Fara Categorie

HOPA/DUTA de la CNAS, pus sub Acuzare de DNA-Mita 8,5 milioane Euro/Basistii fac COADA la Dosare/La Multi Ani cu Executare, Deh !

04 aprilie 2017
Nr. 330/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și control judiciar pe cauțiune, cu fixarea unei cauțiuni de 4.500.000 de lei față de inculpatul
DUȚĂ NICOLAE LUCIAN, la data faptelor președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (C.N.A.S.), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată (4 acte materiale).

În ordonanța de dispunere a controlului judiciar pe cauțiune întocmită de procurori există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2010 – 2012, inculpatul Duță Nicolae Lucian, în calitate de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, având atribuții de ordonator de credite, a pretins și primit, în mod repetat, de la reprezentanții a două firme de software, foloase necuvenite pentru a asigura semnarea și derularea în bune condiții a unor contracte/acte adiționale încheiate de instituția pe care o reprezenta cu societățile respective, după cum urmează:
– 5.000.000 euro, în legătură cu încheierea și derularea unui act adițional la contractul pentru realizarea unui Parteneriat pentru Proiectarea, Construirea și Operarea unui Sistem Informatic Unic Integrat al Asigurărilor de Sănătate din România,
– 2.400.000 euro pentru a susține încheierea și derularea unui act adițional la contractul pentru realizarea unui Parteneriat pentru Proiectarea, Construirea și Operarea unui Sistem Informatic Unic Integrat al Asigurărilor de Sănătate din România, extindere C.A.S.A. – O.P.S.N.A.J.,
– 200.000 euro în legătură cu încheierea și derularea unui acord – cadru de servicii, având ca obiect furnizarea soluției informatice de implementare a Cardului Național de Asigurări Sociale de Sănătate și interconectarea acestora cu Sistemul Informatic Unic Integrat,
– 1.000.000 euro în legătură cu încheierea și derularea contractului pentru furnizarea de servicii privind implementarea prescripției electronice.

Sumele de bani au fost remise inculpatului Duță Nicolae Lucian fie în numerar (în mai multe tranșe) fie prin virament în contul unei firme pe care acesta o controla (prin operațiuni economice ce au la bază contracte fictive de prestări servicii).

Din sumele de bani virate în contul firmei controlate de Duță Nicolae Lucian au fost efectuate o serie de plăți în favoarea acestuia, spre exemplu: contravaloarea unor bilete de avion, cazare la alte hoteluri din țară și străinătate, precum și plăți pentru achiziționarea un teren în mun. București, într-o zonă rezidențială exclusivistă, pe care a fost emisă autorizație de construire pentru P+4.

Inculpatului Duță Nicolae Lucian i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Inculpatul Duță Nicolae – Lucian va depune o cauțiune în valoare de 4.500.000 lei, care va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei de 4.500.000 lei, în favoarea Direcției Naționale Anticorupție. Cauțiunea se va depune în termen de 10 zile. Inculpatului Duță Nicolae – Lucian i se atrage atenția că nedepunerea cauțiunii atrage înlocuirea măsurii cu alta mai gravă.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Duță Nicolae – Lucian trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție și la Secția 2 Poliție București ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție și Secția 2 Poliție București cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la Secția 2 Poliție București, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat.
d) să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent;
e) să nu se apropie de persoanele menționate în ordonanță și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale.
f) Inculpatului Duță Nicolae – Lucian i se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție

Bucureştenii contribuie la bunăstarea lui Duţă. Statul plăteşte dobândă pentru o casă cumpărată în rate de Lucian Duţă, protejatul lui Traian Băsescu

