Politica

HOPA/IOHANNIS: Romania are un singur STAT pe care il Reprezint­čśÄ

 

Declara╚Ťiile pre╚Öedintelui Klaus Iohannis despre decizia CCR referitoare la demiterea Laurei Codru╚Ťa Kovesi de la conducerea DNA:

Am citit motivarea deciziei CCR. Ca s─â nu apar─â a╚Öa o confuzie, eu am spus de prima dat─â c─â voi citi aceast─â motivare p├ón─â c├ónd o ├«n╚Ťeleg foarte bine. Deci mai avem un pic de citit. Citind aceast─â motivare au ap─ârut c├óteva lucruri care m-au f─âcut s─â evaluez anumite demersuri ├«ntr-o nou─â lumin─â.

├Än acest─â etap─â recunosc c─â motivarea aduce la suprafa╚Ť─â mai multe ├«ntreb─âri dec├ót clarific─âri. Dar o aprofundare ulterior─â ne poate duce mai aproape de adev─âr.

S─â o iau de la ├«nceput. Toat─â dezbaterea a pornit ├«n jurul luptei anticorup╚Ťie. Se pune ├«ntrebarea legitim─â, dac─â at├ó╚Ťia politicieni sunt nemul╚Ťumi╚Ťi, mai e nevoie de anticorup╚Ťie? R─âspunsul e ferm ╚Öi clar. Rom├ónia are nevoie de lupta anticurop╚Ťie ╚Öi rom├ónii s─â aib─â ├«ncredere c─â e o lupt─â dreapt─â.

Au fost aduse exemple unde poate procedurile au fost discutabile, dar aceste chestiuni sunt ├«n rezolvare ╚Öi mii de cazuri merg ├«nainte. Lupta anticorup╚Ťie este un succes ├«n Rom├ónia. Aici sunt foarte ferm ╚Öi foarte clar. Lupta anticorup╚Ťie merge mai departe.

Constat─âm destul de u╚Öor c─â PSD ├«ncearc─â s─â amputeze puterile pre╚Öedintelui. Un partid ├«ncearc─â s─â amputeze puterile pre╚Öedintelui, fiindc─â actualul pre╚Öedinte evident c─â are ├«n multe privin╚Ťe alte p─âreri dec├ót majoritatea pesedist─â din Parlament.

Prima dorin╚Ť─â: legea ANCOM. Pre╚Öedintele a fost scos din procedura de numire a ╚Öefului ANCOM. A continuat discu╚Ťia chiar c├ónd s-au discutat legile justi╚Ťiei, unde puterea pre╚Öedintelui a fost diminuat─â. Nu cumva aceste legi au fost modificate ╚Öi pentru a diminua puterea pre╚Öedintelui?

E clar că PSD încearcă să diminueze puterea președintelui. Din păcate, decizia CCR vine exact în aceeași linie și aceeași logică de diminuare a rolului președintelui din procedura de demitere a unui procuror.

De aici apar ├«ntreb─ârile. Se pune ├«ntrebarea: care mai este statutul procurorilor? Mai sunt independen╚Ťi a╚Öa cum ni-i dorim ca s─â fie eficien╚Ťi ├«n lupta anticorup╚Ťie? Sau sunt du╚Öi ├«n subordinea ministrului dec├ót sub autoritatea lui, a╚Öa cum scrie ├«n Constitu╚Ťie? Este o ├«ntrebare la care trebuie s─â r─âspundem.

O alt─â ├«ntrebare se pune ├«n acela╚Öi context: avem un nou super-ministru al justi╚Ťiei? Care decide ╚Öi pre╚Öedintele execut─â, f─âr─â s─â se ╚Ťin─â seama de avizul CSM?

Apoi, ce mai este CSM? Cum poate CSM să-și îndeplinească rolul principal dacă nu mai contează în procedura de demitere a unui procuror-șef?

Iat─â ├«ntreb─âri la care trebuie s─â r─âspund─â ╚Öi unii ╚Öi al╚Ťii, la care s─â se r─âspund─â dup─â o dezbatere public─â. Sunt dispus s─â pun aceste ├«ntreb─âri.

Un referendum poate fi finalul unei astfel de dezbateri.

Am v─âzut ce se poate ├«nt├ómpla dup─â o dezbatere prost f─âcut─â, ca cea privind legile justi╚Ťiei, o astfel de dezbatere mai mult ├«ncurc─â.

Este nevoie de o dezbatere larg─â, cu to╚Ťi cei interesa╚Ťi ╚Öi poate, la final, poporul s─â-╚Öi spun─â p─ârerea. Poate este nevoie de o clarificare ├«n Constitu╚Ťie, poate trebuie s─â g├óndim dac─â arhitectura statului e bine construit─â sau trebuie introduse mecanisme care garanteaz─â c─â nu ne ├«ndep─ârt─âm, poate ne g├óndim ce fel de persoane trebuie chemate la conducerea statului.

Constat că este evident că această decizie vine exact în linia PSD prin care încearcă să amputeze din puterile președintelui.

Care sunt pa╚Öii juridici urmeaz─â s─â v─â l─âmuresc c├ónd ├«mpreun─â cu juri╚Ötii din administra╚Ťie ajungem la o concluzie.

Este o spe╚Ť─â foarte complicat─â, care va avea influen╚Ťe asupra felului ├«n care func╚Ťioneaz─â statul rom├ón ╚Öi cum ├«n╚Ťelegem arhitectura statului ├«n continuare. Nu avem nevoie de o construc╚Ťie a statului care e o form─â f─âr─â fond. Trebuie s─â g─âsim r─âspunsurile la aceste ├«ntreb─âri.

