Anchete DNA

Horror/Infractorul POIENARU a pierdut Procesul cu Comisia Judeteana Calarasi!

 


 

Informaţii generale

Nr. unic (nr. format vechi) : 47247/3/2016
Data inregistrarii 29.12.2016
Data ultimei modificari: 03.05.2017
Sectie: Secţia I Penală – Camera Preliminara / Fond
Materie: Penal
Obiect: plângere soluţii de neurmărire/netrimitere judecată (art.340 NCPP)
Stadiu procesual: Fond

Părţi

Nume Calitate parte
S.C. AGROFAM HOLDING S.R.L. Petent
Jarul Eugeniu Intimat
ENCIU NICULAE Intimat
MIU NICOLAE Intimat
IFRIM ELENA Intimat
BENEA OVIDIU Intimat
OBADĂ DANIEL Intimat
NEAGU VASILE Intimat
TUDONE DUMITRU Intimat
MARINESCU BADEA Intimat
BARBU MARIAN Intimat
ŞERBAN GHEORGHE Intimat
BURUIANĂ CORNEL Intimat
HARALAMBIE MITEA ILIE DUMITRU Intimat
MARINECI DANIELA Intimat
PĂTRAŞCU GIANA MARIA Intimat
POPA CRISTIAN Intimat
ŞDIRA MOMEU SANDA Intimat
TOMA ILIE Intimat
FĂINOIU IONUŢ Intimat
1 – 20 Next

Şedinţe

02.05.2017
Ora estimata: 08:30
Complet: CF28
Tip solutie: respinge plângerea
Solutia pe scurt: In baza art.341 alin.6 lit.a Cpp respinge ca nefondata plangerea formulata de petentul SC AGROFAM HOLDING SRL-prin administrator special Radulescu Didi, impotriva Ordonantei din 04.11.2016 a DNA-Sectia de Combatere a coruptiei, in dos. nr.341/P/2014, mentinuta prin Ordonanta Procurorului Sef de Sectie din 15.12.2016.. In baza art.275 alin.2 Cpp obliga petentul la 50 lei cheltuieli judiciare avansate de stat. In baza art.276 alin.6 Cpp obliga petentul la plata a cate 250 lei cheltuieli judiciare-onorariu avocat, catre fiecare din intimatii Dumitru Haralambie Mitea, Giana Maria Patrascu, Toma Ilie, Sanda Sdira-Momeu, Fainoiu Ionut si Jarul Eugeniu. Definitiva. Pronunţată în şedinţă publică, azi 02.05.2017.
Document: Hotarâre  876/2017  02.05.2017

 

POTI PACALI JUSTITIA DACA ITI IEI CA AVOCAT O FOSTA JUDECATOARE LA INALTA CURTE SI NEPOATA UNUI GENERAL SIE

Cum poti pacali justitia daca iti iei ca avocat o fosta judecatoare la Inalta Curte si nepoata unui general SIE

Share on Facebook
image-6825

Un mosier controversat al Romaniei a reusit pana acum sa faca slalom prin justitia romana, gratie ajutorului “neprecupetit” primit de la nepoata unui fost sef SIE, ex judecatoare la Curtea Suprema si avocat de succes, dar cercetata de DNA pentru cumparare de influenta. Pesonajele in cauza sunt Stefan Poienaru, care detine un holding in judetul Calarasi si avocatul Claudia Silinescu Gherbovan.
Poienaru este in proces cu Agentia Domeniilor Statului de cativa ani pentru ca isi doreste exploatarea a 8500 de ha din terenul statului. Iar Claudia Silinescu este acuzata de procurorii anticoruptie de cumparare de influenta intr-un dosar in care judecatorii de la Inalta Curte de Justitie si Casatie, Gabriela Barsan si Iuliana Pusoi au fost pusi sub acuzare pentru traffic de influenta.

Agrofam Holding a concesionat, in 2011, pe sest, 8500 de ha de teren arabil de la ADS, in zona Stelnita ialomita, iar apoi a cerut subventii de la APIA Ialomita de 1,3 milioane euro iar de la Apia Calarasi alti bani in total, 4 milioane de euro, bani europeni. Agentia Domeniilor Statului a denuntat faptul ca firma lui Stefan Poienaru lucreaza in mod illegal o mare parte a acestor terenuri, incasand sume mari de bani, “imbogatindu-se fara justa cauza”, si neplatind statului redeventa cuvenita in valoare de milioane de euro in timp ce Curtea de Conturi a constatat intr-un raport intocmit in 2011 pentru perioada 2007-2010, ca societatea marelui mosier a incasat ilegal banii de la APIA,declarand in fals ca nu are datorii la stat in timp ce avea.