Zecii de mii de tineri sau oameni evacuaţi din casele naţionalizate speră să primească o locuinţă din fondul locativ al Primăriei Capitalei. Dar degeaba! Pentru că de fiecare dată autorităţile ridică neputincioase din umeri spunând că nu mai au locuinţe disponibile. Însă, preferatul preşedintelui Traian Băsescu, fostul preşedinte al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, controversatul Lucian Duţă, a primit apartament de 100 mp de la Primăria Capitalei. Pe care l-a cumpărat în rate, în anul 2002. Valoarea contractului a fost de 1,3 miliarde lei vechi, pentru care trebuia să plătească o dobândă de 20%. Surpriză! Consiliul General al Municipiului Bucureşti a decis ca o treime din valoare dobânzii să fie plătită din bugetul statului, adică din taxele şi impozitele românilor. Contactat, Lucian Duţă a negat iniţial că ar fi beneficiarul apartamentului, dar şi-a amintit după câteva secunde că plăteşte nişte rate către bugetul statului. Totuşi, a ţinut să precizeze că nu mai locuieşte în apartamentul respectiv pentru că a divorţat.
În plan politic, Lucian Duţă este contestat de membrii PDL Sector 1 pentru că ar fi tras sforile pentru a fi ales în funcţia de preşedinte de filială. Printre cei care l-au susţinut se află şi PDL-ista Alina Ion, patroana firmei Alicia Medical Expert, specializată pe îngrijiri medicale la domiciliu. Aceasta a primit mai multe contracte de la Casa de Asigurări a Municipiului Bucureşti, în perioada în care Duţă a fost preşedintele CNAS.
___________________Cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie, renegat de colegii de partid, fostul şef al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), controversatul Lucian Duţă, s-a pricopsit cu un apartament de aproximativ 100 mp de la Consiliul General al Municipiului Bucureşti, pentru care statul şi-a asumat să-i plătească o treime din dobândă. Valoarea apartamentului depăşea în 2002 suma de 1,3 miliarde lei vechi.

La sfârştul lunii mai a anului 2002, pe vremea când la cârma Primăriei Capitalei se afla actualul preşedinte al ţării, Traian Băsescu, tânăra speranţă a politicii de pe Dâmboviţa, Lucian Duţă, a ţinut morţiş să fie beneficiarul unei locuinţe de stat. Pentru a-şi îndeplini visul acesta a încheiat un contract de vânzare – cumpărare, în rate, cu Administraţia Fondului Imobiliar, instituţie aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi care administrează locuinţele de stat. Valoarea apartamentului a fost estimată la puţin peste 1,3 miliarde lei vechi, din care Duţă a plătit un avans de 10% la semnarea contractului, urmând ca restul sumei să fie achitată în rate până în anul 2017.

La articolul 3 din contract se stipulează negru pe alb că: “Consiliul General al Municipiului Bucureşti ­ AFI, pe baza resurselor avansate de către stat în vederea realizării şi punerii în funcţiune a locuinţei în curs de execuţie, acordă un împrumut 1,2 miliarde lei pe termen de 15 ani, cu dobândă de 20% pe an, care se suportă astfel: 5% de către beneficiarul împrumutului, 15% din bugetul statului”. Practic, aleşii generali au decis să suporte plata dobânzii din banii contribuabililor. Contactat de reporterii Jurnalului Naţional, Lucian Duţă a negat iniţial că şi-ar fi cumpărat apartamentul de la stat, spunând că nu are nici o casă, iar această poveste este o prostie. Dar după câteva minute şi-a adus aminte că parcă ar fi semnat un contract prin care a luat un apartament. Legat de faptul că românii scot bani din buzunar pentru a acoperi dobânda lui Duţă, acesta a spus că “aşa scria în lege atunci”. Totuşi, a ţinut să precizeze că, chiar dacă a luat casa de la stat, el nu mai este beneficiarul acesteia pentru că în respectivul apartament locuieşte doar fosta sa soţie. Cu toate acestea nu există nici un document prin care Duţă ar fi renunţat la apartament.

Alegeri cu cântec
Pe lângă problemele cu justiţia, Duţă este contestat de colegii de partid, care susţin că alegerile prin care a preluat şefia Partidului Democrat Filiala Sector 1 au fost trucate. Potrivit unor surse din interiorul partidului, înainte de organizarea alegerilor la Sector 1, Duţă a încălcat statutul partidului prin demiterea membrilor cu vechime şi numirea altora care să-l voteze necondiţionat. Mai mult, acesta ar fi semnat toate hotărârile fără a avea acordul biroului permanent. Dar unul dintre cei mai puternici susţinători ai acestuia a fost celebra Alina Ion, despre care presa centrală a scris că firmele controlate de ea a câştigat mai multe contracte suspecte cu Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate a Municipiului Bucureşti, instituţie aflată în subordinea lui Lucian Duţă. Alina Ion a fost secretar general adjunct la PDL Sector 3, apoi s-a transferat la Sectorul 1 condus de Duţă