Condamnari

ICCJ/Familia COSMA doarme diseara la PARNAIE/Vaselina, Sapunel si alte Socoteli­čśÄ

 

FB_IMG_1518013142405

Mircea, Vlad ┼či Andreea Cosma sunt numele care stau la originea scandalului f─âr─â precedent de la DNA. To┼úi trei sunt trimi┼či ├«n judecat─â pentru diverse fapte de corup┼úie. Tat─âl, Mircea Cosma, ar fi pretins mit─â de sute de mii de lei, motiv pentru care a primit o pedeaps─â de 8 ani ├«nchisoare, hot─âr├órea nefiind definitiv─â. Fiul, Vlad Cosma, a primit ┼či el 5 ani de ├«nchisoare pentru c─â a f─âcut interven┼úii pentru numirea ├«n func┼úii de conducere a unor persoane apropiate ┼či c─â a ob┼úinut informa┼úii confiden┼úiale de la Hidro Prahova, societate la care Consiliul Jude┼úean Prahova este ac┼úionar majoritar. Fiica, Andreea Cosma, este acuzat─â de complicitate la abuz ├«n serviciu. Dosarul ├«n care este acuzat─â c─â a autentificat, ├«n calitate de notar public, v├ónzarea Parcului industrial de la Plopeni la un pre┼ú subevaluat cu 17,6 milioane de lei se judec─â la instan┼úa suprem─â. Urm─âtorul termen este stabilit pentru 28 februarie. Cine este familia Cosma ┼či care cum a ajuns s─â fie un nume greu ├«n jude┼úul Prahova afla┼úi ├«ntr-un nou episod marca ÔÇ×Rom├ónia furat─âÔÇŁ.

Mircea Cosma, imagini din clipul electoral din 2012: Sunt Mircea Cosma, pre┼čedintele Consiliului Jude┼úean Prahova, un om care de c├ónd m─â cunosc m-am preocupat de soarta tineretului ┼či activitatea sa.

Mesajele de sus┼úinele ale arti┼čtilor au fost ├«nregistrate ├«n backstage-ul unui concert ┼úinut ├«n aer liber ├«ntr-una din comunele prahovene.

ÔÇ×Nu l-am cunoscut pe omul ─âsta niciodat─â. Nu era acolo. Era un subaltern sau ceva ┼či ┼úin minte c─â mi-a spus exact a┼ča – “Domne, e primarul de aici ┼či uite vor s─â ├«l dea jos ┼či e om bun a f─âcut o groaz─â de evenimente, ajut─â tineretul. Spune┼úi a┼ča, o urare, o asta, ca s─â ├«l sus┼úine┼úi”. ┼×i ├«ntr-adev─âr am f─âcut treaba asta atunciÔÇŁ, poveste╚Öte Connect-R.

ÔÇ×Nou─â nu ni s-a spus c─â e politic─â treaba, pentru c─â eu nu am niciun parti-pris cu nimeni. Eu nu am intrat ├«n niciun partid, nu am sus┼úinut niciodat─â pe nimeniÔÇŁ, adaug─â el.

ÔÇ×├Än ’90 eram un mic om de afaceri. ├Än primii zece ani m-am ocupat de afaceri, conduceam o firm─â rom├óno-german─â destul de puternic─â care se ocupa cu echipamente, utilaje ├«n diferite fabriciÔÇŁ, spune Mircea Cosma.

Iubirea pentru Mihai Viteazul

De fapt, Mircea Cosma a intrat ├«n politica postrevolu┼úionar─â chiar ├«n 1990, prin ├«nfiin┼úarea Societ─â╚Ťii Cultural-Istorice ÔÇ×Mihai ViteazulÔÇŁ, o funda┼úie cu ├«nclina┼úii na┼úionaliste care avea ca principal scop declarat ÔÇ×p─âstrarea ┼či promovarea valorilor istorice, culturale, spirituale ┼či artistice ale poporului rom├ón ┼či ├«n primul r├ónd cultivarea mo┼čtenirii istorice ┼či culturale a marelui voievod ┼či domn Mihai ViteazulÔÇŁ.

