Condamnari

HOPA/Motanu Felix ramane la BULAU!

Conform CNSAS, prima oară când a fost Voiculescu recrutat de Securitate a fost în 1970 sub numele de cod „Mircea”, când i s-a dat misiunea de a colecta informații despre cetățeni străini, activând ca translator de limbă germană pentru aceștia; întrucât rezultatele au fost catalogate nesatisfăcătoare, colaborarea aceasta s-a încheiat în anul următor. În 1973, i s-a dat numele de cod „Felix” și timp de doi ani a dat o serie de note informative despre colegi, rude plecate în străinătate și cetățeni străini cu care a avut contact. În 1975, Voiculescu a devenit membru al PCR, iar Securitatea a renunțat la informatorul Felix, el fiind însă folosit în continuare ocazional, cum a fost cazul notei din 1977, care a fost importantă pentru CNSAS în vederea formulării acuzației de poliție politică.

Traseul lui „Felix”:

 • 1969 – e studiat pentru recrutare de Securitatea Bucureşti.
 • 1970 – a activat ca informator cu numele „Mircea”.
 • 1970-1972 – a supravegheat informativ sportivii români şi străini.
 • 1973 – a fost recrutat ca informator al Direcţiei a III-a, pentru supravegherea urmăriţilor „Vera”, „Goran” şi a firmei „Comex”.
 • 1973 – a dat informaţii din delegaţiile în străinătate cu numele „Felix”.
 • 1974 – a intrat în PCR. Se propune abandonarea lui „Felix”.
 • 1975 – a fost reactivat ca sursă a Direcţiei a III-a.
 • 1977-1982 – „Felix” semnează mai multe note privind afacerile societăţilor Vitrocim, Crescent şi ICE Dunărea.
 • În perioada 1970-1982, Dan Voiculescu a avut funcția de șef al Departamentului Comerț Exterior – Vitrocim, iar între 1982 și 1992 a fost conducătorul Biroului București și coordonator al proiectelor Internaționale – Crescent Commercial& Maritime Ltd. Cyprus.
 • După Revoluția din 1989, a fondat grupul GRIVCO ( Grupul Industrial Voiculescu&Co) și trustul de presa Intact, din care fac parte, printre altele, cotidianul Jurnalul Național și televiziunile Antena1,2,3. În 2001, Dan Voiculescu s-a retras oficial din afaceri, lăsând la conducerea lor pe cele 2 fiice ale sale, Camelia Voiculescu și Corina Voiculescu.
 • Dan Voiculescu este unul dintre cei mai bogați oameni din România, cu o avere estimată la 1,5 – 1,6 miliarde de euro, potrivit Top 300.
 • În anul 1991 a fondat Partidul Umanist din România, care în 2005 a devenit Partidul Conservator. A deținut președinția executivă a formațiunii între 1991 și 2005. Dan Voiculescu este deținătorul a 2 mandate de senator, pentru perioada 2008-2012.
 • În aprilie 2007, Comisia parlamentară condusa de el a reușit, în premieră, suspendarea președintelui în funcție, Traian Băsescu. Populația a respins prin referendum decizia celor 322 de parlamentari care au votat raportul comisiei Voiculescu.
 • Din decembrie 2008, Dan Voiculescu este singurul senator al PC în Parlamentul României. După parafarea acordului PNL-PC și formarea ACD (în 2010), Voiculescu a fost desemnat de liberali să ocupe singurul post de vicepreședinte al Senatului care revenea acestui grup parlamentar.
 • Dan Voiculescu are și alte probleme cu justiția. Ani de zile după Revoluție s-a vehiculat în presă ideea că firma Crescent, la care acesta a lucrat, avea relații privilegiate cu Securitatea și că ar fi fost un paravan prin care Nicolae Ceaușescu scotea bani din țară într-un cont secret. În 1990 un grup de experți canadieni angajați de Guvernul României pentru a da de urma banilor lui Ceaușescu a propus arestarea lui Dan Voiculescu, dar investigațiile lor au fost oprite deoarece nu s-a ajuns la niciun rezultat. În schimb, la data de 14 octombrie 2008, Parlamentul a adoptat raportul Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigări și clarificări referitoare la conturile lui Nicolae Ceaușescu, concluzia finală fiind că Nicolae Ceaușescu nu a avut conturi sau averi depozitate în străinătate.
