Anchete DNA

HOPA/Rovana a dat 17 ha din Parcul National Defileul Jiului unor afaceristi garantati de basista Boagiu­čśł

Pana acum numele Rovanei Plumb a fost mentionat din greu in scandalurile Belina si vilele de la RA-APPS utilizate de Liviu Dragnea, mai exact Centrul de cerceare de la Uzlina-Murighiol din Delta Dunari infiintat la initiativa lui Jack Cousteau. Insa, ceea ce s-a uitat prea repede este faptul ca inaintea parafarii acestor doua inginerii patrimoniale, Rovana Plumb regizase o afacere de mari proportii cu conotatii penale pe care ZIUAnews la dezvaluit la acea vreme, dar totul s-a musamalizat.

Rovana Plumb a emis la sfarsitul anului 2012, in calitate de ministru al Mediului si Schimbarilor Climatice, un ordin prin care 17 hectare din Parcul Na┼úional Defileul Jiului au fost cedate unor oameni de afaceri garanta┼úi de Anca Boagiu. Pentru c─â terenurile cu pricina intr─â sub inciden╚Ťa ariilor protejate, ministrul Mediului ├«ncalc─â at├ót legisla┼úia rom├óneasc─â, c├ót ╚Öi pe cea european─â ├«n domeniu. Mai multe organiza┼úii de mediu au protestat la adresa ingineriei imobiliare girate de Rovana Plumb, ├«ns─â f─âr─â succes, ├«ntruc├ót ministrul a refuzat s─â anuleze ordinul

Ordinul cu dedica╚Ťie de Revelion

Povestea acestei afaceri a inceput a doua zi dup─â alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, c├ónd toat─â lumea comenta rezultatele votului, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a emis un ordin prin care 17,6 hectare au disp─ârut din perimetrul Parcului Na┼úional Defileul Jiului, pentru a ajunge ├«n proprietatea unei firme de construc┼úii de┼úinute de un afacerist italian – foarte apropiat de Anca Boagiu, fost ministru al Transporturilor. Legalizarea acestui transfer imobiliar a avut loc, ├«ns─â, 18 zile mai t├órziu, tocmai c├ónd Revelionul b─âtea la u┼č─â (28 decembrie 2012), opera╚Ťiunea fiind publicat─â ├«n Monitorul Oficial. Prin Ordinul nr. 3.993/ 10 decembrie 2012, emis de ministrul Mediului, Rovana Plumb, ÔÇ×perimetrului ├«n suprafa┼ú─â de 17,6 ha aferent Carierei Meri ├«i ├«nceteaz─â regimul de parc na┼úional” (Aceast─â suprafa┼ú─â a fost cuprins─â ├«n perimetrul Parcului Na┼úional Defileul Jiului, care are statut de arie natural─â protejat─â instituit─â prin Hot─âr├órea Guvernului nr. 1.581/ 2005 – privind instituirea regimului de arie natural─â protejat─â pentru noi zone). Mai multe organiza┼úii neguvernamentale de mediu au protestat imediat fa┼ú─â de aceast─â hot─âr├óre a Rovanei Plumb ┼či au cerut acesteia s─â anuleze ordinul, din simplul motiv c─â este ilegal.

Mai multe organiza┼úii neguvernamentale de mediu, printre care ┼či ProPark Funda╚Ťia pentru Arii Protejate – cu sediul ├«n Bra╚Öov, au precizat foarte clar ├«n peti┼úia adresat─â recent ministrului Rovana Plumb c─â ÔÇ×Ordinul nr. 3.993 din 10.12.2012 privind ├«ncetarea regimului de arie natural─â protejat─â a perimetrului ├«n suprafa┼ú─â de 17,6 ha aferent Carierei Meri este nelegal, ca nefiind publicat ├«n Monitorul Oficial sub autoritatea emitentului”. ├Än fapt, mandatul emitentului a ├«ncetat ├«nainte de publicarea Ordinului nr. 3.993 din 10.12.2012 ├«n Monitorul Oficial, respectiv 28.12.2012, ┼či, ├«n consecin┼ú─â, odat─â cu ├«ncetarea mandatului emitentului (prin formarea noului guvern), a ├«ncetat ┼či efectul ordinului ├«n cauz─â. Practic, la data public─ârii, Rovana Plumb nu avea atribu┼úii legale de a semna un asemenea ordin emis ├«n Cabinetul Ponta 1, ┼či publicat ├«n vremea Guvernului Ponta 2. Trebuie subliniat faptul c─â Parcul Na┼úional Defileul Jiului are o suprafa┼ú─â total─â de 11.127 ha, iar ├«n H.G. 1.581/ 2005 – privind instituirea regimului de arie natural─â protejat─â pentru noi zone, nu face nicio precizare privind existen┼úa unei suprafe┼úe aferente Carierei Meri. ├Än anii trecu┼úi, au existat mai multe ├«ncerc─âri de a scoate acest teren din admnistrarea Parcului Na┼úional Defileul Jiului ├«n favoarea afaceri┼čtilor italieni. Aceste presiuni au fost recunoscute neoficial de directorul parcului, Daniel Bucur, sus┼úin├ónd c─â cei de la ÔÇ×Secol” ├«ncearc─â pe toate p─âr┼úile s─â ob┼úin─â autoriza┼úia de func┼úionare pentru Cariera Meri.

