Anchete DNA

Horror la CNAS/ Bolnavi lasati sa MOARA/Cele doua ZDRENTE Penale conduc Guvernul si Parlamentul, dar nu stiau NIMIC­čśł

FB_IMG_1503519099250STRIG─éTOR LA CER Ce a descoperit DNA despre ╚Öefii din CNAS: Bolnavi l─âsa╚Ťi s─â moar─â, al╚Ťii sp─âlau rufe, de╚Öi figurau imobiliza╚Ťi la pat

CNAS
Referatul cu propunerea de arestare a celor 14 func┼úionari din cadrul CNAS ┼či CASMB consemneaz─â c─â dosarele de ├«ngrijire la domiciliu erau distribuite ├«n timp record cu ajutorul unor avoca┼úi specializa┼úi, ├«n timp ce fal┼čii bolnavi care figurau ├«n acte imobiliza┼úi la pat au fost surprin┼či sp─âl├ónd rufe.REFERATUL DNA poate fi citit AICI

Potrivit legii, procedura de acordare a ├«ngrijirilor medicale la domiciliu prevede ca pacientul s─â primeasc─â acest tip de servicii cu un alt ritm de periodicitate men┼úionat expres ├«n decizie (zilnic, la 2 zile, la 3 zile), iar, cu ocazia fiec─ârei vizite a asisten┼úilor medicali la pacien┼úi, ace┼čtia trebuie s─â valideze serviciile prestate cu cardul de s─ân─âtate al pacientului, astfel ├«nc├ót s─â rezulte clar data ┼či ora la care au fost acordate ├«ngrijirile medicale, scrie news.ro.

 

 În realitate, firmele de îngrijiri medicale la domiciliu care sunt anchetate în dosar fie păstrează cardul de sănătate al pacienţilor pentru a valida fictiv îngrijirile acordate, fie folosesc programe informatice care le permit să efectueze o validare în avans pe 30 de zile.

Procurorii arată că latura mai gravă a fenomenului fraudării bugetului asigurărilor sociale de sănătate a fost evidenţiată ca fiind suferinţa asiguraţilor cărora li se respingea dreptul la îngrijiri medicale la domiciliu sub pretextul lipsei de fonduri.

 

┬áÔÇ×DaÔÇÖ nu pot! DaÔÇÖ exist─â un departament. Ovidiu, chiar sunt amputa┼úi, chiar au escare, care sunt vai de mama lor! Ce le spui? C─â nu cred c─â v-a┼úi trezit cu vreun pacient de la mine la Cas─â cu scandal, c─â ├«ntotdeauna i-am calmat pe to┼úi. Ce le spun eu ├«n momentul ─âsta?ÔÇŁ, ÔÇ×Ce le spun? Ave┼úi escara p├ón─â la os, da, cum am o gr─âmad─â, dar eu nu v─â mai pot prelungi dosarul c─â nu mai sunt fonduri la Cas─âÔÇŁ, se arat─â ├«ntr-o ├«nregistrare de la dosar.

Reac┼úia managerului Ovidiu Munteanu a fost una de respingere a realit─â┼úii: ÔÇ×Vezi poate mai ├«mi trimi┼úi vreodat─â vreo poz─â din aia!ÔÇŁ, referindu-se la fotografiile pacien┼úilor afla┼úi ├«n stare medical─â grav─â.

 

┬á├Än data de 02 mai 2017 un martor a discutat cu directorii Ovidiu Munteanu, pre┼čedintele C.A.S.M.B, si Ion-R─âzvan Geambasu despre faptul c─â, ├«n diminea┼úa aceleia┼či zile, ├«n timp ce persoanele bolnave ├«n mod real, cu afec┼úiuni medicale foarte grave (├«n stare postoperatorie, escare profunde, membre amputate, incapabili s─â se deplaseze singuri ┼či adu┼či cu ambulan┼úe sau cu alte autovehicule) a┼čteptau s─â depun─â dosarele pentru acordarea ├«ngrijirilor medicale, plafonul de fonduri a fost epuizat prin depunerea a 1.500 dosare prin avoca┼úi, dosare despre care func┼úionarii C.A.S.M.B. aveau cuno┼čtin┼ú─â c─â sunt ├«ntocmite ├«n fals, ├«n mare parte: ÔÇ×DomnuÔÇÖ Ovidiu, hai, s─â g─âsim o solu┼úie ├«n care s─â nu se mai fure, m─â, m├ónca-te-ar mama, a┼ča. Deci, nu se poate, m─â. ├Äntr-o or─â jumate, deci, s-a deschis registratura, nicio or─â jumateÔÇŁ, afirma unul dintre func┼úionari, conform referatului procurorilor.

