Politica

HOPA/Romania se RUPE-n doua/SRI, MAI, MAPN, SIE- veniti si restabiliti smenurile Puliticienilor Corupti/ Copiii mor in spitale si acesti MAGARI isi arata muschii !

7b0d3e4b23c8cd5d4da62882e1f0584a_XLPresa internațională despre modificările legislației penale prin ordonanță de urgență: manifestații de stradă în România

Agențiile de presă internaționale relatează despre modificările legislative adoptate marți prin ordonanță de urgență de guvernul României și despre manifestațiile de stradă care au urmat.

AFP a transmis inițial că “guvernul social-democrat român a adoptat marți seară, prin ordonanță de urgență, o relaxare contestată a codului penal care ar urma să permită mai multor oameni politici să scape de urmăririle penale și al cărei proiect scosese românii în stradă”. Agenția precizează că “ordonanța, care nu figura pe agenda guvernamentală a zilei, va intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial, fără a trece prin Parlament”. O actualizare a știrii arată, potrivit celor constatate de un fotograf al AFP, că “mii de persoane s-au adunat spontan în fața sediului guvernului din București, scandând “demisia” și “hoții” și că mai mulți membri ai guvernului erau blocați în clădire.

Associated Press, preluată de New York Times și Washington Post, titrează: “Guvernul României decriminalizează abuzul în serviciu”. Ordonanța “dă o lovitură efortului de mai mulți ani de a combate corupția”, iar protestele de stradă au izbucnit din nou în orașe din întreaga țară. “Unii protestatari au scandat ‘Ați făcut-o noaptea, ca hoții’, cu referire la ora târzie la care a fost adoptată ordonanța.

Reuters prezintă acțiunea legislativă a guvernului ca fiind “cel ai mare recul al reformelor anticorupție din statul ex-comunist, de la aderarea acestuia la Uniunea Europeană, în urmă cu un deceniu”. Peste 10.000 de oameni s-au adunat în fața sediului guvernului din capitală și alte mii în orașe din întreaga Românie, imediat după ce a fost anunțată ordonanța de urgență care decriminalizează “mai multe infracțiuni de corupție, inclusiv unele cazuri de abuz în serviciu”.

EFE, după ce informează despre ordonanța de urgență, arată că măsura îl va ajuta pe Liviu Dragnea, liderul Partidului Social-Democrat aflat la guvernare, anchetat pentru presupuse fapte de corupție. “În câteva minute după ce au aflat știrea, mii de persoane au ieșit spontan pe străzile din centrul Bucureștiului pentru a cere, printre scandări cum ar fi ‘hoții’ și ‘trădătorii’, demisia guvernului. Alte mii s-au adunat — potrivit unor posturi locale — în alte orașe, cum ar fi Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov și Sibiu. Un grup de manifestanți a încercat să forțeze una din intrările în sediul guvernului, iar poliția a lansat gaze lacrimogene”.

Toate agențiile menționate citează comentariul președintelui Klaus Iohannis: “Este o zi de doliu pentru statul de drept”.

AGERPRES

iohannisȘtiri Actualitate Politică | Contramanifestație. Un miting de sprijinire a Guvernului are loc la…
| Contramanifestație. Un miting de sprijinire a Guvernului are loc la Cotroceni

Un miting pentru sprijinirea Executivului are loc chiar acum, în Capitală, iar potrivit unor informaţii obţinute de Digi24, protestul ar fi fost stabilit şi organizat de trei lideri PSD – Gabriela Firea, Lia Olguţa Vasilescu şi Codrin Ştefănescu. Totuși, liderul Liviu Dragnea a dat asigurări că partidul nu are nicio legătură cu această contramanifestație.

ACTUALIZARE – Mici incidente la manifestația pro-Guvern. Un tânăr a aruncat cu zăpadă în oameni, iar un altul a stropit cu ulei câteva persoane. Ambii bărbați au fost luați de jandarmi și urcați în dubă.
ACTUALIZARE – Persoanele care protestează duminică, la Palatul Cotroceni, scandând „Demisia” şi „Iohannis şi ai lui, trădătorii neamului” şi afişând hârtii pe care scrie: „Susţin Guvernul legitim”, „Jos Iohannis”, „Jos Kovesi” şi „Jos labele de pe Guvern”. Unii dintre manifestanţi spun că cei care protestează în Piaţa Victoriei sunt manipulaţi, iar alţii reclamă faptul că ei trebuie să stea pe un trotuar, în timp ce la protestul din faţa sediului Guvernului este spaţiu larg de desfăşurare.
15
ACTUALIZARE. În jurul orei 16:00 erau aproape 400 de persoane care demonstrau la Palatul Cotroceni. Vedeți mai sus o galerie foto, cu imagini de la Inquam Photos (click pe prima poză pentru a le vedea pe toate celelalte).

Este vorba despre un marş paşnic, la care participă cei care susţin Guvernul Grindeanu, iar manifestaţia are loc în zona Palatului Cotroceni. Scopul mitingului este de a demonstra că protestele care au avut loc în Capitală şi în alte oraşe din ţară în ultimele şase zile nu reprezintă vocea majorităţii.
Oficial, Partidul Social-Democrat nu îşi asumă organizarea marşului care ar urma să aibă loc, însă PSD s-ar pregăti pentru un miting autorizat joia viitoare, fără ca acest lucru să fi fost, până acum, anunţat oficial.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat, duminică, pe Facebook, că partidul nu organizează niciun fel de manifestaţie în cursul acestei zile, adăugând că mesajele în acest sens de pe reţelele de socializare nu aparţin PSD.
„Partidul Social Democrat nu organizează astăzi niciun miting sau manifestaţie publică. Mesajele de mobilizare apărute pe reţelele de socializare nu sunt din partea PSD”, a scris Liviu Dragnea.