Condamnari

Penelistul Horia UIOREANU, fost sef al CJ Cluj, Condamnat Definitiv la 6 ani si 4 luni/Vaselina si Sictir, Mafiotule­čśÄ

Fostul pre┼čedinte al Consiliului Jude┼úean Cluj, Horea Uioreanu, condamnat definitiv la 6 ani ┼či 4 luni de ├«nchisoare

Fostul pre┼čedinte al Consiliului Jude┼úean Cluj, Horea Uioreanu, condamnat definitiv la 6 ani ┼či 4 luni de ├«nchisoare

de: Vasile Magradean

Fostul pre┼čedinte al Consiliului Jude┼úean Cluj,Horea Uioreanu,a fost condamnat, miercuri, la 6 ani ┼či 4 luni de ├«nchisoare cu executare pentru pentru luare de mit─â, fals ├«n ├«nscrisuri sub semn─âtur─â privat─â ┼či tentativ─â la sp─âlare de bani, sentin┼úa fiind definitiv─â, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentanţii Curţii de Apel Cluj au declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că în cazul lui Horea Uioreanu a fost schimbată încadrarea unei
fapte, din complicitate la spălare de bani în tentativă de spălare de bani.

ÔÇŁCurtea de Apel Cluj a pronun┼úat sentin┼úa ├«n cazul recursului formulat de Horea Uioreanu la sentin┼úa dat─â ├«n mai 2016 de Tribunalul Cluj prin care acesta a fost condamnat la 6 ani ┼či 6 luni de ├«nchisoare cu executare pentru luare de mit─â, fals ├«n ├«nscrisuri sub semn─âtur─â privat─â ┼či complicitate la sp─âlare de bani. Instan┼úa l-a condamnat la 6 ani ┼či 4 luni de ├«nchisoare ┼či interzicerea unor drepturi ┼či a schimbat ├«ncadrarea faptei de complicitate la sp─âlare de bani cu tentativ─â la sp─âlare de bani. Sentin┼úa este definitiv─âÔÇŁ, au spus sursele citate.

De asemenea, ├«n dosarul lui Horea Uioreanu, magistra┼úii Cur┼úii de Apel Cluj i-au mai condamnat, miercuri, pe omul de afaceri Ioan Bene la 3 ani ┼či 8 luni de ├«nchisoare cu executare, ┼či a men┼úinut pedepsele aplicate de Tribunalul Cluj pentru omul de afaceri Vasile Pog─âcean, de 3 ani de ├«nchisoare, pentru fostul consilier jude┼úean PNL, Ioan Petran, de 3 ani de ├«nchisoare cu suspendare, ┼či a lui Gabriel Davidescu, director de dezvoltare la o societate comercial─â, de 2 ani ┼či 8 luni de ├«nchisoare cu suspendare.

Avocatul lui Horea Uioreanu, Tiberiu Ban, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că se va emite mandatul de executare a pedepsei care se comunică la Poliţie.

ÔÇŁSolu┼úia se pune ├«n executare de ├«ndat─â. ├Än cursul zilei, probabil c─â dl. Uioreanu se va prezenta la arestul IPJ ClujÔÇŁ, a spus Ban.

Tribunalul Cluj l-a condamnat ├«n 17 mai 2016 pe Horea Uioreanu la 6 ani ┼či 6 luni de ├«nchisoare cu executare, pentru luare de mit─â, fals ├«n ├«nscrisuri sub semn─âtur─â privat─â ┼či complicitate la sp─âlare de bani. De asemenea, ├«n acela┼či dosar au mai fost condamna┼úi oamenii de afaceri Ioan Bene, la 3 ani ┼či 10 luni de ├«nchisoare cu executare, ┼či Vasile Pog─âcean, la 3 ani de ├«nchisoare cu executare, iar fostul consilier jude┼úean PNL Ioan Petran la 3 ani de ├«nchisoare cu suspendare. De asemenea, Gabriel Davidescu, director de dezvoltare la o societate comercial─â, a fost condamnat la 2 ani ┼či 8 luni de ├«nchisoare cu suspendare.

Horea Uioreanu a fost re┼úinut de procurorii DNA ├«n 28 mai 2014 pentru cinci infrac┼úiuni de luare de mit─â, fals ├«n ├«nscrisuri sub semn─âtur─â privat─â ┼či complicitate la sp─âlare de bani, ┼či, ulterior, arestat preventiv pe 29 de zile, al─âturi de oamenii de afaceri Ioan Bene ┼či Vasile Pog─âcean.

Cei trei se afl─â din 30 martie 2015 sub control judiciar.

