Condamnari

HORROR/Secretul IMUNITATII Baronului de Tilorman, Liviu Dragnea, Condamnatul sef al Camerei Deputatilor­čśł

Liviu Dragnea: Ce am furat eu? Secretul imunit─â╚Ťii baronului de Teleorman ├«mbog─â╚Ťit de╚Öi a fost mereu bugetar | EPISODUL 1

R─âspunsul la ├«ntrebarea lui Liviu Dragnea este ├«n jude╚Ťul pe care l-a condus timp de zece ani c─âtre s─âr─âcie ╚Öi dezastru economic ├«n timp ce el, baronul local, se ├«mbog─â╚Ťea f─âr─â m─âsur─â. Este ├«n declara╚Ťiile de avere ale lui Dragnea ╚Öi ├«n situa╚Ťia economic─â a jude╚Ťului Teleorman.

Este, ├«n acela╚Öi timp, un r─âspuns care ╚Ťine de mecanismele folosite de to╚Ťi baronii locali, pentru c─â Dragnea e doar un exemplu, ÔÇŁmade in TeleormanÔÇŁ cu metode aplicate prin toat─â Rom├ónia.

V─â rog s─â ave╚Ťi r─âbdare s─â citi╚Ťi cu aten╚Ťie analiza mea. Este pu╚Ťin mai lung─â, pentru c─â trateaz─â o realitate cimentat─â ├«n 27 de ani, cu r─âd─âcini ├«n cei 40 de ani de comunism. La finalul textului ve╚Ťi vedea limpede cum a fost posibil ca Dragnea s─â ajung─â la o asemenea avere ╚Öi mai ales care e modelul pe care deja ├«l cloneaz─â pentru a-╚Öi asigura controlul total al Rom├óniei.
╚śmecheria din ├«ntrebarea lui Dragnea

Dragnea a fost foarte ╚Ömecher c├ónd a pus ├«ntrebarea ÔÇŁCe am furat?ÔÇŁ. A f─âcut-o de╚Öi discu╚Ťia cu el┬á era despre statutul lui de infractor pentru fraudarea referendumului. ╚śtia c─â nu a fost condamnat pentru furt calificat ╚Öi ca atare nu poate s─â primeasc─â un r─âspuns simplu la ├«ntrebarea adresat─â numai ╚Öi numai ca s─â devieze discu╚Ťia. Este ceva ce fac zilnic liderii PSD ╚Öi nu numai atunci c├ónd nu vor s─â r─âspund─â la alte ├«ntreb─âri mai importante.

├Än cazul Dragnea ├«ntrebarea care revolt─â milioane de oameni este de ce mai ocup─â acest om o func╚Ťie public─â, de╚Öi este infractor irevocabil.
Este o ├«ntrebare decent─â, normal─â, fireasc─â pentru orice persoan─â care este onest─â ╚Öi vrea s─â tr─âiasc─â ├«ntr-o ╚Ťar─â normal─â.


Dragnea nu putea să spună adevărul despre el, care ar suna cam așa:

Da, sunt un infractor dar nu m─â intereseaz─â asta ╚Öi m─â ╚Ťin cu din╚Ťii de func╚Ťie pentru c─â altfel merg la pu╚Öc─ârie. Am alte dosare unde risc condamnarea, dac─â nu folosesc puterea pe care o am de pe func╚Ťia pe care o ocup.

Dac─â nu schimb legile penale, dac─â nu schimb procurorii-╚Öefi, dac─â nu influen╚Ťez magistra╚Ťii cu puterea mea, risc s─â merg la pu╚Öc─ârie. De ce m-a╚Ö duce ca prostul la pu╚Öc─ârie c├ónd pot s─â scap folosind toat─â aceast─â putere?

╚śi nu numai c─â pot s─â scap. Pot s─â transform Rom├ónia ├«n Teleormanul meu. De asta nu ├«mi dau demisia, domnule Bot.

Asta am citit în privirea lui, în momentul în care a explodat pentru că l-am întrebat insistent de ce nu demisionează.
Liviu Dragnea nu a fost niciodat─â condamnat pentru furt, simplu sau calificat

Pre╚Öedintele Camerei Deputa╚Ťilor ╚Öi al PSD, Liviu Dragnea, nu a fost niciodat─â acuzat sau condamnat pentru nicio infrac╚Ťiune de furt. Nimic din ceea ce a f─âcut ca politician nu a generat p├ón─â acum dovezi care pot s─â constituie ceea ce Codul Penal nume╚Öte ÔÇŁelemente constitutive ale infrac╚ŤiuniiÔÇŁ. De drept a╚Öa stau lucrurile.