ÔÇ×Societatea Mihai Viteazul a ap─ârut din dou─â motive. Unul, din acea panic─â a copilariei mele ├«n care taic─â-miu era ridicat tot timpul de c─âtre Securitatea de atunci, din 1950, p├ón─â ├«n 1962-63, pentru c─â era cavaler al Ordinului Mihai Viteazul din CaucazÔÇŁ, spune Mircea Cosma.

ÔÇ×Eu care am fost ├«ndr─âgostit de Mihai Viteazul ┼či de Stere (nr. Constantin Stere), am umblat pe urmele lui Mihai Viteazul cred c─â peste totÔÇŁ, adaug─â el.

Din iubirea sa pentru Mihai Viteazul, Mircea Cosma a ridicat ┼či un bust al domnitorului prezentat de fostul lider CJ Prahova ca fiind singurul care ├«l ├«nf─â┼úi┼čeaz─â chiar pe Mihai Viteazul, asta pentru ca el a c─âutat portretele vremii.

ÔÇ×L├óng─â Bal┼č e C─âluiu, acolo este mo┼čia fra┼úilor Buze┼čti ┼či biserica lor. ┼×i ├«n biserica aia, Mihai Viteazul cu nume, este cu coroana pe cap. A doua fresc─â cu coroana, contemporana cu el, este ├«n Biserica domneasc─â de la T├órgovi┼čte. ┼×i atunci dup─â alea am f─âcut un bust al lui Mihai Viteazul cu coroana pe cap. Eu nu lucrez pe presupuneri. E documentul, fac! Nu e documentul, nu fac. Am fost ┼či la pre┼čedintele Ion Ilisescu, s─â m─â ajute cu monumentul lui Mihai Viteazul din Ploie┼čtiÔÇŁ, spune Mircea Cosma.

├Än 1992, Mircea Cosma ajunge consilier jude┼úean, pe listele PUNR. Politicienii locali ├«┼či amintesc c─â, de┼či partidul s─âu era nesemnificativ, prin presta┼úia sa Mircea Cosma domina ┼čedin┼úele de consiliu jude┼úean ├«n primii ani dup─â 90. La urm─âtoarele alegeri, candideaz─â pe listele PDSR ┼či ├«ncepe ascensiunea, av├ónd mereu ca principal─â aliat─â dragostea pentru Mihai Viteazul. ├Än paralel, ├«┼či vede ┼či de afaceri. Majoritatea firmelor sunt administrate ┼či controlate de so┼úia sa, Elena, cunoscut─â ├«n urbe ca Doamna Coca, o femeie discret─â care evit─â apari┼úiile publice.

Nu asta se poate spune ┼či de fiica lui Mircea Cosma. Absolvent─â de obscur─â facultate privat─â de drept, devenit─â notar public ├«n 2002, Andreea Cosma a cochetat cu modelingul ╚Öi a dorit afirmare ├«n lumea artistic─â. ├Än 2002, lanseaz─â single-ul Solo. Lipsa de succes o face s─â renun┼úe la cariera de c├ónt─ârea┼ú─â. Nu renun┼ú─â ├«ns─â la opulen┼ú─â. ├Än 2008, se c─âs─âtore┼čte ├«n Liban cu un om de afaceri. Nunta a fost evaluat─â la un sfert de milion de euro ┼či a f─âcut deliciul ploie┼čtenilor la acea vreme, dup─â ce pozele au fost publicate de un site apropiat familiei Cosma ┼či controlat de Sebastian Ghi┼ú─â.

Dovezile au fost ulterior ┼čterse, la apari┼úia primelor scandaluri legate de afacerile familiei Cosma.

Cariera lui Mircea Cosma în politica mare

În 1999, Mircea Cosma ajunge în politica mare. Este ales membru al Consiliului Naţional al PDSR.