Slalom prin justitie

Drept urmare, ADS da in judecata societate lui Poienaru. Pentru a fi bine reprezentat in instanta in dosare Stefan Poienaru a angajat-o pe avocata Claudia Silinescu Gherbovan, stiut fiind faptul ca aceasta avea mare trecere in randul judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie: ea fusese multi ani judecator la Curtea Suprema, iar sotul sau era inca judecator la ICCJ. Astfel ca, SC Agrofam Holding castiga pe banda rulanta procesele la Tribunalul Bucuresti, la Curtea de Apel, societatea lui Poienaru castiga la Inalta Curte fara sa primeasca insa decizie definitiva si irevocabila. ADS depune apel care este acceptat, iar Curtea de Apel da din nou dreptate lui Poienaru impotriva deciziei de la iCCJ, constandu-se din nou ca holdingul lui Poienaru exploateaza ilegal mii de ha din terenul statului.

Dosarul s-a intors la Inalta Curte de Justitie si Casatie, mai exact pe 11 martie 2011, caz care se afla si acum pe rol, in judecata. Insa, intre timp, Poienaru a incercat diverse manevre pentru a avea castig de cauza. Dupa venirea in functia de presedinte a lui Radu Cristescu, in martie, ADS s-a retras din procesul cu Poienaru, sub motivul unor negocieri cu holdingul SC Agrofam SRL. Complicitatea lui Cristescu la ilegalitatile infaptuite de Poienaru sunt scoase la inveala intr-un raport al Corpului de Control al ministerului Agriculturii, fapt ce a dus la deschiderea unui dosar penal pe numele celor doi “prieteni” de catre procurorii DNA. Surse din cadrul ministerului sustin ca nici fostul secretar de stat, Adrian Radulescu (acum deputat PDL), nu ar fi strain de incercarea de acoperire a cazului la nivelul ADS.

Trebuie mentionat faptul ca cei doi sunt foarte buni prieteni, iar Poienaru l-ar fi sustinut financiar pe Radulescu in campania electorala din judetul Neamt din iulie a.c., atunci cand acesta a devenit parlamentar PDL participand activ la campania acestuia. ADS redeschide dosarul la Inalta Curte, impotriva holdingului lui Poienaru dupa de Cistestescu este demis din functie de presedinte, iar Radulescu paraseste ministerul agriculturii in favoarea functiei de deputat.

Cine este Stefan Poienaru?

Detine un adevarat holding in judetele Calarasi si Ialomita format din mai multe firme, dar care ar aduna datorii la terti de 800 de miliarde de lei vechi conform Ministerului de finante iar la banci credite de 140 miliarde de lei vechi. Cu toate acestea, Stefan Poienaru apare in top Forbes cu o avere de 12-13 milioane de euro. El exploateaza la Gradistea (Ialomita) 5000 de ha de teren in propietatea statului, administrat de ADS.

Pentru aceste terenuri, holdingul lui Poienaru a cerut de la APIA Calarasi subventii de la UE. Intr-un raport al Curtii de Conturi se constata ca firmele lui Poienaru au obtinut ilegal bani de la APIA, prin fals si uz de fals in documente. De asemenea, ADS a dat in judecata SC Agrofam SRL pentru ca lucreaza ilegal 1000 de ha apartinand statului si pentru care nu plateste redeventa, cerand daune de 32 de miliarde de lei vechi. Insa, Poienaru a castigat toate procesele pe plan local si la ICCJ avand o ca avocat pe controversta avocata Silinescu care este in stransa relatie cu judecatori de la ICCJ. Nu este nesemnificativ faptul ca mosierul ar fi foarte bun prieten si cu anumiti judecatori de la Tribunalul Ialomita si Judecatoria Fetesti.

Cine este Claudia Silinescu Gherbovan?

