Condamnari

NUTY din Plescoi a luat sase Bastoane de Bulau­čśł

 

Elena Udrea a fost condamnat─â la cinci ani de ├«nchisoare pentru luare de mit─â, patru ani pentru o alt─â fapt─â de luare de mit─â, ┼čase ani pentru o a treia infrac┼úiune de luare de mit─â ┼či tot ┼čase ani pentru abuz ├«n serviciu. Judec─âtorii ├Änaltei Cur┼úi de Casa┼úie ┼či Justi┼úie au dispus, dup─â contopirea pedepselor, ca Udrea s─â execute ┼čase ani de ├«nchisoare.

Instanţa a mai dispus achitarea Elenei Udrea pentru tentativa de folosire de declaraţii false ori incomplete.

Rudel Obreja, fost pre┼čedinte al Federa┼úiei Rom├óne de Box, a fost condamnat la cinci ani de ├«nchisoare pentru evaziune fiscal─â. Instan┼úa a constatat c─â fapta este concurent─â cu cea pentru care Obreja a fost condamnat de Tribunalul Bucure┼čti, a contopit pedepsele ┼či a dispus ca Obreja s─â execute cinci ani de ├«nchisoare.

Gheorghe Nastasia, fostul secretar general ├«n Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Turismului, a primit o pedeaps─â de patru ani de ├«nchisaore cu suspendare.

Ana Maria Topoliceanu, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat.

Fostul consilier al Elenei Udrea, ┼×tefan Lungu, a primit o pedeaps─â de un an ┼či ┼čase luni de ├«nchisoare cu suspendare.

Fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la luare de mită.

Instan┼úa a mai dispus condamnarea omului de afaceri Drago┼č Botoroag─â la doi ani ┼či ┼čase luni de ├«nchisoare cu suspendare.

Sentin┼úa poate fi contestat─â la Completul de cinci judec─âtori al instan┼úei supreme, care va da o decizie definitiv─â ├«n dosarul ÔÇťGala ButeÔÇŁ.

Dosarul ÔÇťGala ButeÔÇŁ a ajuns la instan┼úa suprem─â ├«n aprilie 2015, faptele fiind de luare sau dare de mit─â, abuz ├«n serviciu, complicitate la luare de mit─â, evaziune fiscal─â ┼či sp─âlare de bani.

Procurorii au ar─âtat ├«n rechizitoriu c─â ├«n 24 iunie 2011 a fost ├«ncheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea f─âr─â publicarea unui anun┼ú de participare, ├«ntre Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Turismului (MDRT) ┼či SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, av├ónd ca obiect prestarea serviciilor de promovare a Rom├óniei ├«n cadrul evenimentelor desf─â┼čurate cu ocazia organiz─ârii Galei Interna┼úionale de Box profesionist de c─âtre Federa┼úia Rom├ón─â de Box.

├Än baza acestui contract, la 1 februarie 2012, Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare ├«n valoare de 8.116.800 lei.

“Fondurile publice au fost utilizate ├«ntr-o modalitate interzis─â de lege, respectiv pentru finan┼úarea unui eveniment sportiv organizat de c─âtre o societate comercial─â, iar suma achitat─â ├«n baza contractului constituie ├«n ├«ntregime un prejudiciu produs ├«n patrimoniul ministerului. Prin ├«ncheierea contractului s-a urm─ârit ├«n realitate asigurarea fondurilor necesare organiz─ârii galei de box men┼úionate, iar achizi┼úia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formal─â, pentru care nu exist─â o nevoie real─â a ministerului, cu unicul scop de a da o aparen┼ú─â de legalitate contractului. Mai mult, contractul a fost atribuit cu ├«nc─âlcarea procedurilor legale de achizi┼úie public─â ┼či au fost achizi┼úionate servicii care nu se reg─âsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finan┼úare european─âÔÇŁ, potrivit procurorilor.

Anchetatorii au sus┼úinut c─â Elena Udrea a avut cea mai important─â contribu┼úie la s─âv├ór┼čirea acestor fapte ┼či la producerea rezultatului, deoarece ea a luat decizia organiz─ârii galei ├«n urma unor discu┼úii informale cu Rudel Obreja, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finan┼ú─ârii evenimentului, a cerut ├«n mod repetat func┼úionarilor din subordine s─â se ├«nt├ólneasc─â cu Obreja pentru a identifica solu┼úii ├«n cazul ├«ncheierii contractului ┼či a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma s─â fie alocat de c─âtre MDRT ├«n afara cadrului reglementat de procedura achizi┼úiilor publice

Noi sentin┼úe ├«n cazul Gala Bute. Dac─â Elena Udrea a primit ┼čase ani cu executare ├«n prim─â instan┼ú─â, ceilal┼úi inculpa┼úi au primit sentin┼úe mai bl├ónde ca fostul ministru al Dezvolt─ârii, dar unele dintre ele cu executare.

Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Na┼úionale de Investi┼úii, a fost condamnat─â mar┼úi de ├Änalta Curte de Casa┼úie ┼či Justi┼úie ├«n dosarul “Gala Bute” la trei ani de ├«nchisoare cu suspendare pentru luare de mit─â cu un termen de supraveghere de cinci ani.

┼×tefan Lungu 1 an ┼či 6 luni cu suspendare

Tudor Breazu 3 ani cu executare condamnat pentru complicitate la luare de mit─â

Drago┼č Botoroag─â 2 ani ┼či ┼čase luni cu suspendare

Gheorghe Nastasia, fost secretar general ├«n Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Turismului, a fost condamnat mar┼úi de ├Änalta Curte de Casa┼úie ┼či Justi┼úie ├«n dosarul “Gala Bute” la patru ani de ├«nchisoare cu suspendare sub supraveghere, cu un termen de ├«ncercare de ┼čase ani