├Än rechizitoriul ├«ntocmit la vremea respectiv─â de procurori se ar─âta c─â, ├«n calitate de pre┼čedinte al Consiliului Jude┼úean Cluj, Horea Uioreanu ÔÇťa pretins de la Pog─âcean Vasile suma total─â de 693.224 lei din care, ├«n perioada aprilie 2013 – mai 2014, ├«n mod repetat, a primit ├«n zece tran┼če suma total─â de 134.500 lei pentru ca, ├«n exercitarea func┼úiei sale, s─â direc┼úioneze aloc─âri bugetare din bugetul CJ Cluj nemijlocit sau prin mecanismele de finan┼úare reglementate de OUG nr. 28/2013 c─âtre unit─â┼úi administrativ teritorial din jude┼úul Cluj, ├«n vederea finan┼ú─ârii contractelor pe care respectivele entit─â┼úi le aveau cu societatea Sinai Compimpex SRL, de┼úinut─â de inculpatul Pog─âcean VasileÔÇŁ.

Potrivit procurorilor anticorup┼úie, Uioreanu ÔÇťa pretins de la inculpatul Ioan Bene suma total─â de 300.000 lei, din care ├«n perioada octombrie 2012 -martie 2014, ├«n mod repetat, a primit ├«n ┼čapte tran┼če suma total─â de 278.000 lei pentru ca, ├«n exercitarea func┼úiei sale, s─â direc┼úioneze aloc─âri bugetare din bugetul CJ Cluj nemijlocit ├«n vederea pl─â┼úii contractelor derulate de SCC Napoca SA de┼úinut─â de inculpatul Ioan BeneÔÇŁ

Potrivit comunicatului citat, Horea Uioreanu ┼či Ioan Bene ├«ntocmeau acte ├«n fals, ca s─â disimuleze actele de corup┼úie.

ÔÇť├Än ├«ncercarea de a disimula adev─ârata ├«n┼úelegere ├«ntre p─âr┼úi, respectiv plata unei sume cu titlu de mit─â, la data de 13 mai 2014, inculpatul Uioreanu Horea Dorin a convenit cu inculpatul Bene Ioan ca acesta s─â fac─â demersuri pentru ├«ncheierea ├«n fals a unui contract ┼či a unei facturi fiscale ├«ntre una din societ─â┼úile de┼úinute de omul de afaceri, respectiv SC Napocamin SRL cu societatea Centrul de Cercet─âri ┼či Studii Calitative ┼či Cantitative SRL. Actele respective atest─â ├«n fals o conven┼úie comercial─â ├«ntre cele dou─â societ─â┼úi, fiind folosite pentru a crea aparen┼úa unei pl─â┼úi licite asupra unui studiu de pia┼ú─â – sondaj de opinie de care a beneficiat pre┼čedintele Consiliului Jude┼úan Cluj, ├«n valoare de 5.000 euroÔÇŁ, se ar─âta ├«n rechizitoriul dosarului.

Potrivit anchetatorilor, Uioreanu ÔÇťa pretins, ├«mpreun─â cu inculpatul Ioan Petran, consilier jude┼úean, la data de 9 aprilie 2014, de la inculpatul Gabriel Davidescu, director de dezvoltare al SC UTI Grup SA, suma de 20.000 euro (c├óte 10.000 euro pentru fiecare din cei doi reprezentan┼úi ai Consiliului Jude┼úean Cluj) pentru ca, ├«n exercitarea atribu┼úiilor func┼úiei, s─â promoveze ├«n cadrul CJ Cluj un proiect de hot─âr├óre ┼či s─â emit─â o Hot─âr├óre de Consiliu Jude┼úean, prin care s─â se aprobe, ├«n favoarea societ─â┼úii UTI Hotel & Parking SRL, ├«n cadrul contractului de concesiune derulat cu CJ Cluj, realizarea unei parc─âri long term pentru 108 locuri ├«n incinta Aeroportului Interna┼úional Avram Iancu Cluj Napoca. Din banii pretin┼či, la data de 17.04.2014, a primit efectiv 5.000 euro”.

├Än ceea ce prive┼čte rela┼úia dintre Horea Uioreanu ┼či omul de afaceri Vasile Pog─âcean, procurorii sus┼úineau c─â Pog─âcean i-ar fi dat cu titlu de mit─â lui Uioreanu aproape 135.000 de lei.

