Anchete DNA

Horror/Spitalul de boli infectioase Timisoara a intrat in Faliment/Pe 3 aprilie pune lacat la Poarta/Grindene, Alinuto, Busoiule, Robule, ce faceti, Frecati Menta?!­čśł

Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara isi inchide portile. Nu mai sunt bani, numai datorii

Spitalul de Boli Infec╚Ťioase Victor Babe╚Ö din Timi╚Öoara ├«╚Öi va ├«nchide, de luni, 3 aprilie, por╚Ťlie. Reprezentan╚Ťii spitalului nu mai au bani pentru a pl─âti utilit─â╚Ťile, angaja╚Ťii ╚Öi tot ce ╚Ťine de cheltuieli. Problema este c─â nu primesc suficien╚Ťi bani de la Casa Na╚Ťional─â de Asigur─âri de S─ân─âtate pentru c├ó╚Ťi pacien╚Ťi interneaz─â ╚Öi trateaz─â, spun ace╚Ötia. Fiind cel mai mare spital de boli infec╚Ťioase din vest, la unitatea sanitar─â de la P─âdurea Verde vin pacien╚Ťi cu afec╚Ťiuni grave din toat─â ╚Ťara. Ace╚Ötia trebuie trata╚Ťi, iar banii se consum─â. Nu sunt ├«ns─â ╚Öi deconta╚Ťi ├«n totalitate de Casa de Asigur─âri, motiv pentru care spitalul are nevoie de fonduri.

Reprezentan╚Ťii unit─â╚Ťii medicale sunt hot─âr├ó╚Ťi ca de luni, 3 aprilie, s─â nu mai interneze pacien╚Ťi. Nu mai au resursele necesare pentru a-i trata. Vor r─âm├óne interna╚Ťi cei care sunt deja ├«n saloanele spitalului, iar pentru ceilal╚Ťi nu vor mai avea alternativ─â. Mai ales c─â spitalul s-a confruntat ├«n ultimele luni cu epidemia de rujeol─â, toate cazurile grave venind din jude╚Ťele vecine Timi╚Öului.

ÔÇ×P├ón─â acum am ├«ncercat ├«n fel ╚Öi chip. Acum este cea mai mic─â valoare de contract cu Casa Jude╚Ťean─â se Asigur─âri de S─ân─âtate (CJAS) din c├óte am avut, ├«n condi╚Ťiile ├«n care noi suntem ├«n plin─â epidemie cu sute ╚Öi sute de cazuri peste valoarea de contract. Este o formul─â de calcul adoptat─â prin hot─âr├óre de guvern. Noi, ├«n acea formul─â de calcul, putem primi maximul. Dar maximul acela pe care ni-l permite contractul cadru nou─â nu ne ajunge. Avem multe cazuri peste acea valoare de contract. Ar trebui ├«nc─â cel pu╚Ťin 600.000 de lei de lun─â doar ca s─â nu continui s─â fac arierate (datorii mai mari de 90 de zile). Plata pentru tot, utilit─â╚Ťi, salarii. Prim─âria, de╚Öi poate s─â ne pl─âteasc─â utilit─â╚Ťi, refuz─â acest lucru. Noi suntem singurii care avem dep─â╚Öiri de contract. De abia ne ajung banii de salarii, ├«n condi╚Ťiile cre╚Öterilor salariale care au fost. Noi nu vom mai putea s─â pl─âtim nimic. Avem datorii din decembrie, la ap─â, curent, canal. Suntem hot─âr├ó╚Ťi s─â nu mai intern─âm al╚Ťi pacien╚Ťi, de luni. Vom trata exclusiv pacien╚Ťii care sunt interna╚Ťi, ├«n acel moment, ├«n spital. Conform hot─âr├órii de guvern privitoare la contractul cadru noi putem ajunge la un maxim, dar acest maxim nu ne ajungeÔÇŁ, a spus Voichi╚Ťa L─âzureanu, managerul spitalului.

Ar trebui format─â o comisie la nivel na╚Ťional din care face parte reprezentantul spitalului, al casei jude╚Ťene, al autorit─â╚Ťii locale ╚Öi al Casei Na╚Ťionale de Asigur─âri de S─ân─âtate care s─â g─âseasc─â o solu╚Ťie pentru a debloca situa╚Ťia.

Practic, datoriile spitalului vin din diferen╚Ťa de bani dintre cazurile tratate efectiv ├«n spital ╚Öi cazurile decontate de Casa Jude╚Ťean─â de Asigur─âri de S─ân─âtate (CJAS) Timi╚Ö. Spitalul are, ├«nc─â din 2016, o sum─â de 1.822.499 lei care reprezint─â servicii medicale nedecontate de c─âtre CJAS. De╚Öi acei pacien╚Ťi au fost interna╚Ťi ├«n spital ╚Öi trata╚Ťi, spitalul nu prime╚Öte bani de la CJAS pentru acest lucru. Unitatea medical─â┬áa ├«nchis anul 2016 cu pl─â╚Ťi restante de aproape 3 milioane de lei, din care arierate (pl─â╚Ťi restante cu o vechime mai mare de 90 de zile) de 2 milioane de lei.

