Politica

HORROR: Baronul Rosu OPRISAN si a TRAS un salariu de 3000 Euro/lunar-document !

Legea salarizării a permis șefilor de orașe și de județe să își „umfle” salariile după pofta inimii. Președintele Consiliului Județean Vrancea câștigă cu 2.000 de euro pe lună mai mult decât în 2016.

În timpul ăsta, nu a reușit să ridice județul de pe ultimul loc în clasamentul veniturilor pe țară.

În 2016, Marian Oprișan a cîștigat suma de 56.973 de lei pe an.

În anul 2019, același Oprișan câștiga în calitatea sa de președinte al CJ Vrancea suma de 150.048 de lei. O creștere a salariului de 2,6 ori în numai trei ani.

O mică șmecherie județeană

La finalul lunii martie 2020, pe siteul Consiliului Județean Vrancea s-au publicat, după cum obligă legea, veniturile salariale ale angajaților. Pentru a nu scrie exact suma lunară câștigată de la buget, Marian Oprișan ne-a lăsat să facem noi calculele.

Din document aflăm că Oprișan are, în calcularea salariului cel mai mare coeficient din tot Consiliul Județean. Coeficientul este 9.

Potrivit unei note de subsol, „Salariul de bază la gradația 0 se determină prin înmulțirea coeficientului cu salariul minim brut pe țară garantat în plată”. Cum salariul minim brut este 2.230 de lei, Oprișan ar încasa, lunar, aproximativ 20.000 de lei.

Oprișan ar putea câștiga chiar maia mult cu un spor de succes în atragerea fondurilor europene așa cum a a făcut colegul său Dumitru Buzatu.

Citește și: Baronul Buzatu, salariu, de 5000 euro pe lună

Locuitorii din Vrancea, cei mai săraci din țară

Lucrurile nu stau la fel de bine pentru locuitorii județului condus de Oprișan. Potrivit INS, în anul 2018 (ultimul din care INS publică date), în Vrancea se înregistra cel mai mic venit mediu brut din țară de 3.414 lei. Este o sumă de cel puțin 4 ori mai mică decât cea câștigată de persoana care le asigură acest loc codaș la venituri.

Spre deosebire, în Argeș salariul mediu brut lunar era de 4.200 de lei, în Tulcea – 3.700, Călărași – 3.650, Dolj – 4.059 lei. Până și Teleorman este superior cu un salariu brut de 3.454 lei.

Cu voie de la Dragnea și Vasilescu

Legea salarizării unitare, impusă de PSD și intrată în vigoare de la 1 iulie 2017, a dat mână liberă șefilor administrației locale în stabilirea salariilor angajaților din primării și consilii județene.

Art. 11 din lege spune că salariile de bază ale funcționarilor și ale personalului contractual din consilii județene, consilii locale și primării, dar și din serviciile publice din subordinea acestora, se stabilesc prin hotărâre a consiliului local, consiliului județean sau a Consiliului General al Municipiului București