Anchete DNA

HOPA/Remat Calarasi, CALCAT de Mascati!

UPDATE 11,15: Ofițerii DGA ridică înscrisuri de la CFR Marfă, Bursa de Mărfuri și REMAT, în ancheta referitoare la vânzarea subevaluată a unor vagoane de tren, au precizat, pentru România Liberă, reprezentanți ai Direcției Generale Anticorupție.


UPDATE 11,00: 20 dintre cele 63 de perchezitii dispuse de procurorul de caz din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Timiș la CFR Marfă sunt executate de ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) din cadrul Ministerului de Interne.

Potrivit DGA, perchezițiile au ca scop “probarea unor infractiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual și uz de fals într-o cauză complexă al cărei prejudiciu total a fost estimat la peste 6,3 milioane de euro. Acestea sunt desfășurate la domiciliul unor suspecți, cât și la locurile de muncă ale acestora din București, precum și pe raza județelor Călărași, Prahova și Dâmbovița”.

În plus, ofițerii DGA ridică înscrisuri de la trei instituții și urmează să pună în aplicare 13 mandate de aducere la audieri față de persoane suspecte.

În fapt, s-a reținut faptul că, în cursul anului 2016, mai multe persoane din cadrul Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă ”CFR MARFĂ” S.A, s-au constituit într-un grup infracțional organizat, implicând factori de decizie de la nivel central și teritorial, având drept scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societății, cu prilejul operațiunilor de vânzare-cumpărare a 2450 de vagoane destinate casării. Astfel, s-a facilitând însușirea și folosirea de către SC REMAT SA Călărași a diferenței rezultate între valoarea reală și cea subevaluată a bunurilor casate.

Subevaluarea s-a efectuat de către S.N.T.F.M. ”CFR MARFĂ” S.A, prin ofertarea pe Bursa de Mărfuri București, a celor 2450 de vagoane pe roți, la preț de deșeuri de fier vechi, deși în componența acestora se afla oțel special cotat pe piață cu prețuri de vânzare mai mari. De asemenea, comisiile constituite în vederea predării vagoanelor casate către beneficiarul SC Remat SA Călărași au omis să menționeze în procesele verbale de casare cantitățile de oțel rezultate în urma tăierii și cântăririi, fapt care a facilitat însușirea diferenței de preț de către SC Remat SA Călărași.

În cauză, ofițerii D.G.A. au fost delegați de procurorul de caz să efectueze activități de procedură penală începând cu luna februarie 2016.

La acțiunile de astăzi care au loc și pe raza județelor Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinți, Arad si Teleorman, participă polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, precum și lucrători din cadrul I.P.J. Timiș, S.R. Poliție Transporturi Timișoara și Gruparea de Jandarmi Mobilă “Glad Voievod” Timişoara.


Procurorii DIICOT efectuează, miercuri, 63 de percheziții în București și în 9 județe la CFR Marfă la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de peste 6.000.000 prin vânzarea unor vagoane de tren la fier vechi, arată un comunicat de presă.

Potrivit polițiștilor, 2.450 de vagoane ar fi fost vândute la fier vechi cu prețuri mai mici față de normal, iar prejudiciul se ridică la 6.313.748 de euro.

Faptele s-ar fi întâmplat în perioada anului 2016.

Din comunicat reiese că prețul de achiziție ar fi fost de 120 euro/tona de fier vechi, în condițiile în care prețul mediu practicat pentru “deșeu fier vechi greu” era de 175,88 euro/tonă, iar pentru “deșeu fier vechi special” (oțel) era de 218,90 euro/ tonă.

Polițiștii spun că, prin această manoperă, s-ar fi realizat o subevaluare a bunurilor cu 82,42% în cazul “deșeurilor fier vechi special” (oțel) și cu 46,56% în cazul “deșeurilor fier vechi greu”.

Cele 2450 de vagoane supuse casării însumează cantitățile de 35.002,12 tone de oțel și 16.584,50 tone de fier vechi greu, cantități care au fost menționate în documentele încheiate ca fier vechi