├Än peti┼úia ONG-urilor de mediu se mai precizeaz─â c─â nu exist─â baz─â legal─â privind emiterea Ordinului nr. 3.993 din 10.12.2012, ├«ntruc├ót Ordonan┼úa de urgen┼ú─â a Guvernului nr. 57/ 2007 – privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei ┼či faunei s─âlbatice – stipuleaz─â foarte clar c─â ÔÇ×pierderea valorii ┼či capacit─â┼úii conservative a unei arii naturale protejate se refer─â la ├«ntreaga suprafa┼ú─â desemnat─â ┼či nu la por┼úiuni din aceasta”. Ca atare, prin ordin de ministru, nu se putea ├«nceta regimul de arie natural─â protejat─â a perimetrului ├«n suprafa┼ú─â de 17,6 hectare aferent Carierei Meri, ci numai pentru ├«ntreaga suprafa┼ú─â de 11.127 de hectare a Parcului Na┼úional Defileul Jiului.

Legislaţia, ignorată, dar protejată de interese

ProPark Funda╚Ťia pentru Arii Protejate a explicat foarte clar Rovanei Plumb c─â ÔÇ×perimetrul ├«ntregului Parc Na┼úional Defileul Jiului este desemnat ca sit Natura 2000, ROSCI0063 Defileul Jiului” ┼či, ca atare, ÔÇ×├«ncetarea regimului de parc na┼úional a perimetrului ├«n suprafa┼ú─â de 17,6 ha aferent Carierei Meri este interpretat─â ca referire la statutul de sit de importan┼ú─â comunitar─â, ca parte integrant─â a re┼úelei ecologice Natura 2000″. ÔÇ×Conform jurispruden┼úei Cur┼úii de Justi┼úie a Uniunii Europene, statele membre nu pot refuza s─â ├«┼či exprime acordul cu privire la ├«nscrierea unui sit pe lista de situri de importan┼ú─â comunitar─â stabilit─â de Comisie, dec├ót pentru motive de protec┼úie a mediului”, au mai precizat juri┼čtii funda┼úiei bra┼čovene.

Trebuie subliniat c─â activitatea de exploatare a resurselor naturale, desf─â┼čurat─â de S.C. Cariera Meri S.A., a fost avizat─â negativ de Administra┼úia Parcului Na┼úional Defileul Jiului, ├«n baza Hot─âr├órii Consiliului ┼×tiin┼úific al acestui parc, prin adresele transmise c─âtre firma italian─â cu nr. 620/ 19.09.2011 ┼či 660/ 17.10.2011. Mai mult, ├«n 2010, Ministerul Mediului ┼či P─âdurilor a comunicat c─â ÔÇ×sus┼úine decizia Administra┼úiei Parcului Na┼úional Defileul Jiului, precum ┼či nemodificarea limitelor Parcului Na┼úional Defileul Jiului, deoarece continuarea activit─â╚Ťii de exploatare ar presupune, de fapt, extinderea carierei ├«n zona de conservare special─â a parcului, a unei activit─â┼úi interzise prin legisla┼úia privind ariile naturale protejate.”

Priorităţi doar pe hârtie

Cu c├óteva s─âpt─âm├óni ├«nainte de a emite acest ordin, Rovana Plumb declara ├«n prezen┼úa mai multor organiza┼úii neguvernamentale de mediu c─â ÔÇ×priorit─â┼úile ministerului sunt protejarea mediului ┼či conservarea biodiversit─â┼úii”. Rovana Plumb nu a putut fi contactat─â la telefoanele achitate din banii publici. ├Än schimb, deputatul PNL Mugurel Cosmanciuc, fost secretar de stat pentru Silvicultur─â la Ministerul Mediului, ├«n acea perioad─â, a declarat pentru ZIUAnews la acea vreme c─â au existat ceva discu┼úii la minister despre scoaterea unor terenuri cu regim de arie protejat─â din zona Parcului Na┼úional Defileul Jiului. ÔÇ×Eu nu aveam atribu┼úii ├«n acest sens ┼či deci nu pot s─â va spun ce s-a ├«nt├ómplat cu acele terenuri”, a r─âspuns, c├ót se poate de rom├óne╚Öte, Cosmanciuc.

Favoriţii Ancăi Boagiu

Societatea Cariera Meri face parte din grupul de firme Secol. De-a lungul timpului, ac┼úionariatul Carierei Meri s-a modificat de mai multe ori. Ini┼úial, aceasta era controlat─â de societ─â┼úile Secol Rom├ónia, ├«mpreun─â cu italienii de la Secol spa Roma. Ulterior, o parte dintre ac┼úiuni au fost trecute ├«n proprietatea firmei olandeze De Geuzendijk B.V, iar ├«n septembrie 2010, italienii s-au retras din Cariera Meri ┼či tot pachetul de ac┼úiuni a trecut ├«n administrarea batavilor. At├ót firma din Italia, c├ót ┼či cea ├«nregistrat─â ├«n Olanda, au avut acela┼či reprezentant legal, ├«n persoana lui Marniga Defendente, iar conform datelor existente la Registrul Comer┼úului, un alt reprezentant comun a fost ┼či Maria Grazia Zampini. ├Änt├ómpl─âtor sau nu, Anca Boagiu a lucrat pentru italienii de la Secol, unde avea func┼úia de asistent director, iar firmele din acest grup ├«┼či au birourile chiar ├«n sediul Ministerului Transporturilor