Anchete DNA

ICCJ: Perioada plina de PROVOCARI/MINCIUNA, IMPOSTURA, MANIPULAREA stau cu REGELE la Masa !

 

media-147833598102430800

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Cristina Tarcea, a declarat vineri, la Alba Iulia, ca este o „perioada plina de provocari, in care minciuna, impostura, manipularea stau cu regele la masa”, o perioada in care „toata lumea pretinde” ca este specialista in drept.

„Independenta, impartialitatea justitiei sunt elemente fundamentale in evolutia unei societati cu adevarat democratica. Singurul factor de echilibru si stabilitate intr-o societate democratica este justitia, ori cat de mult nu ar agrea unii aceasta idee. (…) Este foarte important ca sistemul de drept romanesc sa cunoasca legi care sa cuprinda garantii adecvate in ceea ce priveste independenta si impartialitatea justitiei”, a declarat Cristina Tarcea in cadrul unei conferinte organizate de Curtea de Apel Alba Iulia si Baroul Alba.

Presedintele ICCJ a mentionat ca este foarte important ca „un act decent de justitie” sa se realizeze in conditiile unei „finantari decente” a sistemului de justitie, subliniind ca, din punctul sau de vedere, ceea ce este mai presus de toate acestea este „calitatea” persoanelor care sunt chemate sa faca justitie.

„Spun asta pentru ca, cunoastem cu totii, trecem printr-o perioada plina de provocari, in care minciuna, impostura, manipularea stau cu regele la masa, ca sa citez un clasic poet roman. E o perioada in care toata lumea pretinde ca este specialista in drept si pretinde ca actul de justitie sa fie realizat potrivit valorilor ce doresc sa ni le impuna. Eu cred ca numai calitatea umana a celor care sunt chemati sa faca actul de justitie ne poate ajuta sa depasim aceste momente”, a afirmat Cristina Tarcea, citata de Agerpres.

Presedintele ICCJ a adaugat ca un alt lucru important pentru asigurarea independentei si impartialitatii justitiei este unitatea.

„Si acesta este un element care a justificat prezenta mea de astazi. Pentru ca observam cu totii eforturile aproape disperate de a sadi neincrederea in actul de justitie si dezbinarea intre diferitele categorii de profesionisti ai justitiei. Ma refer la dezbinarea ce se incearca a fi sadita intre judecatori, avocati, procurori etc, etc. In realitate, un act de justitie, legal, decent si care raspunde tuturor exigentelor europene nu poate fi realizat, savarsit decat prin cooperarea institutionala, profesionala a tuturor acestor categorii – judecatori, procurori, avocati, care trebuie sa se bucure de un statut bine conturat, de o inalta competenta profesionala si, mai ales, de un comportament mai presus de orice indoiala”, a mai spus Tarcea.

Sefa instantei supreme a apreciat ca evenimentul desfasurat vineri la Alba Iulia, la care au fost prezenti peste 400 de avocati si magistrati, nu face altceva decat sa transmita un mesaj de unitate. „O unitate in care eu cred, cu toate derapajele care, trebuie sa recunoastem, se mai inregistreaza si de o parte si de alta. Si mai sper din tot sufletul ca acest mesaj de unitate sa fie inteles de cei care trebuie sa-l inteleaga”, a declarat Cristina Tarcea.

Ea a precizat ulterior presei ca atunci cand a facut aceasta afirmatie s-a referit la „toata lumea”, respectiv la puterea executiva, la puterea legislativa, la puterea judecatoreasca.

„Intr-adevar, trecem printr-un moment de provocare, iar unitatea este extrem de importanta, pentru ca unitatea nu face altceva decat sa probeze independenta unui sistem judiciar”, a adaugat aceasta.

Presedintele ICCJ a participat vineri la conferinta „Independenta si impartialitatea justitiei in jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului”, organizata de Curtea de Apel Alba Iulia si Baroul Alba, in colaborare cu Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Uniunea Avocatilor Europeni

81bac7d1ea3d8f05e84fe624b98496c0-1 Magistratii sunt pe baricade. Sefa Curtii Supreme le cere imperios penalilor Dragnea si Tariceanu sa respecte legeaJudecatoarea Cristina Tarcea, sefa ICCJ, refuza „mita” lui Dragnea: „Nu-mi trece prin cap sa ma mut intr-o casa de protocol”