Politica

HOPA/Dupa intalnirea cu Ambasadorul Germaniei, TUDORICA renunta sa mai treaca IJ a CSM la PSD­čśł

Proiectul de modificare a legilor Justitiei s-a aflat printre temele discutate de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, cu ambasadorul Germaniei in Romania, Cord Meier-Klodt. Dupa intalnire, Tudorel Toader a anuntat ca renunta la intentia de a pune Inspectia Judiciara in subordinea Ministerului Justitiei.

Potrivit unui comunicat al MJ, miercuri, ministrul Tudorel Toader si secretarul de stat Marieta Safta au primit vizita ambasadorului Germaniei in Romania, Cord Meier-Klodt, insotit de Matthias Mau, consilier pe teme juridice in cadrul ambasadei.

ÔÇ×Discutiile au vizat proiectul legii de modificare si completare a Legilor justitiei, respectiv Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al MagistraturiiÔÇŁ, se precizeaza in comunicat.

Cu aceasta ocazie, arata sursa citata, ministrul Justitiei a aratat faptul ca procedura de numire in functiile de conducere la Ministerul Public va fi supusa unui aviz al Comisiei de la Venetia. Cu referire la Inspectia Judiciara, a subliniat din nou necesitatea consolidarii independentei acesteia, inclusiv prin organizarea acestei institutii in mod autonom, atat fata de Consiliul Superior al Magistraturii, cat si fata de Ministerul Justitiei.

Totodata, precizeaza MJ, partea romana a subliniat stransa legatura cu Comisia Europeana, urmand sa aiba loc o intrevedere la nivel inalt cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, dupa finalizarea, de catre Ministerul Justitiei, a proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legilor Justitiei.

ÔÇ×Ambasadorul Meier-Klodt a reiterat interesul comun ca Romania sa indeplineasca, cat de curand posibil, recomandarile remanente din raportul MCV al Comisiei Europene din ianuarie 2017. In acest context, ambasadorul a subliniat importanta majora a garantarii independentei justitiei, cea care a contribuit, in mare masura, la cladirea increderii partenerilor straini in consolidarea statului de drept in RomaniaÔÇŁ, precizeaza MJ