Politica

Karice PSD/Majorarea ALOCATIEI pentru COPII, respinsa in Camera Deputatilor­čśÄ

 

FB_IMG_1504551090612Camera Deputa╚Ťilor a respins, mar╚Ťi, propunerea legislativ─â ini╚Ťiat─â de PNL privind majorarea la 200 lei a cuantumului aloca╚Ťiei de stat pentru copii.

Comisia pentru munc─â a propus respingerea ini╚Ťiativei legislative pentru modificarea art.3 alin.(1) din Legea nr.61/1993 privind aloca╚Ťia de stat pentru copii,┬áÔÇ×├«ntruc├ót m─âsurile propuse implic─â cheltuieli bugetare suplimentare, iar ini╚Ťiatorii nu precizeaz─â sursele financiare necesareÔÇŁ.

La dezbateri, deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a spus c─â proiectul de lege este copy-paste dup─â un proiect ini╚Ťiat de el ├«ntr-o sesiune anterioar─â. Potrivit lui Ciuhodaru, proiectul ini╚Ťiat de PNL este, ├«ns─â,┬áÔÇ×prost f─âcut din punct de vedere legislativÔÇŁ. El a sus╚Ťinut c─â o s─â redepun─â proiectul s─âu de lege pentru c─â este un proiect┬áÔÇ×anti-abandonÔÇŁ┬áal copiilor.┬áÔÇ×To╚Ťi copiii Rom├óniei merit─â mai multÔÇŁ, a ad─âugat Ciuhodaru.

Liberalul Dumitru Oprea a precizat c─â ├«ntre Marea Britanie ╚Öi Rom├ónia exist─â o diferen╚Ť─â mare din punctul de vedere aloca╚Ťiei pentru copii. ├Än Marea Britanie standardul este de 100 de euro pentru primul copil ╚Öi apoi cre╚Öte la cel de-al doilea ╚Öi al treilea cu c├óte 65 de euro, a sus╚Ťinut Oprea.

ÔÇ×Solicitarea de 200 de lei ne-ar duce la 44 de euro, ceea ce ├«nseamn─â foarte pu╚Ťin fa╚Ť─â de ╚Ť─ârile semi-dezvoltate din UE. Sunt copiii no╚Ötri care ar trebui s─â aib─â parte de o via╚Ť─â decent─âÔÇŁ, a ad─âugat Oprea.

Deputatul PMP Ionu╚Ť Simionca a anun╚Ťat c─â partidul s─âu sus╚Ťine majorarea cuantumului aloca╚Ťiei pentru copii la 200 de lei.

ÔÇ×La copiii p├ón─â ├«n doi ani deja este aloca╚Ťia de 200 de lei ╚Öi cu c├ót un copila╚Ö cre╚Öte, cu at├ót necesitatea financiar─â este mai mare. Plus c─â media european─â este mult peste 100 de euroÔÇŁ, a argumentat Simionca.

Reprezentantul USR Mihai C─ât─âlin Botez a precizat c─â Uniunea nu sus╚Ťine acest proiect, dar este de acord cu majorarea aloca╚Ťiei pentru copii.

ÔÇ×Cu to╚Ťii ne dorim condi╚Ťii mai bune pentru copiii din Rom├ónia, pentru elevi. Vrem s─â aib─â rechizite mai bune, vrem s─â aib─â haine, vrem s─â aib─â alimenta╚Ťie mai bun─â. Hai s─â ne asigur─âm c─â acei bani din aloca╚Ťie vor merge c─âtre aceste direc╚Ťii. Haide╚Ťi s─â reg├óndim un alt proiect care s─â urm─âreasc─â o mai bun─â eficien╚Ť─â a cheltuielilor. USR va vota ├«mpotriva acestui proiect, dar ├«ncurajeaz─â elaborarea unui proiect care s─â urm─âreasc─â o cheltuire mai eficient─âÔÇŁ, a explicat Botez.

Propunerea legislativ─â a fost respins─â anterior ╚Öi de Senat, Camera Deputa╚Ťilor fiind for decizional.

Sursa: Agerpres