Din punct de vedere penal, Liviu Dragnea nu a comis niciodată o astfel de faptă sau nu a fost prins niciodată cu așa ceva.

A fost prins cu alte fapte penale ╚Öi chiar condamnat. Din capul locului fac, expres pentru avoca╚Ťii lui Dragnea, precizarea c─â nu ├«l acuz de comiterea infrac╚Ťiunii de furt simplu sau calificat, a╚Öa cum este ea definit─â ├«n Codul Penal. Vreau s─â fie acest lucru foarte clar pentru to╚Ťi cititorii.
Politicieni nu își fac vilele furând noaptea, cu roaba, cărămizi din vreun depozit

Niciun politician c─âruia i-au crescut vile, terenuri, magazine, hoteluri, firme ╚Öi ferme prin averea familiei, ├«n mod inexplicabil, f─âr─â ca acel politician s─â explice transparent, clar ╚Öi indubitabil mecanismele apari╚Ťiei acestor bunuri nu a fost acuzat vreodat─â de vreun procuror c─â a comis infrac╚Ťiunea de furt.

Mul╚Ťi au fost condamna╚Ťi pentru c─â au luat ╚Öpag─â. Mita nu e furt din punct de vedere legal. Al╚Ťii au fost condamna╚Ťi pentru abuz ├«n serviciu, dup─â ce au determinat prin autoritatea ╚Öi puterea din institu╚Ťiile conduse ca propriet─â╚Ťi administrate de aceste institu╚Ťii s─â intre ├«n posesia lor sau a familiei lor, prin interpu╚Öi.

Da, nu au luat ei sub bra╚Ť propriet─â╚Ťile, pe timp de noapte ╚Öi nu au fost prin╚Öi ├«n flagrant de poli╚Ťi╚Öti cu vilele sub bra╚Ť.

├Äns─â au fost condamna╚Ťi pentru c─â au ob╚Ťinut aceste bunuri prin comiterea altor infrac╚Ťiuni. Arhiva comunicatelor de pres─â ale DNA cu condamn─ârile politicienilor trimi╚Öi ├«n judecat─â pentru fapte de corup╚Ťie e plin─â cu astfel de exemple, acolo unde faptele au putut s─â fie instrumentate ╚Öi prezentate Judec─âtorilor.
Nimic nu poate explica legal și decent averile obscene ale baronilor bugetari

Exist─â ╚Öi baroni care au reu╚Öit p├ón─â acum s─â nu intre pe radarul Justi╚Ťiei pentru faptele prin care au reu╚Öit s─â se ├«mbog─â╚Ťeasc─â, aparent inexplicabil, de╚Öi au ocupat doar func╚Ťii publice pl─âtite cu salarii sau venituri relativ modeste. Legisla╚Ťia privind incompatibilit─â╚Ťile nu le permitea s─â fac─â afaceri care s─â poat─â justifica legal aceste averi.

Nu au descoperit comori ├«n codrii patriei ╚Öi nici nu le-a picat aur din cer. Cu toate acestea publicul afl─â din relat─ârile presei de investiga╚Ťii c─â ace╚Öti oameni au averi uria╚Öe chiar ╚Öi dup─â standarde occidentale.

Averi care sunt cu at├ót mai sfid─âtoare ╚Öi inexplicabile, cu c├ót sunt f─âcute ├«n zone foarte s─ârace ╚Öi economic aflate la p─âm├ónt. Jurnali╚Ötii de investiga╚Ťii au zugr─âvit un tablou indubitabil al unei averi aparent inexplicabile

Pre╚Öedintele infractor al Camerei Deputa╚Ťilor ╚Öi al PSD, Liviu Dragnea, a reu╚Öit o astfel de ÔÇŁperforman╚Ť─âÔÇŁ ├«ntr-un jude╚Ť care a s─âr─âcit sub domnia lui: Teleorman.