ÔÇť├Än perioada aprilie 2013-mai 2014, inculpatul Uioreanu Horea Dorin a pretins de la inculpatul Pog─âcean Vasile remiterea, cu titlu de mit─â, a unei sume totale de 693.224 lei, const├ónd ├«ntr-un procent de aproximativ 15% din sumele alocate bugetar de CJ Cluj pentru contractele aflate ├«n derulare de c─âtre firma Sinai Comimpex SRL apar┼úin├ónd omului de afaceri, suma fiind pretins─â tocmai pentru ca, ├«n calitatea sa de conduc─âtor la institu┼úiei jude┼úene s─â aloce sumele vizate de omul de afaceri. Dup─â ce a primit, ├«n avans, o prim─â tran┼č─â ├«n cuantum de 40.000 lei, Uioreanu Horea Dorin, ├«n lunile mai ┼či octombrie 2013, ├«n calitate de pre┼čedinte al Consiliului jude┼úean Cluj, a propus Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice, alocarea de fonduri bugetare, prin OUG 28/2013, unor anumite comune (Fize┼čul Gherlii, C├ó┼úc─âu, Iclod, Bon┼úida) pentru lucr─âri pe care prim─âriile respective le aveau ├«n derulare cu SC Sinai Comimpex SRL, ├«n detrimentul altor comuneÔÇŁ, se ar─âta ├«n rechizitoriul dosarului.

Lucrările la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca au fost un prilej bun pentru ca Horea Uioreanu să primească de mai multe ori bani cu titlu de mită de la omul de afaceri Ioan Bene, arătau procurorii DNA.

ÔÇť├Än cursul anului 2011, a fost ├«ncheiat contractul de lucr─âri ├«ntre Aeroportul Interna┼úional Cluj-Napoca RA, ├«n calitate de achizitor ┼či asocierea SCC NAPOCA SA ÔÇô SC ICCO SYSTEMS SRL- SC GEO ARC SRL, ├«n calitate de executant, av├ónd ca obiect prima etap─â de executare, finalizare ┼či ├«ntre┼úinerea lucr─ârii ÔÇ×Pist─â de decolare aterizare de 3.500 m ┼či suprafe┼úe de mi┼čcare aferenteÔÇŁ la un pre┼ú de 32.436.982,99 euro, durata contractului fiind stabilit─â la 3 ani, respectiv p├ón─â la 5 septembrie 2014. Finan┼úarea investi┼úiei urma a fi asigurat─â din bugetul jude┼úului.ÔÇŁ, declarau procurorii.

Pe toată durata executării contractului, acesta a fost adiţionat cu 24 de acte, care i-au crescut valoarea până la 42 de milioane de euro, spuneau
procurorii.

Horea Uioreanu primea mita ├«n tran┼če, sus┼úineau procurorii atest─â ├«n fals o conven┼úie comercial─â ├«ntre cele dou─â societ─â┼úi, fiind folosite pentru a crea aparen┼úa unei pl─â┼úi licite asupra unui studiu de pia┼ú─â – sondaj de opinie de care a beneficiat pre┼čedintele Consiliului Jude┼úan Cluj, ├«n valoare de 5.000 euroÔÇŁ, se ar─âta ├«n rechizitoriul dosarului.

Potrivit anchetatorilor, Uioreanu ÔÇťa pretins, ├«mpreun─â cu inculpatul Ioan Petran, consilier jude┼úean, la data de 9 aprilie 2014, de la inculpatul Gabriel Davidescu, director de dezvoltare al SC UTI Grup SA, suma de 20.000 euro (c├óte 10.000 euro pentru fiecare din cei doi reprezentan┼úi ai Consiliului Jude┼úean Cluj) pentru ca, ├«n exercitarea atribu┼úiilor func┼úiei, s─â promoveze ├«n cadrul CJ Cluj un proiect de hot─âr├óre ┼či s─â emit─â o Hot─âr├óre de Consiliu Jude┼úean, prin care s─â se aprobe, ├«n favoarea societ─â┼úii UTI Hotel & Parking SRL, ├«n cadrul contractului de concesiune derulat cu CJ Cluj, realizarea unei parc─âri long term pentru 108 locuri ├«n incinta Aeroportului Interna┼úional Avram Iancu Cluj Napoca. Din banii pretin┼či, la data de 17.04.2014, a primit efectiv 5.000 euro”.

Procurorii spuneau c─â ├«n aceast─â cauz─â s-a instituit sechestrul ┼či s-a indisponibilizat suma de 13.500 lei apar┼úin├ónd lui Horea Uioreanu, ├«n vederea confisc─ârii speciale. De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil situat ├«n Cluj, ├«n suprafa┼ú─â de 195 metri p─âtra┼úi apar┼úin├ónd lui Uioreanu, p├ón─â la concuren┼úa sumei de 421.300 lei, ├«n vederea confisc─ârii speciale