Anchete DNA

PARLAMENT/Comisiile de ANCHETA se vor TRANSFORMA in PARCHETE si INSTANTE/NICOLINGEA merge la Rupere­čśÄ

Potrivit actului normativ, ÔÇŁinvestiga╚Ťiile efectuate de comisiile parlamentare de anchet─â nu le ├«nlocuiesc pe cele ale organelor judiciare ╚Öi nu intervin ├«n procedura judiciar─â. Comisia de anchet─â nu d─â verdicte prin care se constat─â vinov─â╚Ťia unei persoane, ci doar constat─â o stare de fapt ╚Öi face propuneri organelor competenteÔÇŁ. Aceast─â fraz─â introductiv─â, ├«ns─â, este contrazis─â de con╚Ťinutul actului normativ. Astfel, ├«n expunerea de motive ini╚Ťiatorii fac, practic, o paralel─â cu alte institu╚Ťii ale statului. ÔÇŁA admite c─â aceast─â activitate ( a comisiilor parlamentare – n.r) vizeaz─â o activitate jurisdic╚Ťional─â ar ├«nsemna c─â actele, spre exemplu, ale organelor de control (Garda Financiar─â, Curtea de Conturi, Departamentul de Lupt─â Antifraud─â) s─â califice aceste organe ca fiind cu carcater jurisdic╚Ťional, ceea ce este inadmisibilÔÇŁ, sus╚Ťin ini╚Ťiatorii, de╚Öi Parlamentul are cu totul alte atribu╚Ťii fa╚Ť─â de institu╚Ťiile invocate.

FB_IMG_1518335214591

 

Acces la informa╚Ťii din dosare

Social-democra╚Ťii propun ca membrii comisiilor de anchet─â s─â aib─â acces la ÔÇŁorice categorie de informa╚Ťii, ├«n condi╚Ťiile legiiÔÇŁ. ├Än cazul ├«n care se solicit─â informa╚Ťii de natur─â penal─â, comisia de anchet─â trimite o cerere procurorului general, care ÔÇŁare obliga╚ŤiaÔÇŁ de a furniza copii ale documentelor care con╚Ťin ÔÇŁactele ╚Öi datele necesare realiz─ârii obiectivelor ├«n vederea c─ârora a fost constituit─â comisiaÔÇŁ. Prevederea a fost introdus─â dup─â ce Parchetul General a refuzat s─â ofere comisiei care a anchetat alegerile din 2009 documente ├«n acest sens, procurorul general Augustin Laz─âr explic├ónd c─â┬á nu poate da informa╚Ťii despre un dosar ├«n curs de solu╚Ťionare.

Comisia de anchet─â poate audia ÔÇŁorice persoan─â care ar putea avea cuno╚Ötin╚Ť─â despre o fapt─â sau ├«mprejurare de natur─â s─â serveasc─â la aflarea adev─âruluiÔÇŁ. Este vorba de orice cet─â╚Ťean, nu doar de demnitari, a╚Öa cum prev─âd actualele reguli privind comisiile de anchet─â. Ini╚Ťiatorii vor s─â se aplice, ├«n acest caz, articolul din Codul de Procedur─â Penal─â privind audierea martorilor. Acesta prevede c─â persoana citat─â are obliga╚Ťia de a se prezenta ├«n fa╚Ťa organului judiciar care a citat-o la locul, ziua ╚Öi ora ar─âtate ├«n cita╚Ťie, de a depune jur─âm├ónt sau declara╚Ťie solemn─â ├«n fa╚Ťa instan╚Ťei ╚Öi de a spune adev─ârul.

FB_IMG_1517507522567

 

Pedepse pentru evitarea audierilor

ÔÇŁNeprezentarea persoanelor, din motive imputabile, la comisia de anchet─â, nefurnizarea informa╚Ťiilor solicitate, a documentelor sau a mijloacelor de prob─â de╚Ťinute se consider─â ├«mpiedicare a afl─ârii adev─ârului ╚Öi constituie infrac╚Ťiune, dispozi╚Ťiile art. 271 Cod Penal aplic├óndu-se corespunz─âtorÔÇŁ, prevede proiectul de lege. Potrivit articolului citat, este infrac╚Ťiune fapta persoanei care ├«mpiedic─â un act procedural ╚Öi refuz─â s─â furnizeze informa╚Ťiile solicitate, pedeapsa fiind ├«nchisoare de la trei luni la un an sau amend─â. Persoanele care nu se prezint─â la audieri sunt considerate ÔÇŁincompatibileÔÇŁ cu orice func╚Ťie public─â pentru o perioad─â de trei ani. Ini╚Ťiatorii vor s─â aplice pedeapsa rezervat─â incompatibililor prin legea de func╚Ťionare a Agen╚Ťiei Na╚Ťionale de Integritate (ANI). ┬áDe asemenea, proiectul prevede c─â ÔÇŁdac─â persoanele care nu se prezint─â la audieri ocup─â o func╚Ťie public─â, ele sunt revocate, destituite sau eliberate din func╚ŤieÔÇŁ.