Avocat de cativa ani, dupa ce a fost timp de 12 ani judecator, o perioada fiind magistrat la Inalta Curte de Justitie si Casatie. Sotul acesteia, Radu Gherbovan ocupa si in prezent functia de judecator la Curtea Suprema. De asemenea, Claudia Silinescu este nepoata fostului general SIE, Tudor Constantin Silinescu, consilier pe probleme de siguranta nationala al premierului Adrian Nastase (2001-2004), dar si sef al Garzii de Mediu. In prezent este cercetata penal de procurorii DNA pentru cumparare de influenta, in dosarul in care au fost puse sub acuzare judecatoarelor de la Inalta Curte de Justitie si Casatie, Claudia Barsan si Iuliana Pusoi. Potrivit DNA, Claudia Silinescu ar fi transmis judecatoarei Gabriela Barsana, cadouri constand in excursii in strainatate si folosirea de catre fiul judecatoarei a unui apartament in Paris al avocatei

Unul dintre cei mai înstăriţi fermieri din Bărăgan a fost trimis în judecată, sub control judiciar, alături de fiica sa, de către procurorii anticorupţie pentru ilegalităţi cu fonduri europene. Dosarul a fost trimis magistraţilor de la Tribunalul Călăraşi. ŞTIRI PE ACEEAŞI TEMĂ Judecătorul Dan Anton, un fost parlamentar şi un procuror, săltaţi de … Adevărul Live, ora 11.00. Dosarul Udrea şi conexiunile cu presa Foc pus intenţionat într-o gospodărie din Dragalina. Opt tone de fân, …   Ştefan Poienaru, administrator al SC Agrofam Holding SRL şi S.C. Agrofam Prod SRL este acuzat de complicitate la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene. De asemenea, în sarcina agricultorului s-a mai reţinut şi complicitate la înşelăciune, participaţie improprie la tentativă la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, participaţie improprie la tentativă la infracţiunea de înşelăciune şi participaţie improprie la fals în declaraţii. Conform procurorilor DNA, Maria-Ecaterina Văleanu-Traicu, fiica lui Poienaru, asociat unic al S.C. Agrofam Prod SRL, la data faptelor este cercetată pentru folosirea sau prezentarea cu-rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei şi înşelăciune. A simulat o licitaţie În rechizitoriul întocmit, procurorii au stabilit că în intervalul 17 august 2009-3 septembrie 2010, în contextul unui proiect privind modernizarea unei exploataţii agricole, Poienaru, în calitate de administrator al S.C. Agrofam Prod SRL a sprijinit-o pe Maria Ecaterina Văleanu-Traicu “să manipuleze procedura de achiziţii, prin simularea unei proceduri de licitaţie pentru achiziţionarea de echipament, obţinând în această modalitate fonduri nerambursabile din bugetul Uniunii Europene şi bugetul naţional, în cuantum de 3.838.000 lei. De asemenea, a sprijinit-o să întocmească documente inexacte, prezentate ulterior autorităţii contractante şi în baza cărora aceasta din urmă a obţinut suma de bani respectivă. “Cercetările desfăşurate în cauză au scos la iveală, printre altele, faptul că echipamentul finanţat în cadrul proiectului, a fost livrat firmei beneficiare, cu mai mult de un an înainte de a fi achiziţionat oficial în anul 2009, din fondurile nerambursabile primite”, se precizează în comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Adeverinţă neconformă cu realitatea În luna aprilie 2013, mai spun procurorii, Poienaru, în calitate de asociat unic şi administrator al S.C. Agrofam Holding SRL, cu intenţie, a determinat o persoană să depună la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Călăraşi documente inexacte, cu scopul de a obţine pe nedrept fonduri europene şi din bugetul naţional, în cuantum de 642.792,57 lei, bani ce reprezintă plata unică pentru o suprafaţă de teren arabil de 991,58 ha, pe care nu o deţinea în mod legal. “În aceeaşi perioadă, pentru a intra în posesia acelei sume de bani, inculpatul Poienaru Ştefan, cu intenţie, a determinat aceeaşi persoană să se prezinte şi să declare, în mod nereal, în faţa reprezentanţilor legali ai Primăriei Comunei Borcea, că societatea S.C. Agrofam Prod SRL deţine legal şi exploatează pe raza acelei localităţi o suprafaţă agricolă substanţial mai mare decât cea reală. Acest aspect a avut ca urmare emiterea de către Primăria Comunei Borcea a unei adeverinţe neconforme cu realitatea, utilizată ulterior la APIA Călăraşi”, au stabilit procurorii anticorpţie. Sechestru pentru recuperarea prejudiciului În cauză, anchetatorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumelor de bani, în lei şi valută, prezente şi viitoare, existente în conturile celor doi, până la concurenţa sumei de 3.838.000 lei. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Călăraşi, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.