De ani de zile publicul vede investiga╚Ťii jurnalistice, imagini cu palate ╚Öi hoteluri, din care afl─â siderat c─â acest politician, bugetar toat─â via╚Ťa lui, este un nabab. Investiga╚Ťii chiar mai ample, realizate prin demersuri care au mers mult dincolo de grani╚Ťele Rom├óniei, expun propriet─â╚Ťi, bani ╚Öi afaceri secrete. (sursa: riseproject.ro)

Avem ├«n fa╚Ť─â un tablou cert ╚Öi indubitabil al unei averi imposibil de explicat, care a crescut de la an la an. Liviu Dragnea avea un apartament cu trei camere ╚Öi un Oltcit, c├ónd ╚Öi-a ├«nceput cariera politic─â ├«n Teleorman (sursa: Adevarul, martie 2017).

Acum declara╚Ťiile lui de avere con╚Ťin o agoniseal─â de mii de ori mai valoroas─â f─âr─â ca veniturile lui de bugetar s─â poat─â explica aceast─â evolu╚Ťie. ╚śi aceasta este doar averea admis─â legal de acest politician.

Totul pare ├«nv─âluit ├«ntr-un aparent mister. Spun aparent pentru c─â, ├«n acela╚Öi timp, pentru orice persoan─â c├ót de c├ót obiectiv─â este de domeniul eviden╚Ťei s─â-╚Öi explice singur─â cum putea un baron dintr-un jude╚Ť s─ârac s─â devin─â at├ót de bogat.

Nu poate să-și explice averea, dar întreabă teribil de nervos: Ce am furat?

Momentul c├ónd Liviu Dragnea s-a enervat, s-a uitat la mine cu o privire de interlop care e pe punctul s─â te lichideze ╚Öi m-a ├«ntrebat ce a furat el, expune tupeul incredibil al acestui politician. Niciodat─â Dragnea nu ╚Öi-a explicat c├ót de c├ót logic, ra╚Ťional ╚Öi decent averea uria╚Ö─â, cu toate acestea pune non╚Öalant ├«n strad─â, ├«n fa╚Ťa camerelor de luat vederi ale tuturor televiziunilor, o astfel de ├«ntrebare.

O face cu siguran╚Ťa celui care ╚Ötie c─â, din punct de vedere legal, este aproape imposibil s─â-i fie dovedite faptele din spatele averii obscene. Este o situa╚Ťie care genereaz─â de ani de zile din partea publicului o ├«ntrebare legitim─â pe care zilele acestea mii de persoane au pus-o iar pe re╚Ťele sociale:

De ce nu e anchetat penal pentru tot ce nu poate explica?

├Än╚Ťelegerea situa╚Ťiei lui Dragnea, care e situa╚Ťia tuturor baronilor locali genera╚Ťi ├«n Rom├ónia din 1990 p├ón─â azi, este r─âspunsul la ├«ntrebarea de mai sus. Politicienii corup╚Ťi nu emit deliberat legisla╚Ťie de control a averilor ca s─â nu fie ├«ntreba╚Ťi de unde au vilele ╚Öi conturile.

Primul r─âspuns banal de simplu

Primul r─âspuns, mai simplu, este c─â, timp de 27 de ani, clasa politic─â a avut grij─â s─â nu emit─â legisla╚Ťie care s─â permit─â verificarea retroactiv─â a averii. ├Än 1990, c├ónd Iliescu ╚Öi o ga╚Öc─â ├«ntreag─â format─â din foarte mul╚Ťi securi╚Öti conecta╚Ťi la Moscova punea la cale preluarea Rom├óniei s-a legiferat c─â ÔÇŁorice avere este prezumat─â a fi dob├óndit─â legalÔÇŁ.

╚śtiau c─â urmeaz─â s─â fure peste m─âsur─â ╚Öi au stabilit, printr-o prevedere legal─â, c─â nimeni nu poate s─â le verifice ulterior averile.

Totu╚Öi, pe m─âsur─â ce Rom├ónia mergea, mai greoi dar sigur, c─âtre Europa ╚Öi mai ales dup─â ce am aderat la UE, s-au impus legi privind corup╚Ťia ├«n special, legi care au ├«nceput s─â ating─â politicienii ├«mbog─â╚Ťi╚Ťi peste m─âsur─â.