Un an mai t├órziu este nominalizarea partidului pentru ┼čefia Consiliului Jude╚Ťean. Intr─â oficial ├«n r├óndul baronilor social-democra┼úi. R─âm├óne ├«n conducerea jude┼úului p├ón─â ├«n februarie 2014, c├ónd DNA cere arestarea sa pentru corup┼úie, se suspend─â ┼či apoi revine.

├Än cei 16 ani c├ót a condus jude┼úul f─â┼úi┼č, Mircea Cosma a administrat printre cele mai mari bugete din ┼úar─â. ┼×i-a apropiat primari, a pus la cale construc┼úii mastodontice ┼či a ┼úinut cu din┼úii s─â r─âm├ón─â ├«n istorie.

ÔÇ×Eu sunt primar din decembrie 1989. ┼×i am cunoscut to┼úi pre┼čedin┼úii de Consiliu Jude┼úean, care au trecut pe la Consiliul Jude┼úean din anul 1989 ┼či p├ón─â ├«n 2018. A fost cel mai bun pre┼čedinte de Consiliu Jude┼úean. A fost cu o g├óndire nu de politician, care g├ónde┼čte lucrurile pentru moment ┼či pentru o perioad─â de mandat ┼či cu g├óndul s─â ia un alt mandat. A fost un om de stat, a avut o g├óndire pentru jude┼úul Prahova, nu pentru mandatul respectiv, nu pentru mandatul urm─âtor, ci pentru o perioad─â mult mai lung─â de dezvoltare a jude┼úului PrahovaÔÇŁ, spune Cornel Nanu, primarul comunei Cornu.

A ├«nceput ├«n 1997, la Ploie┼čti, prin construc┼úia celei mai mari statui a lui Mihai Viteazul.

ÔÇ×Mihai Viteazul reintr─â ├«n singurul ora┼č pe care l-a cl─âdit pe teritoriul Rom├óniei Mari, aici ├«n inima noastr─â, ├«n mijlocul nostru, spre gloria neamului rom├ónescÔÇŁ, spunea atunci Mircea Cosma.

├Än cei aproape 16 ani de domnie, se poate l─âuda cu peste 130 de statui ├«mpr─â┼čtiate ├«n toat─â lumea, majoritatea f─âcute prin dona┼úii primite de societatea cultural-istoric─â Mihai Viteazul. ├Än primii 25 de ani de existen┼ú─â, funda┼úia finan┼úeaz─â ┼či amplaseaz─â 133 de busturi, efigii ╚Öi statui, dintre care 30 sunt ale lui Mihai Viteazul. Bust, ecvestru, cu sabie sau cu coroan─â. Patru dintre ele sunt ├«n str─âin─âtate – ├«n Fran┼úa, Slovacia ┼či ├«n Republica Moldova.

ÔÇ×Eu nu cred c─â am vreun loc ├«n Europa pe unde a fost Mihai Viteazul ┼či eu s─â nu fi fostÔÇŁ, spune Mircea Cosma.

├Än primii 10 ani de existen┼ú─â a Societ─â┼úii, pe vremea c├ónd Mircea Cosma nu ocupa nicio func┼úie public─â, a reu┼čit s─â str├óng─â bani pentru 12 statui.

Blazonul de conte al lui ÔÇ×Cosma cel AlbÔÇŁ

Imediat dup─â alegerea ├«n fruntea jude┼úului, inaugur─ârile au explodat. Statui au fost amplasate ├«n Prahova, Tulcea, Maramure┼č, Ialomi┼úa, Ia┼či, Cluj, Bihor ┼či Covasna. Un bust al lui Mihai Sturdza se g─âse┼čte la Baden Baden ├«n Germania, un Decebal la Roma, Enescu, Eminescu, Nichita St─ânescu ┼či Br├óncu┼či sunt la Helsinki. Titulescu, ┼óepe┼č ┼či Cuza pot fi v─âzu┼úi la Strasbourg.

