectuate la ANRP a atributiilor in precesul de aplicare a Legii 10/2005”, se arata ca restituirile catre finii lui Cristian Busoi ( Bogdan Militaru si Daniel Groza), se plaseaza in topul restrocedarilor, pe locul 5, in ceea ce priveste valoarea sumelor incasate.

Este vorba despre suma de 77.535.100 lei , “care face obiectul dosarului nr.8745/CC, solutionat prin decizia nr. 3659/04.12.2008, in favoarea titularului Preda Valeria si a cesionarilor Groza Daniel (42%) si Militaru Bogdan (52%), mai arata site-ul ancheteonline.ro

Potrivit ancheteonline.ro, prin aceasta afacere, proprietarul de drept ( Preda Valeria) a incasat 290.000, in timp ce finii lui Busoi si-au impartit partea leului: Groza a obtinut 33 milioane de lei, iar Militaru -44 milioane de lei. Site-ul citat se intreba: “oare cat a primit de la finii sai, Cristian Busoi, colegul de partid al sefilor ANRP, cei care se aflau, la acea vreme la butoane?”

In raportul de control se arata ca restiturile catre finii lui Busoi au reprezentat “cazuri exceptionale”, motiv pentru care ei au primit “peste rand” sumele cuvenite proprietarului de la care au cumparat drepturile litigioase

Posesor a 14 milioane de acţiuni la Fondul Proprietatea, candidatul PNL evită să spună dacă a primit aceste acţiuni de la finii săi, îmbogăţiţi din cumpărarea de drepturi litigioase. Cei doi au primit 77,5 milioane de lei pentru un teren de 2,5 ha care i-a costat doar 500.000 de lei.

 

Finii lui Cristian Buşoi, candidatul PNL la Primăria Capitalei şi posesor a milioane de acţiuni la Fondul Proprietatea, sunt în topul băieţilor deştepţi îmbogăţiţi din retrocedări acordate de ANRP, despăgubiri în contul cărora aceştia au primit zeci de milioane de acţiuni la Fondul Proprietatea. Culmea coincidenţei, la scurtă vreme după ce finii lui Buşoi au primit acţiuni, acestea au apărut şi în declaraţia de avere a actualului candidat la președinția PNL. Atât Buşoi, cât şi finii săi evită să spună dacă au vândut sau cumpărat unii de la ceilalţi acţiunile.

 

DNA susţine într-un răspuns oficial adresatHotnews că anchetează acest caz, deşi primele acte au fost solicitate încă din februarie 2015, însă de peste un an nu s-a întâmplat nimic în dosar

.

16864 de afisari