Nu le sunt verificate averile cu totul, dar unii au fost ancheta╚Ťi ╚Öi condamna╚Ťi pentru faptele prin care au dob├óndit aceste averi, acolo unde pe plan local institu╚Ťiile responsabile au putut s─â-╚Öi fac─â c├ót de c├ót datoria ╚Öi unde au existat persoane care au avut curajul s─â denun╚Ťe faptele la momentul producerii lor sau ulterior.
R─âspunsul mai complicat: Legea ╚Öi institu╚Ťiile sunt paralizate ╚Öi inutile c├ónd baronul ╚Öi-a pus peste tot oamenii lui

Exist─â ├«ns─â ╚Öi jude╚Ťe unde toat─â legisla╚Ťia ├«mpotriva corup╚Ťiei ╚Öi toate institu╚Ťiile au fost complet blocate ├«n activitate. Sunt jude╚Ťele conduse da baroni locali ca Dragnea sau Opri╚Öan.

Vorbim de jude╚Ťe ├«nchise ermetic din care nu a plecat c─âtre centru nicio informa╚Ťie privind ╚Ömecheriile prin care se ├«mbog─â╚Ťesc baronii locali. Nu e o ├«nt├ómplare c─â aceste jude╚Ťe sunt ╚Öi cele mai s─ârace ╚Öi cu cele mai pu╚Ťine investi╚Ťii. Este a╚Öa pentru c─â cei care puteau s─â investeasc─â ╚Ötiau situa╚Ťia ╚Öi nu s-au dus s─â-╚Öi arunce banii undeva unde aplicarea corect─â a legii e puternic viciat─â.

Sunt jude╚Ťele unde baronii locali au reu╚Öit s─â-╚Öi produc─â o imunitate de facto ├«n fa╚Ťa legii care e mai puternic─â dec├ót orice imunitate de iure stipulat─â ├«n legi. Mul╚Ťi se ├«ntreab─â care e secretul baronilor locali imuni ├«n fa╚Ťa legii, de╚Öi s-au ├«mbog─â╚Ťit ├«ntr-o manier─â imposibil de explicat legal.

R─âspunsul este ├«n perpetuarea sistemului comunist de promovare prin institu╚Ťiile publice, aplicat timp de 27 de ani de baronii la Liviu Dragnea. Pentru c─â au asigurat, ani de zile, partidelor lor c├ó╚Ötigarea alegerilor ├«n aceste jude╚Ťe, liderii na╚Ťionali ai partidelor le-au dat baronilor dreptul s─â decid─â discre╚Ťionar toate numirile ├«n toate institu╚Ťiile statului din jude╚Ťele lor.

Ani de zile ├«n astfel de jude╚Ťe baronul local a decis tot

A decis cine s─â fie ╚Öeful Poli╚Ťiei. A decis cine s─â avanseze ╚Öef ├«n Parchet, chiar cine s─â avanseze ╚Öef ├«n instan╚Ťe. A pus cu m├óna lui ╚Öefi la ANAF, la diviziile ╚Öi unit─â╚Ťile locale ale serviciilor de informa╚Ťii. De la directorii Protec╚Ťiei Consumatorilor, p├ón─â la ╚Öefii SRI, baronii locali au decis tot astfel ├«nc├ót au reu╚Öit s─â-╚Öi produc─â o re╚Ťea perfect─â de control al statului.

Toat─â legisla╚Ťia anticorup╚Ťie este inutil─â ├«ntr-un jude╚Ť ├«n care ╚Öefii institu╚Ťiilor judiciare ├«╚Öi datoreaz─â func╚Ťia unui baron local. Ei ╚Ötiu c─â baronul i-a pus acolo ╚Öi ├«i sunt lui fidel, nu legii sau ╚Öefilor de la Bucure╚Öti.
Este un mecanism u╚Öor de ├«n╚Ťeles, care explic─â imunitatea perfect─â de care ace╚Öti oameni beneficiaz─â, imunitate prin care jude╚Ťe ├«ntregi au fost transformate ├«n mo╚Öia personal─â a baronului local. Jude╚Ťe ├«n care nu exist─â pentru un om cinstit op╚Ťiunea luptei cu ga╚Öca. Exist─â op╚Ťiunea ÔÇŁs─â ne ferim de ga╚Öc─âÔÇŁ sau op╚Ťiunea p─âr─âsirii pur ╚Öi simplu a mo╚Öiei baronului local.

Nu e o ├«nt├ómplare c─â exact ├«n jude╚Ťele controlate astfel avem cea mai mare rat─â a migra╚Ťiei.

