Condamnari

ICCJ/David SPOVEDITU, fost ministru MAI, a luat 5 Bastoane de BULAU­čśÄ

Fostul ministru de Interne Cristian David a fost condamnat la 5 ani de ├«nchisoare cu executare de magistra╚Ťii instan╚Ťei supreme, dup─â trei am├ón─âri. Judec─âtorii au decis ╚Öi confiscarea sumei de 500.000 de euro ce a reprezentat mita primit─â.

Decizia magistra╚Ťilor de la ├Äncata Curte de Casa╚Ťie ╚Öi Justi╚Ťie este ├«n prim─â instan╚Ť─â.

La termenul din 12 septembrie al procesului, avoca┼úii lui Cristian David au cerut ca procesul s─â fie reluat, invoc├ónd ├«nlocuirea unui magistrat, motiv care a dus la decizia de reluarea a proceselor ├«n cazul lui Liviu Dragnea ┼či al lui C─âlin Popescu T─âriceanu. Solicitarea ap─âr─âtorilor lui Cristian David a fost respins─â.

Cristian David a fost trimis ├«n judecat─â de DNA ├«n 16 iulie iulie 2015, al─âturi de Gheorghe Doliu, Valeriu Roger Ni┼úescu, fostul ┼čef de cabinet al lui David, ┼či Marian Cristinel B├«giu, prefect al jude┼úului Buz─âu la data comiterii faptei.

├Än rechizitoriu, procurorii au ar─âtat c─â, ├«n calitate de ministru al Internelor ┼či Reformei Administrative, ├«n cursul anului 2007, prin intermediul lui Ni┼úescu, Cristian David a pretins, iar, ├«n luna februarie 2008, a primit 500.000 de euro de la un denun┼ú─âtor, beneficiar al unor drepturi litigioase.

Suma respectiv─â ar fi fost pretins─â ┼či primit─â de David pentru a-┼či exercita atribu┼úiile de ├«ndrumare ┼či coordonare a activit─â┼úii prefec┼úilor ├«ntr-o modalitate care s─â asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 hectare, aflat ├«n intravilanul municipiului Buz─âu, de c─âtre Comisia jude┼úean─â pentru stabilirea dreptului de proprietate. Cristian David ar fi luat leg─âtura cu Marian B├«giu, prefect al jude┼úului Buz─âu la acea dat─â, solicit├óndu-i ajutorul ├«n acest sens.

├Än schimbul promisiunii de exercitare a influen┼úei, Valeriu Roger Ni┼úescu, ├«n calitate de ┼čef de cabinet al ministrului de Interne ┼či Reformei Administrative ar fi pretins ┼či primit de la aceea┼či persoan─â 600.000 euro.

Pentru ÔÇ×sprijinul oferitÔÇŁ, cu prilejul unei alte ├«nt├ólniri, Cristinel B├«giu ar fi pretins de la denun┼ú─âtor 1.000.000 de euro ┼či ar fi primit, ├«ntr-un final, 700.000 de euro. B├«giu ar fi dispus totodat─â ca transferul banilor s─â se realizeze prin intermediul conturilor personale ale inculpatului Doloiu Gheorghe. Acest lucru s-ar fi ┼či ├«nt├ómplat dup─â ce Comisia jude┼úean─â pentru stabilirea dreptului de proprietate a emis titlul de proprietate asupra terenurilor ├«n suprafa┼ú─â de 15 hectare.

Totodat─â, pentru a masca originea sumelor primite cu titlu de mit─â ┼či pentru a evita tragerea la r─âspundere penal─â, ar fi fost ├«ncheiate mai multe contracte de v├ónzare – cump─ârare, av├ónd ca obiect tranzac┼úii imobiliare fictive ├«ntre persoanele implicate.

La finalul lunii mai, fostul pre┼čedinte al Consiliului Jude┼úean Buz─âu Cristinel B├«giu a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Bucure┼čti, la doi ani de ├«nchisoare cu executare ├«ntr-un alt dosar, ├«n care a recunoscut c─â a primit 75.000 de euro mit─â de la fostul director al RA-APPS Georgian Surdu