Motivarea foarte ampl─â scris─â de CCR ne d─â c├óteva indica╚Ťii, ne ridic─â c├óteva probleme. Nu putem face urm─âtorul pas p├ón─â c├ónd nu vedem ce ni se transmite prin aceast─â motivare.

[├Äntrebat despre declara╚Ťiile unor membri ai coali╚Ťiei privind posibilitatea suspend─ârii pre╚Öedintelui]

Cred că se grabesc PSD-iștii, nici n-am afirmat în vreun fel ce voi face în perioada următoare, decât să citesc decizia și motivarea și să formulez întrebări pertinente. Nu va exista nicio suspendare pentru că nu există niciun temei pentru suspendare, iar dacă unii PSD-iști se trezesc vorbind pentru că le place să se audă la TV, este problema lor.

[├Äntrebat c├ónd va anun╚Ťa ceea ce are de g├ónd s─â fac─â]

Este nevoie s─â ac╚Ťionez ├«ntr-un timp rezonabil, nu putem a╚Ötepta p├ón─â ├«n decembrie, dar nu cred c─â se a╚Öteapt─â cineva de la mine s─â aplic mecanic o decizie ├«ntr-o zi sau dou─â. Dac─â aceste teme acum au ap─ârut, s─â avem o dezbatere o discu╚Ťie, s─â ne l─âmurim.

[Întrebat dacă a vorbit cu șefa DNA despre o posibilă demisie a acesteia]

Nu am discutat această chestiune și nu depinde de mine.

Nu ar face dezbaterea public─â mai u╚Öoar─â. Lucrurile au fost scrise ├«ntr-o motivare a CCR ╚Öi acum nu putem s─â nu ne ├«ntreb─âm ce e cu lupta anticorup╚Ťuie, cu procurorii, nu putem avea un superministru care ├«i spune pre╚Öedintelui ce s─â fac─â. Eu nu ├«ncalc Constitu╚Ťia, eu o ap─âr.

[├Äntrebat despre ac╚Ťiunea unor asocia╚Ťii ale magistra╚Ťilor, care au cerut CSM s─â apere independen╚Ťa justi╚Ťiei, ├«n urma declara╚Ťiilor unor politicieni]

Pe bun─â dreptate s-au revoltat magistra╚Ťii, v─âz├ónd cum se treze╚Öte un politician care mai e ╚Öi infractor, care camenin╚Ť─â procurorii dup─â ce a convocat un miting mediocru antijusti╚Ťie.

Nu putem intra ├«n deriv─â ╚Öi s─â ne trezim c─â renun╚Ť─âm la valori democratice.

[├Äntrebat dac─â a discutat cu reprezentan╚Ťii Comisiei de la Vene╚Ťia despre sesizarea f─âcut─â de CCR, care reclama ÔÇ×atacuri virulenteÔÇŁ]

Nu am discutat, s─â o l─âmureasc─â cei ce au f─âcut-o.

├Äntrebat dac─â a cerut demisia Laurei Codru╚Ťa Kovesi:

Eu acum sunt în faza în care mă lămuresc ce e cu decizia CCR și motivarea.

Actuala chestiune pe care s-a cerut referendum este t─âr─âg─ânat─â tocmai de PSD ╚Öi de Parlament, aveau toat─â legisla╚Ťia la ├«ndem├ón─â.

[Întrebat dacă acuză CCR de implicare în politică]

Nu acuz CCR, constat o coinciden╚Ť─â care ridic─â foarte multe ├«ntreb─âri.

Eu cred c─â aceste chestiuni trebuie l─âmurite ├«n primul r├ónd de politicieni, demersul de amputare a puterilor pre╚Öediontelui e al PSD. V─âz├ónd c─â nu reu╚Öe╚Öte s─â dea pre╚Öedintele, s-a g├óndit c─â e o solu╚Ťie s─â taie din puterile pre╚Öedintelui.

Dacă vrem să ajungem la concluzii solide și sănătoase pentru România, toată lumea trebuie să intre în consultări. Sunt dipus să pornesc această dezbatere.

[├Äntrebat ce crede despre┬ádeclara╚Ťia f─âcut─â de Liviu Dragnea, zilele trecute, c├ónd a sus╚Ťinut c─â┬áNATO ╚Öi UE au finan╚Ťat a╚Öa-zisul ÔÇ×stat paralelÔÇŁ.]

O declara╚Ťie foarte proast─â ╚Öi contraproductiv─â. ├Än Rom├ónia nu exist─â niciun stat paralel, este o inven╚Ťie a pesedi╚Ötilor prin care vor s─â-╚Öi motiveze demersurile anti-justi╚Ťie ╚Öi anti-servicii. At├ót de simplu este. ├Än Rom├ónia exist─â un singur stat ╚Öi pe acel stat ├«l reprezint eu! Povestea cu statul paralel este o inven╚Ťie, nu ╚Ötiu dac─â a pesedi╚Ötilor, sau a consultan╚Ťilor lor, dar pot s─â-i asigur pe rom├óni c─â ├«n Rom├ónia nu exist─â niciun stat paralel ╚Öi tot restul sunt pove╚Öti prin care PSD ├«ncearc─â s─â-╚Öi valideze anumite demersuri destul de discutabile