Condamnari

LEANA din PLESKOY vine la BULAU­čĄú

 

FB_IMG_1526041480426
Poli┼úia Rom├ón─â cere instan┼úei mandat european de arestare ┼či urm─ârirea interna┼úional─â a Elenei Udrea / UPDATE Ministrul Justi┼úiei: Extr─âdarea e posibil─â chiar dac─â nu avem un tratat bilateral cu Costa Rica

Poli┼úia Rom├ón─â cere instan┼úei mandat european de arestare ┼či urm─ârirea interna┼úional─â a Elenei Udrea / UPDATE Ministrul Justi┼úiei: Extr─âdarea e posibil─â chiar dac─â nu avem un tratat bilateral cu Costa Rica

de: Mihaela Gidei

Poli┼úia Rom├ón─â a transmis, mar┼úi sear─â, Tribunalului Bucure┼čti o cerere de urm─ârire interna┼úional─â, precum ┼či emiterea unui mandat european de arestare pe numele Elenei Udrea, aflat─â ├«n prezent ├«n Costa Rica ┼či condamnat─â definitiv de instan┼úa suprem─â la ┼čase ani de ├«nchisoare ├«n dosarul Gala Bute.

Reprezentan┼úii Poli┼úiei Rom├óne au solicitat, mar┼úi sear─â, magistra┼úilor Tribunalului Bucure┼čti, emiterea unui mandat european de arestare ┼či o cerere de urm─ârire interna┼úional─â pe numele fostului ministru Elena Udrea, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul Poli┼úiei.

Instanţa urmează să se pronunţe în cursul zilei de miercuri.

Demersul Poli┼úiei vine dup─â ce, mar┼úi, judec─âtorii ├Änaltei Cur┼úi de Casa┼úie ┼či Justi┼úie au condamnat-o definitiv pe Elena Udrea la ┼čase ani de ├«nchisoare, ├«n dosarul Gala Bute.

Potrivit procedurii, după ce instanţa emite mandatul european de arestare, reprezentanţii Poliţiei Române informează autorităţile din Costa Rica în legătură cu situaţia Elenei Udrea. Autorităţile din acel stat o reţin sau o arestează provizoriu pe Udrea, timp în care Ministerul Justiţiei din România efectuează demersurile necesare astfel încât fostul ministru al Turismului să fie extrădat în ţară. După acest pas, autorităţile din Costa Rica urmează să aprobe, pe baza documentelor emise de Ministerul Justiţiei român, extrădarea Elenei Udrea, după care o escortă din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională, aflată în subordinea Inspectoratului General al Poliţiei Române se va deplasa în acel stat pentru a o aduce în ţară.

Magistra┼úii instan┼úei supreme au condamnat-o, mar┼úi, pe Elena Udrea, la 6 ani de ├«nchisoare, ├«n dosarul “Gala Bute”.

ADVERTISMENT
SCROLL TO CONTINUE WITH CONTENT

Decizia este definitiv─â. Judec─âtorii au decis s─â men┼úin─â pedeapsa primit─â de Elena Udrea ├«n prim─â instan┼ú─â. ├Än acela┼či dosar, Tudor Breazu a fost condamnat la trei ani de ├«nchisoare cu executare pentru complicitate la luare de mit─â, Drago┼č Botoroag─â la doi ani ┼či ┼čase luni de ├«nchisoare cu suspendare, ├«n timp ce fostul secretar general ├«n MDRT, Gheorghe Nastasia, a fost condamnat la patru ani de ├«nchisoare cu suspendare pentru luare de mit─â.Ministrul Justi┼úiei: Extr─âdarea e posibil─â chiar dac─â nu avem un tratat bilateral cu Costa Rica

Ministrul Justiţiei a anunţat, miercuri, că extrădarea Elenei Udrea se poate face chiar dacă România nu are tratat bilateral cu Costa Rica, fiind necesar ca fostul ministru să fie dat în urmărire internaţională. Duarat extrădării ţine de legislaţia din Costa Rica, a mai precizat Tudorel Toader.

ÔÇ×Extr─âdarea este posibil─â chiar dac─â nu avem tratat bilateral de extr─âdare cu Republica Costa Rica, acesta este primul mesaj. Extr─âdarea e posibil─â chiar ├«n lipsa unui tratat bilateral ├«n domeniul extr─âd─ârii. ├Än primul r├ónd, e necesar ca persoana condamnat─â ce urmeaz─â s─â fie extr─âdat─â ├«n urm─ârire interna┼úional─â. ├Än al doilea r├ónd, darea ├«n urm─ârire interna┼úional─â se dispune de c─âtre Centrul de Cooperare Poli┼úieneasc─â Interna┼úional─â, la solicitarea instan┼úei emitente a mandatului de arestare. Instan┼úa emitent─â a mandatului de arestare urmeaz─â s─â se pronun┼úe cu privire la ├«ndeplinirea condi┼úiilor pentru a solicita Ministerului Justi┼úiei s─â fie dat─â ├«n urm─ârire interna┼úional─â. ├Än acest moment, nu avem un tratat bilateral cu Republica Costa Rica ├«n domeniul extr─âd─ârii, ├«ns─â cooperarea ├«n aceast─â materie poate s─â aib─â loc pe dou─â proceduri distincte. Prima dat─â, ├«n temeiul curtoaziei interna┼úionale cu asigurarea reciprocit─â┼úii. Vreau s─â subliniez c─â ├«n prezent nu am avut un astfel de caz de extr─âdare din Republica din Costa Rica ┼či ├«n al doilea r├ónd c─â ├«n acest moment se afl─â ├«n derulare un alt caz de extr─âdare din Costa Rica. Altul dec├ót cel la care facem referire. A doua procedur─â – se poate realiza ├«n baza conven┼úiilor multilaterale la care ambele state au calitatea de parte. (…) Aici trebuie de verificat: domeniul de reglementare a respectivei conven┼úii la care Rom├ónia ┼či Costa Rica s─â fie parte, domeniile de reglementare s─â se circumscrie tipologiei naturii infrac┼úiunii comise de c─âtre cel care urmeaz─â s─â fie extr─âdat ├«n baza respectivelor conven┼úii. Intervalul de timp ├«n care se poate finaliza procedura de extr─âdare ┼úine de legisla┼úia Republicii Costa RicaÔÇŁ, a spus ministrul Justi┼úiei, Tudorel Toader, ├«n cadrul unei declara┼úii de pres─â.

Toader a mai spus că, până în acest moment, Ministerul Justiţiei nu a primit nicio informare în privinţa extrădării Elenei Udrea.

ÔÇ×┼×tim c─â de la poli┼úie s-a f─âcut solicitarea de c─âtre instan┼ú─â care s-a pronun┼úat ┼či emitent─â a mandatului de arestare, trebuie instan┼úa trebuie s─â verifice condi┼úiile, s─â adreseze Ministerului Justi┼úiei, care s─â verifice ┼či s─â formuleze cererea de extr─âdare. P├ón─â la acest moment, la Ministerul Justi┼úiei nu a sosit, Ministerul nu a primit nicio solicitare, nicio informare cu privire la procedura de extr─âdare a persoanei la care ne referimÔÇŁ, a declarat Tudorel Toader