 

┬á├Än condi┼úiile ├«n care martorul a solicitat luarea unor m─âsuri, Munteanu a replicat: ÔÇ×Care-i solu┼úia? Bun, toat─â lumea ┼čtie, sunt falsuri, O.K., ce facem cu ele? C─â voi ast─âzi o s─â pune┼úi c─â nu sunt fonduri suficiente. C─â p├ón─â la ora asta, acum am urcat de jos, sunt 1560 ├«nscrise. C─â te ui┼úi dup─â num─âr. De c├ónd s-a deschis p├ón─â acuma. Totu┼či e strig─âtor la cer ┼či recuno┼čti c─â e din ce ├«n ce mai r─âuÔÇŁ. ÔÇ×─é, sunt foarte multe, nu pot s─â estimez eu c─â sunt 50%, daÔÇÖ suntÔÇŁ. La r├óndul s─âu, Geamba┼ču a afirmat c─â ÔÇ×E o practic─â l─âsatuÔÇÖ cardului la medicuÔÇÖ de familie, la medicuÔÇÖ cu… din spital care face internarea… Pe care nu prea avem cum s-o ├«mpiedic─âm noiÔÇŁ, de┼či fraudele cu cardul sunt vizibile ├«n sistemul informatic al C.A.S.M.B.

 

 Procurorii dau si cateva exemple de asiguraţi care au beneficiat de îngrijiri medicale la domiciliu decontate de C.A.S.M.B.

Astfel, un pacient figura ├«n actele medicale cu status ECOG 4, adic─â imobilizat 100% ├«n pat. ├Än realitate, potrivit ├«nregistr─ârilor audio-video, acesta se deplasa f─âr─â probleme prin locuin┼ú─â, a purtat discu┼úia ├«n picioare cu colaboratorul ┼či a afirmat c─â singura ├«ngrijire medical─â de care a beneficiat a fost schimbarea unui pansament ├«n dreptul degetelor de la un picior, f─âr─â leg─âtur─â cu faptul c─â suferise ┼či o interven┼úie chirurgical─â ├«n zona genital─â. Contrar normelor legale, cardul pacientului fusese ├«ncredin┼úat firmei de ├«ngrijiri medicale, aspect pe care angaja┼úii C.A.S.M.B. ├«l puteau verifica ├«n S.I.U.I., pe baza datelor de logare ├«n sistemul informatic.

Un alt asigurat a beneficiat de ├«ngrijiri medicale la domiciliu decontate de C.A.S.M.B., figur├ónd ├«n actele medicale cu ECOG 4, adic─â imobilizat 100% ├«n pat. De┼či pacientul era ├«ntr-adev─âr imobilizat la pat, acesta a relatat c─â pl─âte┼čte din banii personali un asistent medical, pentru masaj, iar firma care deconta servicii ├«n numele s─âu nu s-a prezentat niciodat─â.

Un al treilea exemplu de asigurat din sectorul 2 care a beneficiat de ├«ngrijiri medicale la domiciliu decontate de C.A.S.M.B. El figura ├«n actele medicale cu ECOG 4, adic─â imobilizat─â 100% ├«n pat. ├Än realitate, ├«n momentul venirii colaboratorului, asigurata sp─âla rufe ┼či nu avea afectat─â vizibil ├«n niciun fel mobilitatea.

Un alt asigurat a beneficiat de ├«ngrijiri medicale la domiciliu decontate de C.A.S.M.B., figur├ónd ├«n actele medicale cu ECOG 3, adic─â imobilizat peste 50% din zi ├«n pat. ├Än realitate, persoana a relatat c─â i se face masaj la 3 zile ┼či nu avea probleme vizibile de deplasare.

Curtea de Apel Bucure┼čti judec─â vineri, ├«ncep├ónd de la ora 13.00, cererile de arestare preventiv─â din dosarul decont─ârilor fictive de servicii medicale, ├«n care sunt implica┼úi membri ai conducerilor CNAS ┼či CASMB, precum ┼či reprezentan┼úi ai unor firme private, dar ┼či un avocat din Baroul Bucure┼čti