Anchete DNA

PNL: BUSOI isi da DEMISIA de la Capitala si mai vrea o DATA Europarlamentar la F.P.

 

FB_IMG_1530131267933

Ludovic Orban şi Cristian Buşoi, rivali în partid, au ajuns la o înţelegere: Buşoi va demisiona din fruntea organizaţiei Bucureşti, dar va fi recompensat cu un loc eligibil pe lista pentru alegerile europarlamentare din 2019. Consilierul general Ciprian Ciucu, care se duelează cu Gabriela Firea în Primăria Capitalei, va fi noul preşedinte al filialei PNL Bucureşti, potrivit surselor citate

UPDATE: Cristian Buşoi pentru Adevărul: „În acest moment interesul meu este să continui la Parlamentul European. Activitatea de la organizaţia Bucureşti este complementară. Sunt ales preşedinte pe un mandat de patru ani, nu intenţionez sub nicio formă să plec sau să fac vreo înţelegere legată de organizaţia Bucureşti. Sunt concentrat pe critica şi opoziţia la administraţia PSD, a doamnei Firea în principal şi la nivel de sectoare în secundar.

Nu cred că Ludovic Orban ar avea intenţia să îmi propună un astfel de schimb. Avem o relaţie corectă, chiar dacă am fost contracandidaţi. În ultimele luni chiar am avut multe, foarte multe ocazii să discut cu Ludovic şi nu se va pune problema vreodată în felul ăsta. E probabil o şopârlă pe care cineva o bagă ca să creeze un conflict între mine şi preşedintele partidului sau între mine şi Ciprian Ciucu.”

PNL schimbă liniile în Capitală. Ludovic Orban i-a promis lui Cristian Buşoi un nou mandat de europarlamentar dacă va pleca fără scandal din fruntea organizaţiei Bucureşti.

Potrivit unor surse din conducerea PNL, Ludovic Orban vrea să atace cu o echipă nouă alegerile din 2020 pentru Primăria Capitalei, dar şi pentru primăriile de sectoare. Astfel, organizaţia Bucureşti va fi preluată de consilierul general Ciprian Ciucu, cel mai vehement critic al primarului Gabriela Firea. „Spre deosebire de Buşoi, cu Ciucu şef la Capitală nu se va mai pune problema ca PNL să facă blat cu PSD, cum se întâmplă azi în unele sectoare“, au declarat surse din PNL pentru „Adevărul“.

Spre exemplu, la o zi după ce a fost demis din conducerea organizaţiei PNL Sector 3, ca urmare a blaturilor pe care le-a făcut cu primarul PSD Robert Negoiţă, liberalul Florin Alexe a fost aşezat în primul rând la o dezbatere organizată de PNL Bucureşti.Explicaţia: liderul PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, este bun prieten cu Florin Alexe.

Potrivit surselor citate, Ciprian Ciucu este prima opţiune a PNL pentru candiatura la Primăria Capitalei, însă există şi varianta ca liberalii să aibă un candidat comun cu USR şi cu partidul lui Dacian Cioloş, iar această să fie Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătăţii, care şi-a anunţat deja candidatura la alegerile de peste doi ani

 

Cristian Busoi, lider PNL al Capitalei, raporteaza in declaratiile de avere milioane de actiuni la Fondul Proprietatea, ajungand in prezent sa detina peste 14 milioane. A inceput sa faca achizitii in 2011, dupa cum reiese din declaratiile de avere. De notat ca la sfarsitul lui 2008, finii lui,  intra in in topul celor mai mari despagubiri primite de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. Contactat de HotNews.ro, Busoi a refuzat sa raspunda, in ciuda insistenelor, la o intrebar simpla: a cumparat actiuni de la finii lui? Liderul PNL s-a limitat sa spuna ca “totul este achitionat legal si corect” si ca “se incearca in mod fortat sa se lege numele meu de o institutie care nu are o foarte buna reputatie”.

Dosarul de la ANRP al finilor lui Busoi care au primit despagubiri in valoare de 77.535.100 lei a intrat inclusiv in atentia DNA, insa din februarie 2015 cand procurorii au facut primele verificari si pana azi nu s-a mai intamplat nimic.

Potrivit celei mai recente declaratii de avere (iunie 2015), Cristian Busoi raporteaza un numar de 14.018.750(paisprezecemilioane) de actiuni la Fondul Proprietatea. Vineri, 8 ianuarie, cotatia medie a unei actiuni la Fondul Proprietatea era de 0,8 lei la Bursa de Valori Bucuresti. Asta inseamna ca Busoi detine actiuni in valoare de 11,8 milioane de lei , adica in jur de 2,5 milioane de euro. 

Imagine

Vezi aici integral declaratia de avere a lui Cristian Busoi(iunie 2015)

Busoi raporteaza primul milion de actiuni la Fondul Proprietatea in declaratia de avere din iunie 2012, care este aferenta operatiunilor facute cu un an in urma. De atunci, in declaratiile de avere numarul actiunilor a crescut constant.

Finii lui Cristian Busoi, primesc despagubiri generoase de la ANRP la sfarsitul lui 2008 (decembrie), cand s-a dat decizia in dosarul 41988/ CC. incaseaza despagubiri in valoare de 77.535.100.  Acestea s-au platit ulterior prin actiuni la Fondul Proprietatea.

Finii lui Cristian Busoi figureaza in topul celor mai mari beneficiari de despagubiri de la ANRP. Intr-un top dat publicitatii in 2014, finii lui Busoi ocupa locul 18 din 30. Numele lui Daniel Groza apare si intr-un raport al Curtii de Conturi, mentionat ca fiind un “cumparator constant” de drepturi litigioase.

Imagine

Contactat de HotNews.ro, Cristian Busoi a evitat sa raspunda clar la intrebarea: “Ati cumparat actiunile de la finii dvs?”, in ciuda insistenelor. Busoi a s-a limitat sa raspunda ca “se incearca in mod fortat sa se lege numele meu de o institutie care nu are o foarte buna reputatie” si ca “totul e achizitionat legal si transparent, de pe Bursa sau de la investitori”.

“Chiar nu exista nici o implicare, nimic in afara cadrului legal normal. Este doar un subiect de presa”, amai spus candidatul PNL. Avertizat ca aceste raspunsuri vagi nu ajuta la clarificarea situatiei, si ca intrebarea este daca a cumparat sau nu de la finii lui actiuni la FP, Busoi a inchis discutia, afirmand ca nu mai doreste sa raspunda la nici o intrebare pe aceasta tema.