Situa╚Ťia pe 2017 nu este deloc ÔÇ×rozÔÇŁ. Din luna ianuarie p├ón─â ├«n 28 martie, la Spitalul Victor Babe╚Ö din Timi╚Öoara au fost contractate ╚Öi pl─âtite 1.405 cazuri de pacien╚Ťi acu╚Ťi (├«n valoare de 3.220.365 lei), dar au fost realizate efectiv, tratate ├«n spital, 1809 cazuri (├«n valoare de 4.146.363 lei). Practic, spitalul a avut o prezen╚Ť─â mai numeroas─â a cazurilor acute, tratate, dar nepl─âtite. Rezult─â o diferen╚Ť─â de 926.000 lei ÔÇô valoare nedecontat─â de CJAS. Adic─â pacien╚Ťi trata╚Ťi, interna╚Ťi, dar tratamentul lor nu a fost pl─âtit de CJAS.

Acum, reprezentan╚Ťii Spitalului Victor Babe╚Ö din Timi╚Öoara trebuie s─â semneze un nou contract cu CJAS, pe ╚Öapte luni, pentru decontarea acestor cazuri. Nu o vor face ├«ns─â. Dac─â p├ón─â acum, ├«n 2017, primeau 1.073.000 lei pe lun─â de la CJAS, suma propus─â, din aprilie, timp de ╚Öapte luni, este de 999.000 lei pe lun─â.

Contractul cu CJAS este format din decontare servicii medicale în spitalizare continuă cazuri acute (DRG), decontare servicii medicale în spitalizare continuă cazuri pacienţi cronici, decontare pacienţi în spitalizare de zi, decontare servicii medicale în ambulatoriu, programe naţionale de sănătate.

ÔÇ×Problema noastr─â este strict legat─â de decontarea pacien┼úilor interna┼úi ├«n spitalizare continu─â tip acu┼úi (DRG), adic─â acei pacien┼úi care au o boal─â acut─â ┼či care nu pot fi planifica┼úi, pu┼či pe liste de a┼čteptare sau ├«ndruma┼úi ├«n alte unit─â┼úi sanitare, pentru c─â nu mai exist─â ├«n Vestul ┼ú─ârii alt spital de acest profil. toate sec┼úiile/compartimntele de boli infec┼úioase din jude┼úele ├«nvecinate ÔÇô practic din toat─â ┼úara- vin spre internare ├«n spitalul nostru, ╚Öi, evident, sunt forme severe, supraacute de boal─â cu insuficien╚Ťe de organ, care consum─â enorm din bugetul spitalului nostruÔÇŁ, a spus Voichi╚Ťa L─âzureanu, directorul Spitalului de Boli Infec╚Ťioase Victor Babe╚Ö Timi╚Öoara.

Practic, pentru a se debloca situa╚Ťia, iar por╚Ťile spitalului s─â r─âm├ón─â deschise, ar trebui ca CJAS s─â m─âreasc─â suma pe care o deconteaz─â spitalului, ar fi una dintre solu╚Ťii. CJAS aplic─â ├«ns─â formulele de calcul venite de la nivel central, iar lucrurile se pot schimba doar prin constituirea unei comisii care s─â determine schimbarea de la Bucure╚Öti. O alt─â solu╚Ťie ar fi ca utilit─â╚Ťile (ap─â, canal, gaz etc.) s─â fie pl─âtite de Prim─âria Timi╚Öoara, a╚Öa spitalul ar mai avea o gur─â de aer. Directorul spitalului spune ├«ns─â c─â s-a lovit de refuzul reprezentan╚Ťilor prim─âriei de a face acest lucru.

├Än aceste zile, spitalul nu mai are pe unde ÔÇ×scoate c─âma╚ÖaÔÇŁ, e plin de datorii ╚Öi nu mai poate continua ├«n acest ritm. A decis s─â ├«nchid─â u╚Öile. Nu d─â pacine╚Ťii afar─â, dar de luni nu va mai primi al╚ŤiiÔÇŽ

Reprezentan╚Ťii prim─âriei transmit c─â plata utilit─â╚Ťilor nu este o problem─â, le-au pl─âtit ╚Öi le vor pl─âti ├«n continuare. Reprezentan╚Ťii prim─âriei s-au deplasat deja la Spitalul Victor Babe╚Ö pentru a discuta cu reprezentan╚Ťii unit─â╚Ťii sanitare