Condamnari

ICCJ/SOVA si-a TRAS 3 ani de BULAU/Vaselina, Sapunel si putina LAMAIE­čśÄ

received_1486551681403318Fostul senator Dan ╚śova a fost condamnat, luni, de magistra╚Ťii de la ├Ä nalta Curte de Casa╚Ťie ╚Öi Justi╚Ťie la trei ani de ├«nchisoare cu executare pentru trafic de influen╚Ť─â ├«n dosarul CET Govora.

De asemenea, instan╚Ťa a dispus confiscarea sumei de 100.000 de euro de la Dan ╚śova ╚Öi men╚Ťinerea sechestrului asigur─âtor pe bunurile lui.

├Än acela╚Öi dosar, fostul director al CET Govora Mihai B─âlan a fost condamnat la trei ani ├«nchisoare cu suspendare pentru abuz ├«n serviciu ├«n form─â continuat─â, cu un termen de supraveghere de 4 ani. Acesta va trebui s─â frecventeze un program de reintegrare social─â, derulat de c─âtre Serviciul de Proba╚Ťiune V├ólcea sau organizat ├«n colaborare cu institu╚Ťii din comunitate. ├Än plus, el va presta munc─â neremunerat─â ├«n folosul comunit─â╚Ťii pe o perioad─â de 60 zile, la o entitate stabilit─â de Serviciul de Proba╚Ťiune V├ólcea.

Instan╚Ťa a admis ac╚Ťiunea civil─â exercitat─â de CET Govora, prin administrator judiciar Euro Insol SPRL, ╚Öi l-a obligat pe Mihai B─âlan la plata sumei de 1.301.410 lei.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Potrivit DNA, ├«n perioada octombrie 2011 ÔÇö iulie 2014, Dan ╚śova a pretins sume de bani ╚Öi a primit ├«n total 100.000 de euro de la un denun╚Ť─âtor, ├«n schimbul trafic─ârii influen╚Ťei sale reale pe care o avea pe l├óng─â Mihai B─âlan, director general al CET Govora SA la acea vreme, astfel ├«nc├ót acesta din urm─â s─â asigure ├«ncheierea unor contracte de asisten╚Ť─â juridic─â cu o anumit─â societate de avocatur─â, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lun─â.

Anchetatorii mai sus╚Ťin c─â Mihai B─âlan a produs un prejudiciu ├«n dauna CET Govora SA de peste 1,3 milioane lei (suma total─â decontat─â cu o frecven╚Ť─â lunar─â, ├«n baza celor dou─â contracte), concomitent cu ob╚Ťinerea unor foloase necuvenite, ├«n acela╚Öi cuantum, de c─âtre firma de avocatur─â.

DNA precizeaz─â c─â, ├«n perioada decembrie 2011 ÔÇö decembrie 2012, societatea de avoca╚Ťi a emis lunar c─âtre CET Govora facturi pentru activit─â╚Ťile de asisten╚Ť─â juridic─â prestate. ├Än aceea╚Öi perioad─â, senatorul a ├«ncasat de la societatea de avoca╚Ťi suma total─â de 60.000 de euro.

├Än cea de a doua perioad─â contractual─â, Dan ╚śova a ├«ncasat un comision ├«n valoare total─â de 40.000 euro, indic─â procurorii. DNA men╚Ťioneaz─â c─â cea mai mare parte a banilor primi╚Ťi de ╚śova au fost orienta╚Ťi, ├«n mod direct, c─âtre stingerea unei datorii provenite din cump─ârarea de la fostul deputat Cristian Rizea a unui imobil situat ├«n Bucure╚Öti.