Mircea Cosma spune c─â pasiunea pentru statui i se trage de la ob├ór┼čii. Pe l├óng─â func┼úia de pre┼čedinte al Consiliului Jude┼úean, el de┼úine ┼či un blazon de conte, care ├«l oblig─â moral, spune el, s─â fac─â acte de cultur─â.

ÔÇ×Conte ├«nseamn─â un comitat. Un ┼úinut numit Conteea, cum zic azi francezii. Deci un pre┼čedinte de jude┼ú ar fi asimilat cu un conte. Un baron era st─âp├ónul unei localit─â┼úi, avea o localitate. Cavalerul avea un s─âtule┼ú din ─âla mic. Baronul era pe o localitate. Adic─â primarii de azi ar fi baronii. (Reporter: V-au jignit?) Ne-au jignit pe to┼úi pre┼čedin┼úii de consilii jude┼úene. Ce s─â facem, c─â istoria asta e greu de cititÔÇŁ, spune Mircea Cosma.

Blazonul de conte ar fi fost oferit ├«nainta┼čilor s─âi de c─âtre Regina Elisabeta a cincea ├«n 1256, ca r─âsplat─â pentru actele de vitejie ├«n luptele cu t─âtarii lui Genghis Khan.

ÔÇ×├Än marea b─ât─âlie de la Codlea, care e premerg─âtoare distrugerii F─âg─âra┼čului, a luptat ┼či o familie Cosma, citit─â ├«n carte Cosma cel Alb, care a primit pentru bravura dovedit─â ├«n lupte ni┼čte mo┼čii l├óng─â Oradea. Acel titlu este titlu de comite sau conte, cum vre┼úi s─â ├«i zice┼úi, c─â e egal… Cosma cel Alb, a┼ča e ├«n documentul ─âla…. Nu eu ├«l am, ├«l au str─âmo┼čii. C─â fala str─âmo┼čeasc─â pe str─âmo┼či cinste┼čte, ├«n zadar nepotul cu ea se f─âle┼čte – despre asta e vorbaÔÇŁ, spune Mircea Cosma.

O alt─â realizare care l-a trimis pe Mircea Cosma direct ├«n istorie a fost primul sens giratoriu suspendat din Rom├ónia. Speciali┼čtii nu au ├«n┼úeles solu┼úia tehnic─â ├«ntr-o intersec┼úie care nu ie┼čea cu nimic din comun.

La inaugurare, Mircea Cosma, suspendat din func┼úia de pre┼čedinte ca urmare a problemelor cu DNA, a organizat prima hor─â a unirii la ├«n─âl┼úime cu partenerii lui moldoveni.

ÔÇ×Singurul din ┼úar─â. Asta a fost ┼či prezentarea oficial─â. Lucr─ârile au ├«nceput undeva ├«n anul 2013, este un proiect cu fonduri europene. Dac─â nu m─â ├«n┼čel, a costat undeva la 20 de milioane de euro, cofinan┼úarea de la bugetul jude┼úului, de la Consiliul Jude┼úean Prahova, a fost undeva la un milion de euro . Lucr─ârile au durat trei ani ┼či jum─âtate. Este ├«ntr-adev─âr singurul din ┼úar─â ├«n aceast─â arhitectur─â ┼či s-a apelat la aceast─â construc┼úie din dou─â motive – o chestie de m├óndrie local─â, zic eu, care s─â dea bine la electorat, ┼či ├«n al doilea r├ónd faptul c─â valoarea investi┼úiei care era uria┼č─â era achitat─â ├«n propor┼úie de 90-95% din fonduri europene. Practic, c├ónd ai o g─âleat─â mare cu bani, nu o s─â ├«┼úi iei un teanc, o s─â vrei toat─â g─âleata. Cam asta s-a ├«nt├ómplat ├«n acest cazÔÇŁ, spune Marius Nica, jurnalist.

┼×i a ├«mp─âr┼úit h├órtie igienic─â ziari┼čtilor care scriseser─â ├«mpotriva lui.

