Condamnari

ICCJ/Pesedistul RIZEA a luat 4 ani si 8 luni de BULAU/Se stie: Clanta cu Lamaie­čśÄ

CRISTIAN RIZEA PENALUL FERARI- cercetat de dnaFostul deputat Cristian Rizea a fost condamnat, joi, de ├Änalta Curte de Casa╚Ťie ╚Öi Justi╚Ťie la 4 ani ╚Öi 8 luni ├«nchisoare cu executare pentru s─âv├ór╚Öirea infrac╚Ťiunilor de trafic de influen╚Ť─â, sp─âlare de bani ╚Öi influen╚Ťarea declara╚Ťiilor.

Cristian Rizea a primit 3 ani pentru sp─âlare de bani, 3 ani pentru trafic de influen╚Ť─â ╚Öi 2 ani pentru infrac╚Ťiunea de influen╚Ťare a declara╚Ťiilor. Pedepsele au fost contopite ╚Öi la condamnarea cea mai grea de 3 ani a fost ad─âugat un spor de 1 an ╚Öi 8 luni ├«nchisoare, urm├ónd ca el s─â execute, ├«n final, 4 ani ╚Öi 8 luni ├«nchisoare.

├Än acela╚Öi dosar, Lucian Col╚Ťea, cet─â╚Ťean american, a primit o condamnare de 2 ani ├«nchisoare cu suspendare pentru s─âv├ór╚Öirea infrac╚Ťiunilor de cump─ârare de influen╚Ť─â ╚Öi sp─âlare de bani ├«n form─â continuat─â.

Instan╚Ťa a mai dispus confiscarea sumei de 300.000 de euro de la Cristian Rizea, ob╚Ťinut─â ca urmare a s─âv├ór╚Öirii infrac╚Ťiunii de trafic de influen╚Ť─â.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Cristian Rizea este acuzat de DNA c─â a pretins ├«n mod direct de la omul de afaceri Lucian Col╚Ťea suma de 300.000 de euro, disimulat─â sub forma a dou─â contracte de ├«mprumut fictive. Banii au fost ceru╚Ťi ├«n schimbul promisiunii lui Rizea, ├«ndeplinit─â ulterior, c─â va interveni la nivelul a dou─â autorit─â╚Ťi, Regia Autonom─â Administra╚Ťia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) ╚Öi Prim─âria comunei Chiajna, astfel ├«nc├ót s─â fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor dou─â autorit─â╚Ťi.

“Potrivit ├«n╚Ťelegerii anterioare, ├«n cursul lunii decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Col╚Ťea Lucian suma total─â de 300.000 euro, pentru ca ├«n schimb s─â intervin─â la nivelul celor dou─â autorit─â╚Ťi, astfel ├«nc├ót o persoan─â din familia lui Col╚Ťea Lucian s─â beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat ├«ntr-o zon─â reziden╚Ťial─â din municipiul Bucure╚Öti, respectiv ca omul de afaceri s─â ob╚Ťin─â dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat ├«n litigiu cu prim─âria comunei Chiajna”, sus╚Ťin procurorii.

Pentru a se ascunde adev─ârata provenien╚Ť─â a sumei de 300.000 de euro primit─â de Rizea, au fost ├«ntocmite patru contracte de ├«mprumut cu caracter fictiv.

Rizea mai este acuzat c─â ├«n decembrie 2015, dup─â declan╚Öarea anchetei penale, i-a abordat pe doi dintre martori ╚Öi le-a cerut s─â nu spun─â adev─ârul organelor de urm─ârire penal─â. El le-a promis celor doi c─â, dac─â va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spa╚Ťiu comercial ├«n zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici.

├Än martie 2016, DNA a decis ca Rizea s─â depun─â o cau╚Ťiune ├«n valoare de 1,5 milioane lei