FB_IMG_1517395269996

Va fi incriminat─â ╚Öi omisiunea sesiz─ârii comisiei de anchet─â de c─âtre persoanele ce de╚Ťin informa╚Ťii utile anchetei, fiind considerat─â ├«mpiedicare a afl─ârii adev─ârului, pedepsit─â de articolul 267 din Codul Penal cu ├«nchisoare de la trei luni la trei ani sau cu amend─â. Ini╚Ťiatorii vor s─â ├«i pedepseasc─â ╚Öi pe cei care fac afirma╚Ťii mincinoase sau nu spun tot ce ╚Ötiu ├«n fa╚Ťa unei comisii de anchet─â. Aceste fapte┬á sunt considerate ├«mpiedicarea afl─ârii adev─ârului ╚Öi, potrivit Codului Penal, sunt pedepsite cu ├«nchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amend─â.

FB_IMG_1517675304278

 

Ce va con╚Ťine raportul comisiei

Reamintim c─â procurorul-╚Öef al DNA, Laura Codru╚Ťa K├Âvesi, nu s-a prezentat la comisia parlamentar─â de anchet─â privind alegerile preziden╚Ťiale din 2009, r─âspunz├ónd ├«n scris c─â nu are cuno╚Ötin╚Ť─â despre aspectele anchetate, respectiv posibila fraudare a scrutinului. Refuzul lui K├Âvesi de a se prezenta la comisie a fost unul dintre cele 20 de puncte pentru care ministrul Justi╚Ťiei, Tudorel Toader, a cerut revocarea lui K├Âvesi.

Potrivit proiectului, activitatea comisiei se va ├«ncheia cu un raport care va cuprinde ÔÇŁconstat─ârile comisiei, observa╚Ťiile cu privire la responsabilit─â╚Ťile pe care le dezv─âluie ancheta, precum ╚Öi propunerile cu privire la modificarea legisla╚ŤieiÔÇŁ. Raportul comisiei de anchet─â, precum ╚Öi documentele care au stat la baza ├«ntocmirii acestuia vor fi puse la dispozi╚Ťia institu╚Ťiilor competente pentru ca acestea s─â poat─â adopta m─âsurile necesare.

FB_IMG_1517395293095

 

Articole pe muchia Constitu╚Ťiei

Proiectul este semnat și de un deputat UDMR (Istvan-Janos Antal) și este clar că poate fi adoptat de Parlament cu voturile PSD, ALDE și UDMR.

Singurul semn de ├«ntrebare poat─â s─â apar─â ├«n cazul ├«n care opozi╚Ťia se va adresa Cur╚Ťii Constitu╚Ťionale (CCR). CCR a dat und─â verde mai multor modific─âri ale regulilor privind comisiile de anchet─â, accept├ónd, de pild─â, c─â magistra╚Ťii trebuie s─â se prezinte ├«n fa╚Ťa acestor foruri, de╚Öi, anterior, CCR statuase contrariul. ├Än cazul K├Âvesi, de pild─â, CCR a stabilit, ├«n noiembrie 2017, c─â ╚Öefa DNA trebuia s─â se prezinte la comisii, ├«n spiritul colabor─ârii ├«ntre institu╚Ťii. ├Äns─â,┬á judec─âtorii CCR au ad─âugat c─â procurorul general Augustin Laz─âr nu poate fi obligat s─â o sanc╚Ťioneze pe K├Âvesi pentru c─â nu s-a prezentat ├«n fa╚Ťa comisiei parlamentare. ├Äns─â, aten╚Ťie: CCR invoca statutul de demnitar al lui K├Âvesi, pe c├ónd proiectul PSD face referire la orice cet─â╚Ťean ╚Öi introduce ╚Öi sanc╚Ťiuni.

FB_IMG_1517151949288

Pe de altă parte, CCR a statuat că legea nu dă dreptul Comisiei de anchetă să solicite documente de la autorităţi în motivarea deciziei sale privind inexistenţa unui conflict Parlament-PICCJ generat de refuzul PICCJ de a transmite o copie a dosarului de urmărire penală Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009.

 

ÔÇŁJur c─â voi spune adev─ârul ╚Öi nu voi ascunde nimic din ceea ce ╚Ötiu. A╚Öa s─â-mi ajute Dumnezeu!ÔÇŁ

 

Jur─âm├óntul pe care trebuie s─â-l depun─â cei audia╚Ťi de Parlament