ÔÇ×├Än momentul ├«n care a venit ├«n fa┼úa camerelor de luat vederi ┼či a ziari┼čtilor care asistau la evenimentul respectiv a venit cu un sul de h├órtie igienic─â spun├ónd – pentru cei care au criticat acest proiect – s─â aib─â cu ce s─â se ┼čtearg─â la gur─â, ceva de genu ─âsta, nu ├«mi aduc aminte mot a mot, ─âsta a fost mesajul…ÔÇŁ, adaug─â jurnalistul.

Cum și-a trimis Cosma copiii în Parlament

Mo┼čtenirea politic─â a vrut s─â o transmit─â mai departe. Mai ├«nt├ói, l-a trimis ├«n parlament pe fiul s─âu. ├Än 2012, la alegerile parlamentare, Vlad Cosma ob┼úinea cel mai mare scor electoral din jude┼ú, ├«ntr-un colegiu l─âsat liber de fostul premier Adrian N─âstase ├«n anul ├«n care Mircea Cosma c├ó┼čtigase ┼či el direct fotoliul de pre┼čedinte de consiliu jude┼úean.

ÔÇ×Am intrat ├«n politic─â ├«n 2008, c├ónd partidul nostru se afla ├«n opozi┼úie ┼či cu o lun─â ├«nainte, ├«n luna aprilie a anului 2008, am aflat c─â, din partea PSD la Consiliul Jude┼úean o s─â candideze domnul Mircea Cosma… De aceea am intrat ├«n politic─â. Ca s─â fiu sigur c─â ├«n sal─â sunt numai prieteni, o s─â v─â rog s─â repeta┼úi cu mine c├óteva cuvinte, ca s─â ne aducem aminte de acele vremuri. ┼×i cuvintele mele sunt urm─âtoarele: “┼óine┼úi minte trei cuvinte: Mircea Cosma pre┼čedinte!”ÔÇŁ, spunea atunci Vlad Cosma.

├Än Parlament, Vl─âdu┼ú s-a remarcat ca iubit al fostei secretare a lui Liviu Dragnea, C─ât─âlina ┼×tef─ânescu. ┼×i ca deputat pentru care Parlamentul a refuzat ridicarea imunit─â┼úii.

La urm─âtoarele alegeri, Mircea Cosma a trimis-o ├«n parlament pe fiica lui, Andreea. Ca s─â nu atrag─â aten┼úia, a plasat-o, ini┼úial, pe loc neeligibil. Apoi, doi dintre cei ale┼či – primarul din Cornu, Cornel Nanu, ┼či vicepre┼čedinta Consiliului Jude╚Ťean, Ludmila Sf├órloag─â, s-au retras, pentru c─â le-ar fi cerut-o electoratul.

Reporter: ├Än momentul ├«n care v-a┼úi anun┼úat candidatura ┼či v-a┼úi ├«nscris pe listele parlamentare nu a┼úi luat ├«n calcul ┼či faptul c─â era┼úi deja primar aici ├«n Cornu?

Cornel Nanu: Ba da, am luat ├«n considerare, dar probabil c─â m-a luat valul atunci ┼či am considerat c─â e o cinste pentru mine ca s─â fiu candidat pe lista parlamentarelor. Dac─â colegii mei mi-au f─âcut aceast─â propunere din organiza┼úia de partid jude┼úean─â, am zis domne, nu oricine are posibilitatea asta. Faptul c─â mi-au f─âcut aceast─â propunere la vremea respectiv─â am acceptat-o. A┼ča cum v─â spun, peste trei luni de┬ázile m-am r─âzg├óndit ┼či am zis merg mai departe s─â duc proiectele pe care le am ├«ncepute pentru satul meu, s─â continu─âm modernizarea satului rom├ónesc ┼či localitatea Cornu s─â ajung─â la standarde europene a┼ča cum mi-am propus.

Reporter: Aţi renunţat la acel post pentru a-i face loc fiicei domnului Mircea Cosma?