Mo╚Öierul de Teleorman vrea s─â fie mo╚Öier na╚Ťional

├Än anii ├«n care a fost prefect ╚Öi pre╚Öedinte al Consiliului Jude╚Ťean Teleroman ╚Öi a decis discre╚Ťionar cine ocup─â func╚Ťii publice, Liviu Dragnea ╚Öi-a construit ga╚Öca prin care a dob├óndit imunitate ├«n fa╚Ťa legii.

A putut s─â se ├«mbog─â╚Ťeasc─â, pentru c─â a ╚Ötiut c─â institu╚Ťiile statului care trebuiau s─â ├«l verifice lucrau de fapt pentru a-l acoperi, pentru a-l ajuta s─â se ├«mbog─â╚Ťeasc─â.

A mai ╚Ötiut c─â poate controla at├ót de bine mo╚Öia lui, ├«nc├ót aproape nimeni nu va avea curajul s─â-i dema╚Öte faptele la Bucure╚Öti ╚Öi c─â acest control ar face aproape imposibil─â o anchet─â venit─â de acolo ├«n jude╚Ťul lui.

Devenit lider na╚Ťional ╚Öi acum de╚Ťin─âtor al butoanelor puterii parlamentare ╚Öi guvernamentale, Liviu Dragnea, aplic─â acum prin Parlament ╚Öi Guvern, modelul care i-a asigurat imunitatea ╚Öi succesul ├«n Teleorman.
Vrea decapitarea DNA ╚Öi a Parchetului General pentru c─â acolo sunt oameni pe care nu ├«i controleaz─â. A numit ├«n guvern numai personaje ╚Öterse din punct de vedere profesional, dar care sunt cumin╚Ťi executan╚Ťi ai ordinelor lui, exact a╚Öa cum a procedat ├«n Teleorman ani de zile. ├Äncet, ├«ncet, institu╚Ťiile satului sunt ├«mp├ónzite cu persoane care sunt pe acela╚Öi calapod.

Liviu Dragnea supune acum Rom├ónia unui proces de teleormanizare for╚Ťat─â care ne va duce ├«ntr-un viitor sumbru. Semnalele sunt foarte grave.

Efectele teleormanizării României sunt deja grave

Libertatea de exprimare e grav afectat─â de faptul c─â Dragnea e protejat de majoritatea redac╚Ťiilor mari. Publicul nu e corect informat ╚Öi fac asta televiziuni cu cea mai mare audien╚Ť─â. Ziari╚Ötii care au refuzat s─â-i fac─â jocurile au ajuns s─â fie lichida╚Ťi economic ╚Öi profesional.

Scriu pe bloguri sau pe Facebook. Sunt jude╚Ťe cum e Vrancea unde ╚Öi simplii cet─â╚Ťeni au ajuns s─â fie h─âr╚Ťui╚Ťi pentru c─â critic─â pe re╚Ťele sociale baronii PSD. ├Än siajul lui Dragnea al╚Ťi baroni locali ├«╚Öi ├«nrobesc ╚Öi mai mult comunit─â╚Ťile.

Cenzura, de orice fel, ├«n critica celor care exercit─â putere este cel mai important instrument al alter─ârii democra╚Ťiei ├«ntr-o ╚Ťar─â. Dac─â oamenii nu pot s─â se informeze corect, nu mai pot vedea corect ce fac cei care decid puterea ╚Öi devin prizonierii acestor politicieni. Votul este, ├«n final, grav viciat pentru c─â nu e exprimat dup─â ce aleg─âtorii cunosc adev─ârata fa╚Ť─â a celor pe care ├«i voteaz─â.
Curtea Constitu╚Ťional─â se teme s─â emit─â o decizie simpl─â ╚Öi am├ón─â de luni de zile ceva ce nu poate evita. ├Än Parlament, o hait─â ├«ntreag─â al c─ârei coordonator e tot Liviu Dragnea ciop├ór╚Ťe╚Öte legisla╚Ťia anticorup╚Ťie pentru a bloca DNA ╚Öi Justi╚Ťia din cur─â╚Ťenia ├«nceput─â ├«mpotriva lor.

Este un proces care evolueaz─â vertiginos ╚Öi care ne va duce, cu certitudine, ├«ntr-un viitor ├«n care Dragnea reu╚Öe╚Öte s─â replice, pe plan na╚Ťional, modelul cu care s-a ├«mbog─â╚Ťit ├«n Teleorman. Despre averea lui vorbim ├«n episoadele urm─âtoare, direct de la fa╚Ťa locului