 • La sfârșitul anului 2008, Dan Voiculescu a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție fiind acuzat că, în 2003, în calitate de lider al unui partid aflat la guvernare, și-a exercitat influența pentru achiziționarea de către Grivco a pachetului majoritar de acțiuni al Institutului de Cercetări Alimentare. Dosarul a suferit până în noiembrie 2010 șapte amânări consecutive. În decembrie 2010, Dan Voiculescu a fost audiat, acesta declarând din nou că dosarul său este o comandă politică a lui Traian Băsescu. Ultimul termen de judecată despre care am cunoștință este cel din data de 31 octombrie 2011. După această dată nu apare în mass media nici măcar o referire la acest dosar.
 • În 10 martie 2011, după ani de zile de tergiversări, vicepreședintele Senatului Dan Voiculescu a primit decizia finală de colaborator al Securității din partea magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție. Pentru stabilirea acestui verdict au fost necesari cinci ani și o sumedenie de termene la diverse niveluri ale instanțelor de judecată, între timp având loc și o serie de modificări legislative – c-așa au vrut mușchii lui Dom’ Profesor de turnătorie. (Dan Voiculescu, colaborator al Securității – vezi reacții)
 • Cui ii pasa daca Voiculescu a colaborat sau nu cu Securitatea?
 • Dosarul lui Dan Voiculescu a fost desecretizat in 2006, cand se discuta numirea lui ca viceprim-ministru in Guvernul Tariceanu, desi, potrivit presei centrale, continutul dosarului era cunoscut inca din 2000. „Domnul Onisoru nu ne-a spus cand am discutat ca domnul Voiculescu mai are niste dosare. Onisoru a tinut in tartacuta lui faptul ca Voiculescu a avut dosar de retea si noi am lucrat pe un dosar subtire, pe baza caruia nu puteam sa-l acuzam de politie politica, nici macar de colaborare”, s-a revoltat atunci Mircea Dinescu impotriva fostului presedinte CNSAS, Gheorghe Onisoru, scrieEvenimentul Zilei.
 • CC a trimis motivarea in cazul Legii CNSAS
 • In motivarea deciziei Curtii de Apel Bucuresti se arata ca, sub numele conspirativ „Felix”, Dan Voiculescu a lezat drepturile si libertatile celor despre care a dat note informative la Securitate, scrie Evenimentul Zilei.
 • O nota din 1977, referitoare la un coleg (L.G.) este cea care atesta ca Dan Voiculescu a facut politie politica, potrivit CNSAS si CAB. Nota care il incrimineaza pe Dan Voiculescu are urmatorul continut: „Semnalam de asemenea tendinta lui L.G. de a atrage spiritual si material anumiti cetateni romani la fuga din tara sau luarea de pozitie revolutionara fata de legile tarii noastre”. Intr-o Nota Informativa din 6 aprilie 1981, data maiorului de Securitate Nicola Marin, „Felix” si-a desfiintat, pur si simplu, un coleg de serviciu, pentru ca „nu corespundea politic”, era „cosmopolit” si „fuma tigari straine si bea bauturi straine”, mai scrie Adevarul.
 • Nu, nu am fost toti turnatori ai Securitatii!
 • Dan Voiculescu scrie pe blogul său că verdictul este incorect și va fi contestat la CEDO: „Este un verdict absolut incorect, care reflectă imensele presiuni exercitate asupra magistraților. Procesul va continua la CEDO! Decizia ICCJ îmi oferă posibilitatea de a prezenta acest dosar în fața unei instanțe europene, absolut independente, care se plasează în afara oricărei suspiciuni”.