Cornel Nanu: ┼×tiu acest fapt. E o dezinformare. Andreea Cosma, deputatul Andreea Cosma nu a intrat pe liste ├«n locul deputatului Cornel Nanu. La vremea respectiv─â Andreea Cosma a intrat ├«n locul vicepre┼čedintelui Ludmila Sf├órloag─â, care la timpul respectiv era consilier jude┼úean, dup─â care a ajuns vicepre┼čedintele Consiliului Jude┼úean. ├Än locul meu a intrat un b─âiat – R─âzvan Ursu. El a fost cel care a intrat ├«n locul meu. Nu are nicio leg─âtur─â. Dar fiindc─â s-a ├«nt├ómplat ┼či este situa┼úia politic─â care este acum a fost aceast─â dezinformare.

Reporter: Aţi avut discuţii cu domnul Mircea? Vi s-a propus?

Cornel Nanu: Am avut discu┼úii cu domnul Cosma, dar niciodat─â nu mi s-a f─âcut asemenea propunere. Cu tot respectul pe care ├«l am eu fa┼ú─â de d├ónsul, dar uita┼úi-v─â la mine – eu nu sunt persoana ├«n care domnul Cosma s─â ├«┼či fi permis s─â fac─â o asemenea propunere.

Contactat─â telefonic, vicepre┼čedintele CJ Prahova Ludmila Sf├órloag─â spune c─â nici ea nu a renun┼úat la postul de deputat ├«n favoarea fiicei Mircea Cosma.

Ludmila Sf├órloag─â: Eu sunt vicepre┼čedinta Consiliului Jude┼úean Prahova. Eu consider c─â la Consiliul Jude┼úean fac mult mai mult pentru locuitorii Prahovei dec├ót a┼č fi f─âcut ├«n Parlament. ┼×i din cauza aceasta ┼či decizia luat─â de organiza┼úia jude┼úean─â a fost s─â continui la Consiliul Jude┼úean, nu c─â m─â dau deoparte.

Reporter: V-aţi înscris pe listă. Decizia a venit după?

Ca s─â ajut partidul, ca s─â ajut partidul, pentru c─â sunt o persoan─â foarte cunoscut─â ├«n jude┼ú ┼či puteam s─â ajut partidul.

Andreea Cosma s-a afirmat ┼či ea ├«nc─â din primele luni, mai ales prin ┼úinute ┼či dup─â ce s-a certat cu un membru al opozi┼úiei.

ÔÇ×Ori te ard pe tine, ori ├«l ard pe cel─âlalt. Acolo e cu paradeal─â la cet─â┼úeniÔÇŁ, spunea Andreea Cosma.

Dosarele penale ale familiei Cosma

Problemele penale ale familiei Cosma au ├«nceput ├«n februarie 2014. Mircea Cosma a fost re╚Ťinut de procurorii DNA, cu propunere de arestare preventiv─â, ├«ntr-un dosar de corup╚Ťie ├«n care apare ╚Öi fiul s─âu, Vlad Cosma. Este acuzat de sprijinirea unui grup infrac╚Ťional organizat ╚Öi folosirea influen╚Ťei. Mircea Cosma ar fi luat mit─â peste 4,4 milioane de lei de la patronii unor firme, pentru ca acestea s─â primeasc─â, ├«n schimb, de la Consiliul Jude╚Ťean, contracte supraevaluate pentru ├«ntre╚Ťinerea drumurilor.

A ajuns la judecarea mandatului de arestare cu ambulan┼úa condus─â chiar de ┼čeful institu┼úiei din Prahova.

Reporteri: Domnule Cosma, cum vă simţiţi?

Mircea Cosma: Încă în viaţă.

Reporteri: Vă simţiţi bine?

Mircea Cosma: Mă duc să mă internez înapoi.

Procurorii au spus c─â Mircea Cosma primea mita de la firmele c├ó┼čtig─âtoare ale licita┼úiilor, prin intermediul unor contracte de v├ónzare fictiv─â a unor terenuri. ├Än 2010, Mircea Cosma ar fi v├óndut, cu 200 de mii de lei, dou─â terenuri, pe care anterior le cump─ârase cu 11 mii de lei ┼či care erau pe numele cumnatei sale.

