Politica

HORROR/DRAGNEA castiga LUCRARI cu STATUL din PUSCARIE/ TEL DRUM -9 Milioane EURO !

Tel Drum – inculpată pentru evaziune fiscală, aflată în insolvență și despre care DNA susține că ar fi controlată de fostul lider PSD, Liviu Dragnea – a semnat un nou contract subsecvent în valoare de 4 milioane de euro cu Consiliul Județean Teleorman în interiorul acordului cadru pentru întreținerea drumurilor din județ în perioada 2017-2021, potrivit SEAP (platforma electronică de achiziții publice).

Contractul subsecvent a fost semnat la data de 8 octombrie 2020, iar acordul cadru cu valoare maximă de 16 milioane de euro a fost adjudecat pe 3 octombrie 2017, când Liviu Dragnea era la putere. De notat că acordul cadru a fost încheiat în urma unei licitații publice la care a participat doar compania Tel Drum.

Pe 10 septembrie 2020, Tel Drum a câștigat și licitația organizată de CJ Teleorman pentru modernizarea a 11 kilometri de drum județean între localitățile Rădoiești și Săceni. E vorba tot de un acord cadru pe o perioadă de 2 ani, cu valoare maximă de aproape 5 milioane de euro, bani veniți de la Guvern, prin PNDL.

Pe 5 august 2020, Tel Drum a semnat un alt acord cadru pe o durată de doi ani, cu valoare maximă de peste 11 milioane de euro, pentru întreţinerea pe timp de vară a drumurilor din partea de vest a județului, potrivit Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Ce e acordul cadru. Potrivit specialiștilor în achiziții publice, acordul cadru e un contract de tip abonament pe o perioadă limitată, cu valoare minimă și maximă. În cadrul acestui tip de acord, autoritatea contractantă încheie contracte subsecvente, ori de câte ori are nevoie, cu compania câștigătoare a acordului cadru, însă valoarea totală a contractelor subsecvente nu poate depăși valoarea maximă prevăzută de acordul cadrul. Nu este obligatoriu să fie atinsă valoarea maximă a acordului cadru, iar dacă se atinge, pot fi încheiate acte adiționale.

Pe 21 octombrie 2020, compania New&Old Construct din Slatina – controlată de Mircea Ungureanu, zis Pisicu, considerat unul dintre apropiații lui Darius Vâlcov, fost consilier al premierului Viorica Dăncilă și prieten cu Liviu Dragnea – a câștigat procedura simplificată de achiziție publică organizată de Primăria Slatina pentru modernizarea unor străzi din oraș, potrivit SEAP. Contractul e în valoare de peste 1 milion de euro.

Alte contracte subsecvente în valoare de un alt milion de euro pentru modernizarea străzilor din oraș au fost semnate de compania lui Pisicu cu Primăria Slatina în august și septembrie 2020.

Cine e Pisicu. În februarie 2020, firmele lui Mircea Ungureanu au fost percheziționate de procuroriii Parchetului Sectorului 1 în cadrul unui dosar care îl privea pe Ion Ghizdeanu, fostul șef al Comisiei Naționale pentru Prognoză, judecat că ar fi falsificat lista de proiecte finanțate de stat prin Fondul de Dezvoltare și Investiții, ”pușculița pentru baroni” inventată de Dragnea și Vâlcov.

Mircea Ungureanu, zis ”Pisicu”, a câștigat prin firma Old & New Construct șase dintre cele opt contracte atribuite în județul Olt unor primării prin Fondul de Dezvoltare și Investiții.

Citește integral Cine e ”Pisicu”, afaceristul oltean care pică mereu în picioare, aflat acum în epicentrul scandalului de corupție în care a fost inculpat deja Ion Ghizdeanu, fostul șef al Comisiei de Prognoză

Context Tel Drum. Pe 26 iunie 2020, procuroarea DNA Alexandra Lăncrănjan l-a inculpat pe fostul lider PSD Liviu Dragnea, în dosarul Tel Drum, pentru constituire de grup infracțional organizat, două infracțiuni de abuz în serviciu și una de instigare la fraudă cu fonduri europene.

Și compania Tel Drum, presupus controlată de Dragnea, a fost inculpată pentru constituire de grup infracțional organizat, 10 infracțiuni de evaziune fiscală și alte două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu. Acuzațiile sunt legate de contracte pentru drumuri în Teleorman.

”Inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, președinte al Consiliului Județean Teleorman, ar fi inițiat un grup infracțional organizat din care ar fi făcut parte funcționari din administrația locală și persoane din mediul de afaceri.

Grupul ar fi acționat în perioada 2001-2017 în scopul de a obține, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”, susțin procurorii.

Consiliul Județean Teleorman a fost condus de Ionel Dănuț Cristescu de la PSD, iar la alegerile locale din 27 septembrie 2020, funcția a fost câștigată de Adrian Ionuț Gâdea, alt om al fostului lider PSD, fost secretar de stat n Ministerul Dezvoltării, judecat în dosarul Belina