Condamnari

ICCJ/BERCA, fost MINISTRU de Interne, Condamnat definitiv la 2 ani de Bulau/Putina Lamaie­čśÄ

 

112619_1Gabriel Berca, fost ministru de Interne ├«n guvernarea Boc, a fost condamnat joi la ├«nchisoarea cu executare pentru trafic de influen╚Ť─â. Pedeapsa este definitiv─â, ├«n prim─â instan╚Ť─â el fiind condamnat la trei ani de ├«nchisoare cu executare. Magistra╚Ťii au decis ╚Öi confiscarea ╚Öp─âgii de┬á92.500 de euro.

gabriel berca AGERPRES 1
FOTO: Agerpres

├Än prim─â instan╚Ť─â, ├«n mai 2016, fostul ministru de Interne Gabriel Berca a fost condamnat la trei ani de ├«nchisoare cu executare pentru trafic de influen┼ú─â ├«n form─â continuat─â, dup─â ce acesta ┼či fostul deputat Mihai Banu, condamnat ├«n acela┼či dosar, a primit ├«n total 185.000 euro de la un om de afaceri.

Ast─âzi, magistra╚Ťii de la ICCJ au decis condamnarea la ├«nchisoare cu executare pentru o durat─â de doi ani ╚Öi confiscarea sumei de 92.500 de euro.

├Än acela┼či dosar, fostul deputat Mihai Banu a primit trei ani ┼či jum─âtate ├«nchisoare cu executare, tot pentru trafic de influen┼ú─â.┬áDe asemenea, Lucian Banu, fiul lui Mihai Banu, a r─âmas cu pedeapsa de doi ani ├«nchisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influen┼ú─â.

Procurorii l-au acuzat pe fostul ministru din perioada 2010-2012 c─â a primit┬á92.500 de euro, ├«n mai multe tran┼če, de la un om de afaceri pentru a interveni pe l├óng─â membrii guvernului s─â aloce o sum─â de bani c─âtre o prim─ârie din jude┼úul Bac─âu cu care respectivul patron avea contracte pentru executarea unor lucr─âri ├«n domneiul construc┼úiilor.

├Än acela┼či dosar, magistra┼úii l-au condamnat la trei ani ┼či jum─âtate de ├«nchisoare, cu executare, pentru aceea┼či infrac┼úiune, pe fostul deputat Mihai Banu, ├«n timp ce fiul acestuia, Lucian Banu, a primit o condamnare de doi ani de ├«nchisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influen┼ú─â.

Potrivit procurorilor DNA, Gabriel Berca, Mihai Banu ┼či fiul acestuia, Lucian Banu, au primit ├«n total, de la omul de afaceri Viorel Rusu, 220.000 de euro, din care fiul deputatului a luat 150.000, restul banilor fiind ├«mp─âr┼úi┼úi ├«n mod egal de Berca ┼či deputatul Banu. Banii au fost achita┼úi ├«n trei tran┼če, ├«n perioada 12 august 2010 – 22 iulie 2011.

În schimbul acestor bani, afirmau procurorii DNA, Berca urma să intervină pe lângă membrii Guvernului, prin folosirea influenţei personale, pentru a aloca 5,6 milioane de lei Primăriei Ardeoani. Suma de bani ce urma să fie alocată reprezenta contravaloarea lucrărilor executate de firma de construcţii deţinută de Viorel Rusu.

ÔÇ×Din cei 220.000 euro, la solicitarea inculpatului Banu Mihai, beneficiind de complicitatea fiului s─âu, Banu Lucian, suma de 150.000 lei a fost remis─â de c─âtre omul de afaceri, sub pretextul achizi┼úion─ârii unui teren de la o persoan─â indicat─â de Banu Mihai. Astfel, la data de 11 august 2010, ├«ntre persoana respectiv─â, ├«n calitate de promitent-v├ónz─âtor ┼či firma omului de afaceri, ├«n calitate de promitent-cump─âr─âtor, s-a ├«ncheiat un antecontract de v├ónzare-cump─ârare pentru un teren arabil ├«n suprafa┼ú─â de 10.000 mp, situat ├«n extravilanul unei comune, pre┼úul v├ónz─ârii fiind stabilit la suma de 150.000 leiÔÇŁ, potrivit rechizitoriului DNA.

Gabriel Berca ┼či Mihai Banu au fost aresta┼úi preventiv pe 9 iulie 2015, iar dup─â trei luni judec─âtorii au decis ├«nlocuirea m─âsurii cu arestul la domiciliu. Pe 12 februarie 2016, cei doi fo┼čti demnitari au fost pu┼či sub control judiciar