Anchetatorii spun c─â, ├«n total, ├«n perioada 2010 – 2011, ├«n calitate de pre┼čedinte al Consiliului Jude┼úean Prahova, a pretins de la reprezentantul unei firme din jude┼úul Prahova suma de 900.000 de lei, din care a primit doar 550.000 de lei. Mita ar fi fost disimulat─â ├«n contravaloarea unor suprafe┼úe de teren arabil situate ├«n extravilanul unor localit─â┼úi din Prahova.

Banii ajungeau în posesia inculpaţilor prin intermediul a două firme controlate de Răzvan Alexe.

Trei martori au declarat c─â sumele de bani erau ridicate numerar de la unit─â┼úi bancare, aduse ├«n saco┼če ┼či ├«mp─âr┼úite la punctul de lucru al societ─â┼úilor controlate de Alexe.

Lucr─ârile publice vizau asfaltarea sau desz─âpezirea a trei drumuri jude┼úene. La o licita┼úie pentru asfaltare au participat 8 firme, ┼čapte dintre ele fiind descalificate pe motiv c─â nu au depus toate documentele cerute. Ele aveau o ofert─â de pre┼ú mai mic─â dec├ót societatea favorizat─â.

Procurorii spun c─â a fost o ├«n┼úelegere ├«ntre firmele perdante care au depus documenta┼úie incomplet─â, tocmai pentru a c├ó┼čtiga firma cu oferta cea mai mare ca pre┼ú, dar cu actele complete. Altfel spus, acestea au participat formal la licita┼úiile organizate de Consiliul Jude┼úean Prahova.

Pentru desz─âpezirea jude┼úului ├«n anul 2012 – 2013, Consiliul Jude┼úean Prahova nu a organizat licita┼úii publice, ci a ├«ntocmit o serie de referate care au sus┼úinut existen┼úa unor situa┼úii de urgen┼ú─â, astfel ├«nc├ót contractele au fost oferite direct, f─âr─â anun┼ú de participare.

Reporter: Vă consideraţi vinovat?

Mircea Cosma: Nu.

Cosma a invocat o serie de alerte meteo de vreme rea, însă acestea au fost transmise după ce s-a constatat starea de urgenţă.

ÔÇ×Conform prognozelor meteorologice ar─âtate, ├«n perioada 01.11.2012 – 26.12.2012, ├«n jude┼úul Prahova nu se semnalau condi┼úii meteorologice excep┼úionale, ci doar ninsori slabe ├«n zona de munte, ├«ncep├ónd cu ziua de 07.12.2012ÔÇŁ, se arat─â ├«n rechizitoriul DNA.

La instanţă, Răzvan Alexe a recunoscut toate acuzaţiile. Un alt dosar în care Mircea si Vlad Cosma au fost cercetaţi este dosarul Herţanu.

Mircea Cosma este acuzat că ar fi făcut presiuni asupra unui funcţionar din subordine pentru a acorda unei firme agreate un contract pentru canalizarea din Comarnic.

Fiul s─âu, Vlad Cosma, este acuzat c─â a f─âcut interven┼úii pentru numirea ├«n func┼úii de conducere a unor persoane apropiate ┼či c─â a ob┼úinut informa┼úii confiden┼úiale de la Hidro Prahova, societate la care Consiliul Jude┼úean Prahova este ac┼úionar majoritar.

├Än acest dosar mai sunt cerceta┼úi Cristian Her┼úanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta, ┼či fostul deputat Sebastian Ghi┼ú─â, fugit din ┼úar─â.

Potrivit procurorilor, grupul infrac┼úional a deturnat ╚Öi ┼či-a ├«nsu┼čit aproape 8 milioane de lei.

Nici Andreea Cosma nu a sc─âpat de acuza┼úii. Ea a fost trimis─â ├«n judecat─â ├«n decembrie 2015, ├«n dosarul ÔÇ×Ciuperceasca”, dup─â ce a autentificat, ├«n calitate de notar public, v├ónzarea Parcului industrial de la Plopeni la un pre┼ú subevaluat cu 17,6 milioane de lei. Cosma este acuzat─â de complicitate la abuz ├«n serviciu.

Dosarul se judecă la instanţa supremă. Până la acest moment au fost audiaţi mai mulţi martori, următorul termen fiind stabilit pentru 28 februarie.

├Än 2008, parcul Industrial Plopeni avea ca ac┼úionar unic Consiliul Jude┼úean Prahova. Atunci, pre┼čedintele Consiliului de Administra┼úie al Parcului, D─ânu┼ú Marcel Cornea, a fost ├«mputernicit de c─âtre Florin Serghei Anghel, care asigura conducerea jude┼úului ├«mpreun─â cu Mircea Cosma, s─â v├ónd─â terenurile fostei unit─â┼úi militare dup─â ce Consiliul Jude┼úean a investit ├«n dotarea terenurilor cu instala┼úii de ap─â ┼či gaz metan.

Cornea a v├óndut c─âtre 9 firme mai multe bunuri mobile ┼či imobile ale parcului industrial, f─âr─â ca acestea s─â fi fost evaluate, f─âr─â desf─â╚Öurarea unei licita╚Ťii publice.

Procurorii spun c─â Andreea Cosma, ├«n calitate de notar public, ┼čtia c─â reprezentan╚Ťii Plopeni Industrial Parc v├ónd ilegal activul ÔÇ×Ciuperceasca”, f─âr─â organizarea unei licita╚Ťii publice. Ea a autentificat contractele de v├ónzare cump─ârare a terenurilor ├«n vara lui 2008.

ÔÇ×├Än calitate de notar public, inculpata Cosma Andreea avea obliga╚Ťia s─â verifice situa╚Ťia juridic─â a bunului imobil v├óndut ╚Öi s─â resping─â solicitarea de autentificare ca urmare a nerespect─ârii dispozi╚Ťiilor legale care permit ├«nstr─âinarea bunurilor apar╚Ťin├ónd unit─â╚Ťilor administrative-teritoriale ├«n contextul ├«n care a constatat c─â nu a fost organizat─â o licita╚Ťie public─â ├«n acest sens. V├ónzarea bunurilor apar╚Ťin├ónd domeniului public sau privat se face prin licita╚Ťie public─â, organizat─â ├«n condi╚Ťiile legiiÔÇŁ, se arat─â ├«n rechizitoriul DNA.

Pentru recuperarea prejudicului, DNA a pus sechestru pe trei apartamente din Bucure┼čti ale Andreei Cosma.

Averea Andreei Cosma este impresionant─â. Are peste 10 mii de metri p─âtra┼úi de teren la P─âulesti, o zon─â bogat─â din apropierea Ploie┼čtiului. Mai are un teren ┼či dou─â locuin┼úe ├«n Bucure┼čti, plus una ├«n Ploie┼čti. Are bijuterii de 80 de mii de dolari. Are depozite de 138 de mii de dolari ├«ntr-o banc─â ├«n Beirut pe numele fiicei sale. Anul trecut a ├«ncasat 236 de mii de lei din activit─â┼úi notariale, 35 de mii de dolari a primit de la fostul so┼ú, pentru cre┼čterea copilului ┼či 55 de mii de euro din dob├ónzi bancare.

├Än toamna lui 2016, Mircea Cosma a fost condamnat de instan┼úa suprem─â la o pedeaps─â de 8 ani ├«nchisoare, hot─âr├órea nefiind definitiv─â. Fiul s─âu, Vlad Cosma, a primit 5 ani ├«nchisoare, iar denun┼ú─âtorul R─âzvan Alexe a primit 2 ani ┼či jum─âtate cu suspendare. Instan┼úa a r─âmas ├«n pronun┼úare, pentru o decizie definitiv─â, termenul stabilit fiind pe 5 martie